Vriendenboekjes, zo zorg je dat je ze niet meer kwijtraakt

Vriendenboekjes zijn leuk: ze bieden je kind een boek vol herinneringen aan hun vroegere klasgenootjes. Tegelijkertijd leveren ze soms een bron van stress op! Want wat als jullie bijna-volle vriendenboekje zoek raakt? Je zal niet de eerste zijn… Daarom verzamelden we handige tips om te voorkomen dat je hem verliest én natuurlijk inspiratie voor de leukste vriendenboekjes.

Vanaf welke leeftijd zijn vriendenboekjes leuk?

Het wisselt. De één geeft hem al bij de kleuters, een ander wacht tot ze ergens in groep 3-4 zitten en iets verantwoordelijker zijn met waar het boekje is. Het leuke aan de kleutertijd is dat kleuters de meest bijzondere antwoorden geven. Zo verzinnen ze bijzondere beroepen en grappige boodschappen die ze nog willen meegeven. Aan de andere kant valt er ook iets voor te zeggen om nog even te wachten: je zou niet de eerste zijn die het vriendenboekje kwijtraakt.

Hoe lang hou je een vriendenboekje thuis?

Het beste zou een dag zijn. In de praktijk is dat soms wat lastig, want je hebt nog een foto nodig en/of de printer (en dan zal je net zien dat je cartridge op is). Het helpt als je ergens in huis een voorraad (geprinte) pasfoto’s hebt liggen en stickers om het boekje op te leuken. Dan kan je meteen na school het vriendenboekje invullen en gelijk daarna weer in de schooltas stoppen. Des te sneller heeft de ander hem terug en hoef jij er niet meer aan te denken.

Wat doe je als iemand jullie vriendenboekje kwijtraakt?

Het gebeurt in de kleuterklassen nogal eens dat een vriendenboekje kwijtraakt. De kinderen geven het onderling door, ondanks regelmatig geklaag van de ouders dat ze hem eerst mee naar huis moet nemen en moet onthouden aan wie ze het dan geeft. Soms kan je het in de groep gooien via een klassen-app, maar niet iedereen heeft dat. Alternatieven?

Stel samen met je kind een lijst op van alle klasgenoten

Slaat wel alle spontaniteit uit het leuke aspect van zo’n vriendenboekje, maar je weet dan in elk geval (hopelijk) waar hij is. Je neemt samen de lijst door, zodat je kind weet naar wie hij moet als X is geweest. Al bestaat de (vrij grote) kans dat je lieve zoon of dochter het boekje alsnog ergens spontaan aan iemand anders geeft. Al dan niet omdat de volgende op de lijst even geen vriend meer is.

Verder zit hier nog een voordeel aan. Mocht het vriendenboekje van je kind ergens zijn kwijtgeraakt, dan zie je aan de lijst bij wie hij inmiddels al is geweest. Het is dan vooral een kwestie van rondvragen bij de kinderen die nog niet zijn afgestreept.

Maak de afspraak dat hij bij terugkomst meteen mee naar huis gaat

Hoewel dit dus totaal niet hoeft te werken als je kinderen nogal impulsief zijn in het doorgeven, kan het soms wel schelen.

Spreek met de andere ouders onderling af dat je elkaar inseint

Ligt eraan hoe groot de klas is en hoe hecht je band met de anderen, maar het scheelt allicht als je weet waar hij ergens is. Of vertel het hen wanneer je hem weer mee naar school neemt en ze onderweg in de gang tegenkomt.

Maak een online vriendenboekje

Hoewel dit natuurlijk minder leuk is dan wanneer klasgenootjes erin tekenen, kleuren, stickers plakken en hun eigen handschrift gebruiken. Bovendien zijn online vriendenboekjes prijzig – reken vanaf € 1,50 per vriend. Maar, als je het kan en wil missen, er zitten ook best fijne voordelen aan:

  • Je krijgt van iedereen een foto
  • Het vriendenboekje ziet er netjes uit
  • Je raakt het vriendenboekje nooit meer kwijt

Je kan de juf inschakelen om het verloren vriendenboekje op te sporen

Al is er geen juf die hier heel enthousiast van wordt, geloof ik. Maar soms kan het helpen en kan ze via Klasbord een bericht sturen naar alle ouders. Of anders een briefje ophangen bij de klas/meegeven aan alle kinderen.

Geen vriendenboekje geven op jonge leeftijd

Op verschillende fora over vriendenboekjes die kwijt waren, zie je reacties dat het ook stom is om je kleuter zo’n ding te geven. Ergens begrijpelijk. Maar hoe leuk is het nou om later te lezen dat iemand dolgraag dinosaurus wilde worden. Of moeder van duizend kinderen én dansende chefkok? Alleen al om die reden kan je beslissen om toch een boekje te geven op jonge leeftijd.

En wat als je zelf het vriendenboekje niet meer kan vinden?

Je zal heus niet de eerste zijn die na een paar rommelige maanden enigszins benauwd moet constateren dat je een vriendenboekje bent kwijtgeraakt. Waarschijnlijk kom je hem ooit weer tegen, maar dat neemt niet weg dat je nu beter eerlijk kunt zijn. Hoe gênant en vervelend dat ook is. Enige dat je kunt doen is een vervangend vriendenboekje aanbieden of het geld voor een vervangend exemplaar en je welgemeende excuses.

Dat je kind voorlopig misschien geen boekje meer mee naar huis krijgt, moet je op de koop toe nemen.

Vriendenboekjes zijn superleuk, maar natuurlijk niet als iemand hem kwijtraakt. Met bovenstaande tips verklein je die kans in elk geval. Hebben jullie het weleens meegemaakt? Of dat je zelf het boekje kwijtraakte? En hoelang liggen die vriendenboekjes bij jou thuis gemiddeld?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven