Zomaar verkleed op straat: waarom niet?

verkleed

Zomaar verkleden? Ik vind het geen probleem. Onze dochter Rose vindt het fantastisch en geniet ervan. Want als ik heel eerlijk ben, moeten we die vrijheid toch koesteren?

Een biggetje op straat?

We lopen in de schemerige ochtend naar school. Rose trots en verkleed naast me met een masker van Peppa Pig op haar hoofd. Ze heeft een zorgeloze air en loopt erbij alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, zoals kinderen dat op deze leeftijd nog kunnen hebben. Een zakenman rijdt voorbij in zijn auto en draait zijn hoofd tot twee keer toe: ziet hij daar echt een biggetje lopen? ‘Niet zo snel, Mama Big,’ waarschuwt Rose me, ‘ik kan niet zo snel lopen.’ Grinnikend draai ik me haar kant op. Wat heeft ze toch een fantasie!

Rose is thuisgebleven

Eenmaal op de peuterspeelzaal krijgt ze snel de aandacht. Dit keer niet vanwege haar enorme bos krullen, maar natuurlijk dat opvallende masker. ‘O jee, heb je Peppa Big bij je?’ speelt de juf het spelletje mee. En ook de andere ouders gaan erin mee. ‘Ja, Rose liet ik thuis vandaag,’ antwoord ik. Ondertussen zie ik haar gniffelen. Uiteindelijk besluit ze ons niet langer in spanning te laten en roept luid: ‘Ik ben het jongens!’ Allemaal doen we gemaakt verbaasd. Het is zo simpel, maar wat heeft ze er een plezier in!

Het is niet de eerste keer

In tegenstelling tot June -die verkleden wel leuk vond- maar niet in het openbaar, pakt Rose elke gelegenheid om zichzelf van een andere kant te laten zien. Zo ging ze al een keer verkleed als Brandweervrouw Sam naar school en het zou me niet verbazen als Mega Mindy de volgende is. Ze vindt het prachtig, net als vrijwel iedereen die ze tegenkomt. Wij ook. Ik had niet verwacht ooit zo relaxed te worden op dit gebied, maar het kan blijkbaar verkeren.

Verkleden: goed voor de ontwikkeling?

Hoewel ik geen wetenschappelijke onderbouwing kan vinden voor deze uitspraak is verkleden volgens mij erg positief voor de ontwikkeling van je kind. We hopen ook, door haar wat dit betreft lekker haar gang te laten gaan, dat ze later leert te zijn wie zij is en niet wie de buitenwereld van haar verwacht. Dat je best eens iets ‘geks’ mag doen: daar wordt de wereld alleen maar vrolijker van toch? Wij in elk geval wel!

Mag jouw kind ‘zomaar’ verkleed de straat op? Waarom wel/niet?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

12 thoughts on “Zomaar verkleed op straat: waarom niet?

  1. O ja, zeker weten! Nu hebben ze die behoefte niet meer zo, maar toen ze jonger waren, waren ze er gek op. Ik lette er dan wel een beetje op of de outfit ook wel een beetje praktisch was om mee buiten te spelen of in de klas te zitten. Tegen een hoepeljurk zei ik dan wel nee.
    Maar verder: alleen maar goed als ze zo hun fantasie en creativiteit gebruiken. (En stiekem vind ik het zelf ook leuk en gaan we samen nog wel eens verkleed naar een fantasyfestival)

  2. Ik denk ook dat verkleden ook iets heel onschuldigs is, gewoon moet kunnen en inderdaad wat je zegt: gek doen moet kunnen. Dochters van vrienden van mij gaan ook bijna dagelijks als Elsa en Anna

  3. Ja ik vind het ook best en nog leuk ook! Marc draagt ook vaak zijn favoriete drakenvest van de H&M. Zo leuk, die kleding die een beetje de fantasie prikkelen maar toch ook ‘gewoon’ zijn. Verkleedkleren dragen ze wel weinig in het openbaar.

  4. Heb nog geen kinderen, maar wel een goede om over na te denken!
    Ik denk dat als ze verder fatsoenlijk er bij lopen(ik bedoel schoon, verkleedkleren netjes en niet versleten etc) dat ik het geen probleem vind.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten