type vloerbedekking met gezin voordelen nadelen

Verschillende typen vloerbedekking bij een gezin: voor- en nadelen

Gaan jullie binnenkort verbouwen en heb je even geen idee welk type vloerbedekking je nu het best kunt kiezen voor je gezin? In dit artikel nemen we de verschillende typen populaire vloerbedekking met je door, inclusief de belangrijkste voor- en nadelen, waardoor je makkelijker een afweging kunt maken wat nu het best bij jullie past.

Populaire vloerbedekking met kinderen

Laminaat

De belangrijkste voordelen van laminaat liggen vooral in het gemakkelijke. De vloer is relatief goedkoop (al kan je het zo duur maken als je zelf wil natuurlijk) en makkelijk in onderhoud. Anders dan parket hoef je het hout van je laminaat niet jaarlijks te oliën. Dat is erg prettig met een gezin: je hebt immers wel iets beters te doen. Een nadeel van laminaat kan zijn dat wanneer je onverhoopt toch een beschadiging krijgt of de vloer per ongeluk vochtig wordt (van onderaf of door een flinke lekkage), je niet één plank kunt vervangen. Je moet dan toch alles eruit halen en opnieuw leggen. Al loopt dit laatste doorgaans niet zo’n vaart. Met een laminaatvloer heb je een mooie houten vloer met relatief weinig onderhoud.

Tip! Heb je het erg druk met de combinatie werk/gezin? Dan kan je ook prima laminaat online bestellen. Dat scheelt weer een aantal ritten!

PVC

Relatief nieuw in dit rijtje zijn de PVC vloeren. Dit zijn vloeren die in verschillende designs komen (zowel hout- als tegellook), zoals deze PVC vloeren bij laminaatenparket.nl. De voordelen van dit materiaal zijn legio. Denk aan hoe makkelijk ze in onderhoud zijn. Gaat er een glas om? Loopt je vloer onverhoopt een beschadiging op of banjert iemand met moddervoeten naar binnen? PVC is gemakkelijk te reinigen en bovendien kan je snel en eenvoudig een tegel of strook vervangen als dat nodig is. Daarbij is het de perfecte vloer voor als je ook vloerverwarming neemt. Als nadeel zou je de prijs kunnen noemen, maar dit valt aan de andere kant weg als je kijkt naar duurzaamheid en gemak.

Vloerbedekking (tapijt)

Als je kinderen hebt is vloerbedekking, of tapijt, heerlijk warm en comfortabel om op te lopen en zitten. Verder is het een goede vorm van (geluids)isolatie. Dit zijn wel meteen de belangrijkste voordelen. Bij een huisstofmijtallergie is tapijt bijvoorbeeld geen slimme keus. Ook is het een stuk lastiger schoon te maken: een glas wijn dat omvalt of plakkerige cola (en dan hebben we het nog niet eens gehad over een spugende baby of incontinent huisdier) – met een gezin is deze vloerbedekking minder handig vanwege de nadelen.

Tegelvloer

Als je aan een tegelvloer denkt, zijn er zeker voordelen te bedenken. Zo maak je een tegelvloer makkelijk schoon en zijn de tegels stevig. Daarnaast is dit type vloerbedekking lekker koel in de zomer. Een belangrijk nadeel is dat een tegelvloer hard is. Zeker met jonge kinderen die leren lopen of net wat ouder, als ze onstuimig binnenstuiven, kan dat lelijke valpartijen opleveren. Ook kunnen de voegen wat makkelijker vies worden en oogt dit type vloerbedekking soms wat sneller ouderwets. Een nieuwe vloer aanschaffen is echter prijzig.

Gietvloeren

Als je een gietvloer kiest, valt het belangrijkste voordeel meteen op: het zorgt voor meer eenheid in huis. Met vloerverwarming heb je een prima geleider en het oogt rustig. Toch zitten aan gietvloeren ook een aantal nadelen. Het moet goed gebeuren, omdat oneffenheden sneller opvallen. Daarbij is dit type vloerbedekking duur.

Welk type vloerbedekking past het best bij jullie gezin?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

©Followtheflow – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *