Voorbereiding én checklist voor groep 8

checklist eerste dag groep 8

Nog een paar dagen en in onze regio (Zuid-Holland Zuid) beginnen de basisscholen weer. Onze dochter gaat naar groep 8. Maar hoe bereid je je voor op de laatste klas van de basisschool?

De eerste dag in groep 8

June start vanaf maandag in groep 8. De eerste schooldag van het jaar is daarmee voor haar dus ook de laatste eerste schooldag op de basisschool. Gek idee! Want ik kan me nog zo goed voor de geest halen hoe we allebei gespannen voor het eerst wachtten op haar juf in groep 1. Wat is er inmiddels veel gebeurd! Tegelijkertijd ben ik nu een doorgewinterde moeder die zich niet meer omdraait voor zo’n eerste dag. Waar we allemaal op letten?

Lees ook Overstappen naar een nieuwe basisschool, hoe pak je dat aan?

Voorbereiding voor de eerste schooldag van het jaar

Kleding op tijd klaarleggen

Halverwege het jaar zwakt het af, net als mijn cijfers vroeger, maar die allereerste schooldag bereid ik tot in de puntjes voor. We leggen haar outfit klaar (zoals dat tegenwoordig heet) en bedenken welke schoenen ze aandoet, hoe haar haren zitten… Niks mag aan het toeval worden overgelaten.

Op tijd naar bed

Al zijn we daar al een week mee bezig. Ik ben groot voorstander van een ritme tijdens schooldagen. Dus de afgelopen dagen ligt June stipt op tijd op bed om vast te wennen aan het schoolritme. Ook staan we eerder op en blijven we niet tot tien uur liggen. Althans, we… Zij. 

Een leuke agenda

Het speelt nog niet zo en hij wordt ook nog niet zo consequent gebruikt, maar ik hoop dat we komend jaar vast kunnen wennen aan het dagelijks invullen van de agenda. Je kan maar voorbereid zijn op de middelbare school!

Tas vullen en klaarzetten in de gang

Het prettige van vakantie vind ik dat je niet dagelijks je nek hoeft te breken, omdat iemand zijn tas laat slingeren. Maar die tijd is voorbij en dus vullen we hem een dag van tevoren met alles dat nodig is: etui met lievelingspotloden, pennen en stiften. Rapport gaat mee, de luizenzak en de nieuwe agenda.

Niet slapen

Ondanks dat we dus de hele week consequent iets vroeger naar bed gaan dan de rest van de vakantie, is het die laatste dag altijd lastig om in slaap te vallen. Overigens begreep ik van haar juf in groep 2 dat ook juffen en meesters daar meestal last van hebben. Ikzelf ook. Je wil die eerste dag van het nieuwe schooljaar toch extra goed beginnen en dus lekker op tijd zijn, niks vergeten en zo min mogelijk stress ervaren die ochtend. Waarschijnlijk verwerk ik die zenuwen vast de nacht ervoor, zodat ik ‘s ochtends doodop uit bed kan rollen om aan de week te beginnen…

Checklist spullen die je moet meenemen in groep 8

  • Schooltas
  • Luizenzak
  • Rapport
  • Evt. spullen die je hebt meegekregen om thuis schoon te maken
  • Etui met pen(nen), kleurpotloden, HB potlood, gum, puntenslijper en evt. (markeer)stiften
  • Agenda
  • Beker(s), fruit en – mits ze overblijven of continurooster hebben – broodtrommel met inhoud

Hoe bereiden jullie je voor op het nieuwe schooljaar?

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (13), Rose (5) en May (4).

2 thoughts on “Voorbereiding én checklist voor groep 8

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: