Column | Eindelijk kon ik hem iets teruggeven. Dat wel…

huiswerkbegeleiding

Eigenlijk ben ik geen voorstander van afhankelijkheid binnen een relatie. Dat je man alles verdiend en jij gedienstig afwacht of hij toestemming geeft om iets voor jezelf te kopen. Toch liep ons leven gedeeltelijk zo dat ik thuis kwam te zitten en Ro kostwinner werd voor ons gezin. Onverwachts beviel dit ons heel goed en voel ik me helemaal niet afhankelijk, zeker nu ik soms ook weer iets meer dan een kiezelsteentje begin bij te dragen.

En ik ben daarvoor heel dankbaar. Als hij immers niet zou geloven in mijn schrijven en het idee had dat het de investering die we nu doen waard is, dan zat ik nu immers minimaal drie dagen per week op kantoor. Dan was ik waarschijnlijk minder gelukkig dan nu. Ik heb daarom ook altijd gezegd: zodra ik eens iets kan terugdoen, dan zonder twijfel. En die kans kwam gelukkig vrij snel. Ro ging een opleiding doen en ik zou me storten op huiswerkbegeleiding. Zo gezegd…? Nou ja. Zo gedaan was het in elk geval niet.

Persoonlijk hou ik niet van half werk. Sterker nog, ik kan mezelf verliezen in details die eigenlijk onnodig zijn. Om een voorbeeld te geven: één van mijn eerste echte banen was bij een bekende verzekeraar. Voor je aan de slag kon, moest je met een formule het oudedagspensioen kunnen berekenen. Onderdeel daarvan was de franchise.

Ik wilde weten hoe het daar nou precies mee zat: waarom per se deze getallen, hoe kwam iemand bij die formule? Niemand kon het me vertellen, bleek een flinke zoektocht later. ‘Soms doe je gewoon wat je verteld wordt,’ kreeg ik daarop te horen. Tja… Het zit me eigenlijk tot op de dag van vandaag nog dwars dat ik toen niet het naadje van de kous heb kunnen vinden.

Kijk en toen Ro dus vroeg of ik hem wilde helpen met zijn huiswerk, besloot ik zijn hele opleidingsmap te gaan lezen. Ik wilde doorgronden waar hij mee bezig was. Alles weten over het opwekken van energie, verschillende kabels en mantels, de voordelen van nieuwe transformatoren ten opzichte van de oude… Als hij me geen halt had toegeroepen, zou ik nu waarschijnlijk expert zijn op het gebied van hoogspanning.

Ik kan er niks aan doen. Ik hou van leren en wil gewoon precies weten hoe alles in elkaar zit, zodat ik ook optimaal van dienst kan zijn tijdens de ‘huiswerkbegeleiding’. Het heeft zo zijn voordelen natuurlijk, maar waarschijnlijk niet als de ander gewoon snel wil doorwerken en je er niet je carrière van wil maken.

En daar ging het dus een beetje mis. Ro wilde gewoon de opdrachten samen doornemen, ik vond dat ik hem tot in de puntjes moest begrijpen. Hij vindt mij wijsneuzerig, ik hem laks. Daar zaten we dus na een paar minuten. Hij lamlendig op de bank, ik gefrustreerd voor de computer. ‘Ik kan hier dus niets mee!’ riep ik hem toe. ‘Ik wil nu aan de slag. Je moet gewoon duidelijker zijn, want ik snap het niet.’

Hij mompelde iets onverstaanbaars – vermoedelijk maar goed ook – en keek daarbij chagrijnig mijn kant uit. En zo ging het eigenlijk elke poging die we ondernamen. Dat we uiteindelijk toch samenwerkten, mag dus een wonder heten.

Kijk, ik kan hier lang over doorgaan, maar feit blijft dat dit wel een handige voorbereiding is op de toekomst! Dankzij zijn nukkige tegenwerking, leerde ik een pas op de plaats doen en om (een beetje) van me af te zetten dat je niet altijd alles altijd kan begrijpen. Dat hoeft ook niet – blijkbaar.

Met oog op Junes middelbare schoolcarrière best prettig dat ik die vaardigheid vast onder de knie heb. Zeker omdat huiswerkbegeleiding sowieso niet mijn sterkste kwaliteit is (neem ik ook liever in zijn geheel van haar over, als dat zou kunnen). Maar goed: als ik een recalcitrante volwassene aan een diploma kan helpen, moet dat met een puber toch ook lukken? 😉

Disclaimer: Ro bracht me zelf op het idee van deze blog. Zijn gevoelens zijn niet gekrenkt.

Heb jij je partner weleens geholpen met zijn/haar opleiding? En ben jij wel goed in huiswerkbegeleiding?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

5 thoughts on “Column | Eindelijk kon ik hem iets teruggeven. Dat wel…

  1. Mijn man begeleiden bij zijn huiswerk, daar begin ik echt niet aan! Al die technische dingen boeien me niet zo.
    Mijn dochter van 13 probeer ik af en toe nog wel bij te sturen met huiswerk, maar eigenlijk alleen met presentaties. De rest maakt ze al uit zichzelf meteen uit school. Maar dingen die gepland en in stukjes gehakt moeten worden, dat lukt haar nog niet zo (ondanks 8 jaar Daltononderwijs…).

  2. Hahaha gelukkig zijn zijn gevoelens niet gekrenkt ;). Ik heb mijn partner nooit hoeven helpen. Hij is ingenieur. Niet mijn afdeling. Tijdens mijn opleiding heeft hij mij wel veel geholpen. Haha dus het was eerder andersom. Dat ik het afgelopen jaar vestigingscoördinator bij een huiswerkbegeleidingsinstituut was, mag dus een wonder heten. Ik heb daar overigens wel veel geleerd met het begeleiden van jongeren met het plannen, begrijpend lezen etc.

    1. Heb je nog speciale tips voor me voor die begeleiding?

      Nee haha kan me ook voorstellen dat een ingenieur niet erg veel geholpen kan worden. Wel fijn dat hij jou hielp, samen kom je er wel 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten