verliefd op de basisschool

Verliefd op de basisschool | Hoe ga je daar eigenlijk mee om?

Bij de meeste ouders zal dit een keer voorbij komen: je zoon of dochter wordt verliefd op de basisschool. Een spannende, nieuwe periode. Maar hoe ga je daar nu eigenlijk mee om?

Zomerliefde

Het is net zomer, de laatste dagen voor de vakantie. We stappen stevig door naar school. ‘Ik moet je iets vertellen,’ vertrouwt JUne me halverwege toe. Mijn pas vertraagt iets. ‘Weet je nog, toen je laatst vroeg of ik verliefd was op X?’ Ik knik ter bevestiging. ‘Nou…, nu wel!’ Verlegen lacht ze naar me. Ik glimlach terug. Wat leuk! Een beetje triomfantelijk dat ik het vlugger doorhad dan zij en blij dat het jongetje in kwestie leuk is, geef ik haar een knuffel. ‘Hartstikke leuk, mop!’ In de avond vertelt ze het Ro, die net zo positief reageert.

Lees ook: Okselhaar scheren op de basisschool, moet je dat willen?

Vanaf dat moment bespreken we het regelmatig

Ons gezin is vrij open. Ik ben dan ook blij dat ze haar onzekerheden omtrent de verliefdheid met ons wil bespreken. Tijdens het eten bespreken we regelmatig de stand van zaken en dan natuurlijk vooral ‘hem’. Ro verheldert jongensachtige toespelingen, ik adviseer haar van vrouw tot ‘vrouw’. Op een kindermanier natuurlijk, maar het helpt wel. Ook verkering komt voorbij aan tafel, zodra een klasgenoot ‘iets’ krijgt met een meisje uit groep 5. Grappig genoeg vinden June en haar vriendinnen dat wel écht te jong, maar tegelijkertijd interessant. Want hoe werkt zo’n verkering nou eigenlijk?

We vragen het gewoon

Ik zag mezelf eigenlijk als een chaperonne achter twee verliefde bijna-tieners zitten, supergênant natuurlijk, maar hoe moeten ze anders naar de bioscoop? Of gaan we vanaf dan voortaan met het gezin +1 naar strand, bos of pretpark? Zou er schaamte bij komen van haar kant? Terwijl ik zit te dubben, helpt zij me uit de brand. ‘Verkering is gewoon dat je af en toe buiten speelt eigenlijk. Maar als een vriendinnetje me eerder vraagt, zou ik met hem een andere keer afspreken.’ Ah! Logisch eigenlijk!

Verliefd op de basisschool? Zo maak je het bespreekbaar

Als je zoon of dochter verliefd is, kan het lastig zijn erover te praten. Misschien willen ze het helemaal niet omdat ze eerst nog moeten uitzoeken wat dat gevoel toch is. Een paar tips die hier in elk geval werkten:

  • Hou het heel luchtig. Dwing ze niet tot praten, dan komt het vaak snel genoeg.
  • Zorg dat je niet afwijzend of ongemakkelijk reageert op een opmerking, dan kruipen ze misschien juist weer in hun schulp.
  • Bij jongens schijnt het te helpen om een activiteit te doen. Ze praten makkelijker als je bijvoorbeeld aan het voetballen bent of de bal overgooit (niet uit eigen ervaring, maar van horen zeggen).
  • Vraag af en toe iets algemeens, soms willen ze dan vanzelf meer vertellen.
Verliefd op de basisschool: is dat iets waar jullie als gezin ervaring in hebben?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge