Home » Persoonlijke ontwikkeling » Privé » Toen ik 18 was tag | Ik neem je mee terug naar 2002

Toen ik 18 was tag | Ik neem je mee terug naar 2002

Ik herinner het gevoel van toen ik 18 was als de dag van gisteren. Het is eigenlijk ook door dit soort tags dat ik met een schok besef dat het inmiddels al 15 jaar geleden is. Waar blijft de tijd? For old time’s sake neem ik je mee terug naar 2002, het jaar dat ik officieel volwassen werd… 

Toen ik 18 was tag

Als historica ben ik een beetje nostalgisch ingesteld. Moet ook wel volgens mij. Ik kan ontzettend blij worden van praten over het verleden, denk soms met weemoed terug aan de typemachine en mijn hart maakt nog altijd sprongetjes als ik een bron uit de 19e eeuw lees. Voor deze tag gaan we iets minder ver terug in de tijd: we ‘herbeleven’ vandaag het jaar toen ik 18 was. Inclusief foto’s! De Toen ik 18 was tag is bedacht door Malou.

Toen ik 18 was tag Q & A

In welk jaar was jij 18?

20 maart 2002 werd ik volwassen. Zo dacht ik althans. En dus heb ik de rest van dat jaar mijn ouders tot wanhoop gedreven, omdat ik meende het wiel zelf te hebben uitgevonden. Tja… Dat je vooral heel hard denkt: als mijn dochters maar niet op mij lijken.

Zat je nog op school? Zo ja, wat deed je?

In juni 2002 kreeg ik het verlossende woord: geslaagd voor mijn atheneum. Niet veel later leek de eindeloze vakantie zich voor ons uit te strekken. We vertrokken dat jaar richting Marmaris, Turkije met in totaal negen vriendinnen. Een bizarre vakantie vol uitersten: met een kater meedoen aan een jeepsafari (kan het je niet aanraden) waarbij we een lekke band kregen en langs diepe ravijnen reden. We ontspanden heerlijk in de hamam tot ik werd gemasseerd door een vies harig mannetje dat ‘per ongeluk’ een keer uitschoot met zijn hand. Eén vriendin en ik belandden op een terrasje waar de Depressive top 10 werd gedraaid (denk: Kansas met Dust in the wind) En we zagen de zon opkomen vanaf het balkon. Aan het eind van die vakantie begon ik met mijn zo gewilde rechtenstudie, maar die gaf ik na een paar weken op.

Werkte je?

Dat was niet mijn voornemen, maar onverwachts belandde ik bij Wibra. En daar heb ik uiteindelijk nog best lang gewerkt, omdat het onverwachts heel leuk was. Toen ik vertrok, gaf ik het stokje over aan mijn zusje.

Had je een relatie?

Ja, iets meer dan een jaar.

Wat deed je het liefst in je vrije tijd?

Uitgaan! Op de één of andere manier staat me zelfs bij dat we een keer doordeweeks naar Rotterdam gingen en de dag erop met een semi-kater in de klas zaten. We gingen uit in de Baja Beachclub, Skihut, ons eigen dorpje en Alcazar – toen nog de beste discotheek van Nederland. Verder was ik dol op shoppen, urenlang bellen of sms’en… Heel volwassen dus, zoals ik al zei 😉

Een foto van toen ik 18 was

Wat is je leukste herinnering uit 2002

Sowieso het halen van mijn diploma. Ik weet nog zo goed dat ik hem echt kneep. Met vier vakken hing ik op het randje. Vijf jaar lang niks doen, leidde nu tot stress. Het ging om de vakken wiskunde, economie, aardrijkskunde en geschiedenis. Zo goed en kwaad als ik kon, nam ik alle boeken voor wiskunde A12 nog eens door. Ik maakte alle opgaven en dankzij die wilskracht slaagde ik met een 8,2 voor het staatsexamen. Wat aardrijkskunde betreft, ben ik gigantisch gematst. Geschiedenis haalde ik ook net. Alleen economie bleef onvoldoende, maar dat vond ik niet zo’n ramp. Ik had mijn diploma in elk geval op zak.

Zijn er dingen die je anders zou doen als je het over mocht doen?

Niet veel eigenlijk. Ik heb heel veel genoten van die tijd, al zou ik achteraf waarschijnlijk kiezen om die relatie te verbreken. Daarnaast sprak ik in die tijd niet met één van mijn beste vriendinnen. Dat zou ik nu zeker anders aanpakken.

Aan de andere kant vormt ieder mens dat je ontmoette je tot wie je nu bent. En kennelijk had ik nogal de tijd nodig om mijn les te leren. Dus misschien kan ik het beter zo zeggen: ik heb op zich geen spijt, maar hoop wel dat onze dochters het anders aanpakken.

Als je één dag terug in de tijd zou mogen gaan en weer 18 jaar zou zijn, wat zou je dan doen?

Een paar momenten zou ik overdoen:

 • Depressieve liedjes luisteren op het terras (want wat hebben we daar achteraf nog vaak lol om gehad)
 • Stappen als je eigenlijk iets nuttigs te doen hebt
 • Horen dat je geslaagd bent

Wat zou je willen zeggen tegen je 18-jarige zelf?

Maak je niet zo druk om onnodige dingen. Onzekerheid is echt tijdsverspilling, voor de liefde heb je nog alle tijd als je later groot bent en geniet, geniet, geniet!

Stond jij met je achttiende anders in het leven dan ik toen ik 18 was?Neem je de toen ik 18 was tag over? Vergeet Malou dan niet te taggen! 

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

34 gedachten over “Toen ik 18 was tag | Ik neem je mee terug naar 2002

 1. Dat ik 18 was is pas 5 jaar geleden, maar ik kan me niet zo goed bedenken wat ik toen allemaal deed. Ik zat op de VAVO om toch nog mijn havo diploma te halen. Ik had toen geen relatie. Ik had een grote vriendengroep, maar die hadden hele andere interesses dan mij. Ik was altijd met school bezig, maar hun gingen altijd chillen, hadden geen school en geen werk. Een jaar later had ik een relatie en daarna heb ik eigenlijk weinig contact meer met ze gehad.

  1. Wow, kan je nagaan wat er al in vijf jaar kan veranderen! Zo te lezen heb je grote stappen gemaakt voor jezelf. Zulke vrienden heb je op de lange termijn niks aan denk ik 🙂

 2. Wat een super leuke tag..

  Toen ik 18 was besloot ik dat de opleiding die ik toen deed niks vond, maar wel zou afmaken om vervolgens de PABO te studeren. Ik leerde toen ook m’n vriend kennen en geld interesseerde me niet. Ik werkte bij Coop supermarkten als hoofdcassiere en vond het prima als ik dat m’n hele leven zou doen. Nu erop terugkijkend zou ik dat nevernooit meer zeggen?.

  1. Goed dat je hebt doorgezet!
   Haha ja ik heb ook weleens van dat soort uitspraken gedaan op die leeftijd 😀 Dat je later denkt: hoe dan?

 3. Leuke Tag, die ga ik onthouden. Toen ik 18 werd deed ik eindexamen en ging ik daarna voor een jaar naar Australie. Dat was een absoluut keerpunt in mijn leven!

  1. Ben benieuwd naar jouw antwoorden.
   En dat vind ik heel knap, dat je op je 18e al zo’n levensveranderende beslissing durfde te nemen.

 4. Super leuk zo’n terug naar 18 jaar! Ik vond overlaatst mijn dagboek terug van 2014 en wil nu echt terug een bijhouden. Zo leuk om terug te lezen! 😀 Kon je alle vragen vlot beantwoorden of moest je er toch even over nadenken? Ik moet al goed bedenken wat ik vorig jaar allemaal heb gedaan 😛 Laat staan vele jaren geleden 😀

  1. Ja dat is ook mooi, om een dagboek bij te houden. Vooral voor later. Ik lees ze ook weleens terug en dan vind ik het zo grappig hoe ik op een bepaald moment dacht. Of het is mooi te zien hoe je groeit als mens.

   Nee viel eigenlijk wel mee. Ik had dit jaar toevallig wel redelijk in mijn geheugen zitten omdat er zoveel grote dingen gebeurden.

 5. Wauw leuke tag weer. Ik begin zo langzamerhand tagverslaafd te worden! Toen ik 18 was deed ik eindexamen, haalde ik binnen no time mijn rijbewijs en ging ik met een vriendin naar zuid frankrijk

 6. Ik werd 16 jaar geleden 18 jaar. Zat op het MBO, werkte achter de kassa in een supermarkt. Woonde nog thuis. Ik had geen relatie. Ik wilde toen zo zelfstandig mogelijk zijn. Doen alsof ik geen beperking had. ?

  1. Ik las het net inderdaad in je blog, die ik heel erg mooi vind trouwens.
   18 jaar is ook een moeilijke leeftijd om te accepteren dat je in bepaalde dingen ‘afwijkt’ van de grote massa – wat dat ook is. Je wil volgens mij allemaal het liefst normaal zijn (wat normaal dan ook moge zijn).

 7. Ik haalde toen mijn diploma VWO en ging op kamers in Utrecht. Dat vond ik erg spannend want mijn buurman hier in de Achterhoek had gezegd dat daar overal drugsverslaafden rondslingerden!

  1. Kan ik me goed voorstellen, de grote stad in op je 18e… En dan zeker als je dat soort verhalen hebt gehoord. Gelukkig valt het daar alles mee volgens mij!

 8. Het uitgaan en het beter weten dan mijn ouders is heel herkenbaar.
  Ik ging op mijn 18e het huis uit en had al een vaste baan als begeleider bij verstandelijk gehandicapten. En ik leerde mijn man toen al kennen.

 9. Ik zat volop in de stress toen ik 18 was. Het geloof waarin in was opgegroeid, zette mij volledig onder druk. Mijn ongelovige vriend de rug toekeren of als afvallige worden beschouwd. Ik koos voor mijn vriend en verloor alles dat me lief was. Maar hij en ik. We zijn nog steeds samen!

 10. Ik was depressief toen ik 18 was maar m’n leven bestond wel veelal uit feestjes (hoera voor een masker) Ook had ik een relatie die ik achteraf echt zelf eerder had moeten uitmaken maar ach alles gebeurd om een reden denk ik..!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten