Wanneer worden korte rokjes ineens ‘te kort’?

wanneer worden korte rokjes te kort

Wanneer worden korte rokjes te kort bij je (tiener)dochter? Moet zij zich aanpassen of de rest van de wereld? En zeg je iets van haar aanwezige decolleté?

Wanneer wordt een kort rokje te kort?

Tienerdochter

Ik dacht altijd nogal vrijdenkend te zijn. Dat valt toch een beetje tegen, blijkt nu in de tienertijd. Ondanks dat ik een groot voorstander ben van recht op zelfbeschikking en het vinden van je eigen kledingstijl, gaat die vlieger iets minder op in het geval van korte rokjes. Want wanneer worden die nu eigenlijk te kort?

Moet je dochter zich inhouden of die ene viezerik?

Het is een beetje de vraag van de kip en het ei. Moet je dochter zich aanpassen aan de mannelijke smeerlappen die menen het recht te hebben haar aan te raken als ze er bloot bij loopt? Of zouden die kerels zich fatsoenlijk moeten gedragen?

Natuurlijk is er eigenlijk maar één passend antwoord op. Mannen zouden zich moeten gedragen, ongeacht wat een sexy, maar ook veel te jong meisje voor gevoelens bij ze oproept. Je blijft van anderen af, tenzij ze daar toestemming voor geven. Maar goed. De wereld werkt niet zo. Draag je als jong meisje een kort rokje, dan zien ze je als slet, goedkoop of vinden ze het reden genoeg om aan je te zitten. ‘Waarom zou je je anders zo kleden?’

Te kort?

Omwille van dat laatste geldt bij ons de regel dat een rokje te kort is wanneer je de billen bijna ziet of als ze niet meer fatsoenlijk kan bukken zonder de rest van de wereld een inkijkje te geven. Hoe prachtig onze meisjes ook zijn en hoe zeer ik ze wil meegeven dat ze alles mogen dragen wat ze willen, we willen ze beschermen. We moeten ze beschermen. Als wij het niet doen, wie wel?

Maar: te kort is ook afhankelijk van je figuur

Daarbij moet ik wel een kleine aantekening maken. Want of een kort rokje echt te kort is, hangt ook af van je figuur en uitstraling. De één komt weg met een superkort rokje, de ander straalt (bij wijze van spreken) nog seks uit in een vuilniszak. Dus mocht je twijfelen, let dan op het totaalplaatje. Kan je dochter het hebben? Of kan je je voorstellen dat ze waarschijnlijk regelmatig zal worden lastig gevallen in deze outfit?

Als de onschuld verdwijnt

Ergens zo rond het begin van de tienertijd verdwijnt de ogenschijnlijke onschuld van je dochter. Zijn ze vroeg ‘rijp’ dan kan je al snel niet meer zeggen of ze 12 zijn of 16. En voor je het weet trekken ze oudere jongens aan – met bijbehorende zin in seks.

Seksuele voorlichting

Het is voor ons onderdeel van de seksuele voorlichting om onze meiden te vertellen welke verwachtingen jongens soms kunnen hebben. Hoe belangrijk het is NEE te durven zeggen als je iets niet wil. En, onterecht en achterhaald maar nog steeds realiteit, hoe mannen soms verwachtingen bij je uiterlijk krijgen als je je op een bepaalde manier kleedt. Mede daarom kan het ook goed zijn je dochter op een vechtsport te doen, trouwens.

Omdat ik op jonge leeftijd al grote borsten had, keken jongens én volwassen mannen me vaak alleen nog maar daarnaar. Ook leerkrachten. Mensen bij wie je je veilig zou moeten voelen, gaven me zo’n ongemakkelijk rotgevoel. In een tegenreactie droeg ik strakke shirts – mij zouden ze niet krijgen. Maar het enige gevolg daarvan was dat ik nog meer opmerkingen naar mijn hoofd kreeg en ik zelfs een maand lang genegeerd werd door alle vrouwen, toen ik net een nieuwe baan had.

Oplossingen bij te korte rokjes

Leg duidelijk uit waarom je een bepaalde grens stelt

Kinderen begrijpen je vaak beter wanneer je eerlijk vertelt waarom je een keus maakt. Ben je zelf regelmatig lastig gevallen? Vind je het om religieuze redenen niet oké als ze er te bloot bij lopen? Of roept het bij jou persoonlijk bepaalde gevoelens op en wil je dat oordeel voorkomen?

Geef een panty of legging

Het is geen garantie (de meeste gereformeerde meisjes uit ons dorp trekken hun legging halverwege hun fietstocht naar school gewoon weer uit en hijsen de rokjes omhoog), maar het kan schelen om je dochter een legging of panty te laten dragen onder het korte rokje. Het oogt minder bloot en dus vaak minder sexy.

Koop korte broekjes voor onder het rokje

Hartje zomer heb je weinig aan een verstikkende panty of legging. Je kan gelukkig tegenwoordig hele fijne shorts kopen. Die bedekken alles dat je wil bedekken. En komt het rokje hoger? Dan is het misschien slim om het rokje lekker te bewaren voor een dagje op het strand.

Bepaal samen een minimumlengte

Met een puber kan het enorm schelen als je samen een regel bepaalt. Wat vinden ze zelf schappelijk? Hoe vinden zij het wanneer andere meisjes een rokje dragen dat zo kort is? Door erover na te denken en samen een beslissing te nemen, is de kans groter dat ze zich aan de regels houden. En aangezien die er zijn voor hun eigen veiligheid, is dit misschien de beste van allemaal.

Laat het los

Tot slot nog deze. Want hoezeer je ze ook laat meedenken en welke voorzorgmaatregelen je ook treft, als ze toch graag een heel kort rokje willen dragen dan voorkom je dat niet. Probeer het dus ook een beetje los te laten. Hopelijk valt het allemaal wel mee!

Wat denk jij: moet je dochters al vroeg bewust maken van de lengte van hun rok? Mag jouw dochter zelf ontdekken of beslis jij wat ‘te kort’ is?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “Wanneer worden korte rokjes ineens ‘te kort’?

 1. Ik heb zelf geen kinderen maar als ik ze had zou ik ze wel langzamerhand vanaf de leeftijd van acht al vertellen hoe de wereld in elkaar zit. Anno 2016 zijn mannen nog erg handtastelijk en kunnen hun ogen en handen niet afhouden van mensen met korte kleding. Ik ben zelf 27 en mijn vriendin is 20 we waren naar het centrum en kwamen er twee mannen ze bleven maar naar haar kijken( ze draagt een mini-rok). Alsof ze nog nooit een vrouw hadden gezien. Daarna gingen ze ook nog onwenselijke opmerkingen maken. Toen begonnen ze te fluiten. Zo onprettig dit. Vervolgens kwamen ze ons kant op. Sorry maar mijn hart begon te kloppen in mijn keel. De beste oplossing is vaak niet terugreageren en doorlopen. Toen een vriendin van mij niet reageerde zeiden ze hoer tegen haar. Of als je in het zwembad bent met vriendinnen kijken mannen je ook zo hitsig aan. Mij niet meer gezien op openbare (bad)plekken, sauna en dergelijke. Het hoort eigenlijk niet zo maar om jezelf als vrouw te beschermen kun je betere bepaalde situaties voorkomen. In Amsterdam moet je niet over de dam met een minirok en hakken gaan lopen. Wat ik ook vervelend vind ik zat ik groep 5. Een prachtige mooi meisje uit mijn klas had een mooie jurkje aan. Ze was aan het spelen ( rondjesdraaien met haar jurk dat wapperde) totdat een jongen onder haar jurkje ging kijken. Niet alleen kijken maar ook op de grond ging liggen zodat hij het beter kon zien. Sorry dit gaat me een brug te ver allemaal. Tegenwoordig zijn sommige kinderen zelfs overgeseksualiseerd. Wat ik niet wist op mijn 18de weet nu een kind van 6. Pfff.

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Mannen kunnen verschrikkelijk zijn en heel dreigend overkomen. Het is toch idioot dat je niet kan dragen waar je zelf zin in hebt?

   Toen ik een jaartje of 25 was, liep ik in mijn eentje over een station. Twee mannen begonnen naar me te roepen, schreeuwen en toen ik niet reageerde, kreeg ik naar mn hoofd: “Hey, hoer!” en “Hoe knapper, hoe dommer!” (wat in de verkapte vorm dan wel weer als compliment gezien zou kunnen worden). Ik wist niet wat ik moest doen, het was daar vrij leeg en ik kon geen kant op… Ben maar bij iemand anders gaan staan en gelukkig dropen ze af, maar ik vond het doodeng.

   O, dat is ook sneu! Jongens zouden dit ook mee moeten krijgen tijdens het onderwijs (en hun opvoeding natuurlijk), vind ik persoonlijk. En met een smartphone is alles binnen handbereik, vooral dingen waar ze nog lang niet aan toe zijn.

 2. Ik denk dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met het vertellen hoe de wereld in elkaar zit. En dan niet op een hele heftige manier.

  Ik kan nu al angstig worden als ik er aan denk dat mijn dochter later
  Alleen op stap wil en dan midden in de nacht over straat gaat..brrrr gelukkig duurt dit nog heel lang maar toch!

  1. Nou hè? Ze zijn zo klein, lief en kwetsbaar. Je wil ze gewoon beschermen tegen alles en iedereen… Hopelijk groei ik er ook een beetje in en misschien houdt ze helemaal niet van uitgaan, blijft ze zolang mogelijk lekker thuis haha ?
   Nee hoor, ook niet goed. Maar van mij mag t ook nog even duren!

 3. Het lijkt me prachtig om een dochter te hebben, maar dit is een van de redenen dat ik stiekem wel een beetje blij ben dat ons eerste kindje een jongetje is. Het leven als man is wat dat betreft een stuk minder zorgelijk. Ik zou hier ook heel veel moeite mee hebben en denk dat mijn dochter eerst op inspectie moet komen voordat ze naar buiten gaat om te kijken of ze er fatsoenlijk bij loopt hahah, laat staan als ze met haar eerste vriendje thuiskomt. Dat wordt Al Bundy (married with children) style en een kruisverhoor op z’n Surinaams ??

  1. Kan ik me voorstellen 😉
   Haha ja precies! En dan maar hopen dat ze geen raar mini-rokje aantrekt bij haar beste vriendin thuis of (nog erger) onderweg, omdat beste vriendin ook geen korte kleding aan mag…

   En eerste vriendje (of vriendinnetje, maar daar maak ik me dan toch stukken minder druk om)… Pff! Ik hoop maar dat ze een goede smaak hebben!

  2. Nou je hebt zeker gelijk. Mannen hebben het minder zwaar in het leven dan vrouwen. Pfff. Kruisverhoor is zeker goed. Ik zou zeggen gelijk je dochters laten trouwen als ze de man van hun leven hebben gevonden.

   1. Het is dat ik (nog) geen dochter heb, maar denk dat toekomstige vriendjes het niet echt prettig hebben. In ieder geval tot ik erachter ben of het een fatsoenlijk figuur is ?

    1. In Bad Boys 2 zit geloof ik een grappige scène, waar ik gelijk aan moest denken. Ben het ermee eens hoor, je mag het die jongens best een beetje moeilijk maken!

 4. Ja laat haar gematigd de wereld zien maar ook gewoon kind zijn. Zijn er geen filmpjes over ofzo. Je hebt haar vast ook verteld niet met vreemde mensen mee te gaan.

  1. Goede tip, ik zal eens zoeken.

   Ja dat weet ze. En ook dat bepaalde lichaamsdelen van jezelf zijn, waar verder niemand aan hoort te zitten (en mocht iemand dat proberen, dat je hem een knietje in zn ballen geeft). Alleen dit vind ik lastig. Geleidelijk is een goede oplossing ja.

 5. Mijn dochters hadden een fase dat ze de Cool Cat kleding erg mooi vonden. En die kan soms ordinair zijn. Toen heb ik ze wel uitgelegd dat ze met sommige kleding een verkeerde uitstraling kregen, en dat dit reacties kon oproepen.

 6. Ik denk dat het een beetje een combinatie is van allebei. Hoewel ik moet zeggen dat de korte broeken van tegenwoordig wel ERG korte broekjes zijn geworden. Beetje ordinair en to much als je het mij vraagt. Ik denk dat het belangrijk is om te blijven praten, voor te lichten en zelf laten ontdekken.

  1. Ja dat vind ik ook. Soms zie je de billen van die meisjes er half uithangen, ik vind het geen gezicht. Dan vraag ik me af of die moeders dat wel weten (en ja haha, dan voel ik me ook echt oud). Blijven praten is idd belangrijk ja. Dankjewel!

   1. Sommige kindjes zijn heel stiekem. Ik was laatst langs een fietsenhok aan het lopen tot dat drie prachtige blonde orthodoxe dames zichzelf omkleedde en eentje riep doe snel want straks komt mijn moeder langs.

    1. Haha ja die zie je hier in de buurt ook vaak. Rokjes die omhoog getrokken worden, zodra ze verder van huis zijn. Of gewoon compleet nieuwe outfits. Zo zie je maar dat het niets helpt om te streng te zijn, ze doen toch wel wat ze willen (en volgens mij kun je dan maar beter gewoon op de hoogte zijn als moeder, hoeft al dat stiekeme gedoe niet)

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten