Geboorteplan: in 9 stappen voorbereid op je bevalling

geboorteplan schrijven voorbereiding bevalling

Een geboorteplan kan heel handig zijn tijdens de bevalling. Maar wat is het precies? Waarom zou je er eentje schrijven en waar moet je dan op letten? In dit artikel vind je uitleg over het bevallingsplan (zoals het ook wel genoemd wordt) en een volledige checklist!

Wat is een bevallingsplan of geboorteplan?

Vroeger was een bevalling veel meer een gebeurtenis die werd geleid door je verloskundige of gynaecoloog. Als zwangere ging je mee in hun beslissingen. Tegenwoordig zijn ouders veel bewuster van het geboorteproces. Ze hebben hun eigen wensen. Om die kenbaar te maken, kan je voorafgaand aan de bevalling een geboorteplan schrijven. Hierin vertel je bijvoorbeeld of je wel of geen pijnstilling wil, hoe jullie denken over het laten uitkloppen van de navelstreng en of je het goed vindt als er een stagiair aanwezig is bij de bevalling.

De voordelen van een geboorteplan

De belangrijkste redenen om een geboorteplan te schrijven:

 • Het laat je nadenken over onderwerpen die je anders misschien niet zou doorspreken. Dat je wel of geen pijnstilling wil, weet je waarschijnlijk vooraf wel. Maar wat dacht je van het laten uitkloppen van de navelstreng of wanneer je de controles wil laten uitvoeren?
 • Je hoeft niet na te denken over redelijk futiele zaken wanneer je geen puf meer hebt om te praten en je man overdonderd is door het hele bevallingsproces. Je hebt immers alles zwart op wit staan.
 • In een ziekenhuis wisselt het personeel elkaar nogal eens af. Het is prettig wanneer iedereen weet waar hij aan toe is: je hoeft niet elke paar uur opnieuw je verhaal af te draaien. Zeker wanneer de bevalling vordert, zit je daar niet meer op te wachten.

Waarom een bevallingsplan zo belangrijk kan zijn

Hoe belangrijk het hebben van een geboorteplan kan zijn, weet ik inmiddels maar al te goed. Ik beviel op mijn 22e van June en wist toen van toeten noch blazen. Of toepasselijker: puffen. Het leek me onnodig om een pufcursus of zwangerschapsyoga te volgen, maar had daardoor eigenlijk geen idee wat me overkwam tijdens de bevalling. Tel daar twee heel onsympathieke verpleegsters bij op, een pethidineprik zonder mijn medeweten en het weghalen van mijn meisje, omdat een andere baby huilde. Kortom, een ramp! Ik voelde me zo machteloos en alleen. Dit zou me nooit meer overkomen, wist ik.

Nooit meer: ik wilde een geboorteplan voor mijn tweede bevalling

Op het moment dat ik opnieuw zwanger raakte van Rose wist ik direct wat ik anders zou willen. Ik ging aan de slag rond een maand of zeven en zocht tot op de bodem uit welke informatie hier in elk geval in moest staan. Deze vat ik samen in mijn eigen plan. Om jou die zoektocht te besparen hier slechts 9 stappen. Vul de vragen van het volledig geboorteplan in en je voorkomt vragen waar je met 6 centimeter ontsluiting gegarandeerd geen antwoord meer op kunt geven.

Tips voor het schrijven van een geboorteplan

Wees duidelijk

Je hoeft geen compleet epistel te schrijven over je wensen en voorkeuren. Wanneer je in het ziekenhuis komt bijvoorbeeld, is het handig als het personeel in een oogopslag kan zien wat je wil en hoe. Wanneer je zou verzanden in allerlei details, heb je grote kans dat ze iets essentieels missen. Wees dus kort en bondig.

Lukt dat niet goed? Maak dan een soort samenvatting van je geboorteplan (zoals je ook zou doen voor school). Dat dwingt je de belangrijkste punten te noteren.

Overleg met je partner

Je man (of vrouw) kan zich er misschien iets minder bij voorstellen, maar het is wel belangrijk om alle punten samen langs te lopen. Denken jullie overal hetzelfde over? Heeft hij nog aanvullingen of opmerkingen? Zo weet je zeker dat het een compleet document wordt, ook vanuit zijn perspectief gezien. Per slot van rekening moet je man straks misschien beslissingen maken uit jouw naam.

Je geboorteplan is een richtlijn

Natuurlijk is het heel fijn wanneer je een bevallingsplan schrijft dat helemaal overeenkomt met jouw (jullie) wensen, maar vergeet alsjeblieft niet dat het een richtlijn is. Geen bevalling loopt volgens het boekje, dus die van jou waarschijnlijk ook niet. Dat is oké. Soms zal het ziekenhuis iets anders beslissen dat in je geboorteplan staat, omdat het beter is voor jouw gezondheid of die van je baby. Een andere keer lukt het wel overal aan tegemoet te komen. Probeer in elk geval los te laten dat alles precies moet lopen zoals in je geboorteplan staat, dan komt het helemaal goed.

Een volledig geboorteplan schrijven in 9 simpele stappen

Aan de hand van deze 9 vragen kan je gemakkelijk je eigen bevallingsplan vormgeven. Een goed begin is alvast het halve werk!

Waar wil je bevallen?

Wil je naar het ziekenhuis of (indien mogelijk) liever thuis bevallen? Denk hier goed over na. Het biedt natuurlijk geen uitsluitsel, maar met een volledig geboorteplan weet je verloskundige en eventueel andere betrokkenen precies waar ze aan toe zijn en wat jouw wensen zijn. Ga je sowieso naar het ziekenhuis, schrijf dan in je geboorteplan welk ziekenhuis.

Wie wil je erbij hebben?

Aangezien je jezelf letterlijk en figuurlijk blootgeeft, best belangrijk. In al je kwetsbare naaktheid wil je misschien geen peloton aan personeel om je heen hebben. Hoe denk je bijvoorbeeld over de aanwezigheid van stagiaires en artsen in opleiding? Neem je een doula mee? Of een geboortefotograaf?

Ook wanneer je graag thuis zou bevallen is het goed erover na te denken: de verloskundige is natuurlijk evengoed graag voorbereid. En stel dat je naar het ziekenhuis moet, wie mag dan mee?

Voorafgaande bevalling(en)

Ben je al eerder bevallen? Hoe verliep dit, waren er complicaties etc.? Door de belangrijkste zaken te benoemen, kunnen verloskundigen en de gynaecoloog zich beter voorbereiden. Voor jezelf kan het ook prettig zijn: je schrijft het van je af. Bovendien ben je ervaringsdeskundige op gebied van je eigen lichaam. Je weet heel goed wat je graag opnieuw zo zou doen of juist compleet anders. Verkijk je hier echter niet op: elke bevalling blijft uniek.

Pijnstilling?

Ga je uit van je eigen oerkracht of weiger jij ook maar enigszins mee te werken aan het hele proces zonder fatsoenlijke ruggenprik? Lees je heel goed in over risico’s, voor- en nadelen van verschillende vormen van pijnbestrijding, zodat je een weloverwogen keus maakt.

De geboorte zelf

Ik wilde graag onze baby op mijn buik gelegd krijgen, zodat ze kon beginnen met borstvoeding zodra ze die behoefte had. Onderzoeken zouden daarna pas plaatsvinden. De navelstreng werd geknipt toen deze niet meer klopte. Al deze zaken had ik waarschijnlijk niet overdacht zonder bevallingsplan maar ze waren wel erg belangrijk voor ons. Toen we bij Rose noodgedwongen naar het ziekenhuis moesten, was ik blij dat we alles zwart op wit hadden staan. Het ziekenhuis kwam volledig aan onze wensen tegemoet en ik heb daardoor heel positieve herinneringen aan de bevalling.

Zaken die belangrijk zijn voor de geboorte zelf:

 • Hoe wil je bevallen (in welke houding)?
 • Wil je daarbij hulpmiddelen gebruiken, zoals een baarkruk of bad?
 • Wil je na afloop de placenta zien (en/of bewaren)?
 • Hoe denk je over een rustgevend muziekje? (Let op: dit is in een ziekenhuis lastiger)
 • Wil je de baby zelf aanpakken?
 • Ga je borstvoeding geven?
 • Wat is jullie mening over inleiden/het opwekken van de weeën?
 • Wie knipt de navelstreng door en wanneer?
 • Wanneer wil je dat de standaard onderzoeken beginnen: meteen na de geboorte of na de eerste voeding?
 • Wanneer willen jullie de baby (laten) wassen: 48 uur na de bevalling of meteen? Door wie?
 • Kom je uit een cultuur waarin bepaalde tradities belangrijk zijn?

Foto of film 

Mijn vader vertelt nog weleens grinnikend over die ene collega die tijdens het verorberen van beschuit met muisjes meteen even de bevallingsfoto’s liet rondgaan. Ik kon me er niets bij voorstellen! Waarom zou je vrijwillig foto’s van je uitgerekte flamoes laten maken? Wie wil dat nu zien? Stel dat je die foto’s abusievelijk verwisselt met je vakantiekiekjes!

Maar geboortefotografie is steeds gebruikelijker en bovendien zijn de fotoseries rondom de bevalling vaak heel discreet en intiem. Zelfs zo mooi, dat ik spijt heb als haren op mijn hoofd dat we geen beeldmateriaal hebben van de bevalling. Kortom, iets om goed over na te denken! Ook slim trouwens om je oplader en camera mee te nemen zodat jullie zelf mooie foto’s kunnen maken tijdens en/of na de bevalling.

Ziekenhuisverblijf

Let op: ook belangrijk als je graag een thuisbevalling wenst.

We wilden alleen dat onze baby naar een andere ruimte verplaatst zou worden met onze toestemming (mits het niet medisch noodzakelijk was natuurlijk). Ook gaven we aan dat ze geen andere voeding mocht krijgen dan borstvoeding. Dit was voor mij extra belangrijk: ik zie nog zo voor me hoe ze June die allereerste nacht bij me wegreden: ‘Dan kan je ook een beetje slapen.’ Ik voelde me afschuwelijk. Schuldig dat ik me zo had laten ompraten en verdrietig omdat ik mijn kleine meisje intens miste. De rest van de nacht sliep ik niet meer en dat schuldgevoel liet me pas los toen ze een jaar of zeven was. Kortom, eens, maar nooit meer!

Kraamvisite

Wie mag op bezoek komen? Kan handig zijn even te overleggen met de afdeling Verloskunde in het ziekenhuis. Wij kozen bijvoorbeeld voor June, onze ouders, zussen en aanhang in het ziekenhuis. De rest mocht langskomen in het kraamhotel en thuis.

Voeding

De alom bekende vraag: gaan jullie voor borstvoeding of de fles? Mijn advies is in beide gevallen je goed in te lezen, zodat je weet waar je aan begint.

Wanneer geef je het bevallingsplan?

Op een gegeven moment (ergens na de 30 weken) verschuift de focus tijdens de gesprekken met je verloskundige of gynaecoloog richting de bevalling. Dat is natuurlijk het uitgelezen moment om jullie geboorteplan te overhandigen. Je bekijkt het samen en de verloskundige kan eventueel aangeven of dit alles wel haalbaar is.

Beval je in het ziekenhuis, dan geef je het geboorteplan voorafgaand aan de opname. Zorg voor een uitgeprinte versie (niet iedereen kan je handschrift misschien lezen). Bij ons waren ze destijds heel erg blij met het uitgebreide verhaal dat zwart op wit stond, omdat in the heat of the moment niet altijd tijd is om details na te vragen. Bovendien weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Uiteraard is het nogmaals goed om in gedachten te houden dat je geboorteplan slechts een richtlijn is. Mocht jouw gezondheid of die van je baby in gevaar komen, dan beslist de arts.

Heb jij een geboorteplan opgesteld?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

6 thoughts on “Geboorteplan: in 9 stappen voorbereid op je bevalling

 1. Mooi compleet geschreven! Een geboorte plan kan heel lastig zijn, zeker bij de eerste inderdaad. Hier wel een geschreven maar sommige dingen werden toch anders. Ik wilde thuis bevallen maar het werd het ziekenhuis. Daar hielden ze wel rekening met mijn geboorteplan gelukkig. Na die ervaring kon ik een nog beter schrijven voor nummer 2, en nu weer een net wat andere voor nummer 3 🙂
  Ze blijven veranderen omdat jij als moeder ook veranderd.
  Ik vind het erg belangrijk om er in te zetten dat als er afgeweken moet worden dat dit in overleg gaat zodat ik en mijn man ook weten wat er gaat gebeuren en we niet geleefd worden!

 2. wat schrijf jij onwijs leuk, lekker te lezen. ik heb geen bevallingsplan gemaakt. gewoon simpelweg omdat ik niet wist wat te verwachten. uiteraard heb ik mij wel ingelezen in wat er te verwachten viel. maar ik denk dat je bij een eerste toch niet weet wat te verwachten. ik had alleen aangegeven dat ik graag thuis wilde bevallen. maar ik had ook zoiets van go with the flow. we zien het wel. moet ik naar het ziekenhuis dan moet het maar. gelukkig had ik een superbevalling lekker thuis op bed. helaas had ik een totaalruptuur en moest ik als nog met ambulance naar het ziekenhuis om gehecht te worden. en helaas moest ik toen een rugenprik. wat ik erger vond dan de hele bevalling. maar het was niet anders. en ik kan tevreden terug kijken op de bevalling. als er ooit een volgende komt zou ik het weer zo doen/willen. zonder de totaalruptuur uiteraard?

  1. Dankjewel, wat een lief compliment! Maakt deze regenachtige dag toch weer goed 😉
   Maar wat fijn dat je thuis kon bevallen, zoals je wilde. En wat vervelend dat je toen naar het ziekenhuis moest! Idd hopelijk een eventuele volgende keer gewoon zonder kleerscheuren maar wel lekker thuis.
   En je hebt wel een punt ja, misschien is het wel erg lastig om zo’n plan op te stellen bij je eerste, omdat je geen idee hebt wat je verwachten kunt. Want hoeveel je ook leest, het loopt toch meestal anders..

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten