Is een tweede kind op de peuterspeelzaal anders?

tweede kindje op de peuterspeelzaal anders

Is het anders wanneer je tweede kindje naar de peuterspeelzaal gaat? In deze blog vertel ik over onze ervaring en hoe je er als ouders instaat bij een tweede.

Is een tweede kindje op de peuterspeelzaal anders dan de eerste?

Zelf ouder en rustiger geworden

Toen onze eerste dochter voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging, was ik zelf nog 24. Bovendien kwam ik uit een verbroken relatie. De emoties van mijn meisje gingen me echt aan het hart: moest zij huilen, dan ik eigenlijk ook. Dat maakte het best weleens lastig wanneer ik haar wegbracht. Na een paar weken ontdekte ze namelijk dat het redelijk permanent was en daar was onze oudste het niet mee eens. Zij wilde weer met mij naar huis.

Hoe vaak ik niet wegliep met een steen in mijn maag… Het deed letterlijk pijn, ik moest eigenlijk zelf ook huilen en dat maakte de situatie er niet beter op. Met de tijd leerde ik dat kinderen er soms gewoon doorheen moeten. Bovendien had ze een fantastische juf die me steeds opnieuw geruststelde.

Meer ervaring

Toen onze tweede dochter werd geboren, was ik ‘al’ dertig’. Daarnaast had ik veel meer ervaring in het ouderschap. Toen ik mijn tweede voor het eerst naar de peuterspeelzaal bracht (toevallig bij dezelfde juf als de oudste), voelde dat al zo anders. Ik bereidde me voor op heftige huilbuien en wist dat het uiteindelijk wel goed zou komen.

Je maakt je bovendien minder snel druk als je al meer ervaring hebt. Ik voelde me niet over elke stap die ik zette schuldig. En los daarvan had ik daar helemaal geen tijd voor: inmiddels hadden we ook al een derde dochter gekregen. Dan kan je ieder kind sowieso maar een beperkte hoeveelheid aandacht schenken.

Je kan beter loslaten

Tenminste, ik merkte zelf dat waar ik op mijn vierentwintigste overal zelf bovenop zat, ik met tweeëndertig wist: op school heeft de juf de leiding. Dat liet ik dan ook los. Wanneer Rose de kring uitliep, was het niet aan mij om daar iets van te zeggen. Geeft toch wat meer lucht (ook voor de juf)

Je bent zelfverzekerder over je ouderschap

Toen de oudste op de peuterspeelzaal zat, kon ik me soms heel onzeker voelen. Ik ben nogal een chaoot van nature namelijk. En deze peuterspeelzaal was onderdeel van een vrije school, waar regelmatig ouderavonden werden georganiseerd. Je ging dan samen palmpaastakken knutselen of iets voor de Adventperiode.

Ik vergat echter nog weleens een knutselavond en heb weleens last minute een Palmpasen-tak in elkaar gezet. Wat voelde ik me schuldig! Alle kinderen hadden ook prachtig versierde takken en die van mij liep echt met een slordige stok in haar handen. Als je meer ervaring hebt, kan je dat soort dingen makkelijker loslaten. Je voelt je misschien ook niet zo beoordeeld als daarvoor? Per slot van rekening weet je dat je op jouw manier je best doet voor je kind en dat je allemaal weleens een foutje maakt. En dat is oké.

Het enige wat niet went? De tranen zelf!

Ook als je tweede kindje naar de peuterspeelzaal gaat, zijn de tranen zelf nog lastig. Ondanks dat je weet dat alles goedkomt, ondanks dat de juf heel lief is en zich over je kleintje ontfermt… Ondanks alles doen zijn of haar tranen nog steeds een beetje pijn. Enige voordeel: je weet nu wel dat het goedkomt en dat het maar een fase is!

De allereerste dag waarop ons tweede kindje naar de peuterspeelzaal ging: hoe was dat?

Toch wat zenuwen

Ondanks de ervaring die ik had en de innerlijke rust, vond ik die eerste keer toch wel weer spannend. Ze mocht voor het eerst naar ‘school’ – zoals ze de peuterspeelzaal noemt. Waarom ik toch zo nerveus was? Ik weet het niet goed. Misschien toch weer zo’n mijlpaal in het leven van je kindje, je weet niet hoe ze gaat reageren…

Dus ondanks dat het eigenlijk een kwestie van been there, done that was, liepen we toch een beetje gespannen richting school. Eenmaal op de peuterspeelzaal bleek dat compleet ongegrond: zij had er zoveel zin in dat ze kordaat doorliep. Iedereen kreeg onderweg een enthousiaste ‘Goeiemorgen!’ te horen en eenmaal bij de peuterspeelzaal zelf was ze niet meer te houden.

Toch nog even spannend zonder mama

Nog voor juf haar kon begroeten, reed ze al rond op een traktor. Niet veel later stapte haar vriendinnetje naar binnen en ze leek helemaal thuis. Papa werd vrolijk uitgezwaaid bij het raam en daarmee was het tijd om echt te beginnen. Ik mocht er de hele ochtend bij blijven en dat was maar goed ook. Halverwege de ochtend probeerden we eens hoe ze zou reageren als mama uit beeld was. Terwijl de peuters buiten speelden met zand en de klimopblaadjes onderzochten, kuste ik haar gedag en liep naar binnen voor een glas water. Eenmaal terug in het lokaal had ik goed zicht op het plein en een betraande, tomaatrode peuter die hard om haar moeder riep. Iets te vroeg dus!

IMG_20160707_112206

De rest van de ochtend verliep prima. Je ziet wel dat ze echt de jongste is en nog onervaren in vergelijking tot de andere peuters, maar dat komt vanzelf wel. Thuis viel ze na de boterham als een blok in slaap. Na weken van hazeslaapjes neemt ze eindelijk weer iets meer rust.

Zit jouw tweede kindje op de peuterspeelzaal? Hoe ervaarde jij dat?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

3 thoughts on “Is een tweede kind op de peuterspeelzaal anders?

    1. Dank je!
      Ja was heel spannend. Ben er nu heel de tijd bij gebleven, maar straks kan ik eindelijk alle aandacht even richten op de jongste. Lijkt me heel fijn. Over een jaar zitten ze er immers allebei, gek idee!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten