Van twee naar drie kinderen: relaxed, nuchter ouderschap

ouderschap na drie kinderen

Als je van twee naar drie kinderen gaat, is de overgang dan groot? Ik kreeg vaker de vraag en daarom besloot ik er een blog over te schrijven. Want hoe is het nu om drie kinderen te hebben? En wat zijn de voordelen ervan voor de manier waarop je het ouderschap invult? De antwoorden staan hieronder!

Gedachten bij een eerste kindje

Gaat dit ooit goedkomen?

De gynaecoloog legde een huilende, glibberige baby op mijn buik. Dit was het dan. De apotheose van het leven voelde voor mij meer aan als onwerkelijk, ongemakkelijk en vooral heel eng: wat als ik het fout zou gaan doen? Verschrikkelijk. Elke misstap die ik ging maken, zou namelijk invloed hebben op dit kleine, prachtige mens. Een klein wezentje dat bestaat uit pure onschuld en liefde, aanhankelijkheid en hoop. Dat kon ik allemaal teniet doen.

Ouderschap is een grote leerschool

Nou ja, je ziet wel: wanneer je het ouderschap zo benadert, krijg je het vanzelf spaansbenauwd. Zeker met de wetenschap dat ieder mens fouten maakt. Dus ik ook. Grote fouten, kleintjes en iets dat zich ergens tussenin bevindt.

Inmiddels zijn we, zoals je weet, twee dames verder en heel wat bijzondere levenslessen. Ik deel vandaag met je wat ik leerde van het krijgen van drie eigengereide dochters. Opdat je nooit zo aan jezelf hoeft te twijfelen als ik destijds en je zeker geen perfectionistische druk oplegt!

Waarom ouderschap met drie kinderen relaxter is

Je weet dat iedereen fouten maakt en dat het oké is

De belangrijkste les is echt deze. Iedereen maakt fouten. Denk aan moeders die hun baby per ongeluk van de commode lieten afrollen, baby’s die uit bed vielen, de relatiebreuk die je nooit voor ogen had, tijdelijk niet zien hoe moeilijk je kind het ergens mee heeft of veel te boos worden. Fouten waarover je eigenlijk bijna niet praat met anderen uit schaamtegevoel, maar die we allemaal weleens maken.

Mij overkwam dit hele rijtje met misstappen, zoals die val van de commode. Ik schaamde me verschrikkelijk en huilde nog harder dan mijn dochter, voelde me jaren schuldig. Tot ik dus van iemand anders hoorde die hetzelfde had meegemaakt. Hoewel dat de situatie niet oploste, deed het wel iets voor mijn gevoel. Echt, perfectie bestaat gewoon niet.

Sommige dingen kan je niet voorkomen

Ooit las ik de alleszeggende quote

Life isn’t about waiting for the storm to pass.
It’s learning how to dance in the rain.

Dit gaat zeker op voor ouderschap. Loslaten is dan wel het moeilijkste dat je zal leren in je jaren als ouders, maar je zal wel moeten. Je kunt niet alles voor ze oplossen, maar je kinderen wél leren hoe ze ermee moeten omgaan. Dus dat foute vriendje kan je niet voorkomen, om het even beeldend te maken, maar je kan ze wél vooraf leren hoe ze hun grenzen moeten aangeven, dat ze bepaalde dingen nooit zouden moeten toelaten en dat je altijd van ze houdt – no matter what.

Je cherubijn wordt een draakje

De engelachtige gezichtjes met hun meterslange wimpers, bolle wangetjes, puppyogen en het gevoel dat je bij het eerste lachje krijgt, is niet bepalend voor de rest van je ouderschap. Bij de aanblik van je kleine schatje kan je jezelf er toch niets bij voorstellen dat je ooit boos kan worden? Of anders gezegd: dat deze pure onschuld ooit heel vervelend/hangerig/brutaal tegen je wordt… Maar het gebeurt. Echt. Geeft niks, je groeit erin mee 😉

Niks zo mooi als het woord mama. Niks zo drammend als het woord mama.

De allereerste keer dat je mama hoort, kijk je verguld naar de vrucht van je lendenen. De duizendste keer in vijf minuten zwaar geërgerd. Hoe hetzelfde woord toch zulke uiteenlopende emoties bij je kan oproepen. Ik kijk weleens benijdend naar moeders die zeggen dat ze elke keer even mooi vinden. Zou het echt? Dan wil ik daar ook wat van!

Het is een faaaaaase!

Dat is het namelijk altijd. En als niet, dan toch.

Voornemens zijn mooi. Of ze uitkomen een tweede.

Vooraf zat je waarschijnlijk vol idealistische voornemens: altijd consequent zijn, geen televisie (en zeker niet tijdens het eten), jij en je partner zullen altijd op één lijn zitten en jouw opvoeding is zo fantastisch dat je nooit te maken zal krijgen met een supermarktkindje. Misschien lukt het je allemaal. Misschien ook niet. Maar dat is dus helemaal niet erg.

Zelfs als je af en toe toch die tv aangooit omdat ze verschrikkelijk moe zijn (net als jij) of wanneer je toch een potje babyvoeding opentrekt in plaats van dat je het zelf maakt met vergeten groenten uit eigen moestuin, kunnen ze nog goed terecht komen 😉

Alleen naar de wc gaan is een luxe

Ik weet niet waarom, maar het lijkt wel een natuurlijke wet: zodra je net op de wc zit, hoor je vanuit de huiskamer een afschuwelijk geluid en daarna gehuil. Of erger nog: stilte. Iemand begint hysterisch aan de deurklink te trekken, ze maken ruzie of komen bij jou hun verhaal doen. Is niet erg. Maar soms heb je geen moment voor jezelf. Als je dan een keer wel naar de wc kan gaan en het is geoorloofd stil in huis, moet je daar dus gewoon extra van genieten.

Soms moet je spijbelen om te kunnen genieten van je eten

Althans, dat doen wij wel. Even samen eten zonder discussies over de grootte en/of aanwezigheid van champignons, gezeur omdat de televisie uit moet en miepen over het gerecht. Samen in stilte. Kan het iedereen op zijn tijd aanraden, dan geniet je daarna weer van de gezelligheid als je weer als compleet gezin zit te eten. Of niet, maar dan heb je in elk geval even voldoende energie om het los te laten.

All you need is love (en nuchterheid)

Ieder mens heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Elk gezin zijn eigen dynamiek. En volgens mij is het belangrijkste ingrediënt voor een goede opvoeding dat je het met liefde doet, wat je keuzes ook zijn. Dat je iedereen het gevoel geeft dat hij of zij belangrijk is binnen jullie gezin, je voor elkaar klaarstaat in tijden van nood en elkaar bakken vol liefde geeft. Dus wees niet te streng voor jezelf, je doet het hartstikke goed 🙂

Hoeveel kinderen heb jij? En (als jullie er drie kregen) vond je de overgang van twee naar drie ook relaxter?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Rock and Wasp – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

10 thoughts on “Van twee naar drie kinderen: relaxed, nuchter ouderschap

  1. Het is een faseeee. Haha dat is het inderdaad altijd. Fijn vooruitzicht. Veel herkenning, op eetmomenten na. Wij hebben hier 2 vreselijke moeilijke eters. Toch eten we elke dag weer samen aan tafel. Na een drukke dag school en werkzaamheden zou het fijn zijn als we aan tafel tot rust kunnen komen als gezin en gezellig de dag met elkaar kunnen bespreken. Volhouder wint! Althans, ik hoop dat het in dit geval ook geldt.

  2. Ik heb meer zorgen sinds ik een gezin heb maar ook veel meer om van te houden. Ze zijn mijn alles dus bij de meeste beslissingen zit mijn gezin in mijn achterhoofd!

  3. Nou, staat me nog heel wat te wachten dan! Ben benieuwd hoe mijn kleintje later wordt. Denk wel dat ik het me voor kan stellen wat je hierboven benoemd! Leuk geschreven, vind jouw artikelen altijd lekker lezen.

  4. Haha ja die voornemens, die had ik ook heel veel maar de werkelijkheid is toch net wat anders… En het cliché is zo waar, bij het tweede kind ben je zoveel makkelijker dan bij het eerste. Bij de rest dan helemaal hihi 😉

  5. Oh wat is dit zo herkenbaar! Misschien vragen we ons beter af wie het sterkste groeit in de ouder-kind relatie. De ouder of het kind? Ik heb echt zoveel geleerd van mijn lieve dochter, dat niemand anders me had kunnen leren!

  6. Ik ben er veel milder van geworden, en in het algemeen meer ‘mens’ denk ik. Als moeder ga je door de modder. En daar leer je veel van, en het leert je vooral niet te oordelen over anderen. ‘There but for the grace of God go I,’ denk ik dan.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten