Toffe DIY met peuters: vogels en robots van golfkarton

Net als vorig jaar doen we dit jaar mee aan de Mama Challenge 2017. Een van de opdrachten is knutselen, een vaardigheid waar ik eigenlijk niet zoveel mee heb. Niet dat ik twee volkomen linkerhanden heb, maar mijn bijnaam is ook bepaald geen crea-bea. Toch trok ik mijn stoute knutselschoenen aan en maakte met de meisjes vogels en robots van golfkarton. 

Mama Challenge 2017 #1: Knutselen

Als gezegd niet zo ‘mijn ding’. Nooit geweest ook. Vond figuurzagen en een beetje schilderen wel leuk, maar zodra ik aan de slag moest met papier en een schaar of klei, dan leek het nooit zoals in mijn gedachten. En daarom gaf ik het in de loop van de tijd maar op. De enige momenten dat ik er plezier uit haal is wanneer ik iets maak met jonge kinderen. Die vinden namelijk alles dat je creëert fantastisch. Iets dat dit hopeloze moeder-ego weer een beetje streelt.

Knutselen met golfkarton

Eenmaal besloten dat we deze challenge maar direct zouden afronden – heel eerlijk gezegd omdat we er dan maar vanaf zouden zijn – trok ik zo’n beetje alles tevoorschijn dat we in huis hadden. Gelukkig kregen de meisjes voor hun verjaardag van tante een enorm knutselpakket. Genoeg om iets mee te maken. En toen alles uitgespreid op tafel lag, wist ik het: we gingen voor vogels. Simpel, maar leuk. Ideaal ook met kleine kinderen: je knipt de vormen uit en zij plakken alles zelf op, zoals ze het mooi vinden.

DIY: vogel van golfkarton

Wat heb je nodig?

Je kan het natuurlijk zelf zo gek maken als je wilt, maar wij gebruikten:

 • Golfkarton (maar dat lijkt me vrij voor de hand liggend)
 • Plakoogjes
 • Veren

Hoe pak je het aan?

 1. Knip een vogelvorm uit golfkarton, een snavel en vleugel in andere kleuren.
 2. Plak met plakband of lijm de snavel en vleugel vast.
 3. Haal het achterkantje van de wiebeloogjes en laat je kinderen ze zelf plakken op de vogel. Zoveel als ze zelf willen. Iets dat ik even moest loslaten!
 4. Laat je kinderen veren uitzoeken in de kleuren die ze willen en plak (al dan niet samen) de staart vast.

Het eindresultaat

Na een halfuurtje had Rose deze vogel in handen. Die van May mocht niet op de foto. Sterker nog, we mochten er niet meer naar kijken!

Robot van golfkarton met rubber

Wat heb je nodig?

 • Golfkarton
 • Rubberplaten
 • Veren
 • Wiebeloogjes
 • Kleurpotloden, vetkrijt of stiften

Hoe pak je het aan?

 1. Knip de vormen vast uit: hoofd en romp zijn vierkant, armen en benen rechthoeken en voor handen/voeten kan je rubber gebruiken.
 2. Help met het plakken van alles met lijm of plakband.
 3. Laat het gezicht versieren met wiebeloogjes en eventueel een mond van rubber
 4. Laat je kinderen de romp versieren met kleurpotlood, stift of vetkrijt.

Het eindresultaat

Vooral Rose was dolblij met haar eigen robot en heeft er een tijdje mee zitten spelen. A morning well spent, noemen ze dat! Goed begin van de vakantie. Uiteindelijk hebben we geloof ik twee uur lang zitten knippen, plakken en bedenken. En toen was het alweer bijna tijd om lekker te gaan eten.

Knutselen jullie vaak thuis? Wat doe jij het liefst?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “Toffe DIY met peuters: vogels en robots van golfkarton

 1. Ik heb écht een allergie voor knutselen en ik zal dan ook niet snel een knutselpakket voor de kinderen aanschaffen.
  Creatief ben ik ook al niet, maar ik moet zeggen dat dit er wel heel leuk uit ziet!

 2. Wat een leuke ideeën! En de kleurtjes zijn erg vrolijk. Ik heb het ook niet zo op knutselen. Soms begin ik ergens aan voor een verjaardag of als mijn nichtje komt logeren. Maar het moet dan vooral niet te lang duren 😉
  Deze knutsels lijken me erg makkelijk en niet al te tijdrovend. Ik ga ze onthouden voor als Suus groter is!

 3. Heel leuk geworden! Hier knutselen ze graag met plakken en knippen. ik verzamel zo het en der van die behangpapiertjes en af en toe was knutsel spul van de action

 4. Toen de kinderen nog klein waren deed ik het regelmatig. Van mezelf ben ik geen knutselaar maar ik vond dit echt zoiets wat goede en leuke moeders doen : )

  Tegenwoordig knutsel ik nog maar zelden.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten