Verveling bij kinderen

Verveling bij kinderen | Bespaar jezelf de irritatie en DIY: een verveelpot!

Een verveelpot maken tegen verveling bij kinderen is dé oplossing voor hangerig gedrag, gezeur aan je hoofd en gebrek aan inspiratie. Zeker als jouw oplossingen toch niet worden gewaardeerd. Deze DIY biedt jou als ouder rust en je kids genoeg inspiratie voor een spannende middag. Win-win, toch?

Verveelpot? Maar verveling bij kinderen is toch juist goed?

Ik hoor het de critici denken. En ik geef ze heus geen ongelijk, want inderdaad: verveling hoort er absoluut bij. Het zorgt ervoor dat een kind vanuit zichzelf in oplossingen leert denken en de lamlendigheid op die manier doet oplossen (bron) Dus in die zin mogen ze ook hier best weleens onderuit gezakt en ondersteboven op de bank hangen, omdat ze werkelijk geen idee hebben wat ze moeten doen.

Belangrijke maar…

Eén variabele is niet meegenomen in die onderzoeken naar verveling bij kinderen: sfeer. Misschien is het vervelen an sich voor de kinderen wel prima, maar voor mij als moeder echt een doorn in het oog. Je krijgt nauwelijks antwoord, alleen gezucht. Elke oplossing die je aandraagt wordt verveeld afgeketst en uiteindelijk sleurt het iedereen mee in die deplorabele toestand.

Verveling bij kinderen
Verveling is nuttig, maar leuk? – Shutterstock

Hoe ik op het idee van een verveelpot kwam

Het moet ongeveer een jaar geleden zijn. We hingen met zijn allen op de bank en hadden nergens echt zin in. De televisie stond aan, maar niemand keek. Telefoons werden erbij gepakt, maar online gebeurde ook weinig. En dus bleven we zo zitten. ‘Zullen we iets gaan doen?’ doorbrak ik de stilte ten slotte. ‘Wat dan?’ klonk het weinig gemotiveerd aan de andere kant van de kamer. Tja, dat wist ik ook niet, maar dat bankhangen was ik helemaal zat. En dat was iedereen met me eens. Alleen bleek het niet voldoende om tot actie over te gaan. We bleven dus, kortom, nog een uur zitten waar we al zaten.

Wat de rest ervan vond?

Na een tijdje was ik er helemaal klaar mee. Ik stond op, pakte een glazen weckpot van IKEA uit de kast en greep een stapel van die vierkante, witte briefjes en een pen van mijn bureau. Omdat er verder weinig gebeurde, kreeg ik meteen de volle aandacht. ‘Wat ga je doen, mama?’ vroeg June nieuwsgierig. ‘Ik ga een verveelpot maken. Op deze briefjes schrijf ik allemaal dingen die we kunnen doen, binnen of buiten. En als we dan nog eens zo’n dag als vandaag hebben, dan pakken we een briefje uit de pot.’

Een verveelpot maken bleek een oplossing op zich

Daar had June wel oren naar. Verrassend genoeg schoof ze snel aan en begon mee te schrijven. Enthousiast bedacht ze het ene na het andere idee. Ro riep vanaf de bank verschillende opties en zo waren we dus met zijn allen lekker bezig. Binnen de kortste keren zat de hele pot vol briefjes. We besloten meteen van deze fantastische oplossing gebruik te maken en haalden een briefje uit de pot: ‘wandelen’. Gelukkig iets simpels. We pakten onze jassen en schoenen, legden Rose in de kinderwagen en genoten tien minuten later van de heerlijke septemberzon op onze gezichten.

Verveling bij kinderen

Wat zitten er voor briefjes in de verveelpot?

Het strekt te ver om alles op te noemen, maar hier een opsomming:

 • Hut bouwen
 • Strip tekenen
 • Liedjes verzinnen
 • Toneelstuk bedenken
 • Verkleden
 • Film kijken (losse briefjes in de pot: Frozen, Rio, Assepoester, Aladdin, Nemo)
 • Speurtocht bedenken
 • Kleien
 • Schooltje spelen
 • Verstoppertje doen
 • Beautymiddag
 • Spelletjesmiddag met Ganzenbord/Mens-erger-je-niet/Monopoly/Twister
 • Lego/Duplo
 • Cupcakes bakken
 • Schilderen
 • Wii-en
 • Verhaal schrijven (en zelf illustraties maken)
 • Muziek maken
 • Spelen met de Barbies
 • Kleurboek kleuren
Verveling bij kinderen
Zo zie ik ze liever niet – Shutterstock

Update 2017: hoe vaak gebruik je zo’n verveelpot in de praktijk?

Om heel eerlijk te zijn… Bijna niet. Vooral omdat het bedenken van alle opties al genoeg inspiratie bood. Sindsdien hangt June nog maar weinig op de bank. En hoewel dat vast ook zal samenhangen met opgroeien en de bijkomende interesse in hele andere dingen (buitenspelen, op school blijven hangen), ben ik nog altijd blij dat we de pot achter de hand hebben. Zeker met twee opgroeiende kleintjes vermoed ik dat we hem best nog eens nodig zullen hebben.

Erop uit

Om te voorkomen dat we die middag opnieuw zouden wegzakken in onze ellendige verveling, stelde ik voor hem direct te gebruiken. We stelden wel één regel in: wat er staat, gaan we doen, voor de hele pot elke keer zou worden leeggetrokken. We haalden ‘wandelen’ uit onze nieuwe verveelpot. Gelukkig iets simpels en dus liepen we niet veel later een rondje door het dorp. De zon scheen heerlijk op onze gezichten, we genoten allemaal en beseften dat we deze zondag bijna hadden vergooid aan niksen. Dat was zonde geweest! En hoewel we inmiddels nauwelijks meer een graai in de pot hoeven doen, zeker omdat de oudste tegenwoordig vrijwel altijd buitenspeelt, vermoed ik dat hij over een paar jaar met die kleintjes vast nog eens goed van pas zal komen…

Wat is jouw beste tip tegen verveling bij kinderen?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

16 Replies to “Verveling bij kinderen | Bespaar jezelf de irritatie en DIY: een verveelpot!

 1. Geweldig, een verveelpot! Ik heb ook weleens zoiets geprobeerd met soort vakantie tegoed bonnen.. haha! Een goede tip, 1 per keer, anders geniet je er ook niet van. Ik ga er in ieder geval mee aan de slag.. bedankt!

  1. Leuk om te horen! Veel plezier ermee, hier werkte het destijds echt goed. En ik denk bij de kleintjes ook als ze iets groter zijn.
   Slim inderdaad, 1 per keer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge