twee kinderen binnen een jaar tijd

Twee kinderen binnen een jaar is fantastisch om deze 7 redenen

TWEE KINDEREN BINNEN EEN JAAR – Er valt veel over te zeggen. Vaak roept het ook een soort fascinatie bij mensen op. Want hoe is het nu eigenlijk om twee keer in een jaar te bevallen? En hoe gaat het tussen de kinderen onderling? Is er veel sprake van jaloezie of juist niet? In deze blog vertel ik hoe wij het hebben ervaren om twee kinderen binnen een jaar te mogen krijgen. 

Is het nu eigenlijk handig, twee kinderen binnen een jaar tijd?

Niet lang geleden schreef ik over hoe we het eerste jaar met twee kleintjes overleefden. In de reacties daarop zag ik vooral veel herkenning terug. Het leek me leuk vandaag eens de grootste voordelen te benoemen van twee kinderen binnen een jaar. Waarom is dat nu eigenlijk fantastisch? (Even de fysieke ongemakken en overweldigende drukte negerend)

Twee kinderen binnen een jaar? Fantastisch!

 1. Je weet alles nog.

  Ok, de chronische zwangerschapsdementie gooit nog weleens roet in jouw eten, maar dan is vriendlief daar om je bij te spijkeren. Over het algemeen weet je gewoon wel hoe dat eerste jaar ongeveer verloopt, wanneer je welke vitamine toedient, in welke maand je begint met vaste voeding en welke voedingsmiddelen ze wel en niet mogen krijgen.

 2. Je hoeft nauwelijks nieuwe spullen aan te schaffen.

  Je kreeg geen tijd om box en bed te verpatsen op de plaatselijke rommelmarkt, omdat je vorige kindje er nog in lag en sliep. Zodra nummer 1 eruit is gegroeid, kan nummer 2 erin. Ideaal!

 3. Je ontwikkelt een hartstochtelijke band met het consultatiebureau.

  En zij met jou, aangezien je als vaste klant de komende jaren nog veelvuldig op bezoek komt. Ok, ik overdrijf sterk op dit punt, want wij hebben het gewoon getroffen met onze fantastische verpleegkundige en arts. Als je zelf andere ervaringen hebt, dan kan het ook gewoon voorlopig heel hard afzien zijn.

 4. De kinderen hebben altijd een speelmaatje.

  Misschien blijken de kinderen uiteindelijk totaal geen raakvlakken te hebben, maar voorlopig zie ik hier vooral een heel hechte band. De middelste moedert op haar manier echt over de jongste. Als zij ergens een koekje krijgt, dan roept ze keihard of haar zusje ook iets krijgt. Of ze deelt haar eigen brood (al hangt dit regelmatig samen met haar gebrek aan trek op dat moment; het idee is lief)

 5. Je gaat in één moeite door.

  Dat slaaptekort, daar draai jij je hand inmiddels niet meer voor om. Je weet toch al maanden niet beter, dus een jaartje extra kan er ook nog wel bij. Restjes luiers van de oudste kunnen nu alsnog worden opgemaakt en hydrofiel luiers krijgen nu zelfs bijna de kans te gaan slijten. Vaak is dit ook de meestgehoorde reactie op onze situatie: ‘Dan ben je er wel in één keer vanaf!’

 6. Je wordt makkelijker als ouder.

  Een onbekend vlekje? Dat ze ondersteboven rolt tijdens een van haar eerste klimpartijen? Tand door de lip? Komt allemaal goed. Waar je bij de oudste een pietje precies was op gebied van huishouden, kleding en eigen uiterlijk, kan het je na twee in een jaar niet zo heel veel meer schelen. Zolang niemand er iets blijvends aan overhoudt, is het allemaal prima.

 7. Je bent bewuster: fases houden op.

  Terwijl we bij de middelste weleens verzuchtten dat we knettergek werden van het gegil, weten we bij nummer drie dat het binnen afzienbare tijd ophoudt. Daardoor kun je jezelf veel gemakkelijker afsluiten en doorbijten. Of zouden we gewoon eenzijdig doof zijn inmiddels?

Hoeveel schelen jouw kinderen en wat zie je als de grootste voordelen daarvan?

Twee kinderen – Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

17 Replies to “Twee kinderen binnen een jaar is fantastisch om deze 7 redenen

 1. Ik heb nog maar een kind. Ik riep zelf tijdens mijn zwangerschap dat ik dus ook maar een korte tijd wilde tussen kind 1 en kind 2. Maar nu mijn dochter alweer bijna 28 maanden is en ik nog (lang) niet zwanger ben gaat dat dus niet meer gebeuren… Je hebt het helaas niet altijd voor het kiezen..
  Nicole onlangs geplaatst…Drie creatieve cadeaus met kinderenMy Profile

  1. Verdrietig lijkt me. Je hebt het inderdaad zeker niet altijd voor het uitkiezen. Ik hoop toch dat jullie snel weer een kindje mogen krijgen. Liefs!

 2. Dat had mij ook wel leuk geleken. Bij ons kon het niet meer, maar soms mist zoonlief wel een ‘makkelijk beschikbaar’ speelkameraadje. Die fases, ja daar kom je op een gegeven moment achter ja. Alles is een fase. Dat maakt het wel een heel stuk makkelijker 😉 Liefs! xx
  Marije onlangs geplaatst…Een Kus van BovenMy Profile

  1. Ach, dat lijkt me best moeilijk allemaal. Maar ook enig kind zijn heeft natuurlijk voordelen. Hij krijgt veel meer onverdeelde aandacht en liefde. Maar snap je gevoel en dat is niet (altijd) leuk.

   Haha het is fijn dat bepaalde dingen van voorbijgaande aard zijn, zeker weten. Xxx

 3. 18 maanden en 11,5 maand verschil tussen onze oudste 3. 3 in de luiers gehad, hihi!

  Hele herkenbare punten! Alle spullen worden optimaal benut! De kleding van de oudste drie gaan nu ook rechtstreeks naar of door elkaar.

  1. Dat lijkt me ook best druk (maar goed, ook weer heel gezellig).

   Ja 😀 Ik heb hier ook van alles in de kast aan kleding liggen dat hergebruikt en herhergebruikt wordt. Scheelt, zeker in die kleinste maatjes (en aangezien we allebei alles van hetzelfde geslacht hebben, hoef je bijna niets nieuws te halen). (Hoe ouder ze worden, hoe minder je overhoudt na het boomklimmen, rennen op straat en glijden van een bemodderde glijbaan)

 4. Toevallig hadden mijn vriend en ik het er vanochtend nog over. Wanneer beginnen we aan een tweede? Mijn kleine is nu 3 maanden oud en sommige zijn al lekker aan het geinen dat ik na het ontzwangeren direct zwanger ben. Dat zou dus over een half jaar al zijn en om heel eerlijk te zijn, moet ik daar nu nog even niet aan denken 😉
  Dus voorlopig nog even niet. Dat er een tweede in de planning staat is wel de bedoeling, maar over een jaar zwanger, zou ik ook wel prima vinden. We gaan het zien. Misschien denk ik er over een half jaar wel anders over hahaha. Ik neem je voordelen in ieder geval mee in de beslissing
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Dingen die ik heb moeten leren (of nog steeds moet leren) loslatenMy Profile

  1. Als je het voor het zeggen hebt, zou ik inderdaad nog maar even wachten. Vooral fysiek en hormonaal heb je het vaak zwaar te verduren (nouja misschien is dat anders als je fit en sportief bent, maar daar weet ik niet veel vanaf haha). Mocht het toch gebeuren, dan is het dus ook wel weer heel leuk!

   Maar goed, eerst maar even lekker genieten van deze kleine wolk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge