verkleed

Opvoeden | Mag jouw kindje zonder reden verkleed de straat op?

Een biggetje op straat?

We lopen in de schemerige ochtend naar school. Rose trots en verkleed naast me met een masker van Peppa Pig op haar hoofd. Ze heeft een zorgeloze air en loopt erbij alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, zoals kinderen dat op deze leeftijd nog kunnen hebben. Een zakenman rijdt voorbij in zijn auto en draait zijn hoofd tot twee keer toe: ziet hij daar echt een biggetje lopen? ‘Niet zo snel, Mama Big,’ waarschuwt Rose me, ‘ik kan niet zo snel lopen.’ Grinnikend draai ik me haar kant op. Wat heeft ze toch een fantasie! Dit moeten we koesteren.

>>> Lees ook: Peutertijd verrassend leuk en wel om deze 6 redenen <<<

Rose is thuisgebleven

Eenmaal op school krijgt ze snel de aandacht. Dit keer niet vanwege haar enorme bos krullen, maar natuurlijk dat opvallende masker. ‘O jee, heb je Peppa Big bij je?’ speelt de juf het spelletje mee. En ook de andere ouders gaan erin mee. ‘Ja, Rose liet ik thuis vandaag,’ antwoord ik. Ondertussen zie ik haar gniffelen. Uiteindelijk besluit ze ons niet langer in spanning te laten en roept luid: ‘Ik ben het jongens!’ Allemaal doen we gemaakt verbaasd. Het is zo simpel, maar wat heeft ze er een plezier in!

Het is niet de eerste keer

In tegenstelling tot June -die verkleden altijd fantastisch vond- maar niet in het openbaar, pakt Rose elke gelegenheid om zichzelf van een andere kant te laten zien. Zo ging ze al een keer verkleed als Brandweervrouw Sam naar school en het zou me niet verbazen als Mega Mindy de volgende is. Ze vindt het prachtig, net als vrijwel iedereen die ze tegenkomt. Wij ook. Ik had niet verwacht ooit zo relaxed te worden op dit gebied, maar het kan blijkbaar verkeren.

Verkleden positief

Hoewel ik geen wetenschappelijke onderbouwing kan vinden voor deze uitspraak is verkleden volgens mij erg positief voor de ontwikkeling van je kind. We hopen ook, door haar wat dit betreft lekker haar gang te laten gaan, dat ze later leert te zijn wie zij is en niet wie de buitenwereld van haar verwacht. Dat je best eens iets ‘geks’ mag doen: daar wordt de wereld alleen maar vrolijker van toch? Wij in elk geval wel!

Mag jouw kind ‘zomaar’ verkleed de straat op? Waarom wel/niet?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

12 Replies to “Opvoeden | Mag jouw kindje zonder reden verkleed de straat op?

  1. O ja, zeker weten! Nu hebben ze die behoefte niet meer zo, maar toen ze jonger waren, waren ze er gek op. Ik lette er dan wel een beetje op of de outfit ook wel een beetje praktisch was om mee buiten te spelen of in de klas te zitten. Tegen een hoepeljurk zei ik dan wel nee.
    Maar verder: alleen maar goed als ze zo hun fantasie en creativiteit gebruiken. (En stiekem vind ik het zelf ook leuk en gaan we samen nog wel eens verkleed naar een fantasyfestival)
    Jacqueline onlangs geplaatst…Betutteling of beleefdheid?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge