De toekomst is hopelijk CO2-neutraal. Mede daarom willen we als maatschappij steeds meer van fossiele brandstoffen af als (belangrijkste) energiebron, ook in het huishouden. Met een warmtepomp kan je een milieuvriendelijk steentje bijdragen, maar wat is het nou precies en hoe werkt zo’n warmtepomp? Wij zetten alle voordelen voor je op een rijtje.
Wat is een waterpomp precies?
Waarschijnlijk heb je al eens gehoord van een warmtepomp installatie. In tegenstelling tot de energie die vrijkomt bij de verbranding van fossiele grondstoffen – iets dat nog altijd een zware wissel trekt op het milieu. Het levert namelijk extra CO2-uitstoot op en daarbij is het winnen van deze grondstoffen natuurlijk ook een erg intensief proces.
Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om bij te dragen aan een milieuvriendelijkere manier van energie- en warmtewinning, waarbij de zonnepanelen en warmtepomp de bekendere voorbeelden zijn. Waar panelen op het dak liggen, zit de pomp in de grond of onttrekt energie aan de lucht. In de keuzegids warmtepomp kan je kijken welk type het meest bij jullie wensen past.
Tip: een waterpomp gaat heel goed samen met vloerverwarming.
Hoe werkt een warmtepomp installatie?
Als je kiest voor een waterpomp dan onttrek je via een installatie warmte uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. Met behulp van energie wordt dit omgezet in warmte (of koelte) om het huis mee te verwarmen. Daarmee bespaar je op het gebruik van aardgas. Zoek je meer inhoudelijke informatie? Online staat veel warmtepomp info.
De voordelen van een warmtepomp installatie
Milieuvriendelijk
We schreven het al meerdere keren: een warmtepomp is beter voor het milieu. Je gebruikt immers minder aardgas om je woning te verwarmen of koelen, waardoor ook de CO2-uitstoot van jullie huishouden vermindert. Combineer je dit met andere toepassingen, zoals zonnepanelen, dan verlaag je je groene voetafdruk nog meer.
Klaar voor de toekomst
Nederland maakt zich steeds meer klaar om te stoppen met aardgasboringen in Groningen. Dat moet ook wel, gezien het aantal aardbevingen daar dat toeneemt en heviger wordt. Een direct gevolg daarvan is dat huishoudens zich hierop moeten voorbereiden. Een warmtepomp is daarom een belangrijke investering die je helpt klaar te zijn voor de toekomst. Kijk online of je misschien recht hebt op een subsidie!
Kostenbesparend
De kosten van een warmtepomp haal je er vanzelf uit wanneer je ziet wat het oplevert. Een airco is niet meer nodig om de verzengende hitte van de zomer door te komen en ook ‘s winters verbruik je aanzienlijk minder. Op die manier betaalt hij zichzelf terug, zeker wanneer je een subsidie kan krijgen.
Een impuls voor de waarde van je huis
Hoewel huizen in deze tijd als warme, overbetaalde broodjes over de toonbank gaan, is alles meegenomen. Met de aanschaf van een warmtepomp is jullie huis beter voorbereid op de toekomst en daarmee meer geld waard. Je huis verwarmen of koelen kost minder geld, je energielabel verbetert. Kortom, het is zeker de overweging waard.
Belangrijk: als je een warmtepomp wil aanschaffen, dan is het uiteraard ook belangrijk dat jullie je huis goed laten isoleren – mits dat nog niet is gebeurd. Verder is het slim om je goed voor te laten lichten en te kijken of jullie huidige cv-ketel compatibel is met de warmtepomp van jullie keus.
Hebben jullie al een warmtepomp of andere milieuvriendelijke toepassingen in en rond het huis?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?