Wanneer worden korte rokjes ineens ‘te kort’?

Vieze mannetjes

We zitten alweer in april en de zon laat zich gelukkig weer vaker zien. Voordeel is dat ik het heerlijk vind buiten, nadeel met dochters is dat de winkels alweer vol korte broekjes en minirokken hangen. Vooral June wil graag een beetje met de mode meedoen en heeft het snel warm. Ze draagt dus ook graag korte broekjes en rokjes. Op zich niet zo’n heel groot probleem, ware het niet dat mannen daar niet altijd mee kunnen omgaan. Of beter gezegd: ik mag hopen op deze leeftijd wel, maar hoe moet dat als ze straks in de puberteit zit?

Naroepen en -fluiten

Is het de verzuring die toeslaat omdat ze mij niet meer nafluiten? Zelf denk ik van niet. Ik herinner me vooral het ongemakkelijke gevoel waarmee ik als tiener of begin twintiger op mijn hakken langs een stel werkende mannen moest lopen. Volwassen kerels, sommigen zelfs in de leeftijd van je eigen ouders, gedragen zich als losgeslagen neanderthalers. Als jong meisje zou je geen korte rokjes mogen dragen, want dan vraag je er zelf om – wordt weleens gezegd. Maar is dat niet de omgekeerde wereld? In eerste instantie hoor je als volwassen vent niet aan de onbezorgde jeugd van een jong meisje te komen. Ook niet verbaal!

Korte rokjes

Dat gezegd hebbend, kan ik er natuurlijk ook niet omheen dat het nu eenmaal de maatschappij is waarin we al jaren, zo niet eeuwen leven. Mannen schreeuwen, vrouwen voelen zich ongemakkelijk. Of gevleid, maar dat is meestal wanneer je jeugd zich langzaam van je verwijdert. Kortom, roeien met de riemen die we hebben. En ik wil onze dochters beschermen tegen het ongemak dat ik ooit voelde. Moeten we haar nu al opzadelen met kennis over hoe slecht bepaalde mannen kunnen omgaan met vrouwelijk naakt? Of voorlopig even laten gaan en -mits je geen billen ziet- haar kledingkeuze steunen?

Meisjesmoeder

Laat voorop staan dat ik het heerlijk vind om drie meisjes te hebben, omdat ik een echte meisjesmoeder ben. Maar het brengt ook zorgen met zich mee. Leven als een vrouw betekent ook leven als lustobject. Zodra je borsten iets te groot zijn, je een ‘lekker lichaam’ hebt en/of een knap koppie, kan je donder zeggen op nare ervaringen: engerds die je op straat achtervolgen, betasten of zelfs stalken. De buitenwereld oordeelt naar wat hij ziet, niet naar wie je bent. Je hebt mannen die ongegeneerd in je decolleté staren of ‘per ongeluk’ langs je billen strijken in het voorbij gaan… Ik wil ze graag beschermen. Maar doe je dat door korte rokjes te verbieden?

Wat denk jij: moet je dochters al vroeg bewust maken of zelf laten ontdekken?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (5) en May (4).

17 thoughts on “Wanneer worden korte rokjes ineens ‘te kort’?

 1. Ik heb zelf geen kinderen maar als ik ze had zou ik ze wel langzamerhand vanaf de leeftijd van acht al vertellen hoe de wereld in elkaar zit. Anno 2016 zijn mannen nog erg handtastelijk en kunnen hun ogen en handen niet afhouden van mensen met korte kleding. Ik ben zelf 27 en mijn vriendin is 20 we waren naar het centrum en kwamen er twee mannen ze bleven maar naar haar kijken( ze draagt een mini-rok). Alsof ze nog nooit een vrouw hadden gezien. Daarna gingen ze ook nog onwenselijke opmerkingen maken. Toen begonnen ze te fluiten. Zo onprettig dit. Vervolgens kwamen ze ons kant op. Sorry maar mijn hart begon te kloppen in mijn keel. De beste oplossing is vaak niet terugreageren en doorlopen. Toen een vriendin van mij niet reageerde zeiden ze hoer tegen haar. Of als je in het zwembad bent met vriendinnen kijken mannen je ook zo hitsig aan. Mij niet meer gezien op openbare (bad)plekken, sauna en dergelijke. Het hoort eigenlijk niet zo maar om jezelf als vrouw te beschermen kun je betere bepaalde situaties voorkomen. In Amsterdam moet je niet over de dam met een minirok en hakken gaan lopen. Wat ik ook vervelend vind ik zat ik groep 5. Een prachtige mooi meisje uit mijn klas had een mooie jurkje aan. Ze was aan het spelen ( rondjesdraaien met haar jurk dat wapperde) totdat een jongen onder haar jurkje ging kijken. Niet alleen kijken maar ook op de grond ging liggen zodat hij het beter kon zien. Sorry dit gaat me een brug te ver allemaal. Tegenwoordig zijn sommige kinderen zelfs overgeseksualiseerd. Wat ik niet wist op mijn 18de weet nu een kind van 6. Pfff.

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Mannen kunnen verschrikkelijk zijn en heel dreigend overkomen. Het is toch idioot dat je niet kan dragen waar je zelf zin in hebt?

   Toen ik een jaartje of 25 was, liep ik in mijn eentje over een station. Twee mannen begonnen naar me te roepen, schreeuwen en toen ik niet reageerde, kreeg ik naar mn hoofd: “Hey, hoer!” en “Hoe knapper, hoe dommer!” (wat in de verkapte vorm dan wel weer als compliment gezien zou kunnen worden). Ik wist niet wat ik moest doen, het was daar vrij leeg en ik kon geen kant op… Ben maar bij iemand anders gaan staan en gelukkig dropen ze af, maar ik vond het doodeng.

   O, dat is ook sneu! Jongens zouden dit ook mee moeten krijgen tijdens het onderwijs (en hun opvoeding natuurlijk), vind ik persoonlijk. En met een smartphone is alles binnen handbereik, vooral dingen waar ze nog lang niet aan toe zijn.

 2. Ik denk dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met het vertellen hoe de wereld in elkaar zit. En dan niet op een hele heftige manier.

  Ik kan nu al angstig worden als ik er aan denk dat mijn dochter later
  Alleen op stap wil en dan midden in de nacht over straat gaat..brrrr gelukkig duurt dit nog heel lang maar toch!

  1. Nou hè? Ze zijn zo klein, lief en kwetsbaar. Je wil ze gewoon beschermen tegen alles en iedereen… Hopelijk groei ik er ook een beetje in en misschien houdt ze helemaal niet van uitgaan, blijft ze zolang mogelijk lekker thuis haha 😋
   Nee hoor, ook niet goed. Maar van mij mag t ook nog even duren!

 3. Het lijkt me prachtig om een dochter te hebben, maar dit is een van de redenen dat ik stiekem wel een beetje blij ben dat ons eerste kindje een jongetje is. Het leven als man is wat dat betreft een stuk minder zorgelijk. Ik zou hier ook heel veel moeite mee hebben en denk dat mijn dochter eerst op inspectie moet komen voordat ze naar buiten gaat om te kijken of ze er fatsoenlijk bij loopt hahah, laat staan als ze met haar eerste vriendje thuiskomt. Dat wordt Al Bundy (married with children) style en een kruisverhoor op z’n Surinaams 🙈🙊

  1. Kan ik me voorstellen 😉
   Haha ja precies! En dan maar hopen dat ze geen raar mini-rokje aantrekt bij haar beste vriendin thuis of (nog erger) onderweg, omdat beste vriendin ook geen korte kleding aan mag…

   En eerste vriendje (of vriendinnetje, maar daar maak ik me dan toch stukken minder druk om)… Pff! Ik hoop maar dat ze een goede smaak hebben!

  2. Nou je hebt zeker gelijk. Mannen hebben het minder zwaar in het leven dan vrouwen. Pfff. Kruisverhoor is zeker goed. Ik zou zeggen gelijk je dochters laten trouwen als ze de man van hun leven hebben gevonden.

   1. Het is dat ik (nog) geen dochter heb, maar denk dat toekomstige vriendjes het niet echt prettig hebben. In ieder geval tot ik erachter ben of het een fatsoenlijk figuur is 😂

    1. In Bad Boys 2 zit geloof ik een grappige scène, waar ik gelijk aan moest denken. Ben het ermee eens hoor, je mag het die jongens best een beetje moeilijk maken!

 4. Ja laat haar gematigd de wereld zien maar ook gewoon kind zijn. Zijn er geen filmpjes over ofzo. Je hebt haar vast ook verteld niet met vreemde mensen mee te gaan.

  1. Goede tip, ik zal eens zoeken.

   Ja dat weet ze. En ook dat bepaalde lichaamsdelen van jezelf zijn, waar verder niemand aan hoort te zitten (en mocht iemand dat proberen, dat je hem een knietje in zn ballen geeft). Alleen dit vind ik lastig. Geleidelijk is een goede oplossing ja.

 5. Mijn dochters hadden een fase dat ze de Cool Cat kleding erg mooi vonden. En die kan soms ordinair zijn. Toen heb ik ze wel uitgelegd dat ze met sommige kleding een verkeerde uitstraling kregen, en dat dit reacties kon oproepen.

 6. Ik denk dat het een beetje een combinatie is van allebei. Hoewel ik moet zeggen dat de korte broeken van tegenwoordig wel ERG korte broekjes zijn geworden. Beetje ordinair en to much als je het mij vraagt. Ik denk dat het belangrijk is om te blijven praten, voor te lichten en zelf laten ontdekken.

  1. Ja dat vind ik ook. Soms zie je de billen van die meisjes er half uithangen, ik vind het geen gezicht. Dan vraag ik me af of die moeders dat wel weten (en ja haha, dan voel ik me ook echt oud). Blijven praten is idd belangrijk ja. Dankjewel!

   1. Sommige kindjes zijn heel stiekem. Ik was laatst langs een fietsenhok aan het lopen tot dat drie prachtige blonde orthodoxe dames zichzelf omkleedde en eentje riep doe snel want straks komt mijn moeder langs.

    1. Haha ja die zie je hier in de buurt ook vaak. Rokjes die omhoog getrokken worden, zodra ze verder van huis zijn. Of gewoon compleet nieuwe outfits. Zo zie je maar dat het niets helpt om te streng te zijn, ze doen toch wel wat ze willen (en volgens mij kun je dan maar beter gewoon op de hoogte zijn als moeder, hoeft al dat stiekeme gedoe niet)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten