Normen en waarden | Mag een onbekende jouw pasgeboren baby vasthouden?

‘Mag ik haar ook even vasthouden?’

We zijn op een verjaardag. Verderop zit een voor mij onbekend familielid van de jarige, we hebben haar voor vandaag nog niet eerder gezien. Rose is wat onrustig in de maxi cosi en Ro pakt haar. Terwijl we samen verder kletsen, trekt Rose -inmiddels geamuseerd aan het rondkijken- de aandacht van deze vrouw. Die tikt haar buurvrouw aan en maakt een opmerking over haar schattige krulletjes en kuiltjes in haar wangen. ‘Mag ik haar zo even vasthouden?’ Shit!

Ik klap dicht

Ik weet even niet goed wat ik moet doen. Kijk, ik wil absoluut niet dat een onbekende Rose vasthoudt, maar om dat nu zo te zeggen? Eigenlijk vind ik dat best moeilijk. Deze vrouw zet me onbedoeld voor het blok en mijn assertiviteit laat me spontaan in de steek. We proberen zelf het aantal prikkels voor onze pasgeboren baby te beperken. Bovendien, het gaat hier niet om een pop die je even doorgeeft, maar om je kind. Eigenlijk vind ik het raar dat een vreemde me dit vraagt, maar subtiel en vriendelijk is niet echt mijn middle name.

Dan hoor ik gelukkig een vastbesloten stem naast me

‘Nee, we vinden dat niet prettig.’ Ro neemt het gesprek over. De vrouw verderop kijkt gepikeerd, maar laat het hierbij. Opgelucht knijp ik in zijn hand en zeg zacht tegen hem dat ik zo blij ben dat hij het woord nam. Dat ik even geen idee had hoe ik dit kon brengen zonder onaardig of fel uit de hoek te komen. Uiteindelijk vroeg deze dame het netjes en komt zij misschien wel uit een omgeving waar het heel gebruikelijk is te vragen of je een pasgeboren baby even te mogen vasthouden.

Ben ik de enige?

Laatst sprak ik een vriendin die hetzelfde ‘probleem’ heeft. Ze vindt het lastig als mensen van buiten de familie zomaar in de kinderwagen gaan hangen, vragen of ze haar zoontje mogen vasthouden en/of de baby wakker maken omdat ze zijn ogen zo graag willen zien. Een ander vindt het geen probleem: ‘Heb ik mijn handen tenminste weer even vrij.’ Kortom, zoveel mensen, zoveel meningen.

Ik ben daarom nieuwsgierig naar die van jou en hoop dat je me jouw ervaringen wil vertellen.
Vind jij het geen probleem als een ander even wil kroelen met je baby? Of heb je er wel moeite mee? Is het persoonsgebonden? Discussieer vooral mee! Ik hoop er weer wat van op te steken 🙂


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

32 thoughts on “Normen en waarden | Mag een onbekende jouw pasgeboren baby vasthouden?

 1. Mijn kleine Jax is nu 9 weken oud😄 Ik heb het eigenlijk nog niet meegemaakt dat een vreemde vroeg of ze hem vast mogen houden. Hij krijgt wel veel aandacht, komen leuke gesprekjes van, zelfs een ‘opa en oma’ die ik vaker zie bij een koffietentje hebben zichzelf gedoopt tot Opa en oma haha Jax is wel makkelijk bij mensen, maar een vreemde.. Ik weet niet.. Afhankelijk wat voor soort persoon het is, in wat voor bui Jax is en ik 😄

  1. Ah, leuk is dat! Veel mensen zijn echt heel lief en geïnteresseerd als je een baby hebt, dat vind ik erg mooi. En fijn dat je die vraag niet hebt gehad.

   Snap het wel ja, als je kindje zo makkelijk is dan is het ook niet zo’n probleem (mits het goed voelt)

 2. Oooo dit is zo herkenbaar!!! Leuk om te lezen dat ik duidelijk niet de enige ben 😉
  Ik kon mijn meiden ook moeilijk los laten en aan vreemden geven, zeker niet!!!
  Ik heb zelfs bij de action een keer woorden gehad met een mevrouw. Ik stond bij de kassa, mijn oudste lag in de maxicosi op het onderstel, ze was toen net 3 weekjes oud. En een wildvreemde vrouw gaat bij de maxicosi hangen en wil met haar handen naar mijn meisje gaan…Nou ik gaf de wagen een zetje naar voren zodat ze er niet meer bij kon. Zegt ze “nou ik wilde alleen maar kijken hoor” waarop ik antwoorde “nou mevrouw ik heb altijd geleerd dat je kijkt met je oogjes” 😉
  En een andere vouw in de rij viel mij bij, “goed hoor meid, ze hoeven niet allemaal aan je kind te zitten”
  Ik snap dat ook niet, ik zou persoonlijk nooit zomaar aan een kindje komen!!! En er ook niet zelf om vragen!! Het moet vanuit de moeder of het kind zelf komen!!!
  Maar ja duidelijk denkt niet iedereen er zo over 😉

 3. Mijn dochter werd een week na haar geboorte gediagnosticeerd met een herpesvirus in haar hersentjes. Dus nee. Mijn kind gaat zeker niet van de een naar de ander.. en al helemaal geen vreemde! En bij de volgende ook zeker niet.. #protectivemom

 4. Nou, daar zou ik toch echt voor passen. Ik snap ook niet dat er (onbekende) mensen zijn die dat vragen. Net als die (onbekende) mensen die ongevraagd aan de buik van je vrouw gaan zitten, bizar…

 5. Wat een goed onderwerp! En leuk om te lezen hoe anders iedereen hier in staat. Ik denk dat je je als ouder zowel onbewust als ook laat leiden door de wensen en behoeften van je kindje. Mijn baby vond namelijk alles best in het begin. Ze sliep gewoon, maakte niet uit wie haar vast had!
  Ik woon in Engeland waar ze erg respectvol omgaan met grenzen van anderen. Ik heb maar één keer gehad dat iemand haar ongevraagd aanraaktte. Maar dat was dan dr handje.
  Ik vind het nu ze groter is (9.5 maand) niet zo’n probleem als ze bij een vreemd iemand op een verjaardag op schoot zou zitten (graag zelfs, want dan kan ik taart eten) maar als ze zo net geboren zijn is dat natuurlijk een totaal ander verhaal.
  In zo’n geval heb ik juist wel het gen wat heel gemakkelijk zegt: Oh sorry, lief dat je het vraagt maar Truusje heeft een slechte nacht gehad en is wat chagrijnig dus we houden dr even bij ons vandaag.
  Ik ‘gebruik’ de mijne ook schandalig als excuus als mensen te lang willen kletsen bij de kar; “Oh sorry volgens mij hoorde ik een poep, ik moet dr snel verschonen!” Of ik zeg dat ze moet slapen, eten, drinken, you name it. Als het om mn kind gaat ben ik heel streng en overdrijf ik wel eens haar behoeften. Better safe than sorry!

 6. Ik begrijp je gevoel heel er goed. Ik heb die ‘beschermingsdrang’ ook. Mijn schoonmschoonmoeder gaf laatst aan dat ze dat best lastig vond *oeps*. Ook houd ik niet zo van vreemden die zomaar aan mijn kinderen gaan zitten….dat maak ik af en toe ook mee!

 7. Ik geef je groot gelijk! Ik vind het heel raar als mensen dat vragen! Wij hebben het met onze dochter 1 keer wel gedaan, en dat was eigenlijk best een leuk verhaal. We gingen met de boot naar Engeland toen onze dochter amper een half jaar was en aan boord spraken we 2 Australische dames: moeder en dochter. De ‘moeder’ was over de 80 en omdat alle stoelen aan boord bezet waren, kwam ze bij ons zitten. We raakten aan de praat en toen vroeg ze of ze onze dochter vast mocht houden. Dat vonden we toen wel goed en vervolgens deed zij, heel lief, een muntje van 50 dollarcent in de hand van onze dochter. Want volgens haar bracht het geluk om een baby geld te geven. Dat muntje heb ik dus bewaard en dat ga ik in een hanger laten verwerken zodat onze kleine meid dat later kan dragen als ze groter is. Ik vond het een ontzettend mooi gebaar van die mevrouw , dat we voor die keer een uitzondering maakten. Maar verder hoeven vreemden absoluut niet aan mijn kids te zitten!

 8. Ik vond het destijds geen probleem, maar dat kwam ook doordat Anna een heel ‘groot’ en te lang gedragen kind was, kan me voorstellen dat je met een vroeggeboren kindje of een kindje dat wat minder blaakt van gezondheid voorzichtiger bent. Ik hou alleen baby’s vast als de ouder het zelf voorstelt, zou het niet eens vragen. Bij bekenden ook niet 😉

  1. Ja dat speelt bij sommigen denk ik ook mee. En nee ik zou het ook niet vragen, geloof ik. Iedereen kiest zijn eigen tempo, misschien willen de ouders het helemaal nog niet maar voelen zich wel bezwaard als je het vraagt (zoals ik).

 9. Ik vind het al heel wat dat ze het eerst vroeg. Je hebt er ook een heleboel die het niet vragen en gewoon doen. Ik kreeg er het vliegend schijt van. Maar ik was dan ook zo’n moeder die het bij familie en vrienden zelfs niet goed kon hebben als ze de hele tijd aan zoonlief zaten te potelen.
  Ik had het dus een beetje moeilijk met het afscheid nemen van die buik en het feit dat hij tot aan de bevalling daar lekker beschermd in zat zonder ambetante invloeden van buitenaf 😉

  1. Dat is nog erger ja. Vind het zo raar… En ik ook ja, weet niet waar het vandaan kwam maar had zo’n sterke ‘beschermingsdrang’. Zelfs Ro moest af en toe aangeven dat hij ook weleens wilde knuffelen 😀

 10. Ik vind dat ook lastig! Er kwamen toen ook een aantal collega’s van mijn vriend op kraamvisite die ik niet kende. Mijn vriend was heel makkelijk met het geven van onze baby, maar ik kende hen niet en bleef er dus ook continu naast zitten.

  1. Moeilijke situatie lijkt me dat zeg! Dan ken je ze inderdaad niet, maar hij wel. Snap dat je ernaast bleef zitten, had ik ook gedaan waarschijnlijk 🙂

 11. Ik vind het behoorlijk brutaal als een vreemde dat vraagt, aan de andere kant, ze vraagt het wel dus mag je ook gewoon nee zeggen. Al zou ik dat zelf ook erg moeilijk vinden. Ik wilde Aukje soms al niet afgeven aan bekenden haha laat staan aan onbekenden 🙂

  1. Ja vond (en vind) ik ook. Zeker als je geen naaste familie bent, hoor je eigenlijk te wachten tot de ouders je die kans geven – als ze dat willen. Haha herkenbaar, wilde vooral Rose het liefst heel de tijd bij me dragen 🙂

 12. Nee hoor je hebt groot gelijk!
  Ik vind het ook niet nodig en niet fijn als iemand anders mijn kind wil vasthouden die ik niet eens ken.
  Ook als ze in zijn wangen gaan knijpen of door zijn haartjes gaan aaien.
  Hallo! Ik zit toch ook niet ongevraagd aan jou!

 13. Een vreemde? No way! Bij iedereen die op kraamvisite kwam had ik daar geen problemen mee, maar we beperkten dit in de kraamweek wel, vanwege de prikkels. Naomi was daar heel gevoelig voor. Benieuwd wat ik vind bij ons tweede kindje 😉

  1. Ja snap ik, ze zijn net ter wereld. Denk ook dat je dit als moeder heel goed aanvoelt. En ik ben ook benieuwd straks, in elk geval weet je goed wat je wel en niet wil en durf je daar goed voor uit te komen. Mooie eigenschap!

 14. Ik zou mijn baby ook niet aan een vreemde geven op een verjaardag, omdat ik denk dat een vertrouwde ouder in zo’n situatie fijn is voor de baby.

  Nu is mijn baby een peuter geworden, en zelf dol op baby’s. Als zij en ik aan het wandelen zijn vragen we regelmatig of we in kinderwagens mogen kijken en soms vraagt zij dan zelfs ook nog of ze de baby mag aaien. Superlief vind ik, maar ik twijfel soms wel of dit voor de ouders vd baby niet vervelend is.

  1. Denk ik zelf ook ja, ze voelen je aanwezigheid en ik zou ook niet in de armen van een onbekende willen liggen eigenlijk.
   Ah, ja dat is superlief. En ik kan me niet voorstellen dat andere ouders dat vervelend vinden, zeker omdat ze het zo lief en netjes vraagt.

 15. Zoals je weet vind ik dit heel vervelend. Ik vind dat mensen moeten wachten tot jij je kind aan hun geeft. Daarnaast geef je het kind ook niet zomaar door, maar geef je hem/haar aan een vd ouders of je vraagt of het goed is, al blijft dat een beetje een gewetensvraag.

  Ik vond het iig in mn kraamtijd heel fijn om mn kind bij mij te houden met bezoek. Maar een enkeling heeft hem vastgehouden. Zoals je zegt: het is geen pop.

  1. Helemaal mee eens, als je daar de eerste weken of zelfs maanden geen behoefte aan hebt dan is het je goed recht. Het is uiteindelijk jullie kind en niet van een ander. Nee, dat doorgeven zou ik nooit doen. Inderdaad, dat is die gewetensvraag. Lastig! Maar goed, nee is ook een antwoord denk ik dan maar. Hoe anderen dat ook vinden, dat is niet jouw probleem 🙂

   Snap ik, je hebt negen maanden moeten wachten op je kleintje. Dan is het toch extra fijn lekker van hem te kunnen genieten na de geboorte?

 16. Van volstrekt vreemden zou ik toch ook niet heel gelukkig worden!
  Al heb ik Giulia tijdens het kraamfeest ook alleen maar op schoot gehad en er waren toch echt alleen maar bekenden. Maar inderdaad ook vanwege teveel prikkels.
  Dus ik snap je helemaal hoor 😉

 17. Bij de eerste was dat gevoel veel sterker en bij de 2e al wat minder. Het ligt er bij mij niet alleen aan wie het is, maar ook mijn bui op dat moment (al die hormonen 😉). En ook hoe de baby zich voelt trouwens. Fijn dat je zo op 1 lijn zit en je man ingreep.

  1. 😀 Ja hormonen maken veel uit. En de persoon in kwestie ook. Ben benieuwd hoe het straks bij nummer 3 wordt, of dat ook weer anders is. En daar ben echt heel blij om ja, hij is wat dat betreft wat kordater dan ik en houdt zich niet bezig met of het misschien onaardig overkomt. Terecht eigenlijk, kan ik nog wat van leren 😉

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten