De 5 belangrijkste voordelen van de peuterspeelzaal

voordelen van de peuterspeelzaal

Onze dochters Rose en May gaan wekelijks twee ochtenden naar de peuterspeelzaal. We kozen daar bewust voor, omdat ze verder weinig interactie hebben met kinderen van hun leeftijd. In deze blog lees je alles over de peuterspeelzaal en welke 5 voordelen het heeft om je kindje ernaartoe te laten gaan. 

Wanneer kies je voor de peuterspeelzaal?

Doorgaans kiezen ouders voor de peuterspeelzaal wanneer hun kindje niet naar een kinderdagverblijf gaat, maar ze het wel belangrijk vinden dat hij sociale interactie heeft. Eén of meerdere ochtenden per week zal je kindje meedoen in de groep. Hierbij wordt de basis gelegd voor de kleuterklas.

De peuterspeelzaal is geen vervanging voor kinderopvang. Je brengt je kind hier namelijk een dagdeel naartoe – in de praktijk maximaal drieënhalf uur.

Wat doen kinderen op de peuterspeelzaal?

Ze krijgen structuur op de peuterspeelzaal

Allereerst wordt hier dus de basis gelegd voor de kleuterklas. Dat doet de peuterjuf door een heel duidelijk ritme te hanteren. Kinderen vinden dat heel prettig. Bij Rose en May starten ze de dag bijvoorbeeld met een klein kringgesprek, ze zingen liedjes en gaan daarna vrij spelen. Rond half 10 komt er fruit op tafel. Daarna knutselen de kinderen of ze spelen buiten. En ze sluiten de dag weer samen af met een lied in de kring en het afscheid van schoolknuffel Puk.

Het is goed voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling

Verder bekijkt de peuterjuf elk kindje nauwgezet. Ze observeert de groepsdynamiek en hoe jouw kind zich daarin gedraagt. En de woordenschat, grove en fijne motoriek bekijkt ze ook. Mocht ze iets opvallends constateren, dan trekt ze tijdig aan de bel.

Je kindje leert zich aan regels te houden

Meer nog dan thuis kan een juf kinderen bepaalde regels bijbrengen. Zoals netjes wachten op je beurt, dat je andere kinderen niet mag slaan, geen speelgoed mag afpakken en dat je elkaar eerst ‘eet smakelijk’ wenst voor je je tanden in een stukje appel zet.

Peuterspeelzaal als ideale zindelijkheidstraining

Natuurlijk zal je het grootste deel thuis moeten doen, maar op de peuterspeelzaal wordt de basis gelegd voor zindelijkheidstraining. Vaak werkt dat heel goed, omdat kinderen elkaar kopiëren.

Thematisch leren

Veel peuterspeelzalen gebruiken, net als op de basisschool, elke periode een nieuw thema. Vaak gekoppeld aan een seizoen of de feestdagen. Zo leren de kinderen al een beetje tellen, wat bij de herfst hoort, dierennamen en over Sinterklaas.

Andere belangrijke informatie over de peuterspeelzaal

Hoeveel kost de peuterspeelzaal?

Sinds dit jaar zijn de kosten voor de peuterspeelzaal afhankelijk van jullie inkomen. Je krijgt dan ook een kinderopvangtoeslag als tegemoetkoming. Het maximum uurtarief is € 7,45 maar daarvan krijg je een groot deel vergoed. Klik hier voor een tabel met daarin per inkomensgroep wat je betaalt aan ouderbijdrage.

Hoeveel uur per week?

Er is geen maximum aantal dagen vastgesteld voor de peuterspeelzaal. Wel een maximum van 4 uur per dag.

Bron

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen naar de peuterspeelzaal?

Dat kan per organisatie verschillen. Onze dochters gingen vanaf 2 jaar, maar ik ken ook peuterspeelzalen die beginnen met tweeënhalf. Daarnaast is het belangrijk om te kijken waar je kindje aan toe is. De één rent al op zijn tweede de peuterklas in, een ander wacht liever wat langer. Dat is niet erg: het is geen verplichting om je kindje naar de peuterspeelzaal te brengen.

Alternatieven voor de peuterspeelzaal

 • Kinderdagverblijf (hier krijgen kinderen eenzelfde soort aanbod om zich te kunnen ontwikkelen, alleen heb je hier ook de mogelijkheid om meer uren af te nemen)
 • Sportverenging (voor de sociale interactie; denk aan ballet of dans, zwemen, peutergymmen)
 • Peuterochtenden (in sommige gemeenten worden peuterochtenden georganiseerd)
 • Bibliotheek (je hebt speciale ochtenden waarop wordt voorgelezen aan peuters)

Waarom gaan ze niet naar het kinderdagverblijf?

Onze dochters gaan niet naar het kinderdagverblijf omdat ik thuis ben. Dat is niet alleen een financiële keuze, maar ook een emotionele. Ik vind het zelf prettig om de opvoeding vrijwel volledig in eigen hand te houden en ben heel dankbaar dat we die mogelijkheden wisten te creëren. Onze keuze neemt echter niet weg dat we ook vonden dat de peuterspeelzaal een mooie toevoeging zou zijn op mijn thuisblijfmoederschap en Ro’s wekelijkse ouderschapsverlof. Weet je waarom?

5 voordelen aan de peuterspeelzaal

De interactie met andere kinderen

Hoewel we op een leeftijd komen waarop langzaam maar zeker het gros van onze leeftijdsgenoten ‘aan de kinderen gaan’, heb ik weinig vriendinnen met peuters. Beter gezegd: eentje. Dat geeft niet, maar ik denk dat het voor je kindje heel goed is om met leeftijdsgenoten te leren spelen. En delen natuurlijk. Ze leren beter communiceren,

Vreemde ogen dwingen

Over het algemeen zijn kinderen (gelukkig) thuis vervelender dan buitenshuis. Waar je zelf dagelijks kampt met een rauzende draak die alles uit kasten trekt en lukraak neer slingert, blijkt Pietje op de peuterspeelzaal keurig op te ruimen. Of te wachten met praten tot juf klaar is. Hoeft allemaal niet zo zwart-wit, maar je zou niet de eerste zijn die heel verfrissende dingen hoort tijdens een evaluatiegesprek.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Natuurlijk weet ik dat je kind ook thuis kan komen met gedrag waarvan je heel zeker bent dat het niet van jullie gezin afkomt, maar doorgaans heeft het een bijzonder positieve uitwerking. Wat dacht je van zindelijk worden? Zodra anderen naar de wc gaan en hiervoor geprezen worden, kan dat bij jouw eigen kind een reactie veroorzaken. Dat willen zij ook! De juf krijgt soms dingen voor elkaar die je met de beste wil van de wereld thuis niet lukken. Als de andere kindjes stil zitten en luisteren, laat jouw obstinate peuter het snel genoeg uit zijn hoofd om in zijn eentje op tafel te gaan staan 😉 Sociale druk kan dus ook heel prettig zijn.

Je hebt even tijd voor jezelf

Zo’n stil huis kan ook op je afkomen, maar er zitten absoluut voordelen aan: boodschappen doen zonder graaiende handjes, je huishouden weer flink onder handen nemen, een boek lezen of op televisie kijken naar een programma zonder irritante deuntjes en constante herhaling. Ook wel weer eens lekker toch?

Contact met andere ouders

Zeker wanneer je weinig kennissen en vrienden hebt met kinderen kan het fijn zijn nieuwe mensen te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten. Die niet vreemd opkijken wanneer jouw dochter vol drama op de grond stort als ze haar zin niet krijgt en die begrijpen dat het lastig kan zijn wanneer je zoon huilend achter het raam staat te zwaaien. Bovendien kan het erg gezellig zijn ook buiten schooltijd af te spreken!

Waarom kozen jullie wel of niet voor een peuterspeelzaal?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “De 5 belangrijkste voordelen van de peuterspeelzaal

 1. Wij moeten nog eventjes kijken of we het zonder kdv redden, maar als dat lukt, wil ik de baby vanaf twee jaar ook naar de peuterspeelzaal. Inderdaad vanwege voordelen die jij benoemd. Zo ging het in onze opvoeding vroeger ook.

 2. Ik ben ook groot voorstander van de speelzaal
  Mijn 2 oudste kids zijn ook geweest en de jongste gaat als hij 2 is ook!

  Ze hebben er zo veel geleerd het is echt een voorbereiding op de basisschool. Leren luisteren naar de juf, spelen met andere kindjes, werkjes maken.
  Het is gewoon heel erg leuk!!

  1. Ja, het kan echt een fijne toevoeging zijn op je eigen opvoeding. En ik vind dat ook prettig, dat je kind al voorbereiding krijgt op de basisschool. Die van ons zit zelfs al in school, echt een pluspunt!

 3. Ik heb er tot nu toe nooit voor gekozen omdat de kinderen altijd naar het KDV gingen. Daar kreeg ik toeslagen voor en peuterspeelzaal moest ik zelf betalen. Dus is de keuze snel gemaakt. Enkele weken geleden kregen wij een foldertje binnen. Vanwege nieuwe wetgeving hebben kinderen nu meer recht op meer uren en word er meer vergoed. Ik vond het nog steeds duur dus ik heb het niet gedaan. Die paar uurtjes knippen, plakken en spelen kunnen ze thuis ook. Gratis…contact met andere kinderen breng ik wel tot stand door peutergym of een andere hobby.

  1. Dan is het inderdaad niet nodig.
   Echt? Hier bleek de peuterspeelzaal juist voordelig dankzij de kinderopvangtoeslag. Maar het is natuurlijk maar net hoe je financiële situatie is.
   Voor ons is het wel echt een toevoeging, denk dat de peuterspeelzaal juist een meerwaarde biedt naast knippen en plakken. Maar idd, een hobby biedt ook leuk contact én houdt ze lekker in beweging/bezig.

 4. Ik had het ook wel gewild naar een peuterspeelzaal. In Duitsland in dat nog niet zo en gaan ze ‘pas’ met 3 naar de Kindergarten.
  Ik had het wel fijn gevonden als ik even tijd voor mijzelf had en de peuterspeelzaal is ook nog eens leuk en dan vervelen ze zich ook niet zo als thuis… Sten is er bijvoorbeeld erg aan toe om naar school te gaan, maar hij moet nog wachten tot na de zomer…

  1. Dat wist ik niet, hier tegenwoordig al met 2. Jammer dat hij nog even moet wachten, je ziet inderdaad dat kinderen er soms zo aan toe zijn. En wat je zegt, geeft jou ook wat tijd thuis.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten