Voorbereiden op je zwangerschap? Dit moet je echt weten

Zeggen dat je samen graag een kindje zou willen krijgen is één ding, maar daadwerkelijk zwanger raken een volgende stap. Dit artikel gaat in op hoe je je kunt voorbereiden op een zwangerschap – voor zover je daar natuurlijk invloed op hebt.  

Voorbereiden op een zwangerschap

Wanneer je een stabiele relatie hebt en al een tijdje samenwoont is het misschien tijd voor de volgende stap: een kindje. Je bent hier waarschijnlijk, gekomen omdat je je wil gaan voorbereiden op een zwangerschap. In dit artikel kan je lezen waaraan je kunt denken en hoe je zelf alvast een aantal zaken kunt regelen.

9 tips om je te kunnen voorbereiden op je zwangerschap

Stoppen met anticonceptie

En natuurlijk, wanneer je een kinderwens hebt, weet je zelf ook dat je de condooms dan beter in het nachtkastje kan laten liggen. Waarom deze er toch bij staat? Bij een aantal vormen van anticonceptie rekening moet je houden met een periode waarin je lichaam zich moet ontdoen van de hormonen.

  • De anticonceptiepil, mirena spiraal, nuva ring en implanon werken op basis van hormonen. Wanneer je hiermee stopt, moet je rekening houden met een halfjaar waarin je lichaam je natuurlijke cyclus weer op gang brengt. Dat wil niet zeggen dat je een halfjaar nodig hebt om zwanger te raken: het kan korter, maar zeker ook langer duren.
  • Gebruikte je condooms, koperspiraaltje of de minipil dan ben je direct vruchtbaar.

Begin vast met slikken van foliumzuur

Om de kans op een open ruggetje te verkleinen, is het belangrijk dat je preventief foliumzuur slikt. Daar kan je al mee beginnen voor de bevruchting. Sterker nog, het is zeer aan te raden. Je kan foliumzuur gewoon bij de drogist halen of online bestellen. Je kan ook kiezen voor deze supplementen die alles bevat dat je als (toekomstig) zwangere vrouw nodig hebt.

Zorg voor een gezond BMI

Wanneer je graag in verwachting wil raken, is het belangrijk dat je een gezond BMI hebt. Dat neemt niet weg dat je ook met een te hoog gewicht zwanger kan worden, maar de kans neemt aanzienlijk toe zodra je Body Mass Index tussen de 20-25 zit. Je zou kunnen kijken naar een leuke sport, maar ook voor de snellere optie gaan met Tastea Skintight of duurzaam afvallen door minder vet en suiker te eten. Heb je tijdens de zwangerschap ook nog iets aan!

Gezonde leefstijl

Om je goed te kunnen voorbereiden op een zwangerschap, is het belangrijk dat je gezond(er) gaat leven. Rookte je nog? Dan is het helemaal belangrijk om nu te stoppen. Maar ook alcohol kan ernstige problemen veroorzaken bij je ongeboren kindje, om over drugs nog maar niet te spreken.

Dus wil je graag kinderen, dan is het goed om je leefstijl vast een beetje aan te passen. Dat betekent overigens niet dat je jezelf volledig moet beperken; drink met mate en laat de sigaretten staan. Ook wat je eetpatroon betreft kan je vast starten met gezonder eten – mits je dat nog niet deed.

Zorg voor een goede verzekering

Wanneer je bewust aan kinderen begint, is het goed om op dit gebied vast alles uit te pluizen. Welke verzekeraar is voordelig voor het hele gezin? Vergoeden ze je complete ziekenhuisbevalling als je daar zelf voor kiest? Of slechts een deel? Wat zijn de extra’s en weegt dat af tegen de eventuele nadelen? Zaken om echt vooraf te regelen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Een spaarpotje starten

Kinderen kosten geld. Gelukkig leveren ze zoveel liefde op dat daar geen cent tegenop kan, maar het is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Denk maar na over de babyuitzet: koop je een simpel kastje met drie lades, dan kost dat je nog geen honderd euro. Staat datzelfde kastje in een babyzaak onder de noemer ‘commode’ dan kan ik je nu al vertellen dat je daar het driedubbele van mag maken. Laat staan als je toekomstige baby over zo’n zeventien, achttien jaar besluit dolgraag naar die peperdure particuliere school te willen voor zijn of haar toekomstdroom?

Kortom, elke euro telt. Zelfs als je niet veel kan missen: wanneer je achttien jaar lang elke maand een tientje opzij legt, heb je straks toch ruim tweeduizend euro gespaard zonder het echt te voelen. Just saying. 

Zoek een geschikte woonplaats

Misschien woon je al in een kindvriendelijke wijk, dat is uiteraard het prettigste. Mocht het niet zo zijn, dan is nu hét moment om te verhuizen. Straks met een dikke buik zit je echt niet te wachten op klussen, vreemde mensen die door je woonkamer banjeren en/of honderdduizend dozen die moeten worden uitgepakt. Tijdens het voorbereiden op je zwangerschap is dit dus zeker ook een punt om te bekijken.

Geniet van de dingen die je nu nog ongestoord kunt doen

Van in je eentje naar het toilet kunnen gaan zonder luide schreeuw (of verdachte stilte), boodschappen doen en je eigen gedachten kunnen horen/thuiskomen met wat op je lijstje stond/niet vier keer achter je ondeugende dreumes aan hoeven rennen, samen tot 14.00 uur op bed blijven liggen omdat je daar zin in had en ongestoord die ene goede serie kunnen kijken zonder om de haverklap in slaap te vallen.

Het zijn dit soort momenten die je straks als kersverse moeder of vader voorlopig even in de ijskast moet zetten. Weliswaar omdat je er iets prachtigs voor terugkrijgt, maar toch: neem dit advies vast met je mee. Daarnaast is het heerlijk om nu of straks tijdens je zwangerschap op vakantie te gaan.

Lees bovenstaande trouwens met een flinke korrel zout wanneer jullie al langer proberen om kinderen te krijgen. Dan telt vooral de kinderwens en kan toiletteren in stilte je gestolen worden. In dat geval wensen we jullie vooral veel geluk en moet je dit laatste maar gewoon vergeten!

Probeer de hoeveelheid stress te minimaliseren

Het is een lastige zaak om echt niet in de stress te schieten wanneer je al langer bezig bent met zwanger raken en het lukt nog niet. Maar andere zaken kun je misschien wel al verbeteren. Denk aan stress op je werk, een druk sociaal leven (wellicht kan je daar een aantal zaken loslaten) of andere zorgen waar je wél invloed op hebt. Alle beetjes helpen!

Waarom loslaten van je zwangerschapswens niet werkt

Het enige advies dat we niet geven, is dat je het zwanger raken ‘gewoon’ moet loslaten. Iedere vrouw met een zwangerschapswens weet dat loslaten geen knop is die je aan of uit kunt zetten. Probeer eerder te accepteren dat het zo is, geef jezelf de ruimte om verdriet te hebben wanneer het langer op zich laat wachten en bereid in je in de tussentijd zo goed mogelijk voor op een eventuele zwangerschap.

En dan… Afwachten tot je zwanger raakt

Het enige component aan de reis richting je zwangerschap dat je niet zelf in handen hebt, is de bevruchting zelf. Dat is vooral een kwestie van afwachten. Je kunt wel vast je vruchtbare dagen bepalen aan de hand van temperatuurmeting, onderzoek van de baarmoedermond of misschien omdat je het zelf voelt. Maar of het raak is én of je bevruchte eicel zich weet te nestelen in het baarmoederslijmvlies, is iets dat alleen de toekomst zal uitwijzen. Al kunnen deze 9 onverwachte tips om zwanger te worden je misschien nog een extra handje helpen!

Hoeveel stellen uiteindelijk zwanger raken?

Voor nu alvast heel veel plezier, geniet van alles dat op je pad komt en blijf ook waar mogelijk zoveel als je kan leven in het nu. Per slot van rekening raakt 93% van de vruchtbare stellen die zwanger probeert te raken ook daadwerkelijk in verwachting.

En mocht het onverhoopt niet op de natuurlijke manier lukken, dan zijn er nog kunstmatige opties. Denk aan sperma- of eiceldonatie, IUI, ICSI en IVF.

Wat heb jij gedaan om jezelf te kunnen voorbereiden op de zwangerschap? Vind/vond je het een lastige en onzekere periode of juist heel leuk en spannend?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven