Van avond- naar ochtendmens, kan dat?

van avondmens naar ochtendmens kan dat

Is het mogelijk om als avondmens te veranderen in een ochtendmens? Van ochtendhumeur naar fluitend uit bed springen dus? Ik nam de proef op de som en daagde mezelf uit: dertig dagen vroeg opstaan. Hoe is dat in de praktijk?

Ik ben een avondmens

Zoals ik wel vaker schreef, heb ik maar weinig met vroeg opstaan. Zeker ‘s winters vind ik het verschrikkelijk: dat je nog lekker onder je warme dekbed ligt en er verplicht uit moet. In de avond functioneer ik vaak het best. Zeker wanneer de rest van het huis al op één oor ligt, als ik heel eerlijk ben.

Onze dochters daarentegen…

Maar het lot besliste. We kregen drie dochters, waarvan twee het liefst voor zeven uur aan de dag beginnen. Ik vecht dus regelmatig tegen slaaptekort, omdat ik zelf vaak ‘nog even’ een film kijk ‘s avonds en elke ochtend start met een achterstand. Omdat dit volgens deskundigen erg ongezond is, besloot ik te kijken of ik hier iets aan kan doen. Want diabetes II lijkt me ook geen fijn vooruitzicht…

Kan je je slaapritme veranderen?

Er moest een oplossing komen, vooral omdat zowel Rose als May geen avondmensen zijn.Daarom struinde ik illustere fora af met tips voor ouders die te kampen hebben met langdurig slaaptekort. Ik ontdekte dat het wel degelijk mogelijk is om je slaapritme te veranderen. Het vergt alleen wat inspanning.

Ik besloot de uitdaging aan te gaan; inmiddels kon het immers toch niet echt slechter, meende ik. En Ro (wel een ochtendmens) had aanzienlijk minder last van de gebroken nachten. Dat wilde ik ook!

Verandering kost minimaal dertig dagen

Nu weet ik best dat ook hierover de meningen uiteen lopen, maar je moet ergens beginnen. Dertig dagen vroeg opstaan. Zou ik dat kunnen? En wat voor effect zou het op me hebben? Ik ging de uitdaging in elk geval aan.

Hoe verander je in een ochtendmens?

Uitdaging: dertig dagen vroeg opstaan

Mij leek het dat de basis vooral zit in daadwerkelijk uit bed stappen wanneer je wekker gaat, jezelf wakker maken met ijskoud water in je gezicht (niet zo moeilijk in de winter) en een verfrissende douche. Dertig dagen lang.

Hoe verliep dat in de praktijk?

Eigenlijk had ik er een behoorlijk hard hoofd in. Maar misschien is dat wel mijn persoonlijke sleutel tot succes. Voor iemand die maar kort borstvoeding wilde geven, houd ik het immers ook aardig lang vol. Ik heb deze dertig dagen dus volledig en met succes afgemaakt. Vriend en vijand verraste ik elke morgen weer door stipt zes uur mijn bed uit te rollen. Soms zelfs eerder!

En wat ik niet verwacht had: de gebroken nachten kregen aanzienlijk minder vat op me dan voorheen. Ik stond soms zelfs vrolijk op. Bovendien ben ik vaker op tijd dan ooit. We zitten immers al om 7 uur volledig aangekleed op de bank en dat geeft zeeën van tijd om me met andere dingen bezig te houden.

Maar kan je van een avondmens veranderen in een ochtendmens?

Nee, helaas doe je weinig aan je bioritme. Het begint met een ochtendje langer blijven liggen. Dan volgt de fase waarin je echt doodop bent en lusteloos. En je eindigt weer zoals je begon.

Het is jammer, want de rest van de wereld houdt weinig rekening met avondmensen 😉 Je bent verplicht om op tijd aan de schoolpoort te staan om je kind(eren) af te leveren, werk start ook gewoon om 8.30 uur en ons gezin doet niet echt aan uitslapen. De enige oplossing? Je wekker zetten en jezelf dwingen uit bed te stappen. En uitkijken naar de puberteit. Dan slapen ze ineens elke dag uit.

Ben jij een avondmens of ochtendmens?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Van avond- naar ochtendmens, kan dat?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten