Help, mijn kind verzamelt: wanneer is het alarmerend?

verzameling bij kinderen

Alle kinderen houden van verzamelen, maar wanneer wordt zo’n verzameling bij kinderen problematisch? Is het normaal als je zoon of dochter een berg stenen mee naar huis neemt? Of moet je toch hulp inschakelen om te voorkomen dat je eindigt bij Mijn huis in puin? 

Wat verzamelen kinderen?

Veel voorkomende verzamelingen bij kinderen:

 • Mooie stenen
 • Stickers
 • Dingen die je kan sparen bij de supermarkt (Albert Heijn is hier natuurlijk koning in: denk aan de Wuppies, dierenplaatjes of mini’s voor in je kartonnen speelgoedwinkel)
 • Tijdschriften met elke week een nieuw onderdeel (zoals DeAgostini die toen ik klein was een serie had waarbij je steeds een nieuw dinosaurusbot kreeg om je T-Rex mee te kunnen maken)
 • Postzegels
 • Oude Donald Ducks

Waarom verzamelt de mens?

In principe was het verzamelen ooit heel nuttig. In de oertijd verzamelden mensen immers al voedsel om te kunnen overleven in tijden waarin ze minder mogelijkheden hadden om eten te vinden (bron). Een beetje zoals de eekhoorn hamstert voor een winterslaap. Tegenwoordig zit die drang er nog steeds in, alleen heeft het natuurlijk geen nut meer. Het is ook niets ernstigs, mits je het een beetje binnen de perken houdt.

Wanneer wordt een verzameling alarmerend?

Het is heel normaal dat je kinderen thuiskomen met hun zakken vol stenen of dat ze het liefst alle stickers willen verzamelen uit hun nieuwe stickerverzamelboek van AH. Maar het kan natuurlijk altijd een tandje erger.

Hoarders

Het grote verschil tussen normale verzamelaars en echte hoarders is dat die eerste groep plezier haalt uit het verzamelen. Ze vullen vol trots een boek met uitzonderlijke postzegels en bezoeken beurzen om nieuwe exemplaren te kopen. Of ontmoeten gelijkgestemden via internet. Het is een sociale bezigheid. De hoarder daarentegen heeft een groot probleem. Hij of zij verzamelt zoveel spullen dat het bijna onmogelijk wordt om nog te leven in huis. Bovendien kan je de buurt in gevaar brengen doordat al die troep natuurlijk een enorm brandgevaar oplevert. Hoarders zijn vaak eenzaam en schamen zich, maar kunnen niets weggooien.

(Bron)

Hoe ontstaat hoarding?

Kinderen verzamelen sowieso vaak spulletjes. De precieze oorzaken van hoarding zijn onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat 50% genetisch bepaald is (bron). Het kan dus dat jouw verzamelende kind een hoarder is, maar de kans is vrij klein (1,5% van de wereldbevolking heeft hier daadwerkelijk last van). Als je het écht niet vertrouwt, neem dan contact op met een deskundige. Maar de kans is groot dat de fase dus over een jaar weer gewoon over is.

Verzamelen en autisme

Kinderen met autisme hebben vaak moeite met het opruimen en bijhouden van hun kamers. Ze zien de rommel niet en vinden het soms heel fijn om spulletjes te verzamelen. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Wil je meer lezen over dit onderwerp en tips krijgen, klik dan hier.

Hoe ga je om met een grote verzamelwoede bij kinderen?

Als een boer met kiespijn kijk ik naar de halve grindbak die June uit haar jaszak trekt. ‘Niet doorvertellen hoor, maar die heb ik uit de tuin van tante gehaald. Misschien wordt ze boos als ze ervan hoort. Ik vond ze gewoon zo mooi.’ Ik kijk naar de mintgroene kiezels, waarvan ik weet dat mijn zusje ze liever kwijt dan rijk is. Met die boosheid zal het dus wel meevallen. Alleen zit ik met iets anders in mijn maag: waar moeten we het laten? In de vensterbank lijkt zo’n verzameling me geen optie met rondkruipende baby die sinds kort staat en alles in haar mond wil stoppen, maar op haar kamer eigenlijk evenmin. Dan vinden we ze over een jaar pas terug als we dat bureau weer eens aan een grote schoonmaak onderwerpen. Nee, we moeten hier echt even goed op letten.

Stel grenzen aan de verzameling van je kind

Ik wil June niet teleurstellen in haar kinderlijke enthousiasme over deze – in haar ogen – schitterende frutsels van onschatbare waarde. En dus pers ik er een glimlach uit, waarna we ze toch maar op haar kamer leggen. Met dubbel gevoel, want hoewel ze niet weggegooid mogen worden, weet ik dat in de regel dit soort verzamelingen nooit meer worden bekeken. In groep één had ze al de neiging om een bescheiden bos mee naar huis te slepen, omdat ze het zulke mooie takjes vond. Of wat te denken van veertig gevouwen bootjes. Ik ben altijd bang dat het haar kwetst als ik het weggooi (ze kwam ze immers zo trots laten zien), maar wil ook niet het idee hebben in een origamifabriek te leven. Daarom hanteren we een paar belangrijke regels:

Spreek een bepaalde maximale hoeveelheid af

Wil je zoon of dochter graag stenen verzamelen? Hou het dan een beetje acceptabel door te vertellen dat ze maximaal vijf mooie stenen mag neerleggen bijvoorbeeld. Dat houdt het overzichtelijk en zorgt er ook voor dat ze zorgvuldiger uitkiest welke nieuwe steen erbij komt. Je kan uiteindelijk niet alle stenen mee naar huis nemen en hij moet het dan wel waard zijn.

Spreek ook een maximumperiode af

Je kunt het verzamelen van een bepaald object koppelen aan een seizoen. Zo mogen er eikeltjes of dennenappels in huis als het herfst is en bloemetjes in de lente. Kinderen leren hiermee meteen dat je na verloop van tijd je spullen weggooit. Dat kan later van pas komen als ze hun lievelingsjurk niet meer passen: je kan niet alles houden.

Maak een speciaal plekje voor de verzameling

Laat je kind zien dat jij het ook bijzonder vindt door een speciale plek te maken. Leg een mooi kleedje neer of hang een kistje aan de muur. Daar mogen de verzamelobjecten komen. Zo hou je het een beetje gezellig en voor jezelf ook fijner dan overal door het huis stenen, eikels of uitgedroogde bloemetjes tegen te moeten komen.

Maak foto’s en gooi weg

Zeker in het geval van knutselwerkjes (je kunt niet alles in huis houden, zeker niet die verzameling spullen van de basisschool) is het ook een idee om foto’s te maken en ze daarna weg te doen. Wij doen dat hier ook altijd: de knutsels mogen tijdelijk in huis staan als pronkstuk en gaan daarna weg. Maar voor ze in de kliko belanden, maak ik altijd een foto.

Waarom gooien we hier alles weg?

Als je toelaat dat er steeds troep mee naar huis mag zonder ook maar iets weg te gooien, staat binnen de kortste keren Lieke van Lexmond op de stoep met het team van Mijn Huis In Puin en je dochter hysterisch in een vuilcontainer te staren naar haar verzameling troep: ‘Niet die schelp, misschien plak ik die nog weleens op een glazen potje!’ of ‘Dat is nu net mijn lievelingsmuizentrappetje’.

Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met mijn eigen verzamelingen door de jaren heen en de moeite die het me soms kost om spullen weg te gooien. Dit hoop ik bij de kinderen te voorkomen door het goede voorbeeld te geven. We willen ze opvoeden met het idee dat je niet alles kunt houden. Bovendien is het ook wel noodzaak. Met drie kinderen groei je anders heel snel uit je huis!

De praktijk van het weggooien: verrassend!

Maar waar ik er in gedachten best een drama van maak, blijkt ze er geen moeite mee te hebben. In tegendeel, ze snapt me volkomen. Had ik dat maar een paar jaar eerder geweten…

Verzamel(d)en jullie kinderen van alles? 
Hoe ging of ga je daarmee om?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Ook leuk om te lezen over verzamelen en verzamelingen: 


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

19 thoughts on “Help, mijn kind verzamelt: wanneer is het alarmerend?

 1. Pingback: Liebster Award – ontdek nieuwe blogs – Mama, kijk!
 2. Als ik haar ophaal van de opvang moet er standaard een paardebloem geplukt worden voor papa. En er moeten steentjes en takjes geraapt worden. Die laatste probeer ik wel buiten de deur te houden, maar lukt niet altijd. Ik wilde vorige week iets uit mijn jaszak halen op m’n werk, haal ik een enorme steen eruit die ze in een onbewaakt ogenblik erin heeft gestopt.

  1. Wat lief, die paardenbloem!

   ? die steen, geweldig. Zulke momentjes koester ik wel, dat je iets doet zonder kinderen maar ze op de één of andere manier alsnog bij je zijn.

 3. Ik mocht vroeger echt niets bewaren. Mijn ”moeder” bewaarde ook geen tekeningen etc, want dat was alleen maar rommel. Nu kan ik er wel om lachen. Dus ik vind het wel belangrijk maar ik houd ook van een net huis. Kan af en toe al gek worden van al dat speelgoed. Dochterlief sleept tegenwoordig takken mee naar huis maar die gaan eigenlijk wel meteen de prullenbak in. Mooie tekeningen hang ik in lijstjes en dat wissel ik. Daarnaast plak ik bepaalde dingen in boekjes met een verhaaltje erbij. Dat kan een blad zijn die ze perse mee wilde nemen naar huis.. En heel veel beland ook gewoon in de prullenbak.

 4. Haha. En wat dacht je van die jaszakken en de voering. Die gaan binnen no-time stuk met al die stukken beton die onze jongens meenemen haha. Ja we hebben hier voor het huis ook een verzameling die ik één keer in de zoveel tijd opruim. En in huis is het meeste ook binnen een week verdwenen. Ik word er soms ook niet goed van.

  1. Hahahaha!

   Wel heel fijn om te lezen dat bijna alle kinderen hetzelfde blijken te hebben. En alle ouders dus met dezelfde verwondering toekijken wat ze toch allemaal in zo’n jasje weten te proppen 😀

   1. Schiet me ineens te binnen dat de oudste zelfs een jas heeft waar binnen in de voering zelfs nog stukken hout en stenen naar beneden gezakt zijn naar de rits. Ze zijn zelfs al twee keer meegewassen in de wasmachine. Ik vind het gewoon de tijd niet waard ze eruit te vissen met een haaknaald. Ik hang ‘m gewoon weer aan de waslijn met alle harde bulten inbegrepen. En hij vindt het wel best.

    1. Hahaha!
     Nou ik snap je hoor, zou daar ook geen zin in hebben… Zolang ze blijven zitten in de jas, prima. Anders blijf je bezig.

 5. Mijn dochter verzamelde ook weleens van die prulletjes, die in mijn ogen dus prulletjes waren, maar die voor haar van onschatbare waarde bleken… op dat moment. Want meestal deed ze die dingen later zelf wel weer weg.

  1. Ik hoop dat moment ook nog mee te maken, dat ze de boel bij elkaar pakt en hup in de vuilniszak gooit. Wel zo prettig dat je dochter dat uit zichzelf deed!

 6. Dit komt mij zo bekend voor !! Mijn dochter wil ook alles bewaren! Echt van die dingen dat ik denk wat moet je daar nou weer mee??
  Meestal speelt ze er 2 dagen mee en dan is het ook weer over
  Ik gooi het altijd weg zodra het ergens in een hoek ligt
  Zo ben ik net ook weer bezig geweest met ruimen, je kan gewoon niet alles bewaren!

  1. Ja is echt zo, het is niet normaal wat ze allemaal bij elkaar weten te verzamelen. Je houdt geen plek meer over om zelf ook nog te leven…

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: