Verveelt je dreumes zich? 7 leuke spelletjes om te doen

verveling bij dreumesen

Verveling bij dreumesen kan best een lastige situatie geven. Want ze zijn niet altijd meer te porren voor een hele dag hop, hop, paardje, maar te klein om even een halfuurtje te gaan zitten kleien. Hoe ga je daar nu precies mee om? In deze blog vertel ik over mijn ervaring én geef tips (voor de wanhopige ouder)!

Onze dreumes verveelt zich: ik voel een lichte wanhoop

‘Ik weet gewoon even niet meer wat ik met deze fase aan moet,’ verzuchtte ik pas tegen mijn moeder. ‘Baby’s vermaakt je met kiekeboe en hop-hop-paardje, oudere peuters met klei, koekjes bakken en tekenen. Maar Rose is nu anderhalf en ik heb werkelijk geen idee hoe ik haar hele dagen bezig moet houden. Ze lijkt zich te vervelen.’

Als ik alle positivo’s mag geloven is deze periode #genieten. Dus doe ik dan iets verkeerd? Ben ik die ene incapabele moeder die de memo miste met daarop ‘de leukste spelletjes voor dreumesen waar op gezette tijden geen land mee te bezeilen valt’? Want volgens mij heb ik hier echt te maken met verveling bij dreumesen. Iets waarvan ik het bestaan niet kende.

Aan de voorraad speelgoed kan het niet liggen

Werkelijk waar, een speelgoedwinkel zou jaloers zijn op de enorme verzameling meuk die we inmiddels door de jaren heen verzamelden, maar haar doet het helemaal niks. Eigenlijk is het ook gewoon tijd om al dat speelgoed te minimaliseren vrees ik.

Want zodra één van de goed verzegelde keukenlades in huis opengaat met pannen, vergieten en cakevormpjes, is mevrouw er als de kippen bij. Maar van Duplo of poppen wordt ze inmiddels niet echt warm of koud meer. En tekenen is ook maar vijf seconden leuk, tot ze ontdekt dat ze maar één potlood per keer mag, ze haar kinderstoel daarbij niet mag verlaten met oog op de muren en dat mama niet bezig blijft met oprapen.

Te koud om naar buiten te gaan met onze verveelde dreumes

Normaal gesproken zou ik de kinderwagen waarschijnlijk van stal trekken en kilometerslange wandelingen maken onder schooltijd. Dat gaat hem alleen even niet worden met die kou, want mijn handen vriezen er namelijk al vanaf tijdens het ochtendloopje naar bakker, supermarkt of Hema. Tot de zon zich weer in vol ornaat toont, zitten we dus ‘noodgedwongen’ thuis. Misschien haal ik het daarmee zelf op mijn hals, maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ik Rose er echt een plezier mee doe om nu buiten te lopen. En May ook niet.

Die verveling is wéér een fase?

‘Het is een fase,’ antwoordt mijn moeder, ‘en probeer toch maar wat vaker te gaan wandelen. Komt goed.’ Zoals bijna altijd hebben moeders natuurlijk gelijk en moet ik toch maar buiten gaan wandelen. Het is waarschijnlijk gewoon even de fase uitzitten tot we de koekvormpjes en beslagkom tevoorschijn kunnen trekken en in elk geval een activiteit hebben. Toch besluit ik nog eens op zolder te gaan kijken of er écht niets is waarmee ze zich kan vermaken en dat vervelen naar de vergetelheid verbant.

Verveling bij dreumesen tegengaan

Het is bij tijd en wijle een lastige fase, dat geef ik toe, maar toch zijn er wat spelletjes waarmee je zelfs een dwarse, lamlendige dreumes kan vermaken:

 • Trek de tent tevoorschijn! Dat deed ik die middag na het gesprek met mijn moeder en het bleek goed voor een middag speelplezier.
 • Ga toch maar naar buiten, hoe koud ook. Zelfs als het maar een halfuurtje is, ze zijn even buiten (gezond), krijgen afleiding en voor jezelf is die beweging ook goed.
 • Speel een simpel spelletje (verstoppertje met Kikker of voorwerpen onder een kleed).
 • Zet kinderliedjes op en zing/dans zelf ook mee: goed voor de taalontwikkeling, ritmegevoel, jullie zijn in beweging en kinderen vinden het heerlijk om te dansen en zingen.
 • Laat ze helpen in het huishouden.
 • Geef een pollepel en beslagkom en maak muziek met elkaar. Alternatief: bij Hema kun je (redelijk goedkoop) kleurige muziekinstrumenten kopen, zoals een sambabal en tamboerijn.
 • Ga een ochtendje naar Blijdorp met je dreumes (of een andere dierentuin): werkt ook prima!

Het is echt een fase, mocht je eens een zware dag hebben. Verveling bij dreumesen houdt vanzelf op! Heb jij nog aanvullende tips?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

9 thoughts on “Verveelt je dreumes zich? 7 leuke spelletjes om te doen

 1. Er schoot me nog Iets te binnen dat mijn dochtertje toen leuk vond, en nu nog steeds eigenlijk. Een verstopspelletje van Nijntje, maar je hebt het ook van andere figuurtjes. Je zet het popje aan en verstopt het ergens. Dan roept het ‘hier ben ik’, ‘kom je me zoeken’,… En moet je kleine schat het vinden natuurlijk. Heel handig terwijl je aan het opruimen bent. Als ze groter worden kan je het ingewikkelder maken met kaartjes met hints op en zo. https://m.bol.com/be/p/nijntje-verstoppertje-spelen-kinderspel/1004004013233974/?Referrer=ADVNLGOO002027-G-24816847038-S-62774602912-1004004013233974

  1. Wat leuk!! Dankjewel, lief dat je eraan dacht. Ik ga kijken, mooi cadeau en straks voor de jongste opnieuw. Dit zal ze zeker weten leuk vinden 🙂 en ik makkelijk haha!

 2. Haha altijd fijn als het herkenbaar is! Afwachten op een wat langere aandachtsspanne dus…
  Die indoor speeltuin is ideaal, alleen vind ik het nog wat lastig met onze baby. Die moet dan in de draagzak en dan ben je toch meer gebonden aan het peutergedeelte. Jammer, want onze dreumes/peuter gaat natuurlijk veel liever springen op de trampoline of kruipen door tunnels, spelen in de ballenbak en klimmen. Misschien als ze wat ouder is, dan horen we waarschijnlijk bij het meubilair in de winters 😉

 3. Hier hebben wij dus precies hetzelfde. Alles wat J leuk vindt, vindt hij leuk voor een paar minuten, maar daarna wil hij meteen weer wat anders. Dat is met speelgoed zo, met een kinderserie op tv, eigenlijk alles wat langer dan een paar minuten kan hij niet echt handelen. De oplossing die wij gebruiken is inderdaad dezelfde: dan maar naar buiten. J op zijn tractor of in de buggy en rondjes wandelen. Al moet ik zeggen dat hij zich ook uren kan vermaken in de indoor speeltuin; ben je daar al wel eens geweest? Meestal heb je bij die speeltuin ook abonnementen, die van ons kost €60 per jaar. Wie weet heb je er iets aan :).

 4. Ik vond dat volgens mij ook niet de makkelijkste leeftijd voor leuke binnen activiteiten. Buiten geen probleem, modder,water, zand en ze was vertrokken. Ze hield wel enorm van boekjes. Daar kon ze lang mee bezig zijn. Ze hield meer van houten blokken dan van duplo, en verder van alles dat lawaai/muziek maakt. Ook muziekinstrumenten deden het altijd goed. Het liefste van al speelde ze met allerlei handtasjes en zakjes waar ze dan van alles in stak. Liefst papiertjes en wenskaarten en schriftjes en zo. Een kleine verzamelaar/rommelkont. Ja en de kasten leeghalen natuurlijk. Uiteindelijk voorzag ik een laag kastje in de keuken met allerlei onbreekbare voorwerpen die ik niet vaak gebruik dat ze dan mocht leeghalen. Een tent lijkt me ook wel superleuk!

  1. Nou inderdaad, ik kijk uit naar de lente/zomer. Dan zetten we de zandbak lekker buiten, glijbaan staat klaar… Scheelt toch een boel. En die muziekinstrumenten zat ik over na te denken, mits ik niet gek word van drie uur nonstop trommelen haha! Even uitproberen. Wat lief! De middelste doet dat inderdaad ook wel, rondlopen met tasjes. Wij hebben inmiddels ook een bak met spulletjes, maar helaas is ze daarop uitgekeken. De stevig verzegelde lades zijn natuurlijk veel interessanter 🙂

   1. Ja, alles dat niet mag is geweldig natuurlijk. Ik kocht instrumentjes in de Kringwinkel maar het lawaai moet je er wel bijnemen natuurlijk. Dat het maar rap zomer wordt! Groetjes

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten