Tegenwoordig zijn we steeds bewuster van het belang je huis goed te isoleren. We verbouwen wat af, plaatsen (drie)dubbel glas, laten de muren beter isoleren. Maar de kruipruimte ontbreekt nogal eens in een isolatieplan. Zonde. Want ook daar kan je flink wat voordeel uithalen. In dit artikel lees je wat die voordelen dan precies inhouden en waarom het de moeite zeker loont je hier verder in te gaan verdiepen – zeker met de winter voor de deur.
Waarom de kruipruimte isoleren
Niet lang geleden besloten we de tuin eens flink aan te pakken. Op aanraden van de stratenmaker die ons terras deed, legde Ro een leiding aan vanaf de kruipruimte tot de tuin – zodat we daar ook een watertoevoer kregen. De kruipruimte is zo’n plek waar je eigenlijk bijna nooit komt en dat deed me beseffen dat het daar eigenlijk vrijwel open is, koud, vochtig en natuurlijk ongeïsoleerd. Zou dat niet anders moeten? De kruipruimte isoleren heeft namelijk verschillende voordelen.
Vermindert vochtproblemen in huis
Onze kruipruimte komt uit in de kast die onder de trap zit. Het is daar verschrikkelijk vochtig en hier een voorraadkast van maken, is daardoor eigenlijk gewoon onmogelijk. De kast ruikt muf, vochtvreters werken maar tijdelijk. Dat komt allemaal door het vocht dat vanuit de grond, via de kruipruimte omhoog ‘stijgt’. Zou je de hele boel daar laten isoleren door een vakman, dan vermindert je vochtprobleem aanzienlijk.
Verwarmt je huis enigszins
Het is niet het hoofddoel van kruipruimte isolatie, meer een bijkomstigheid. Over het algemeen maakt de isolatie je huis namelijk warmer en dat scheelt natuurlijk weer in de winter. In hoeverre dit effect merkbaar is, is ook afhankelijk van het gekozen materiaal om mee te isoleren.
Financieel voordeel
Bijkomend voordeel van een iets warmer huis, is dat je ‘s winters minder hoeft te stoken en daarmee bespaart op je energierekening. Indirect is het isoleren van de kruipruimte dus ook beter voor het milieu. Tegelijkertijd levert het natuurlijk ook iets op, omdat dit een waardevermeerdering betekent van je woning. Dus ook in die zin is het absoluut zinvol om er eens na te denken.
Hoeveel kost het isoleren van een kruipruimte?
De kosten van kruipruimte isolatie zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren:
- Het type woning dat je hebt
- De hoeveelheid vierkante meters die je kruipruimte inneemt (al hangt dat vaak samen met je huis zelf)
- Het gebruikte materiaal
Denk in elk geval aan enkele tientjes per vierkante meter. Via het linkje vind je een duidelijke indicatie waar je ongeveer aan moet denken bij jouw huis. Ook staan daar bedragen waar je aan moet denken bij andere vormen van isolatie, zoals de spouwmuur, dubbel glas of vloerisolatie.
Tip! Kijk of je subsidie kunt krijgen
Wist je dat je voor een aantal aanpassingen aan je woning subsidie kunt krijgen? Dat geldt niet alleen voor koopwoningen, maar alle huizen – mits ze ouder zijn dan twee jaar. Dat heeft ermee te maken dat we landelijk naar bepaalde duurzaamheidsdoelen streven en die de komende jaren toch waargemaakt moeten worden. Je kunt bijvoorbeeld korting krijgen op het BTW-tarief van je isolateur.
Tegelijkertijd kan het ook slim zijn om eens te informeren bij jullie gemeente of woningbouwvereniging. Liggen er wellicht plannen klaar om de huizen in jouw wijk in zijn geheel aan te gaan pakken? Dat zou natuurlijk helemaal top zijn!
Hebben jullie de kruipruimte laten isoleren? Merkte je daar al snel voordelen van?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?