veiligheid in en om het huis met kinderen

Wonen | Een veilig huis voor kleine kinderen *

veiligheid in en om het huis met kinderen

Onderdeel van je opvoeding is het bieden van een veilig thuis aan je kinderen. Denk aan het afdekken van de stopcontacten, het installeren van goede rookmelders en weten wat je moet doen bij een (klein) ongeluk. Wat je nog meer kan doen? Lees snel verder! 

Veiligheid in en om het huis

Eén van de foldertjes die we op het consultatiebureau kregen met negen maanden, ging over veiligheid in en om het huis. Immers, zodra kinderen kunnen lopen, neemt ook de kans toe dat er iets misgaat. Denk bijvoorbeeld aan een potlood in het stopcontact, slokje bleekmiddel of spelen met een vlijmscherp mes.

Dat welbekende ongeluk zit écht in een klein hoekje. En hoe liefdevol je als ouder ook bent, hoe zeer je kinderen ook wil beschermen tegen alles, dat lukt simpelweg niet altijd. Kleine kinderen zijn namelijk sneller dan het geluid en we staan niet 24/7 op scherp. Dat is menselijk onmogelijk. Wat je wel kan doen, is het lot een klein handje helpen en bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen. 

Wil je je huis te beveiligen tegen inbrekers? In deze blog vind je handige tips!

Zo creëer je een veilig huis voor kleine kinderen

Haal breekbare spullen weg

Sommige ouders zijn van mening dat kleine kinderen maar moeten leren dat je niet alles kan pakken. Valt ook wat voor te zeggen. Wij kozen er wel voor om breekbare spulletjes weg te halen, zeker toen we binnen elf maanden twee dochters kregen. Met name ik had niet de energie om tijdens het voeden onze dreumes uit de vensterbank te plukken en te voorkomen dat ze een vaas zou omstoten – met alle gevolgen van dien. 

Schaf een goed traphekje aan

Eigenlijk het liefst beneden én boven. Zodra kinderen zich een beetje kunnen optrekken, is de volgende stap dat ze gaan klimmen. Vergis je niet: ze hoeven echt nog niet los te kunnen lopen. Op tijd een traphekje plaatsen (sowieso zorgen voor een veilige trap) is daarom geen overbodige luxe. Zeker niet omdat een val van de trap ernstige gevolgen kan hebben. 

Installeer rookmelders

Je kan niet overal tegelijkertijd zijn. Tel daarbij op dat je in een postnatale sleep van je zwangerschapsdementie nog steeds last kan hebben van vergeetachtigheid en je zou zomaar die pan op het vuur kunnen laten staan. Goede rookmelders alarmeren je meteen zodra het nodig is, zodat je op tijd je gezin in veiligheid kan brengen.

Koppel je de rookmelder daarnaast met betrouwbare domotica (heel simpel gezegd is dat een soort installatie waarmee je je hele huis kunt bedienen, van verlichting tot beveiliging), dan kan je zelfs op afstand zien of er iets misgaat thuis. 

Beveilig de stopcontacten

Je moet er niet aan denken dat je kleintje op een onbewaakt ogenblik iets van speelgoed in het stopcontact wurmt en een flinke optater krijgt, toch? Dek ze daarom altijd goed af. Dat kan met kunststof pluggen (al krijgen ze die er met wat behendigheid op iets latere leeftijd weer uit), speciale kindveilige wandcontactdozen en afdekplaatjes. 

Zet schoonmaakmiddelen en medicatie hoog weg of sluit de kast goed af met kindproof sluiting

Behoeft misschien niet echt uitleg: een slokje bleekmiddel of misschien zelfs schimmelreiniger? Of wat dacht je van een paar van die witte pilletjes (tamazepam)? Je kan dit goed voorkomen door de schoonmaakspullen en medicatie hoog op te bergen of anders in elk geval de kast goed te beveiligen. Zorg er dan wel voor dat je hem telkens opnieuw sluit na gebruik. 

Berg scherpe voorwerpen op 

Kijk, het is natuurlijk vervelend wanneer je kindje per ongeluk een stukje (of meerdere stukjes) haar afknipt. Maar een schaar in je oog, vallen met een schroevendraaier in je hand of een simpel wattenstaafje… Dat zijn de ongelukken die je kan voorkomen door scherpe voorwerpen weg te zetten. 

Beveilig je woning

Misschien geven we het niet snel toe, maar genoeg ouders gaan weleens even naar boven om iets te pakken terwijl de kinderen beneden zijn. Alleen dus. Soms slapend, in de box of voor de televisie, maar hoe dan ook dus in hun eentje. Met een innovatief alarmsysteem hou je ze ook dan op afstand; je wil er niet aan denken dat een vreemde in een onbewaakt ogenblik in de huiskamer staat, samen met je kindje – toch?

Volg een cursus EHBO voor kinderen 

Ook belangrijk: voor het geval het toch misgaat, is het handig als je weet wat je moet doen bij fikse schaafwonden, dat ene slokje schoonmaakmiddel of wanneer ze bewusteloos onder aan de trap liggen. Heb je te weinig tijd om op cursus te gaan? Kijk dan in elk geval dit filmpje, al is het maar op juist te handelen tot de hulpdiensten arriveren. 

Voorkom lelijke valpartijen

Je kan ze niet in een doosje stoppen en beschermen tegen alles, maar een val tegen de punt van de salontafel wordt in elk geval gebroken door er bescherming op te zetten. Zet medicatie buiten bereik

Verberg touwtjes van rolgordijnen

Iets dat je misschien geneigd bent te vergeten in het nalopen van de woning, zijn de touwtjes van je (rol)gordijnen. Maar het kan zo makkelijk misgaan wanneer je kindje er voor de ‘grap’ met zijn hoofdje in gaat hangen of er onbewust doorheen steekt, terwijl het bed wegschuift. Nou ja, genoeg redenen dus om ze hoog, veilig weg te zetten. 

Maak het bedje veilig op

De laatste kan niet vaak genoeg gezegd worden, denk ik: kort opmaken. Ook bij kinderen die al iets ouder zijn. 

Hoe hebben jullie de woning veiliger gemaakt voor kinderen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *