Twijfel over borstvoeding? Je bent écht niet de enige!

twijfel over borstvoeding

Mijn borstvoedingsavontuur bij Rose (onze tweede dochter) verloopt niet echt soepel. Ik voel me al na een paar weken behoorlijk vermoeid, twijfel enorm en zou het liefst willen overstappen op flesvoeding. Maar kan ik dat wel maken tegenover mijn pasgeboren dochter? Dat voelt eigenlijk een beetje egoïstisch. Aan de andere kant vind ik borstvoeding geven echt niet leuk. Ik geef de vier redenen waarom je de borst zou moeten geven (volgens de foldertjes) en vier redenen waarom ik me er helemaal niet lekker bij voel.

Ik twijfel over borstvoeding, maar echt, heel erg!

Mistroostig staart mijn spiegelbeeld terug. ‘Make-up maakt het echt niet beter,’ lijkt ze te willen sneren, ‘je wallen werk je er in elk geval niet mee weg.’ Ik vrees dat ik er zelf ook niet meer van kan maken dan dit. Normaalgesproken helpt het nog iets gunstiger te gaan staan, maar zelfs overtollig daglicht kan de donkere kringen onder mijn ogen niet verdoezelen. De oorzaak? Borstvoeding en daardoor een chronisch tekort aan energie. Het doet me twijfelen: borstvoeding blijven geven of toch maar beginnen aan de fles?

‘Borstvoedingsmaffia’: als je twijfelt om te stoppen met borstvoeding

Je schijnt ‘ze’ niet zo te mogen noemen. Toch begrijp ik heel goed waar de term borstvoedingsmaffia vandaan komt. Dat heeft alles te maken met de soms verstikkende zendingsdrang waarmee voorstanders van borstvoeding hun mening propageren. Wat is er mis met leven en laten leven? De één kiest voor borstvoeding, prima, maar dan hoef je die keus een ander niet op te leggen: het is simpelweg niet jouw kind en het wordt niet mishandeld. (Nee. Ook niet als je bewust kiest voor een pot Nutrilon)

Soms voelt het als doordrammen. Zeker wanneer je twijfelt over het geven van borstvoeding en er misschien wel mee wil stoppen. Of ‘nog erger’: als je na de geboorte meteen wil starten met het geven van flesvoeding. Je voldoet niet aan de norm die wordt gesteld en onthoudt je kindje van het vloeibaar goud dat dankzij Moeder Natuur uit je borsten stroomt. Als je mazzel hebt althans. Als kersverse moeder kan je je normaal gesproken al bezwaard voelen over ieder klein dingetje. Dan wil je daar echt geen commentaar bovenop wanneer je openlijk aangeeft te twijfelen over de borstvoeding.

4 redenen waarom je volgens de folders borstvoeding zou moeten geven

Vanaf week 12 in de zwangerschap ontvang je de eerste folders en allerhande informatie. Je hoort romantische verhalen, je lichaam is ervoor gemaakt en last but not least alle voordelen worden nog maar eens met je doorgenomen. Welke dat zijn?

  • Borstvoeding is haute cuisine voor de baby: deze unieke, zeer voedzame melk speelt in op de behoeften van je baby (wie ben jij om je kleintje dit te ontzeggen?)
  • Het geven van borstvoeding stimuleert het hormoon oxytocine, waardoor je na het geven van een voeding veel sneller en gemakkelijker in slaap valt dan normaal
  • Borstvoeding versterkt het hechtingsproces tussen moeder en baby (ook niet onbelangrijk)
  • Borstvoeding versterkt het immuunsysteem van je baby en verlaagt bij jou de kans op borstkanker (50% na een jaar voeden en zelfs 75% na twee jaar)

Is dat dan niet voldoende?

Kijk, aan dit lijstje valt absoluut niet te tornen. Borstvoeding is (feitelijk gezien) beter dan kunstmatig gemaakte babyvoeding. Bovendien bevat die laatste te veel suikers, die een pasgeborene nog helemaal niet nodig heeft. Met borstvoeding zelf is dus helemaal niets mis en dat wil ik ook zeker niet beweren met dit stuk. Waar ik wel moeite mee heb (en wat die vrolijke foldertjes voor het gemak even vergaten te vermelden), is de praktijk van borstvoeding – die in mijn geval een stuk minder rooskleurig aanvoelt.

Waarom staat nergens dat het vermoeiend is? Pijn doet? En dat je er soms – heel egoïstisch – helemaal geen zin in hebt? Dat je je soms voelt als koe Bertha 289 wanneer je aan het kolfapparaat hangt. Of dat er 101 kwaaltjes bij kunnen komen kijken, zoals borstontsteking, die helemaal niet leuk of rooskleurig zijn. Kortom, redenen te over waarom je zou kunnen twijfelen te stoppen.

4 redenen waarom ik twijfel over borstvoeding

  • Ik ben de afgelopen maand al een paar keer in praktisch comateuze toestand geraakt dankzij die oxytocine. Ro heeft laatst veertig minuten naast me te dubben of hij een emmer ijskoud water over me heen moest gooien, ondertussen met een krijsende baby in zijn armen. Er stond namelijk geen fles gekolfde melk klaar en we hadden ook geen Nutrilon Voor Noodgevallen in huis (sinds die keer trouwens wel).
  • De energie wordt letterlijk uit je geslurpt. Echt, ik verzet geen stap meer, omdat ik constant moe ben. Op een website (waar ze heel duidelijk uitleggen hoe je van borst naar fles overstapt), vond ik informatie voor de getergde moeder die sprak over het doorknippen van de ‘borstvoedingsnavelstreng’. Zouden ze serieus zijn? Zijn al die moeders niet vooral getergd door nachtenlang wakker liggen?
  • Het doet pijn. Ik wist van de eerste keer vaag dat ik toen dacht gek te worden, die eerste week, maar had het ‘een plekje gegeven’. Nou, ik kan je melden dat die herinnering in volle kracht terug kwam toen ik onze tweede dochter voor het eerst aanlegde. En dan heb ik de stuwing nog niet eens besproken…
  • Die op maat gemaakte cocktail lijkt niet bepaald te voldoen aan de wensen van onze jongedame. Soms ligt ze net twee minuten te slapen en dan zit ze weer rechtop: klaar voor een nieuwe twintig minuten aan de borst.

De balans: door met borstvoeding of overstappen op flesvoeding?

De hele situatie zorgt voor onrust. Ik weet niet of ik het nu goed doe, voel me ellendig en slaap veel te veel. Inmiddels twijfel ik daarom al een week of het niet eens tijd wordt die ‘navelstreng’ te gaan doorknippen. Want hoewel een fles ‘kunstvoeding’ niet perfect is en het mij in de ogen van sommigen gelijk een afvallige maakt, weet ik bijna zeker dat ik rust voel bij de gedachte dat onze baby genoeg krijgt. En het zou mooi zijn als we ook iets meer slaap krijgen dus. Het is lastig. Je wil het goede doen, maar is het goede niet vooral dat je heel veel liefde geeft? En dat – in tegenstelling tot het geven van borstvoeding – vind ik dan weer wel heel leuk om te doen!

Ervaar jij twijfels over borstvoeding? Wat is jouw afweging?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Ik schreef deze blog toen onze middelste dochter bijna twee maanden oud was. Op dat moment wisten we nog niet dat dochter nummer drie stiekem al onderweg was. Kort na het schrijven, besloten we om te stoppen met borstvoeding. Ze wilde zelf ook niet meer en al snel kwam er geen melk meer uit. Het gaf mij eindelijk rust, waar ik op dat moment heel blij mee was. Ik kon niet vermoeden dat ik haar kleinere zusje dan ook veel langer zou voeden; ik dacht toen alleen maar: ‘Dit nooit meer!’

De foto bij deze blog is afkomstig van Shutterstock.

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Twijfel over borstvoeding? Je bent écht niet de enige!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten