Administratie check: kijk jij je verzekeringen na?

Met het einde van het jaar in zicht en wellicht een tweede lockdown, zijn er nog genoeg klusjes in huis die we aan een klein onderzoek kunnen werpen. Zoals de administratie. Als we dan toch meer thuis doorbrengen, kunnen dat soort lang liggende klussen ook meteen worden opgepakt. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste verzekeringen op een rij.

Deze verzekeringen heb je nodig

Aansprakelijkheidsverzekering

Zeker met jonge kinderen is het belangrijk om jezelf in te dekken tegen aansprakelijkheid. Stel dat ze iets kapot maken bij een ander, dan ben je in elk geval verzekerd en komen de kosten niet voor jouw rekening. Maandelijks kost het je nog geen tientje, maar het bespaart je behoorlijk als het eens misgaat.

Autoverzekering

Als je een auto voor de deur hebt staan, dan zit deze sowieso in je administratieve pakket. Maar controleer je na afsluiting nog weleens of je inderdaad de voordeligste verzekering hebt? Het loont de moeite om eens in de papieren te duiken en uit te zoeken waarvoor je precies verzekerd bent. Kan dat niet beter en/of voordeliger? Is de dekking voldoende?

Opstal- en inboedelverzekering

Voor je woonhuis heb je 1-2 verzekeringen nodig, afhankelijk van of je koopt of huurt. In dat laatste geval is een inboedelverzekering voldoende (voor, zoals de naam al zegt, je inboedel). Heb je echter een koophuis? Dan moet je ook een goede opstalverzekering regelen. Deze verzekert schade aan je huis door oorzaken van buitenaf. Overigens is dit doorgaans ook verplicht als je een hypotheek afsluit.

Uitvaartverzekering

Als er iets is waar je je nabestaanden zeker niet mee wil opzadelen, zijn dat kosten na de uitvaart. Middenin het verdriet ook geldzorgen? Nee, dat moet je zien te voorkomen. Met een goede uitvaartverzekering betaal je maandelijks een relatief klein bedrag, dus het is de moeite waard om even uit te zoeken.

Zorgverzekering

Jaarlijks je zorgverzekering controleren loont. Kost hij je niet te veel? Heb je wel alles nodig waarvoor je maandelijks betaalt? Of heb je misschien een nieuwe bundel nodig – zoals eentje voor de orthodontist handig is wanneer je kind de puberleeftijd nadert. Vergeet echter niet dat als je overstapt, de kans bestaat dat het eerste jaar geen vergoeding ontvangt voor bepaalde kosten, zoals de orthodontist.

Loop jij de verzekeringen regelmatig na?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, GaudiLab – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One Reply to “Administratie check: kijk jij je verzekeringen na?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.