kinderopvang kiezen tips en informatie

Zo kies je een kinderdagverblijf dat bij jullie past

Als je weer gaat werken, is het belangrijk om een goede vorm van opvang voor je kind te regelen. Het kinderdagverblijf is één van de meest gekozen opties en niet voor niks: pedagogische medewerkers zorgen voor je kindje zodat jij met een gerust hart kunt gaan werken. Maar waar moet je nu eigenlijk allemaal op letten als je een kinderdagverblijf kiest? In dit artikel vind je handige tips en informatie.

Hoe kies je een goed kinderdagverblijf?

Welke pedagogische visie hanteert het kinderdagverblijf?

Iedereen voedt op vanuit een bepaalde visie met normen en waarden die daarbij passen. Het is ook zinvol om een kinderdagverblijf te kiezen dat bij jullie past. Zoek daarom op de website en vraag na welke pedagogische visie de kinderopvang van jullie keuze hanteert. Zo zijn er kinderdagverblijven waar kinderen worden gestimuleerd in hun zelfstandigheid of meer met de natuur werken. Het is fijn om dat soort zaken te weten voor je je kindje er inschrijft.

In de buurt of bij je werk?

Over het algemeen zoek je via Google naar kinderopvang Amsterdam als je in de hoofdstad woont, toch is het niet zo zwart-wit. Stel je voor dat je een baan hebt waarbij je regelmatig tot 18.00 uur werkt, dan bestaat de kans dat je in de file terechtkomt wanneer je daarna nog naar huis moet. Het kan dan slim zijn een kinderopvanglocatie in de buurt van je baan te zoeken. Op die manier kan je samen richting huis rijden. Durf dus verder te kijken dan alleen de meest voor de hand liggende opties.

Sfeerproeven

Als je een locatie hebt gevonden die aansluit op jullie visie, ga dan ook eens sfeerproeven. Dat zegt vaak meer dan de website alleen. Je ziet dan bovendien hoe de pedagogisch medewerkers omgaan met de kinderen en hoe de samenstelling van de verschillende groepen werkt in de praktijk. Hierdoor kan je straks nog beter een keus maken voor een kinderdagverblijf dat bij jullie past.

Wat kan je verwachten van het kinderdagverblijf?

Het is belangrijk te weten wat je kunt verwachten van de opvanglocatie. Welke kosten zijn gedekt en waar zal je nog een aparte bijdrage voor moeten leveren? Wat zijn de totale kosten per maand? En hoe zit het eigenlijk met griep; kan je kind met milde griepverschijnselen (terwijl hij zich verder goed voelt) toch naar het kinderdagverblijf of is het de bedoeling dat hij dan thuis blijft?

Schrijf op wat voor jou belangrijk is

Wil je graag dat je kind elke dag, ook bij regen, naar buiten gaat om een frisse neus te halen? Vind je het fijn wanneer er dagelijks foto’s en/of een verslag wordt gestuurd? Zou je willen dat je kind op de dagen dat je werkt ook een warme maaltijd eet voor hij weer naar huis komt? Hoe flexibel zijn de haal- en brengtijden idealiter voor jou? Al die punten zet je op een lijstje dat je meeneemt in je zoektocht. Mogelijk zal een kinderdagverblijf niet aan al je wensen kunnen voldoen, maar het is goed om op die manier op papier te hebben staan wat jij belangrijk vindt. Dat helpt in je zoektocht én tijdens het kennismakingsgesprek. Meer weten? In dit artikel vind je handige informatie over o.a. toeslagen en andere zaken die van belang zijn in je zoektocht naar kinderopvang.

Wat vind jij belangrijk in de zoektocht naar een kinderdagverblijf?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

©Ground Picture – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *