Twijfel: moet ik stoppen met borstvoeding?

twijfel moet ik stoppen met borstvoeding

Ik twijfelde enorm om te stoppen met borstvoeding. En eigenlijk heeft dat vooral te maken met opmerkingen en blikken uit ‘de buitenwereld’. De buitenwereld die eigenlijk niks te maken heeft met mijn keus om lang te voeden. In deze column deel ik mijn gevoel en vertel waarom ik uiteindelijk besloot toch door te gaan.

Twijfel om te stoppen met borstvoeding

Een tijdje terug vertelde ik dat May te pas en (vooral) te onpas aan mijn shirt gaat hangen, om kenbaar te maken dat ze dorst heeft. En wel NU! Ik voel me er op die momenten behoorlijk ongemakkelijk bij. Zeker wanneer anderen in mijn buurt zijn, dan zal ik niet zo snel mijn borst tevoorschijn trekken en haar aanleggen. Het is ons momentje, daar hoeft niemand toeschouwer van te zijn. Maar het zet me ook aan het denken. Soms vraag ik me af of ik wel door moet zetten. Mezelf bewijzen is niet echt nodig meer na ruim zestien, bijna zeventien maanden. Misschien is het wel klaar? Ik voel telkens die twijfel om te stoppen met borstvoeding.

Vervelende opmerkingen voorkomen

Ik zeg eigenlijk ook niet meer tegen iedereen dat ik borstvoeding geef. De paar keer dat ik ervoor uitkwam, dacht ik blikken te zien waaruit bleek dat mijn toehoorders eigenlijk vonden dat het niet meer kon. Zo’n uit de kluiten gewassen dreumes nog steeds aan de borst? Laat staan als ik zou vertellen dat Rose heel soms ook nog een klein slokje neemt. Het wordt toegejuicht als je de zes maanden haalt, een jaar is onwijs knap, maar daarna kom je toch in een soort verdomhoekje terecht van rare moeders. En of ik het nu leuk vind of niet, ik voel me dan toch aangesproken.

Overstappen op koemelk?

Ik weet het niet goed, is het mijn eigen gedachte of toch die maatschappelijke visie die zorgt voor twijfels? Hoelang wil ik sowieso nog doorgaan? Twee dagen werden zestien maanden. Wordt het ook nog twee jaar? Of is anderhalf een mooie leeftijd om te stoppen? Ik loop er nu al een paar weken mee rond en handel daarnaar. We wisselen de borst toch iets vaker af met de fles dan eerst en ik vraag verschillende keren hardop af of ik niet gewoon helemaal moet stoppen. Ro laat de keus bij mij gelukkig. Hij kan deze beslissing niet voor me maken, zo zegt hij, het is mijn lichaam.

En dan breng ik haar naar bed

Het is vrijdagavond. Ik heb een behoorlijk drukke werkdag achter de rug, last van een stijve nek en voel me niet helemaal lekker. Boven pak ik May aan van Ro, neem haar mee naar de slaapkamer en denk weer even na over overstappen op de fles. Halverwege laat ze los. Ze giechelt. ‘Neus!’ zegt ze, terwijl ze die van mij aantikt. ‘Goed zo,’ prijs ik haar langzaam uitbreidende woordenschat, ‘dat is mama’s neus.’ Ze drinkt tevreden verder. Het blijft stil tot ze stopt. ‘Klaar.’ Ik til haar op en zeg dat ze zo gaat slapen. Ze drukt haar wang tegen de mijne en schatert het uit. Ik omhels haar, blijf een tijdje zo staan terwijl we inmiddels allebei de slappe lach hebben.

Ineens lijkt alles helder. Stoppen? Nee, ik besef dat ik daar nog helemaal niet klaar voor ben, dit moment van intense liefde wil ik helemaal nog niet opgeven. Wat de rest van de wereld ook denkt!

Op welk moment stapte jij over op de fles? Voelde jij ook twijfel (of misschien zelfs druk) om te stoppen met borstvoeding?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (5) en May (4).

14 thoughts on “Twijfel: moet ik stoppen met borstvoeding?

 1. Met 2 jaar, maar een overstap was het niet want mijn dochter lust geen koemelk. Mijn dochter houdt wel nog veel mijn borst vast en daar reageren sommige best raar op (“gatver” zei een kennis toen ik het vertelde). Ik vind die reacties niet erg, want Iederéén doet wel iets wat een ander raar vindt als het om opvoeden gaat. Fijn dat het voor jullie zo’n leuk moment is!

 2. Ik ben nog bezig (14m). Altijd gezegd dat ik wel ging zien en max tot een jaar. En zie ons nu. Ik ben begonnen met gebarentaal omdat ik mij heel oncomfortabel voelde bij het getrek aan mijn kleding. Als ik het even ‘beu’ ben, kolf ik even snel en geeft papa een flesje. Wat een knappe prestatie. Moeilijk hé, kiezen wanneer je stopt. Virtuele knuffel!

  1. Bijzonder dat je het ook hebt volgehouden, ondanks dat je voornemen maximaal een jaar was. Misschien moet ik die gebarentaal ook eens proberen voor buitenshuis.

   Nou inderdaad! Dank je, knuffel terug!

 3. Jeetje, tranen in mijn ogen…Toen ik zwanger werd van Lisa was Levi een maand of 7 en ik gaf hem met zoveel plezier borstvoeding. door de hormonen stopte het, ik vond het verschrikkelijk! Overigens hebben we geen fles hoeven gegeven (iom diëtiste ziekenhuis).
  Afgelopen weekend zag ik een borstvoedende moeder met een kindje van pak hem beet ruim twee jaar. Ik juich het toe, deze momenten zijn zo waardevol…Wat goed dat je doorgaat, ik hoop het deze keer ook zo lang vol te mogen houden!

  1. Mooie reactie! Dank je voor het delen.
   Hoor je vaker inderdaad, dat het dan minder wordt of zelfs stopt. Jammer dat je daardoor niet kon doorgaan. Hoop echt voor je dat je na deze zwangerschap wel zolang mag volhouden. Veel geluk en plezier alvast!

 4. Ik ben nooit overgestapt op de fles. Naomi stopte met 14 maanden zelf. Tranen met tuiten, niet zij, maar ik. Het laatste moment dat ze dronk was prachtig en die herinnering heb ik opgesloten in mijn hart. Die reacties van mensen interesseerden mij echt niets. Ik wilde tot 2 jaar voeden en dan stoppen. Dat besluit heb ik dus niet hoeven nemen. Naomi lust geen koemelk, dus hier geen flessen met melk meer. Inmiddels is ze 18 maanden oud.

  1. Ik snap het hoor. Nu twijfelde ik zelf, maar als zij de beslissing had genomen, dan zou ik dat heel vervelend vinden. Knap dat jij je wel kon afsluiten voor die meningen, zo zou het ook moeten zijn.
   Ik vind je blog hierover ook echt ontzettend mooi! En als ze geen koemelk lust, houdt het op inderdaad.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten