bevalling

De eerste keer: voorbereiden op je bevalling

In deze informatieve serie, naar aanleiding van dit blog, neem ik je mee door de reis die je maakt als zwangere. Van de allereerste keer positief testen tot de allereerste keer consultatiebureau. Waar moet je aan denken, wie neem je mee en hoe nu verder? Heb je vragen, stel ze gerust onder dit blog, op Facebook of in een persoonlijke mail (merel@lotuswritings.nl). Let wel: ik schrijf puur vanuit mijn ervaring als moeder van drie en hoop je te kunnen helpen met mijn ervaring. Vandaag schrijf ik over de voorbereiding op je bevalling.

Hoe ga je bevallen?

Hoogstwaarschijnlijk ben je er in het laatste trimester allang over uit waar je wil gaan bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Maar wie weet beslis je, net als wij, ook pas op het allerlaatste moment dat je toch maar voor een thuisbevalling wil gaan. Aan de hand van de plek heb je waarschijnlijk al van alles voorbereid. Van de vluchtkoffer voor het ziekenhuis tot de klossen onder je bed. Heb je al een geboorteplan geschreven? Zo niet, klik dan hier voor handige tips! Ik las laatst ook over een geboorteplan voor de natuurlijke keizersnede. Niet het leukste onderwerp, maar wel goed om jezelf op voor te bereiden, denk ik.

Lees ook: Thuis bevallen: wat je écht moet weten!

Hoe kan je jezelf voorbereiden op de bevalling?

Eigenlijk niet echt volgens mij. Geen bevalling verloopt hetzelfde, je weet bijvoorbeeld nog niet of je straks uren bezig bent of na een uurtje al mag knuffelen met je baby. En of er complicaties bij komen? Ook geen idee. Daar valt waarschijnlijk nu nog niet veel over te zeggen. Volgens mij is het vooral belangrijk om nu alles af te ronden waar je wél controle over hebt (ontwerpen geboortekaartjes, afmaken van de babykamer etc.) en de rest maar af te wachten.

Waaraan merk je dat die bevalling eraan komt?

Ik weet nog dat ik echt urenlang googelde naar het antwoord. Iemand moest me toch wel kunnen vertellen waaraan je het begin van die bevalling kunt aflezen? Wat baalde ik dat mijn lichaam geen knopje had dat aansprong op het moment suprême. Ik kon dus niet anders dan afwachten – iets dat lang duurt als je ergens helemaal klaar mee bent. Maar achteraf kreeg ik toch tekenen van mijn lichaam (al zal dit niet voor iedereen gelden):

  • extreme nesteldrang (ik heb voor de geboorte van Rose vrijwel het hele huis onder handen genomen met een poetsdoek en schoonmaakmiddel)
  • ik trok me heel erg terug in mezelf, had geen zin meer om anderen te zien en wilde het liefst op mezelf zijn (begon ongeveer een week voor de bevalling)
  • het verliezen van de slijmprop (dit hoef je trouwens niet altijd te zien of merken, maar volgens mij duurt het dan maximaal 14 dagen voor je bevalling op gang komt)
  • gerommel in mijn buik (harde buiken die elkaar steeds regelmatiger begonnen op te volgen)
Extra tips

Probeer jezelf te ontspannen: hoe rustiger jij bent, des te ‘makkelijker’ de bevalling. Hoe moeilijk het dus ook is als de pijnscheuten door je lichaam razen, probeer echt op je ademhaling te letten en om jezelf in een soort trance te brengen. Dat haalt de scherpste randjes er vanaf.

En wat het ongeduld betreft: het naderen van de bevalling voelde voor mij iedere keer weer als moeten plassen terwijl je bijna thuis bent – je houdt het makkelijk vol, tot je de straat in rijdt. Naarmate de zwangerschap vorderde, werd ik dus steeds nieuwsgieriger. Als jij hetzelfde ervaart, probeer dan toch maar te onthouden dat die baby er wel komt. Er veel over denken, bevordert de bevalling niet. En de baby is er allicht sneller dan dat je op hem of haar hebt moeten wachten.

Voor de partner

Luister goed naar je vrouw of vriendin en voel aan wat ze nodig heeft. Soms zal je uitgescholden worden of keihard geknepen, maar vergeet niet dat ze het niet zo bedoelt. Althans, achteraf. Zij lijdt pijn dus opmerkingen over dat jij een beetje hoofdpijn begint te krijgen of dat je best trek hebt, worden doorgaans niet gewaardeerd. Als ze in de haast roept dat ze ondergoed nodig heeft voor in het ziekenhuis, trek dan alsjeblieft de grootste onderbroek uit de kast die ze heeft liggen. Wees lief en ondersteunend, er is namelijk niets fijner (althans, in mijn ervaring) dan de persoon waarvan je zoveel houdt naast je hebben. Als je dit moment samen beleeft, versterkt dat je band.

Alleenstaande moeders

Probeer iemand te vinden die je graag bij de bevalling hebt. Of het nu een familielid is of een vriendin, samen sta je sterker. Bovendien is het fijn om iemand naast je te hebben die jouw wensen kan vertellen zodra je te veel in jezelf gekeerd raakt.

Hoe heb je jouw bevalling ervaren?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Eerder in deze serie verschenen:

Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen

Een afspraak bij je verloskundige

Je krijgt een termijnecho

De baby voelen schoppen

Je gaat positiekleding passen

20 weken echo – eentje met een dubbele betekenis

Alles dat je moet weten over de pretecho

Met zwangerschapsverlof

Je vluchtkoffer klaarzetten

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

2 Replies to “De eerste keer: voorbereiden op je bevalling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge