eerste schooldag

Groep 8 | Voorbereiding én checklist voor de eerste schooldag van het jaar

Nog een paar dagen en in onze regio (Zuid-Holland Zuid) beginnen de basisscholen weer. Daarmee zijn we de eersten in Nederland. Ik vertel vandaag waar we allemaal op letten om te zorgen dat die eerste schooldag van het jaar een succes wordt. 

June start vanaf maandag in groep 8. De eerste schooldag van het jaar is daarmee voor haar dus ook de laatste eerste schooldag op de basisschool. Gek idee! Want ik kan me nog zo goed voor de geest halen hoe we allebei gespannen voor het eerst wachtten op haar juf in groep 1. Wat is er inmiddels veel gebeurd! Tegelijkertijd ben ik nu een doorgewinterde moeder die zich niet meer omdraait voor zo’n eerste dag. Waar we allemaal op letten?

Lees ook Overstappen naar een nieuwe basisschool, hoe pak je dat aan?

Voorbereiding voor de eerste schooldag van het jaar

1. Kleding op tijd klaarleggen

Halverwege het jaar zwakt het af, net als mijn cijfers vroeger, maar die allereerste schooldag bereid ik tot in de puntjes voor. We leggen haar outfit klaar (zoals dat tegenwoordig heet) en bedenken welke schoenen ze aandoet, hoe haar haren zitten… Niks mag aan het toeval worden overgelaten.

2. Op tijd naar bed

Al zijn we daar al een week mee bezig. Ik ben groot voorstander van een ritme tijdens schooldagen. Dus de afgelopen dagen ligt June stipt op tijd op bed om vast te wennen aan het schoolritme. Ook staan we eerder op en blijven we niet tot tien uur liggen. Althans, we… Zij. 

3. Een leuke agenda

Het speelt nog niet zo en hij wordt ook nog niet zo consequent gebruikt, maar ik hoop dat we komend jaar vast kunnen wennen aan het dagelijks invullen van de agenda. Je kan maar voorbereid zijn op de middelbare school!

4. Tas vullen en klaarzetten in de gang

Het prettige van vakantie vind ik dat je niet dagelijks je nek hoeft te breken, omdat iemand zijn tas laat slingeren. Maar die tijd is voorbij en dus vullen we hem een dag van tevoren met alles dat nodig is: etui met lievelingspotloden, pennen en stiften. Rapport gaat mee, de luizenzak en de nieuwe agenda.

5. Niet slapen

Ondanks dat we dus de hele week consequent iets vroeger naar bed gaan dan de rest van de vakantie, is het die laatste dag altijd lastig om in slaap te vallen. Overigens begreep ik van haar juf in groep 2 dat ook juffen en meesters daar meestal last van hebben. Ikzelf ook. Je wil die eerste dag van het nieuwe schooljaar toch extra goed beginnen en dus lekker op tijd zijn, niks vergeten en zo min mogelijk stress ervaren die ochtend. Waarschijnlijk verwerk ik die zenuwen vast de nacht ervoor, zodat ik ‘s ochtends doodop uit bed kan rollen om aan de week te beginnen…

Checklist spullen die je moet meenemen

  • Schooltas
  • Luizenzak
  • Rapport
  • Evt. spullen die je hebt meegekregen om thuis schoon te maken
  • Etui met pen(nen), kleurpotloden, HB potlood, gum, puntenslijper en evt. (markeer)stiften
  • Agenda
  • Beker(s), fruit en – mits ze overblijven of continurooster hebben – broodtrommel met inhoud
Hoe bereiden jullie je voor op het nieuwe schooljaar?

Basisschool – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

2 Replies to “Groep 8 | Voorbereiding én checklist voor de eerste schooldag van het jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge