vegetarisch

Groener leven | Gezin in shock: ‘Deze balletjes zijn vegetarisch…’

We zijn niet de enigen die zo dol zijn op vlees

Laatst las ik bij Mamsatwork een artikel over #groenemaandag – een initiatief van Hello Fresh om ons aan te sporen minder vlees te eten. Want dat wij Nederlanders heel erg van ons stukje vlees houden, blijkt wel uit dit blog van Joukje. Ons gezin wijkt daarin niet af. Rose bijvoorbeeld heeft niet altijd trek in haar avondeten, maar vist over er wel de stukjes vlees uit. En ook June, May, Ro en ik zijn er dol op. Rijst met Angus stoofvlees, een lekker biefstukje met patat en ook in de pasta’s zit altijd wel iets. Voor vegetarisch eten is dus, kortom, weinig animo.

Lees ook: Groente geen probleem met dit recept

Hypocriete voorstander van dierenwelzijn

Sterker nog! Eigenlijk ben ik de enige van ons vijven die zich met regelmaat bezorgd uitspreekt over dierenwelzijn. ‘We moeten minder vlees gaan eten,’ zeg ik dan. Of: ‘Zullen we anders een vegetarische dag instellen?’ Maar aangezien ik degene ben die de boodschappen haalt en dan eigenlijk met grote regelmaat weer worstjes, gehakt of speklapjes in huis haalt, nemen ze me niet meer serieus. Begrijpelijk, maar ik meen het dus wel. En zoals Joukje ook schrijft: het mag allemaal best een onsje minder.

De praktijk: vleesvervangers

Vorige week besloot ik om mijn voornemen eens in de praktijk te brengen. Hoe weet je immers of vleesvervangers bevallen als je ze niet probeert? Ik legde stiekem een pak vegetarische balletjes in de koelkast, ergens onderop en achteraan én ondersteboven. Zo wist ik in elk geval dat het een verrassing kon blijven – mits niemand de vleeslade aan een onderzoek zou onderwerpen. Ik hoorde vooraf namelijk het gemopper al en daar had ik niet zoveel zin in. Zeker niet omdat ik wist dat ze het waarschijnlijk zonder morren zouden eten, mits ze maar niet bewust waren van het label ‘vegetarisch’. Tja, je kent je medebewoners of je kent ze niet…

Vegetarisch recept pasta

Mijn recept was eigenlijk vrij makkelijk:

Vegetarische balletjes van Lidl (op smaak brengen met wat je lekker vindt)
Twee uitjes (roze en wit) fruiten
Paprika in blokjes
Champignons
Courgette
Cherrytomaatjes
Tomato Frito (Heinz)
Twee teentjes knoflook
Penne

Hoe reageerden Ro en June hierop?

Een beetje gespannen zette ik de dampende borden op tafel. ‘Ruikt echt heerlijk, mama!’ complimenteerde June me direct. Nu maar hopen dat het ook zo zou smaken… Ro nam een hap. ‘Zo! Smaakt goed, heb je die balletjes zelf gekruid?’ vroeg hij nieuwsgierig. ‘Nee, gewoon zo gekocht,’ antwoordde ik en ik hoopte maar dat ze niks zouden doorkrijgen. Na een tijdje besloot ik te kijken hoe ze gingen reageren en verklapte: ‘Het zijn vegetarische balletjes. Van de Lidl.’ Twee paar ogen keek me in shock aan. Vegetarisch? Hoe dan? Dit smaakte toch gewoon lekker? Al snel zag ik Ro met iets minder smaak eten. Ook June kauwde bewuster dan daarvoor. Oeps!

‘Grapje!’

Ik riep maar snel dat ik ze voor de gek had gehouden en opgelucht aten ze verder. ‘Zie je wel,’ zeiden ze nog, ‘ik kon het me al niet voorstellen.’ Ik mag dan misschien hypocriet zijn met mijn voornemens om minder vlees te eten, maar deze twee hebben duidelijk last van hypocriete smaakpapillen. Ik confronteerde ze daar niet veel later mee door de verpakking te laten zien (voor als we nog eens dit soort balletjes willen eten). En opnieuw droop de verbijstering van hun gezichten af. ‘Hoe kan dat?’ vroeg onze tiener zich af. Tja…

Vaker doen!

Grinnikend constateerde ik dat mijn experiment geslaagd is. Vanaf nu kunnen we met een gerust hart minder vlees gaan eten. Een week later hadden we bami met kipvervangers van Vivera en biologische én de lekkere vega kroepoek van Yakso, die we kregen tijdens ons weekendje Vaals. Hoewel daar geen garnaal aan te pas is gekomen, smaakt het niet anders dan de ‘normale’. En hoewel we in dit geval niet gaan voor een vaste dag, zoals #groenemaandag, moet minstens één keer per week zeker gaan lukken!

Eten jullie weleens vegetarisch?

Vega pasta – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

23 Replies to “Groener leven | Gezin in shock: ‘Deze balletjes zijn vegetarisch…’

 1. Haha gefopt! Hier zijn we ook gek oo vlees, maar eigenlijk is het slecht voor het milieu en helemaal niet zi gezond. Dus ik probeer 2 a 3 keer in de week zonder vlees te koken. Echt vervagen doe ik het niet, omdat we verder heel gevarieerd eten.

 2. Wist je dat er ook een vegetarische ‘slager’ in Rotterdam zit? En bij de groene passage hebben ze vegetarisch eten, je schept op je bordje, dit wordt gewogen en je betaalt het gewicht. Misschien een keer eten om ideeen op te doen? Gaan we daar een keer lunchen!

 3. Het vlees eten is hier al redelijk lang serieus beperkt 🙂 Ik deed altijd de boodschappen en nam het koken op mij, dus ze moesten maar eten wat er op tafel kwam 😀 Er zat genoeg variatie in: een keer of 3 per week vlees, de rest van de week vegetarisch of vis.
  Vleesvervangers is iets waar wij ons wel altijd redelijk ver vanaf gehouden hebben, zit bomvol zout en andere rommel enzo. Als je natuurlijk maar 1 keertje ofzo per week vegetarisch eet, maakt dat niks uit. Maar als je, zoals wij, meerdere keren per week vegetarisch eet, kan dat al gauw ongezond worden. Ook met tekorten van vanalles en nog wat.
  Ik vind het altijd grappig dat als je iets vegetarisch op tafel zet, soms zelfs de meest overtuigde vleeseter geen flauw idee heeft dat hij vegetarisch aan het eten is 😀
  Anneke onlangs geplaatst…We survived the week(end)! – photo diary #31My Profile

  1. Vis is hier geen favoriet, maar zonder vlees(vervangers) lijkt toch te gaan lukken gelukkig.
   Goed om te weten trouwens, daar had ik me niet in verdiept. Met oog op de toekomst (en de kinderen) wel iets om in de gaten te houden!

 4. Lijkt me echt vreselijk om vegetarisch te eten. Ik bewaar het vlees altijd voor het laatst als ik eet, het lekkerste als laatste dus. Ik zou het echt missen. Maar vraag me af of ik er ook niet in zou stinken als het me zo voorgeschoteld zou worden. Ik vrees dat mijn smaakpapillen ook een beetje hypocriet zijn.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…Er was eens…. een klein schattig girafje.My Profile

  1. Haha misschien wel, deze balletjes waren écht heel lekker. Zo goed dat Ro uit zichzelf voorstelde het nog een keer te eten. Dus misschien moet je het gewoon eens proberen!

 5. Wat leuk om te lezen! Ik heb geen kinderen maar roep regelmatig naar mijn vleesliefhebbende (is dat een woord?) man dat we minder vlees moeten eten. Steeds vaker eet ik zelf vegetarisch vlees en soms, heel soms, doet hij dat ook. Ik wil er naartoe werken dat het uiteindelijk eerder een uitzondering dan een regel is om vlees te eten.
  Aileen onlangs geplaatst…Een jumpsuit netjes dragen; zo doe je datMy Profile

 6. Ik denk er ongeveer hetzelfde over als jij, het mag af en toe best wat minder, krijgen we niks van. Wij doen ook hellofresh, 5dagen per week en proberen echt bewust daarvan 2 maaltijden zonder vlees te nemen. Wat voor mij wel echt helpt, is dat dat onwijs lekkere recepten zijn, en je zelf dus niet creatief hoeft te zijn, of je standaard pasta dan maar zonder vlees neemt en dan dus het lekkerste mist.. Lekkere curry’s, lasagna met bloemkoolsaus, veel Oosters, soep. Dan mis ik vlees echt geen seconde. Ik denk dat je met een beetje speurwerk echt wel lekkere vegetarische recepten kunt vinden. Probeer vooral die pasta met bloemkoolsaus eens te vinden, ik lust dus geen bloemkool, maar dit is mijn lievelings 😉

  1. O dat klinkt goed! Heb het vaker gehoord van die bloemkool. Oesterzwammen schijnen ook een goede vervanger te zijn. Genoeg om komende tijd te proberen dus!

 7. Geweldige actie! Ik ben al vanaf mijn vierde vegetarisch. Gevalletje eigen willetje denk ik. In ieder geval is de rest van mijn gezin net zo vlees minded als dat van jou, maar inmiddels zijn ze gewend aan regelmatig een vegetarische nasi, pasta oid. De aanhouder wint dus!
  Anne onlangs geplaatst…Waarom?My Profile

  1. Haha idd, wat jong! Maar mooi dat je toen al zo bewust was. De aanhouder wint idd 😊 hoe meer je vleesvervangers eet, des te sneller het went denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge