Vierde kindje? 15 gedachten over gezinsuitbreiding

vierde kindje? wel of geen gezinsuitbreiding

Wel of geen vierde kindje? Soms krijgen we vragen, een andere keer bespreken Ro en ik het samen. We hebben er in ieder geval genoeg gedachten over… 

Gaan jullie nog door voor de vierde?

Rose en May kwamen binnen elf maanden achter elkaar ter wereld. Onze omgeving vond het gelukkig niet nodig om daarna nog te informeren wanneer de volgende kwam, omdat ze zelf ook wel snapten dat je met twee baby’s je handen vol hebt.

Maar toch krijg je nog steeds vragen na een derde dochter: ga je nog door voor een jongen? Willen jullie een vierde kindje? Of zelfs: ‘Nu gaat er toch zeker wel een knopie in?’ Vond ik brutaal, maar goed, je kan het maar willen weten. En voor wie ook nieuwsgierig is, we hebben de optie van sterilisatie wel overwogen. Het lot besliste echt anders. Nu de kinderen ouder worden, twijfelen we soms over een vierde kindje. Soms ben ik bang voor een nieuwe zwangerschap, dan gaan mijn eierstokken weer keihard tekeer… We weten het dus nog niet.

Hoe we erover denken? Hieronder staan 7 redenen om het niet te doen en 8 om er wel voor te gaan.

Waarom zouden we geen vierde kindje willen?

De impact op het gezin

Om onze oudste dochter even als voorbeeld te nemen. We kregen als gezegd binnen relatief korte tijd twee meisjes erbij. Dat is nogal wat. Voor ons, maar zeker ook voor haar. Ze was destijds zeven jaar en ging van enig kind binnen twee jaar naar een gezin met drie kinderen. Dus de beslissing om wel of geen vierde kindje te krijgen (mits het je gegund is), hangt ook af van de impact die het zal hebben op ons gezin.

Praktisch: de ruimte in huis

Op zich heeft ons huis drie slaapkamers en een zolder. Nu liggen de jongste twee op één kamer en willen ze zelf ook niet anders. Dus in die zin zouden wij prima naar boven kunnen verkassen of een toffe slaapkamer op zolder kunnen maken voor June.

Een alternatief is dat we onze eigen slaapkamer verbouwen en zelf verhuizen naar de kamer waar nu Rose en May nog slapen. Maar is dat wenselijk, drie kinderen bij elkaar – al dan niet met scheidingswandje ertussen? Of kan je beter gewoon je biezen pakken en verhuizen?

Persoonlijk zie ik dat laatste niet zitten, dus het zal één van de opties daarvoor worden als we toch besluiten voor de vierde te gaan. Dat het dus wat voeten in aarde heeft, mag duidelijk zijn!

Vervoer met vier kinderen wordt lastig

Momenteel hebben we een Fiat Panda. Niet echt een limousine dus 😉 En nu hebben we soms al moeite om met zijn allen op pad te gaan, omdat we dan de auto moeten wisselen met mijn ouders. Maar dat kan niet altijd én wil je niet elke keer vragen.

De alternatieven voor als je straks vier kinderen zou moeten meenemen?

 • Een tweedehands Opel Zafira aanschaffen (of soortgelijke zevenzitter)
 • Nog een ‘koekblikje’ erbij, zodat je allebei kunt rijden – weliswaar minder gezellig, maar ook wel weer praktisch met kinderfeestjes
 • De auto opgeven en een elektrische bakfiets aanschaffen (goed voor de lijn). En dan grote afstanden met het openbaar vervoer?

Hoewel mijn lichaam optie 3 wel nodig heeft, zou het dus één van de eerste twee worden. Betekent wel extra kosten, zowel in aanschaf als onderhoud. Ik ben benieuwd hoe andere ouders met vier kinderen dit doen!

Mijn eigen bedrijf

Ik ben in de gelukkige positie om te kunnen vertellen dat het goed gaat met mijn blog. Ik geniet van mijn werk en het feit dat ik een eigen bedrijf heb. De inkomsten gaan omhoog, we doen leuke dingen. Enige nadeel daarvan is dat een baby alles in de war zou gooien.

Ik weet best dat ook daar prima een mouw aan te passen valt, maar heb geen idee wat ernstig slaaptekort zou doen met mijn teksten 😉 En je hebt simpelweg minder tijd om te werken. Dit is dus zeker iets om bij stil te staan en goed over na te denken.

Bijgeloof

Ergens denk ik weleens: moet je het lot willen tarten? Wie zegt dat je nog een keer een redelijk onbezorgde zwangerschap mag beleven en dat het allemaal goed gaat? Mijn drie bevallingen verliepen zonder noemenswaardige complicaties – iets om heel dankbaar voor te zijn. Waarom zou me dat een vierde keer weer goed afgaan? Nou ja, dat soort gedachten dus. Maar misschien hoort dat sowieso bij een kinderwens als je al een kindje hebt rondlopen?

Vier kinderen is wel echt een groot gezin

Misschien denken mensen dat ook wel van drie hoor, maar dat voelt zo normaal dat ik daar zelf nooit bij stil sta. Maar vier… Ook omdat het niet meer in een reguliere personenauto past. En als je op een verjaardag wordt uitgenodigd, dan kom je wel ineens met zes man aanzetten.

Redt mijn lichaam een vierde kindje?

Ik heb de laatste zwangerschap nog redelijk goed in mijn geheugen, ook al is het inmiddels al een tijdje terug. Hoewel het eindresultaat fantastisch was, weet ik dat mijn rug en bekken minder blij waren. Ik kon moeilijk lopen en kwam elke keer te veel aan.

Nog een keertje zwanger raken, zou betekenen dat ik vanaf het begin moet blijven bewegen en echt op mijn voeding moet letten. Of gezond eten lukt met al die hormonen? Bovendien had ik onverklaarbare jeuk en was ik negen maanden moe. Nee, zwanger zijn is niet altijd mijn lievelings.

Waarom zouden we wel een vierde kindje willen?

We hebben hele leuke kinderen

In alle bescheidenheid natuurlijk 😉 Maar echt, ze zijn erg grappig, superleuk en we houden zielsveel van ze. Daarvan zou ik gewoon best meer willen!

We hebben bergen liefde te geven

Ook best belangrijk als je twijfelt of je een vierde kindje zou willen. Je moet wel het gevoel hebben dat je een volgend kind evenveel liefde kan geven als zijn of haar zussen. En als ik naar de dames zelf kijk, dan zie ik hoe lief ze zelf zijn voor kleine kinderen (zoals hun neefje). Er kan in die zin dus nog best een kleintje van onszelf bij.

Rammelende eierstokken

Al moet ik zeggen dat ik ze niet zo vaak meer heb wanneer ik een baby’tje zie, maar dus wél als ik denk aan een kindje van Ro en mij. Het is dus niet zo dat ik sowieso graag een vierde kindje zou willen (iets wat je bij anderen soms hoort), maar echt puur van hem. Dus ze rammelen tegenwoordig wel iets anders dan eerst, maar nog even hard. Voortplantingsdrang pur sang…

Kleding genoeg!

We hoeven ons niet echt zorgen te maken om de babyuitzet, aangezien we nog van alles hebben staan. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten, waardoor je het eerste (half)jaar eigenlijk alleen maar luiers hoeft te kopen en evt. voeding.

Het lijkt me heerlijk om weer echt te kunnen genieten van een kleintje

Klinkt misschien gek, maar toen May heel klein was, viel er niet veel te genieten. Met een flinke dosis slaaptekort (lees: zeventien maanden lang elke nacht vier keer wakker – minstens) achter onze kiezen probeerden we vooral de dagen door te komen zonder noemenswaardige ongelukken. Ook ben je steeds bezig met twee mini’s in plaats van eentje. Is toch anders.

Niet gevreesd, inmiddels hebben we dat genieten echt ruimschoots ingehaald. Slaaptekort niet, maar vrees dat we daar sowieso nog wel een jaartje of twintig last van zullen hebben. 

Trappelende babyvoetjes, shoppen…

Zijn niet de beste argumenten om te beslissen voor een vierde kindje te gaan, maar toch. Schoppende babyvoetjes in je buik is zo ongelooflijk bijzonder – ook als je het al vaker hebt gevoeld. En wat dacht je van shoppen voor het eerste pakje?

Wij kunnen dit

Is misschien een beetje vreemd om te zeggen, maar niet onbelangrijk. Ik heb oprecht voldoende vertrouwen in onze relatie om dit avontuur nog eens aan te kunnen en willen gaan. Dit moet natuurlijk ook wel een goede basisvoorwaarde zijn als je twijfelt over een vierde. Het kost meer werk en dus moet je gewoon zeker van elkaar zijn.

Met vier kinderen schijn je het gelukkigst te zijn

Hoewel er altijd onderzoeken zijn die dit tegenspreken, maar met vier kinderen schijn je dus echt gelukkiger te zijn dan met bijvoorbeeld drie. Enige kanttekening: vier meisjes zou dan weer de minst gelukkige situatie zijn…

Of we dus voor een vierde gaan?

Vooralsnog zijn we er dus helemaal niet uit. Er zijn zoveel dingen om over na te denken en dat is ook prima. We hoeven niet te overhaasten. Een duidelijke nee is er in elk geval niet, die duidelijke ja ook niet.

Voor nu is het in elk geval goed zoals het is: lekker met onze drie meisjes. Komt er een cadeautje tussendoor dan is hij of zij van harte welkom en dan passen we er vanzelf wel weer een mouw aan. Uiteindelijk denken we ook: er is altijd een oplossing, als je het maar wil.

Twijfel jij over een vierde kindje? En voor wie vier kinderen heeft: twijfelden jullie? Wat gaf bij jou de doorslag?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Disclaimer

Tijdens het schrijven vroeg ik me af: is het nog nodig om te benadrukken dat een kindje je überhaupt gegeven moet zijn? Voor mij is dat namelijk een vanzelfsprekende gedachte, maar misschien is het toch goed het wel even uit te spreken.

Ik ben me er als geen ander van bewust hoe verdrietig het is wanneer kinderen krijgen niet vanzelf gaat. En hoe pijnlijk het is wanneer een ander zo gemakkelijk praat over nog eentje erbij. Zo is deze blog helemaal niet bedoeld, maar ik wil wel graag een inkijkje geven in ons leven en onze overwegingen.

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

20 thoughts on “Vierde kindje? 15 gedachten over gezinsuitbreiding

 1. Mmmm, klinkt als mezelf een paar jaar geleden 😉
  Mijn eierstokken rammelden toen als bij geen ander, denk ik 😀 En bij iedere zwangerschap in onze omgeving huilde ik me de ogen uit mijn kop. Uiteindelijk is de beslissing toch gevallen om het bij ‘maar’ 3 kinderen te houden. En eerlijk gezegd ben ik daar nu wel blij om, hoe vreemd dat ook mag klinken. De kinderen zijn nu 14, 11 en 10 en ik zou het mezelf nu echt niet meer zien doen om nog met een peuter/kleuter te moeten rondhossen enzo. De zelfstandigheid die de kinderen nu al hebben vind ik tegelijkertijd moeilijk te aanvaarden, maar eigenlijk ook wel fijn.

 2. Het valt me op dat je afwegingen om het niet te doen vooral heel erg praktisch zijn en de meeste afweging voor een vierde kindje gevoelsmatig. Het is dan echt verstand of gevoel afweging en dat is lastig. Hier zijn we compleet met twee kindjes, mijn man wil sowieso geen derde en met mijn gezondheid wil ik dat ook niet, het is goed zo.

  1. Je hebt daar wel een goed punt, zo had ik het nog niet bekeken 🙂 Maar het blijft zeker een lastige afweging.

   Goed dat jullie dat gevoel hebben, geeft een soort afsluiting denk ik.

 3. Goede voors en tegens. Ik snap je helemaal. Wij houden het bij 3. ? lief dat je nog even aandacht besteedt aan de mensen met kinderwens waarbij het niet zo vlot loopt!

  1. Extra genieten van jullie kleine meisje 🙂

   Ja ik vind het toch wel belangrijk, want het niet kunnen krijgen van een (eerste of volgend) kindje is zo verdrietig.

 4. Ik heb 2 dochters en altijd gedacht dat ik er 3 zou krijgen. Helaas heeft de tijd ons ingehaald. Nu houden we het bij deze 2 mooie gezonde meiden, maar heel af en toe zou ik toch best een derde nog willen

 5. Wij hebben 3 jongens en krijgen regelmatig de vraag/ opmerking dat er vast nog een vierde komt omdat ik vast een meisje zou willen! Hoe leuk baby’s ook, voor ons ( en mijn lijf en gestel) is dit prima! En buiten dat kan me geen meisje voorstellen In mijn mannen huishouden 🙂
  Het is en wij weten dat helaas maar al te goed dat het niet vanzelfsprekend is!

 6. Een groot gezin had me best leuk geleken, maar we houden het maar bij twee. Dat hebben we al een poos geleden besloten en nu de jongste 10 is, moet ik er ook echt niet meer aan denken om weer zwanger te zijn. Doorslaggevende reden was hier dat ik een genetische aandoening heb en alleen maar slechter uit een zwangerschap zou komen.

 7. Hier kregen we de vraag nadat zoon twee was geboren of we nu voor een meisje zouden gaan. Wij hebben altijd gezegd als het zou mogen dan zouden we graag twee kinderen willen en daar zijn we super blij mee. Omdat ik twee zieke kinderen heb is de zorg nu al zwaar laat staan met meer kinderen erbij.

 8. Helaas lukt het bij ons niet normaal. De kans dat ik zwanger raak is ong 10%. En in augustus bleek ik eindelijk zwanger te zijn liep af in miskraam.

  Maar gun iedereen natuurlijk kinderen. Zelf zou ik bij 2 stoppen mocht ik kinderen krijgen. Omdat ik een gezin van 4 mooi vind. En niet te groot.

 9. Hier nog kroelen met de baby en waar we eerder als stel zeiden, twee kinderen is prima werd het langzaam een groot gezin is zo leuk (schoonzus heeft er 4). Nu heeft de laatste veel krampen en roept manlief dit is echt de laatste. Helaas is zwanger worden zonder hulp niet mogelijk of een wonder en ben ik ook niet goed in zwanger zijn en zal ik bij de volgende wederom 6wk uit de running zijn. Manlief zegt dus nu nee, en ik zeg ik zie het wel over een jaar of twee, drie.
  Tegen jou wil ik zeggen, doe wat je hart je in geeft je hebt nog even om er over na te denken en inderdaad er valt overal wel een mouw aan te passen!

 10. Op dit moment hebben we een zoontje van 1 (21 maanden) en is er een baby’tje onderweg (jan 2018 uitgerekend). Daar ligt nu dus de focus ? Daarna zien we wel weer verder.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten