Koffiezaakjes schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond en dat is natuurlijk niet voor niets. We zijn in Nederland dol op koffie-to-go, maar je kan de populaire koffiesoorten natuurlijk ook prima thuis maken. In dit artikel verzamelden we vier verschillende soorten voor je.
Italiaanse koffiesoorten
Espresso
Een bijzonder klein kopje met sterke koffie: je moet ervan houden. Espresso is bovendien de basis voor veel verschillende varianten, zoals de zachte cappuccino (met warme melk en melkschuim) of caffè latte. Het verschil met gewone filterkoffie zit hem in de manier waarop hij wordt gemaakt. Voor espresso heb je bijvoorbeeld een hoge druk nodig om de koffie samen te persen en ben je vervolgens in 25-28 seconden klaar met een kopje. Je kan de espresso naar goed Italiaans gebruik de hele dag door drinken.
Tip! Wil je thuis graag een espresso maken, maar niet het gehannes van koffiebonen malen en exact afmeten hoeveel je nodig hebt voor een kopje? Online kan je ese servings kopen: op maat gemaakte pads die precies de juiste hoeveelheid bevatten.
Ristretto
Voor deze koffiesoort heb je minder water nodig dan bij een espresso. Hij is echter zachter van smaak, doordat het water sneller doorloopt en bevat bovendien minder cafeïne.
Cappuccino
Wil je een echte cappuccino drinken zoals ze in Italië doen? Dan kies je voor deze milde koffiesoort bij het ontbijt. Een authentiek kopje bestaat uit drie even grote delen (espresso, warme melk en melkschuim). Om een perfecte cappuccino te maken, gebruik je een melkopschuimer, zoals je in onderstaand filmpje kan zien.
Latte macchiato
Tot slot de latte macchiato – wat letterlijk gevlekte melk betekent. Deze bevat meer melk dan een cappuccino en is daarmee de zachtste koffievariant in dit rijtje. Ook in dit geval zit er melk, melkschuim en espresso in het glas, maar de verhoudingen liggen anders. Daarnaast is de volgorde anders: melk, espresso en tot slot het schuim.
Wat is jouw favoriete Italiaanse koffiesmaak?