Kalverliefde op de basisschool | Hoe ga je daar eigenlijk mee om?

KALVERLIEFDE – Bij de meeste ouders zal dit een keer voorbij komen: je zoon of dochter wordt verliefd op de basisschool. Een spannende, nieuwe periode. Maar hoe ga je daar nu eigenlijk mee om?

Zomerliefde

Het is net zomer, de laatste dagen voor de vakantie. We stappen stevig door naar school. ‘Ik moet je iets vertellen,’ vertrouwt June me halverwege toe. Mijn pas vertraagt iets. ‘Weet je nog, toen je laatst vroeg of ik verliefd was op X?’ Ik knik ter bevestiging. ‘Nou…, nu wel!’ Verlegen lacht ze naar me. Ik glimlach terug. Wat leuk! Een beetje triomfantelijk dat ik het vlugger doorhad dan zij en blij dat het jongetje in kwestie leuk is, geef ik haar een knuffel. ‘Hartstikke leuk, mop!’ In de avondย vertelt ze het Ro, die net zo positief reageert.

Lees ook: Okselhaar scheren op de basisschool, moet je dat willen?

Vanaf dat moment bespreken we het regelmatig

Ons gezin is vrij open. Ik ben dan ook blij dat ze haar onzekerheden omtrent de verliefdheid met ons wil bespreken. Tijdens het eten bespreken we regelmatig de stand van zaken en dan natuurlijk vooral ‘hem’. Ro verheldert jongensachtige toespelingen, ik adviseer haar van vrouw tot ‘vrouw’. Op een kindermanier natuurlijk, maar het helpt wel. Ook verkering komt voorbij aan tafel, zodra een klasgenoot ‘iets’ krijgt met een meisje uit groep 5. Grappig genoeg vinden June en haar vriendinnen dat wel รฉcht te jong, maar tegelijkertijd interessant. Want hoe werkt zo’n verkering nou eigenlijk?

We vragen het gewoon

Ik zag mezelf eigenlijk als een chaperonne achter twee verliefde bijna-tieners zitten, supergรชnant natuurlijk, maar hoe moeten ze anders naar de bioscoop? Of gaan we vanaf dan voortaan met het gezin +1 naar strand, bos of pretpark? Zou er schaamte bij komen van haar kant? Terwijl ik zit te dubben, helpt zij me uit de brand. ‘Verkering is gewoon dat je af en toe buitenspeelt eigenlijk. Maar als een vriendinnetje me eerder vraagt, zou ik met hem een andere keer afspreken.’ Ah! Logisch eigenlijk!

Verliefd op de basisschool? Zo maak je het bespreekbaar

Als je zoon of dochter verliefd is, kan het lastig zijn erover te praten. Misschien willen ze het helemaal niet omdat ze eerst nog moeten uitzoeken wat dat gevoel toch is. Een paar tips die hier in elk geval werkten:

  • Hou het heel luchtig. Dwing ze niet tot praten, dan komt het vaak snel genoeg.
  • Zorg dat je niet afwijzend of ongemakkelijk reageert op een opmerking, dan kruipen ze misschien juist weer in hun schulp.
  • Bij jongens schijnt het te helpen om een activiteit te doen. Ze praten makkelijker als je bijvoorbeeld aan het voetballen bent of de bal overgooit (niet uit eigen ervaring, maar van horen zeggen).
  • Vraag af en toe iets algemeens, soms willen ze dan vanzelf meer vertellen.
Verliefd op de basisschool: is dat iets waar jullie als gezin ervaring in hebben?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten