Deze week begint het Sinterklaasjournaal en de bijbehorende spanning weer. Hoe vindt jouw kind het? Hier, zo weet ik nog als de dag van gisteren, stuiterde de oudste wekenlang door het huis. De spanning: vaart Sinterklaas niet geruisloos weg met alle pakjes? Maakt niemand zodanige fouten dat het hele feest in duigen valt? Hoe kunnen we Sint en Piet helpen? Man… Eigenlijk was ik stiekem dolblij zodra die Goedheiligman zijn hielen weer had gelicht en terugvoer naar Spanje, hoe leuk ik het feest ook vond.

Zal ze het doorhebben?

Inmiddels is ze een tiener en dan is Sint nog best leuk. Omdat je Het Geheim natuurlijk allang kent, zit je alleen nog maar in spanning op pakjesavond en dat scheelt voor ons als ouders behoorlijk. Alleen bij onze peuter is het even afwachten. Zal ze doorhebben wat ons hele Sinterklaasfeest inhoudt? Of gaat het allemaal langs haar heen? In elk geval zijn wij als ouders goed voorbereid, van het journaal tot 5 december. Vandaag heb ik allemaal handige tips voor je:

Hoe bereid je jezelf én je kind voor op de Sint?
 1. Aftelkalender

  Maak een aftelkalender met elkaar (laat je kind bijvoorbeeld elke morgen een mijter kleuren). Zo krijgt je kindje een iets concreter beeld bij ‘nog een week wachten en dan komt hij aan’. Het bouwt de spanning iets op, maar op een gedoseerde manier – hoop ik althans.

 2. Ga naar de intocht of kijk ernaar op tv

  Spreekt voor zich! Even tussen ons gezegd, ik kijk ook nog steeds graag mee – liefst met een bakje kruidnoten op schoot.

 3. Voorlezen

  Vroeger was ik dol op de verhalen van Wouter en Mieke (broer en zus), geschreven door Jacques Vriens. Wouter is een beetje stout en Mieke nogal verlegen. De verhaaltjes zijn grappig, niet te lang en echt heel leuk getekend vind ik. Voor de liefhebber:

 4.  Leg uit dat hij na een tijdje ook weer vertrekt

  Probeer je kindje uit te leggen dat de Sint met zijn stoomboot aankomt en na een paar weken weer vertrekt. Het feest is allesomvattend (ze zien het op straat, in de klas, thuis), dus dat die Goedheiligman na 5 december verdwenen is, kan best moeilijk te bevatten zijn. Je kunt opnieuw een aftelkalender gebruiken.

 5. Luister Sinterklaasliedjes of Bert & Ernie

  ‘Hop faldera, de pakjespolka’ is mijn favoriet van Bert & Ernie. De twee vrienden zitten in spanning: zou Sint nog komen of niet? Vermoeid door alle spanning en ervan overtuigd dat hij het allemaal verkeerd begrepen heeft, besluit Bert uiteindelijk naar bed te gaan als Grover voor de deur staat. Afgewisseld met liedjes is het verhaal erg leuk om te luisteren. Inmiddels heb ik hem zo vaak gehoord, dat ik de dialogen kan meepraten en alle liedjes zo uit mijn mouw schud. Echt een aanrader als je even helemaal klaar bent met al die keurige, maar enigszins ouderwetse Sinterklaasliedjes.

 6. Maak gebruik van een handige planner

  Wanneer je het prettig vindt een beetje structuur te hebben in deze dagen rondom het Sinterklaasfeest, download dan deze handige planner. Ik gebruik hem zelf ook en was blij verrast hoe uitgebreid hij is. Aan werkelijk alles is gedacht en dat geeft zoveel rust, vind ik. Staat ook vol handige tips en links naar andere websites die je helpen een onvergetelijk Sinterklaasfeest te vieren.

 7. Lekker bakken!

  Maak heerlijke kruidnootjes met de kinderen! Ideaal voor kleintjes ook vanwege de simpele vorm, hoewel een deel van het deeg waarschijnlijk vast verdwijnt voor het afbakken. Het is voor hen toch ook veel leuker om zelfgemaakte snacks te serveren? Pas wel op met je gebit: uit ervaring weet ik dat iets te lang afbakken, zorgt voor kruidnoten met de structuur van kiezelstenen.

Ik wens jullie alvast een hele fijne Sinterklaasperiode toe! En voor wie nog verder in de stemming wil komen: hou mijn site in de gaten; binnenkort komt er een DIY, een blog over hoe je kunt omgaan met het vertellen van Het Geheim en de visie van juf Sophie op de discussie rondom Piet.

Bereid jij je kind voor op Sinterklaas of laat je alle gebeurtenissen een beetje over je heen komen? Tips zijn natuurlijk van harte welkom!


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (10, 2 en 1 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

7 Replies to “Een slimme meid is voorbereid: Sint komt eraan!

 1. Wat baal ik dat ik jou blog nu (terwijl het feest al halverwege is) pas ontdek.
  Voorbereiden hoort er wel echt bij vindt ik, het is toch het begin van een gezellige tijd samen.
  Dit jaar totaal een aftelkalender vergeten en deze was echt leuk.
  Dag sinterklaasje lezen we elk jaar vanaf de intocht tot pakjesavond en daarna komt sneeuwman pak me dan en o dennenboom.
  En bij de intocht thuis hoort een bakje kruidnoten al vindt ik de intocht zelf bezoeken toch het allerleukste (dan leven ze zich nog meer in heb ik het gevoel).
  Verder hebben we hier ook altijd een sinterklaas musical en deze bezoeken we ook altijd (vroeg reserveren om zo ver mogelijk vooraan te zitten zodat ze ook iets kunnen zien).
  De heerlijke tijd is gekomen en ik hoop dat ze er nog lang van kunnen genieten.

  1. Fijn is dat hè? Dan beleef je het zelf ook weer een beetje, de decembermaand heeft toch iets magisch. Ja deze vond ik ook echt heel leuk! Je kunt nog wel een aftelkalender gebruiken tot 5 december eventueel?

   O Sneeuwman, pak me dan ken ik niet. Die ga ik eens opzoeken. O dennenboom wel, zo leuk! En klinkt heel gezellig. Ik kijk er ook naar uit om volgend jaar met onze peuter te gaan kijken.

   Wat leuk! 🙂 Ik hoop het met je mee, zijn hele fijne dagen.

 2. We doen precies de dingen die je noemt, haha, leuk!
  Pepernoten bakken, samen een kalender gemaakt, intocht op tv kijken, intocht in het dorp maar vooral ook vertellen dat Sinterklaas niet alles kan geven wat je wil hebben. Dat er heel veel kindjes zijn die iets willen krijgen en alles verdeeld wordt. En dan Sinterklaas na pakjesavond weer vertrekt naar Spanje.
  marjonS onlangs geplaatst…Sinterklaas… kalender & cadeautjesMy Profile

 3. Helaas begint het Sinterklaasjournaal woensdag pas zag ik gisteren!
  Maar wij gaan inderdaad ook een aftelkalender maken en haar ook uitleggen dat hij inderdaad na pakjesavond weer naar huis gaat haha!

  1. Oei dan ga ik dat even aanpassen.
   Leuk! En ja haha dat is dan nog best weleens een dingetje bij kleine kinderen. Ze wennen vooral snel aan het zetten van die schoen is mijn ervaring met June 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge