Kleinschalig onderwijs | 7 voordelen van kleine klassen

kleinschalig onderwijs

Kleinschalig onderwijs komt tegenwoordig niet zo vaak meer voor als vroeger. Maar je kan soms het geluk hebben dat je kind in een kleinere klas komt. Voor sommige kinderen is dat namelijk een hele fijne start van hun basisschooltijd. Maar waarom eigenlijk? In deze blog vertel ik wat de 7 grote voordelen zijn van kleinschalig onderwijs.

Wat is kleinschalig onderwijs?

Kleinschalig onderwijs houdt in dat de klassen beperkt zijn in hun grootte. Mijn dochter kwam op de basisschool bijvoorbeeld in groep 1 terecht in een groepje van zes kindjes. De school moest nog opstarten en het leek me voor haar wel prettig. In de gemengde groep 3/4 zaten nog steeds slechts dertien kinderen. Bijna een unicum in Nederland natuurlijk binnen het reguliere basisonderwijs.

In dit geval was het niet de bedoeling dat deze locatie kleinschalig onderwijs zou blijven bieden. De beloofde groei bleef uit en zo moest de school uiteindelijk zijn deuren sluiten na groep 4.

Zitten er nadelen aan kleinschalig onderwijs?

Ja zeker. Wanneer je kindje naar speciaal onderwijs gaat, is de kans groot dat het voortgezet ook een kleinschalige opzet heeft. Maar in het reguliere onderwijs komt er sowieso een moment dat je moet doorstromen naar een grotere klas. Dat kan, afhankelijk van het karakter van je kind, best een overgang zijn.

Verder merk je dat in een klein groepje het vertrouwen in elkaar huizenhoog is. Prachtig om te zien, want je bouwt hele bijzondere en hechte vriendschappen op. Maar als je in een grotere groep terecht komt, kan de sociale interactie weleens heel anders werken. Ook heb je het natuurlijk maar te doen met de kinderen die je in je klas treft: klikt het niet, dan is 1 op de 6 een ander verhaal dan 1 op de 30.

Voordelen van kleinschalig onderwijs

Wat ons betreft wogen de voordelen van kleinschalig onderwijs zwaarder. We hebben geluk gehad, vermoed ik. June kreeg een hele fijne start in haar basisschoolcarrière.

Aan het eind van de dag moet je met zijn allen door één deur

De alternatieven zijn schaars, dus ruzie met je vriendinnetje kan niet eeuwig blijven duren. Anders is het een eenzame bedoening. Bovendien moet je samenwerken en vrijwel altijd met dezelfde kinderen, dus zoek je naar een manier om de (soms grote) verschillen te kunnen overbruggen. Dat levert je uiteindelijk iets heel moois op: het vermogen je gemakkelijker aan te passen en andermans nare trekjes te accepteren.

Je gaat in een kleine klas met iedereen om

Met slechts vijf potentiële vriendjes zijn er weinig eisen die je aan de anderen stelt. Gezamenlijke interesses zijn ondergeschikt, je leert juist van onderlinge verschillen. Je merkte dat ook bij kinderfeestjes: door de kleine klas, nodigde je iedereen uit.

De sfeer is heel hecht binnen kleinschalig onderwijs

Kinderen zitten in een veilige omgeving, waarbij ze volledig weten wat ze kunnen verwachten. Dat is zeker prettig voor kinderen die het best spannend vinden. Je weet duidelijk waar je aan toe bent en krijgt veel meer individuele aandacht dan in een (kleuter)klas met dertig kinderen. Logisch, maar zeker ook luxe.

Meester of juf kan makkelijk op veldonderzoek buiten school

Ga er maar aan staan: grote klassen neem je zonder externe begeleiding niet mee naar de plaatselijke supermarkt om te oefenen met rekenen. En wat te denken van samen zoeken naar kastanjes? Of een rondje lopen door de wijk, zien welke dieren je allemaal tegenkomt? Met zes kleine kleuters kun je dat als juf (eventueel met stagiaire) nog wel voor elkaar krijgen, zonder het overzicht te verliezen.

Ik vond dat als ouder ook heel leuk om te zien. Ze ondernamen in groep 1 en 2 zo ontzettend veel en genoten daar heel erg van. Zeker voor June, die echt een buitenkind is.

Als ouders sta je in nauw contact met de anderen

Natuurlijk: als je één van de andere ouders niet kan uitstaan, heb je al met 20% van het totaal geen klik, maar het zorgt als het goed is voor een veel hechtere band tussen ouders onderling. Je praat makkelijker over persoonlijke onderwerpen. Als er even iets is, zal je sneller een luisterend oor hebben. Ik heb aan die tijd echt een paar hechte vriendschappen overgehouden.

Sociale controle is in een kleine klas groter

Ik besef me dat dit voor sommigen ook als verstikkend ervaren kan worden, maar zo zal het niet voorkomen dat een kind moederziel alleen bij school achterblijft. Het valt simpelweg meer op. Zo appte een andere moeder me eens, dat ze de oudste had meegenomen zodra ze zag dat ik er niet was. Ze constateerde terecht dat ik vast in de file zou staan, voor ik haar om hulp kon vragen.

Betrokkenheid bij school is groter 

Als je steeds afwezig bent bij vrijwillige activiteiten, valt het meer op dan in een grote groep. Bovendien voel je je vlugger bezwaard als een ander steeds paraat staat. En in sommige gevallen is het nu eenmaal niet anders. Je kunt niet overal zomaar vrij vragen om een ochtend door te brengen bij de boer. Maar mij viel wel op dat ouders veel vaker hulp bieden dan in grotere klassen. Het is gezellig omdat je de kinderen goed kent en om tussen de bedrijven door met andere ouders te kletsen.

Overstap van kleinschalig onderwijs naar een klas met 20 kinderen

Wisselen van basisschool

De beloofde groei bleef als gezegd uit. Eind groep 4 kregen we (ondanks een negen maanden lange ontkenning) te horen dat onze locatie werd opgeheven. We moesten dus halsoverkop overstappen naar een nieuwe basisschool.

Dat betekende voor onze dochter June dat ze van een klas met dertien kinderen moest overstappen naar een grotere klas. In groep 5 kwam ze terecht in een groep van 20. We hadden dus enorm veel geluk! De overgang was niet heel groot en ze vond vrij snel aansluiting.

Wat zijn de grootste verschillen met kleinschalig onderwijs?

We merkten eigenlijk vooral dat het verschil lag in de vertrouwensband tussen kinderen onderling. Waar ze op de vorige school iedereen goed kende en kon vertrouwen, bleek het hier soms iets lastiger. Aan de andere kant was het natuurlijk een goede leerschool. En ergens denk ik dat dit beter was dan wanneer ze tot aan groep 8 in zo’n klein klasje had gezeten.

Verder merkte je toch dat je in een grotere groep de aansluiting met de andere ouders een beetje mist. En ook zijn het vaker dezelfde moeders die vrijwillig iets doen voor school, waar dat in de andere groep meer circuleerde. Toch ben ik blij dat ze mocht beginnen met kleinschalig onderwijs: het heeft onze dochter echt een fijne start gegeven.

Heb jij ervaring met kleinschalig onderwijs? Of lijkt zo’n kleine klas je juist helemaal niks?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “Kleinschalig onderwijs | 7 voordelen van kleine klassen

 1. Door kleinere klassen en sowieso kleinere scholen zijn de lijntjes tussen ouders en leerkrachten ook korter. Bij ons kan iedereen bij de deur nog even wat tegen elkaar zeggen en binnen lopen. Ook wordt er na afloop zonodig nog even gezegd of er iets gebeurd is. Ideaal!

  De leraren weten ook precies wat er speelt bij collega’s en waar ze mee bezig zijn en wat van belang is. Met grote scholen gaat dit misschien allemaal wat logger, lijkt mij.

  Ik werk zelf in een kleinschalig, zelfsturend team, dus ik begrijp heel goed de voordelen. En zeker ook nadelen, maar dat laatste echt in mindere mate.

  1. Ja dat is ook prettig. Je kent het personeel en die lijntjes zijn zeker korter. Dat maakt t allemaal makkelijker. En natuurlijk, overal heb je irritaties, maar het wordt op zo’n school wel vlotter opgelost.

   Is de volgende school ook zo?

 2. Als dat zou kunnen zou ik absoluut kiezen voor kleinschalig onderwijs! Ik ben ook een grote voorstander van kleinere klassen (voor alle scholen). Helaas is die keuze er niet. De school waarvoor wij onze dochter hebben aangemeld heeft een wachtlijst en de klassen zullen helaas dus maximaal vol zitten.

  1. Nee we zaten echt in een luxepositie, op de meeste scholen is die keus er niet.
   Wel balen zeg, dan zitten de klassen inderdaad maximaal vol.

   1. We zijn allang blij dat we een plek hebben 🙂 Waar wij wonen zijn heel veel wachtlijsten, op alle scholen die we hebben overwogen…

    1. Lijkt me best lastig, las laatst iets over een lotingsysteem in Amsterdam. Daar ben je dan echt compleet afhankelijk van ‘dé’ lijst.
     Maar goed, in dergelijke situaties ben je inderdaad allang blij dat je plek hebt op een redelijke tot goede school.

 3. Pfoehh dit zijn echt dingen waar ik zelf nog eens heel goed over na moet denken. Ik vind voordelen van beide kanten wel wat hebben. Toch kan ik bij alle punten wel weer een nadeel verzinnen. Misschien zal het dus uiteindelijk zwaarder wegen wat de visie van de school is.

  1. Je hebt gelijk hoor, beide hebben nadelen en voordelen. Het gevoel dat je bij een school hebt, is uiteindelijk waarschijnlijk doorslaggevend. Gelukkig heb je nog even!

  1. Dank je voor je antwoord, ik heb me dat eigenlijk altijd wel afgevraagd hoe dat zou zijn. Hier merkte ik in groep 5 gelukkig hetzelfde. Was best spannend, vond ik!

 4. Wij zijn toevallig bezig met een overstap van mijn twee meiden. Maar eerlijk gezegd valt het me zwaar. Het gaat erom of de meisjes zich veilig voelen en of de school dat kan bieden. Ook hierbij heeft een kleinere school denk ik iets meer ruimte..maar het doet me veel. Veel mmer dan ik dacht.

  1. Snap ik, het enige dat je nu kunt doen is afwachten hoe ze het gaan vinden. Zo’n kleine school is echt een vangnet natuurlijk, aan de andere kant valt er voor grotere klassen ook iets te zeggen: meer aanbod in vriendjes en vriendinnetjes. Sterkte!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten