Is je tweede kindje op de peuterspeelzaal anders dan de eerste?

TWEEDE KINDJE OP DE PEUTERSPEELZAAL – Wat vliegt de tijd! Ik herinner nog zo goed dat Rose in mijn armen werd gelegd en nu mocht ze alweer naar de peuters. Maar hoe anders is het als je tweede kindje op de peuterspeelzaal gaat? Daarover vertel ik vandaag in dit blog!

Voor de allereerste keer bij de peuters

Zenuwachtig stond ik op, want vandaag mocht Rose voor het eerst naar ‘school’ – naar de peuters dus. Waarom voelde ik me zo nerveus? Dit zou eigenlijk een kwestie van been there, done that moeten zijn – ze is uiteindelijk mijn tweede kindje op de peuterspeelzaal – maar blijkbaar niet. Gelukkig was bij haar geen spoortje spanning te ontdekken. Ze had er zin in! Om kwart over 8 stapte ze kordaat naar buiten, een enorme rugzak op haar rug en klaar voor de dag. Vanuit de gang gluurde ik even naar buiten, wat wordt ze al groot. Iedereen kreeg onderweg een enthousiaste ‘Goeiemorgen!’ te horen en eenmaal bij school was ze niet te houden. Tijd om naar de peuterspeelzaal te gaan.

Toch nog even spannend

Nog voor juf haar kon begroeten, reed ze al rond op een traktor. Niet veel later stapte haar vriendinnetje naar binnen en ze leek helemaal thuis. Papa werd vrolijk uitgezwaaid en daarmee was het tijd om echt te beginnen. Ik mocht er de hele ochtend bij blijven en dat was maar goed ook. Halverwege de ochtend probeerden we eens hoe ze zou reageren als mama uit beeld was. Terwijl de peuters buitenspeelden met zand en de klimopblaadjes onderzochten, kuste ik haar gedag en liep naar binnen voor een glas water. Eenmaal terug in het lokaal had ik goed zicht op het plein en een betraande, tomaatrode peuter die hard om haar moeder riep. Iets te vroeg dus!

IMG_20160707_112206

De rest van de ochtend verliep prima. Je ziet wel dat ze echt de jongste is en nog onervaren in vergelijking tot de andere peuters, maar dat komt vanzelf wel. Thuis viel ze na de boterham als een blok in slaap. Na weken van hazeslaapjes neemt ze eindelijk weer iets meer rust.

Hoe anders is het als je tweede kindje op de peuterspeelzaal zit?

Ik was heel benieuwd of een tweede kindje op de peuterspeelzaal nu heel anders is bij je eerste kind. En inmiddels kan ik daar volmondig ja op antwoorden. De allereerste keer dat June ging, zat ik overal constant bovenop. Ik corrigeerde haar bijvoorbeeld en bemoeide me er tegenaan. Nu liet ik dit volledig los; ze moet hier leren luisteren naar de juf, thuis neem ik de leiding. Ook maak ik me niet druk om wat ze wel niet van me zullen denken als peuterlief de tafel bewerkt met houten blokken (‘lekker trommelen!’) of constant op tafel klimt. Destijds zou ik bang zijn dat ze me een slechte moeder vonden, nu maak ik me niet meer druk. Alleen het afscheid nemen van een hartverscheurend tranendal went geloof ik nooit. Maar gelukkig weet ik inmiddels dat ook die fase weer stopt.

Zit jouw tweede kindje op de peuterspeelzaal?
En vind of vond jij het ook spannend (vooraf)?

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

3 thoughts on “Is je tweede kindje op de peuterspeelzaal anders dan de eerste?

    1. Dank je!
      Ja was heel spannend. Ben er nu heel de tijd bij gebleven, maar straks kan ik eindelijk alle aandacht even richten op de jongste. Lijkt me heel fijn. Over een jaar zitten ze er immers allebei, gek idee!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten