Moet je de voornamen van je kinderen delen als blogger?

voornamen van je kinderen gebruiken op je blog

In de blogwereld verschillen de meningen nogal over zaken als het delen van foto’s van je kinderen en hun namen. Er is geen goed of fout; alleen je eigen overweging. In dit artikel ga ik dieper in op de reden waarom wij de roepnamen van onze dochters niet op internet gebruiken.

Digitale wereld

Critici van de digitale wereld wijzen graag op de risico’s van alles willen delen. Als iemand kwaad wil, kan hij snel en gemakkelijk allerlei informatie van internet trekken. Je hoeft per slot van rekening je eigen naam maar in te tikken op zoekmachines als Google en er rolt misschien van alles uit. Ook zaken die je niet had willen zien.

Pesten is een stuk makkelijker

Wanneer mijn schoolfoto’s van vroeger online zouden staan, dan had ik me nu best ongelukkig gevoeld. Of wat dacht je ervan dat mijn ouders ooit een foto zouden hebben gedeeld van mij met een luier op mijn hoofd, waaronder ik met naam en toenaam vermeld sta? (Niet dat die foto er is, maar het zal je maar gebeuren…) Ik zou het niet leuk vinden. Sowieso omdat ik me kan voorstellen dat zoiets vreemd staat als ze je zoeken voor een sollicitatie. Maar ook omdat het pestgedrag makkelijker in de hand werkt.

Onze keus: voornamen niet voluit

Wij hebben onze dochters twee namen gegeven. Hun eerste (roep)naam gebruik ik sowieso niet online. Ik wil niet dat als iemand hun naam intikt, er allerlei artikelen op mijn site naar boven komen. Al probeer ik er ook op te letten dat we sowieso geen informatie delen die op een vervelende manier gebruikt kan worden. Maar toch. Ook wanneer ze later gaan solliciteren of wat dan ook, hoeven ze dit niet terug te kunnen vinden. Daarom gebruik ik hun tweede namen: June, Rose en May. Komen ze toch nog van pas 😉

Waarop je kan letten als je twijfelt om de voornamen van je kinderen te gebruiken op je blog?

Misschien kwam je bij dit artikel omdat je zelf nog twijfelt in hoeverre je bepaalde dingen wil delen. Ik kan je geen antwoord geven op de vraag wat je moet doen. Maar ik kan je wel wat meegeven ter overweging.

Schrijf je heel persoonlijke dingen over je kinderen?

Wanneer mensen jou terug kunnen vinden, dan is het niet heel moeilijk om met wat speurwerk ook te ontdekken wat je geschreven hebt. Dat is op zich geen probleem. Maar wat als je deelt dat de kinderen tot hun zestiende duimden? Of lange tijd in bed plasten? Je hoeft je daardoor niet te laten weerhouden, maar het is de overweging waard om even bij stil te staan.

Hoe vindt je kind het over 10 jaar?

Nu is het allemaal waarschijnlijk redelijk onschuldig. Maar wat zou je kind over tien jaar denken? Stel je even voor dat jouw moeder bepaalde blogs schreef en dat je die in je tienertijd online had gevonden? Als je er mee zou kunnen leven, dan zal jouw kind dat waarschijnlijk ook kunnen.

Deel je ook foto’s van je kinderen?

Dan denk ik dat het geen probleem is hun namen erbij te delen. Uiteindelijk ben je dan best open in wat je online zet en heb je een goede afweging voor jezelf gemaakt in wat wel en niet kan.

Belangrijkste stelregel: hou je kind voor ogen

Wat je ook kiest of doet, daarin zit volgens mij geen goed of fout. Het enige dat écht telt is dat je bij alles je kinderen voorop houdt. Dus niet dat je ze online zet omdat ze veel likes voor je binnenhalen, maar puur omdat je ongelooflijk trots bent.

Wat vind jij? Deel jij de namen van je kinderen online? Heb je stil gestaan bij eventuele gevolgen? En wat waren jouw gedachten?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock.

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

13 thoughts on “Moet je de voornamen van je kinderen delen als blogger?

 1. Wauw wat een prachtige namen!! Zo mooi hoe je er in ieder geval heel goed over hebt nagedacht. Ik noem nog steeds geen namen op mijn blog, maar ik overweeg om het ook te doen. “de kleine” vind ik ook niet heel persoonlijk klinken en is iedereen misschien ook wel zat. En volgens mij heb ik zijn naam al wel eens genoemd op mijn social media-kanalen 😉

 2. Wat een gave namen. Het stoorde me bij jou nog niet dat ze geen naam en gezicht hebben. Blijf wel nieuwsgierig naar de bos met krullen hoor. 😉 Op sommige blogs voelt het niet noemen soms krampachtig. Maar door dit te lezen sta ik weer eens stil bij mijn besluit om ze wel met naam en foto’s te tonen.

  1. Dank je! Leuk om te horen. Misschien zien we elkaar een keertje tijdens een evenement ofzo, lijkt me leuk!
   Blijf het een lastig onderwerp vinden; ik snap heel goed waarom mensen het wel doen.

 3. Mooie namen, zeg!
  Ik had er eigenlijk nog niet bij stil gestaan. Zowel niet op andere blogs als op die van mij. Ik vind niet dat het het onpersoonlijk maakt ofzo. 😉
  Ik doe het vooral omdat 2 van de 3 niet van mij zijn, dat maakt alles nogal delicaat, hè.

 4. Leuk! Ik blijf heel benieuwd naar de eerste namen (misschien nu nog wel benieuwder :-)), maar ik begrijp heel goed dat je die niet wilt delen.

 5. Ik houd het op de eerste letter. Ze heten dus A en T. Maar af en toe sluipen er wat naamdingen voorbij.
  Ach beter dan dat dit te vinden is later Dior een toekomstige werkgever dan alle foto’s van dronken gelegenheden die ze toch nog zelf erop gaan zetten waarschijnlijk 😂

 6. Ja, handig zeg, zo’n tweede naam! Als ik toen geweten had dat ik ging bloggen, had ik mijn meiden ook een tweede naam gegeven. 😉
  Maar goede keuze hoor, maakt het inderdaad wat persoonlijker, terwijl ze toch hun privacy houden.
  Ik schrijf niet zo heel vaak over mijn gezin, dus hou het maar op mijn meiden en man.

 7. Ohh! Wat een mooie namen😍😍 june is echt zoo gaaf! Wauw wauw wauw!

  Oh ja, on topic, ja het maakt het inderdaad veel persoonlijker. Vooral omdat je geen foto’s deelt.

 8. Oh wat herkenbaar!!! Kliefje (zuster Clivia, ik weet niet of je haar kent) die weet haar namen prachtig neer te zetten ‘SchoRo’, ‘Vlam’ voor haar geliefde en zo meer.
  Ik worstel er zelf ook mee. Onze zoon heet ‘mijn zoon’ en mijn man ‘Manlief’ maar dat vind ik zo tuttig. Ben er nog niet uit haha! Bij roepnaam vereeuwigen op internet ben ik inderdaad ook geen voorstander van. De tweede naam van ‘mijn zoon’ is een vernoeming naar iemand die er niet meer is en dat gaat pijn doen bij een lief iemand, dus dat doen we ook maar niet. De derde naam is van mijn vader dus dat werkt ook niet voor mij.
  Je hebt het mooi gedaan vind ik, leest vast prettiger. Goed weekend xxx

  1. Nee ken haar niet, maar dat is inderdaad ook wel een idee.
   Misschien als je echt een bijnaam hebt voor je man en kind, dan kun je die gebruiken. Lastig he? Ik kan me voorstellen dat tweede en derde naam inderdaad geen optie zijn in jouw geval, maar wie weet schiet het je ineens te binnen! 🙂 Fijn weekend xx

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten