Vaderdag minder belangrijk dan Moederdag

Merel Onderzoekt | Is vaderdag minder belangrijk dan moederdag?

VADERDAG MINDER BELANGRIJK DAN MOEDERDAG – Naar aanleiding van een discussie die Ro en ik regelmatig voeren (dat Vaderdag minder belangrijk dan Moederdag is), ging ik op onderzoek uit. Is dat wel echt zo? Ik ontdekte waar de dag vandaan komt. Onderaan nog een paar cadeautips voor (aanstaande) vaders en/of opa’s!

Oorsprong Vaderdag

Een jaar na het ontstaan van moederlijke variant volgde Vaderdag. Sonora Smart Dodd uit de VS wilde haar vader (veteraan) eren, omdat hij na verlies van zijn vrouw doorzette. Zijn dochter wilde zijn kracht onder de aandacht brengen van anderen. Die allereerste Vaderdag in Washington viel, toevallig net als dit jaar, op 19 juni. Desalniettemin zou het nog tot 1972 duren voor president Nixon de dag als officiële feestdag erkende. Nederland vierde dit feest vanaf 1937 in oktober en sinds 1948 de variant zoals wij hem kennen: elke derde zondag van juni.

(N.B.: niet overal viert men Vaderdag op dezelfde dag, in België is een religieuze variant op 19 maart en een seculiere op de tweede zondag van juni)

Lees ook: Ideale Moederdag in de praktijk: over hoop en realiteit

Is Vaderdag minder belangrijk dan Moederdag?

Het vereren van moeders bestaat al heel lang. In klassiek Griekenland gebeurde dit al op gezette tijden en ook zijn er vergelijkbare religieuze vieringen die van voor de twintigste eeuw dateren. President Woodrow Wilson erkende bovendien Moederdag vanaf 1914 als officiële feestdag. Kortom, anders dan Vaderdag, bestaat een bepaalde vorm van Moederdag dus al veel langer. (Bron: Wikipedia Moederdag en Vaderdag)

Conclusie

Op basis van deze feiten zou ik inderdaad kunnen stellen dat mijn lieve vriend gelijk heeft. Zo op het eerste gezicht lijkt Vaderdag minder belangrijk dan Moederdag. Maar daarbij wil ik wel een kanttekening maken. Het feit dat kennelijk al eeuwenlang een speciale dag voor moederverering in het leven moet worden geroepen, betekent eigenlijk dat wij als moeder in de samenleving nog regelmatig het ondergeschoven kindje zijn. (Ik kan heel slecht iemand volledig gelijk geven, valt niet op toch?)

Welke cadeaus zijn leuk voor hem (en haar)?

(Zodat je kan laten zien dat voor jou niet geldt dat Vaderdag minder belangrijk dan Moederdag is)

 • Professioneel BBQ-gereedschap

  Totaal geen eigenbelang natuurlijk, wij vrouwen faciliteren graag de benodigdheden voor zijn lievelingshobby. Nee, even serieus. Veel mannen claimen nog geen ei te kunnen bakken, maar zet een barbecue in hun buurt en ze veranderen in ware chefkoks. Voor jou een uitgelezen moment om daarvan te genieten (met boek en bijpassend wijntje in de avondzon)!

 • Games 

  Is geen autorace te gek voor je vriend/man of verslaat hij iedereen met Fifa en vind je het niet erg zijn aandacht te moeten delen met spelcomputer (of de komende dagen volledig kwijt te zijn), koop dan de nieuwste versie van zijn lievelingsspel. Terwijl hij verwoed probeert de straten van Monaco te doorkruisen in de snelste tijden, doe jij iets waar jij heel blij van wordt (of speel je gewoon lekker mee). Win-win!

 • Parfum 

  Ik ga er even vanuit dat je man prima in staat iets lekkers te kopen, maar vandaag is een uitgelezen moment om naar de winkel te gaan en jouw eigen lievelingsgeur voor mannen te halen. Uiteindelijk zit jij in de lucht en dan kan dat maar beter geen zware, stinkende en hoofdpijnbezorgende aftershave zijn.

 • Persoonlijk cadeau 

  Mooie van deze optie vind ik persoonlijk dat je hem ermee in zijn hart kan raken. Vorig jaar bestelde ik een fotoboek en daarin alle hoogtepunten van het vaderschap met bijpassende foto’s en titels (onvoorwaardelijke liefde, begeleiden, samen gek doen, samen lachen, een blik in de toekomst, altijd opletten… – kwam die gigantische fotoverzameling van ons toch nog van pas!). Andere opties zijn gipsafdrukken, tekeningen, afdrukken van handen en/of voeten, canvas foto voor op de muur etc.

 • Dagje uit 

  Wie mij kent zou kunnen denken dat ik persoonlijke aandelen heb in het Indoor Skydiven, maar niets is minder waar. Ik vond het simpelweg een fantastische, onvergetelijke beleving en zou het iedereen willen aanraden. Maar mocht je man liever relaxed in een bioscoop of de Thermen zitten, naar een jazzconcert gaan of voor een uurtje rondrijden in een knalrode Ferrari, dan kan dat natuurlijk net zo goed. En wie weet kan je meteen voor jezelf ook boeken!

 • Aansluitend op vorige punt: uit eten

  Bij een sterrenrestaurant of gewoon samen naar de Burger King, zolang hij er maar blij van wordt!

 • Boek, cd, dvd 

  Kan je alle kanten mee op: van historische roman tot biografie van zijn sportheld. Een cd kun je ook nog zelf samenstellen met zijn lievelingsnummers en ooit gedacht aan een dvd met filmpjes van de kinderen? En heeft hij hier echt allemaal niets mee? Overweeg dan een abonnement op een tijdschrift.

 • Een item uit de Rustaagh collectie

  Mits hij natuurlijk dol is op voetbal en ook weet waar de term vandaan komt. Een ander idee is ook kleding die je kunt bedrukken met tekst of afbeelding naar keus, zoals bij Sport Creations.

 • Uitgebreid ontbijt

  Dit doen we eigenlijk met elke feest- en verjaardag: zelfgemaakte croissantjes, verse sinaasappelsap (speciaal gezeefd voor ondergetekende), soms een gekookt eitje… Verveelt nooit! En is natuurlijk best een beetje eigen belang, maar het smaakt er niet minder om.

Wat gaat het bij jullie worden deze zondag?

Happy Father’s Day – Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

10 Replies to “Merel Onderzoekt | Is vaderdag minder belangrijk dan moederdag?

 1. Wat ook leuk is, zijn voorleesboeken zoals die van ollie waar je de naam in kan laten zetten van de vader! 🙂
  Niet dat ik hem heb gekocht, maar vond het wel erg leuk!

 2. Bij ons in België was het vorige week vaderdag…

  Manlief krijgt een nieuwe BBQ, maar wilde graag zelf mee gaan kiezen…. 🙂

  Vroeger was de mama ook diegene die ‘echt’ voor de kindjes zorgde, nu is het eerder een gedeelde taak.
  Ik ben toch blij dat ook zij een eigen dagje hebben, al is het alle dagen een beetje vaderdag en moederdag, toch?
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…GSM in en rond het klaslokaal.My Profile

  1. Geen verkeerd vooruitzicht! Heerlijk barbecueën in de zomer, dat is nog eens een mooi cadeau.
   En je hebt gelijk hoor, eigenlijk is het elke dag een beetje Vader- en Moederdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge