Misschien ken je de verschillende edities van Verstoppertje Spelen met… wel. Je hebt ze met Nijntje, Woezel en Pip en Bumba. Wij testten ‘Kikker speelt verstoppertje’ met onze twee jongste dochters. Dat bleek een hele middag speelplezier op te leveren. In deze review vertel ik je er meer over.
Review Kikker speelt verstoppertje
De variant met kikker is eigenlijk niets anders dan alle andere vormen van ‘… speelt verstoppertje’. De exclusieve variant met Kikker is slechts beperkt verkrijgbaar geweest en dus alleen nog te koop via Marktplaats. Dat neemt niet weg dat het een fantastisch spel is om in huis te hebben. In deze review vertel ik dus vooral hoe onze dochters Kikker Speelt Verstoppertje vonden, maar je kunt hier ook lezen “Woezel & Pip” of “Nijntje”.
Kikker speelt verstoppertje
Inhoud van de doos
- Pop van Kikker (waar aan de achterkant twee AAA batterijen in kunnen); aan de onderkant van zijn broekje zit de aan-/uitknop
- 24 kleine kaartjes
- Gebruiksaanwijzing
Dit spel is exclusief batterijen
Dit spel kan je al spelen met kindjes vanaf zes maanden. Doordat de kikkerpop geen uitstekende onderdelen heeft, loopt je baby geen gevaar. Al is het natuurlijk nooit verstandig ze te laten spelen met een plastic pop zonder toezicht, maar dat lijkt me logisch.
Twee varianten van het spel
Je kunt het spel op twee manieren spelen: met of zonder kaartjes.
Kikker speelt verstoppertje zonder kaartjes
Dit spel is perfect om te spelen met je baby. Leg in de buurt van je kindje een doek neer met daaronder de kikker. Deze zal gaan roepen: ‘Joehoe! Ik ben hier! Kun je me vinden?’ Je kindje leert op die manier op het geluid afgaan en zoeken.
Overigens werkt deze variant ook prima met oudere kinderen. Stop de kikker ergens in een kast of zet hem eens op een gekke plek: lol gegarandeerd. En een tijdje terug had onze jongste dochter (toen 3,5) in mijn oor gefluisterd dat ik hem moest verstoppen in mijn shirt. Vervolgens gingen de andere twee zoeken. Uiteindelijk dachten ze dat ze wisten waar de kikker zat en ze duwden me van de bank af, tilden kussens op… Maar niks. Tot één van de twee me zag staan en ontdekte dat er iets uitstak bij mijn rug! Wat we hebben we gelachen.
Kikker speelt verstoppertje met kaartjes
Als je kindje ouder word, kan je de moeilijkheidsgraad verhogen. Een optie is om kikker ergens verstoppertje te laten spelen op hoogte, zoals ik net even noemde. Een ander idee is om de kaartjes te gebruiken.
Je verstopt de Kikker dan ergens in de kamer en geeft je kindje drie kaartjes (allemaal voorwerpen die je in huis ook hebt). Op die drie plekken kunnen ze dan gaan zoeken. Bijvoorbeeld in de bestekla, op een stoel of in de boekenkast.
Kikker speelt verstoppertje: wat vinden we ervan?
Het oordeel van onze kinderen
De middag dat Kikker werd bezorgd, stuiterde Rose meteen alle kanten op. ‘Ja, Kikker!’ juichte ze. Bij gebrek aan een goede schroevendraaier voor de achterkant, speelden we een paar keer verstoppertje met Kikker zonder geluid. Zij legde hem bijvoorbeeld in de speelgoedkast, waarop ik mocht zoeken. En ik verstopte hem naast me onder een kleed.
De kaartjes waren zonder het officiële spel ook al een succes. We keken ze door en noemden de voorwerpen op de voorkant. Daarna was het wel wachten op papa, die -handig als hij is- precies wist waar de juiste schroevendraaier was.
Het stemmetje van Kikker, die roept waar hij is en vraagt of de kinderen hem kunnen vinden, zorgde voor grote hilariteit bij Rose. Ze bleef expres wachten om te horen wat hij allemaal te vertellen had.
Rose’ eigen mening
Ik heb voor een eerlijk oordeel onze peuter gevraagd wat ze ervan vond. Rose: ‘Heel leuk! Ik vind het leuk om verstoppertje te doen en ik wil nu Kikkertjes verstoppertje doen.’ (Na dit korte interview stopte ze hem in een doosje en ging er bovenop zitten, dus ik kan wel zeggen dat ze het principe van dit spel goed begrijpt)
Ons oordeel (als ouders)
Zelf ben ik blij verrast. Het is allemaal niet te ingewikkeld en doet bovendien een beroep op de fantasie van je kind. Rose vindt het geweldig om de kikkerpop zelf op een plekje te leggen, waarna één van ons hem mag zoeken. Dat hij geluid maakt is natuurlijk helemaal een pluspunt. Maar eigenlijk hebben we de kaartjes zelf nog niet gebruikt. May is vrij scherp in haar observatie en heeft de pop steeds zo gevonden, Rose geniet vooral van de hele commotie om het zoeken van Kikker heen. Misschien gaan we dat over een tijdje eens proberen ter afwisseling. Hoe dan ook, ideaal spel. Ook voor een regenachtige dag!
Kleine aantekening: vooral in deze leeftijd vinden we het spel erg leuk om te doen. We waren zo een halfuur bezig, het is laagdrempelig (ook geschikt voor jonge kindjes) en daardoor niet te moeilijk. Bij oudere kinderen (3-5) is het waarschijnlijk goed om zelf een uitdaging toe te voegen als ze daaraan toe zijn. Bijvoorbeeld door het geluid niet te laten afspelen of steeds lastigere verstopplekken te bedenken.
Update september 2019
Het spel Kikker speelt verstoppertje is onverminderd populair. Natuurlijk trekken we hem niet elke dag uit de kast, maar als we hem eens in de zoveel tijd weer boven water toveren dan doen de kinderen meteen weer mee. Het zoeken naar goede verstopplekken blijft leuk. Daarom alleen al is het de aankoop meer dan waard! Ook leuk om te geven als kraamcadeau voor een broertje of zusje!
Update 2023
Tegenwoordig is Kikker speelt verstoppertje nog steeds populair; nu bij onze zoon Sean. Als dreumes vond hij het geweldig om de kikker te zoeken, maar nu verstopt hij hem zelf ook. Een nieuwe fase, maar minstens zo gezellig. We hebben dus echt al minstens zeven jaar veel plezier van dit speelgoed.
Houdt jouw kindje ook zo van verstoppertje spelen?
Kende je het spel Verstoppertje spelen met Kikker al?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
2 gedachten over “Review Kikker speelt verstoppertje: aanrader?”