Tips voor werkende moeders: zo krijg je meer balans

tips voor werkende moeders

Laatst verscheen een interview met Gitty Feddema die, kort samengevat, kritiek had op werkende moeders. Is dat terecht? Voor deze blog vroeg ik werkende moeders om tips over hoe ze hun leven inrichten, de balans proberen te vinden tussen werk en gezin en welke vorm van opvang ze hebben geregeld voor hun kinderen. 

Feddema-fiasco?

Mocht je niets hebben meegekregen van het inmiddels bijna beruchte interview met sociaal pedagoge Gitty Feddema, klik dan even hier. Veel werkende moeders voelden zich aangevallen. En hoewel ik persoonlijk denk dat het in de meeste gevallen onnodig is (uiteindelijk heeft Feddema het nog altijd over excessen volgens mij), snap ik dat het pijn doet. Om die een beetje te verzachten, schrijf ik daarom een ode aan de werkende mama’s en ik ga meteen op onderzoek uit. Hoe houden jullie alle ballen toch in de lucht?

Tips voor werkende moeders

Voor dit kleine onderzoekje vroeg ik een diverse groep vrouwen de hemd van het lijf. Zo hoopte ik de beste tips voor werkende moeders te kunnen verzamelen. Al weet iedereen die het vak statistiek ooit heeft gevolgd, dat onderstaande bevindingen en grafieken niets zeggen over de totale groep werkende mama’s. Maar het is interessant om te zien hoe andere vrouwen de balans houden en welke tips ze hebben voor andere werkende moeders.

Wat voor werk doe je?

De vrouwen die ik ondervroeg werken in uiteenlopende branches. Linda is planner bij een zorgorganisatie en besteedt daarnaast zo’n zes uur per week aan de OR op haar werk. Sandra werkt als zelfstandig ondernemer en is eigenaresse van een kleinschalige kinderopvang. Eerst maakte ze zelfs zestig uur per week, inmiddels heeft ze elke vrijdag bewust vrij om meer tijd door te brengen met de kinderen.

Britt werkt als assistent HR-manager bij een rederij, terwijl Joyce fulltime blogt op haar online platform Mamsatwork. Gerdi is werkzaam als röntgenlaborant in het ziekenhuis, Nicole managet (op de administratie na) een web-shop die gespecialiseerd is in notitieboekjes en is daarnaast VA. Judith werkt bij een groot concert- en congresgebouw. Dan is er nog Casandra:  juridisch medewerker verwerken en behandelen op de afdeling ZSM van het parket CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie). Zij werkt 36 uur per week, waarvan ze nu één dag ouderschapsverlof opneemt. En tot slot Sophie, die stamgroepleidster is op een excellente Jenaplanschool en verdienstelijk gastblogger bij ondergetekende. In een grafiek is de verdeling als volgt:

Wat vind je prettig aan je werk?

De meest genoemde antwoorden op deze vraag is het hebben van afwisselende werkzaamheden en contact met anderen. Zoals Judith, die heel gelukkig wordt van de gedreven mensen waarmee ze samenwerkt. Nicole vindt het op haar beurt heel fijn dat ze divers werk heeft én kan doen waar ze van houdt. En ook voor Gerdi is geen dag hetzelfde door de diversiteit aan werkzaamheden, patiënten en collega’s.

Sandra vindt het ideaal dat ze haar werk kan combineren met de zorg voor haar kinderen: ‘Een in mijn nek hijgende baas mis ik absoluut niet. Er voor mijn kinderen zijn, terwijl ik mijn zelfstandigheid behoud en mijn steentje bijdraag vind ik erg fijn.’ Ze geniet daarnaast erg van haar vrijheid, net als Linda en Joyce. Die laatste vertelt daarover: ‘Het zelfstandig ondernemen vind ik fantastisch. Het houdt me alert en ik ben voor mijn gevoel creatiever dan ooit.’

Iets voor anderen kunnen betekenen vinden vooral Sophie en Britt heel fijn. Casandra voegt toe: ‘Ik vind mijn werktijden prettig. Ik heb vaak late dienst waardoor ik ‘s ochtends thuis bij mijn kinderen kan zijn.’

Hoe heb je de opvang voor je kind(eren) geregeld?

Ook deze antwoorden heb ik in een grafiek gezet, voor de duidelijkheid. Gemiddeld brengen de kinderen 2,25 per week door bij een bepaalde vorm van opvang of bij hun vaders.

Van de 18 dagen dat de kinderen van deze acht werkende mama’s elders worden ondergebracht dan bij hun moeder gaan ze 11 dagen naar opa en/of oma. Verder kiezen Nicole, Linda en Gerdi voor betaalde opvang, waar hun kinderen in totaal zes dagen doorbrengen. Opvallend is dat in deze gevallen de vader bij minder dan de helft van de vrouwen bijspringt.

Goed geregeld! Geen opvang nodig

Inspirerend vind ik het verhaal van Joyce. Zij werkt fulltime, leeft haar droom, maar heeft eigenlijk geen opvang nodig. Ze vertelt: ‘Mijn beide kinderen zitten op school. De oudste zit nu in de brugklas en de jongste van 7 zit in groep 4. Zij gaat inmiddels ook al zelf naar school en haalt onderweg dan een vriendinnetje op. Dat scheelt uiteraard veel tijd. Verder werk ik van huis uit en dat betekent dat ik veel thuis ben waardoor opvang niet echt nodig is. Mijn man is op vrijdagmiddag thuis en regelt dan alles met de kinderen en als ik afspraken heb buiten de deur dan kan ik ook nog bij mijn schoonouders terecht als dat nodig is.’ Lees meer over deze powervrouw in dit interview.

Een andere bijzondere situatie is die van Gerdi, die onregelmatige werktijden heeft. Wanneer ze onverwachts aan de slag moet, zijn opa en oma er gelukkig altijd.

Ging dit vanaf het begin af aan soepel?

Bij Britt wel: ‘Ik werk al fulltime sinds de babytijd. Ze is ermee ‘opgegroeid’ dat ze wordt opgehaald door anderen.’ Ook bij Joyce en Linda ging het soepel. Sophie had het geluk dat ze pas na 4,5 maand aan de slag ging. Ze hadden net de slag te pakken met hun pasgeboren zoon. Hierdoor was het ritme makkelijk om door te geven aan oma, die twee keer per week oppast. ‘Een betere oppas zou ik niet kunnen vinden!’ En bij Gerdi was het even wennen, maar al snel verliep het een stuk soepeler. ‘Ik vond het vooral na mijn zwangerschapsverlof van Youri erg lastig om weer aan het werk te gaan. Benthe ging toen net naar school en dus was het een hele race tegen de klok ‘s morgensvroeg. Gelukkig was iedereen snel gewend en hebben we een lieve gastouder waar de kids met plezier naar toe gaan!’

Bij Nicole ging het niet echt soepel, maar kwam het gelukkig allemaal op zijn pootjes terecht: ‘Het was een hoop geregel qua opvang en wie haalt haar op, etc. Ook gooide de baas van mijn man wel eens roet in het eten door hem plots andere diensten te geven enzovoorts. Gelukkig heb ik een fijne achterban die altijd wel een oplossing heeft.’ En ook Judith liep tegen een klein probleempje aan: haar zoon moest elke week opnieuw wennen aan de crèche. Het was moeilijk haar huilende kind achter te laten. Wat hielp was dat hij bij het ophalen wel vrolijk was.

Heb je soms moeite met weggaan van huis?

De meningen zijn verdeeld: vijf moeders wel(eens), anderen niet echt. Casandra: ‘Ik heb niet echt moeite met van huis weg gaan, omdat ik weet dat ik toch naar m’n werk moet. Maar op sommige momenten blijf ik toch liever gezellig thuis!’ Waar moeders vooral moeite mee hebben, is zien dat hun kind verdrietig is bij het vertrek of weten dat het lang duurt voor ze elkaar weer zien. Joyce weegt voor zichzelf af of ze de tijd buitenshuis kan missen, maar beaamt dat persreizen alsnog best weleens lastig kunnen zijn.

En de kinderen? Vinden die het lastig?

Opvallend (en gelukkig maar) genoeg veel minder. Van de negen moeders zeggen slechts twee weleens te merken dat hun kind moeite heeft met de situatie. Dit zijn Judith, wiens zoon de crèche tijdelijk niks vond en ook even niet meer naar opa en oma wilde, maar gelukkig loste dit verdriet vanzelf op zodra ze de hoek om waren. Dat herkent Nicole trouwens ook, wiens dochter vooraf weleens roept graag bij mama te willen blijven, maar dat eenmaal op de opvang zo weer vergeten is.

En ook Britt merkt op dat het soms lastig is wanneer haar dochter eens een nachtje uit logeren is gegaan: ‘Wanneer ze dan thuiskomt, wil ze niet meer weg. Ook niet naar vriendinnetjes.’ Sandra lost eventuele problemen op met duidelijkheid: ‘Ik vertel altijd ruim van te voren in welke volgorde we wat gaan doen. Het kind kan zich er dan fysiek en mentaal erop voorbereiden. Meestal gaat dat vrij soepel.’

Hoe zit het met de balans tussen werk en privé? Heb je die gevonden?

Linda zegt volmondig ja: ‘Zeker! Hoewel ik momenteel nog een opleiding volg naast mijn werk en dat zorgt voor drukte, lukt het me goed om alles te combineren. Al kijk ik ook uit naar de rust straks, wanneer die opleiding is afgerond.’ En ook Casandra, Gerdi, Judith en Nicole hebben inmiddels hun balans gevonden. Vooral nu Nicole iets minder uren maakt, voelt ze meer rust. Inmiddels kan ze daardoor doordeweeks weer iets met haar dochter doen en niet alleen meer in de weekenden. Britt gaat het doorgaans goed af, al blijft het weleens lastig om haar aandacht te verdelen. Dat laatste gevoel herkennen Sandra en Joyce als geen ander. Werk en privé loopt bij hen behoorlijk door elkaar en tijd voor henzelf? Nee, dat is er soms nauwelijks. Sophie is momenteel zoekend. Net begonnen, vind ze het best weleens lastig haar werk los te laten op de dagen dat ze thuis is.

Hebben jullie tips voor werkende moeders die (bijvoorbeeld net bevallen) weer aan de slag gaan. Hoe kan je werk en privé het best combineren?

Doe wat goed voelt

Britt: ‘Je moet iets doen waar je je goed bij voelt en wat je echt leuk vind anders kan je nooit de balans vinden. En geef als je thuis bent echt de tijd en aandacht aan je kind. Moet je thuiswerken, doe dit dan als je kind slaapt.’

Linda: ‘Regel de opvang op zo’n manier dat het goed voelt voor jou. Dan ga jij ook op een fijnere manier naar je werk en kun je relaxter werken.’

Joyce: ‘Ik denk dat je goed moet voelen wat voor jou goed werkt. En laat je vooral niet teveel beïnvloeden door wat anderen denken en zeggen. Jullie als gezin weten immers wat het beste bij je past, of je gaat het nog ondervinden. Maar dan nog is het jullie keuze, en niet die van een ander! Zoals het bij ons gaat, zou voor veel moeders niet de manier zijn denk ik, maar voor ons werkt het goed.’

Loslaten

Nicole: ‘Laat bepaalde dingen los. Ik heb het huishouden bijvoorbeeld best wel een tijdje losgelaten. Als in, dingen bleven zich opstapelen. Dat was ook niet prettig, maar ik vond aandacht voor mijn kind op de momenten dat ik wél thuis was toch echt belangrijker. Ook hulp vragen is een tip. Al vind ik dat zelf nog steeds moeilijk, er is altijd wel iemand die even in wil springen.’

Voorkom stress

Gerdi: ‘Leg de avond van te voren alvast een setje kleding klaar, pak de tassen alvast in en zet de ontbijttafel klaar! Dat scheelt ‘s morgens zoveel stress en tijd.’

Doe wat bij je past

Sophie: ‘De belangrijkste tip voor werkende moeders is: doe waar je jezelf goed bij voelt! Ik vind het belangrijk om veel thuis te zijn, omdat ik de ontwikkeling zoveel mogelijk mee wil maken van dichtbij. Daarnaast is Lionel een dag thuis en mijn moeder, waardoor het voor mij heel vertrouwd en goed voelt. Een opvang zou voor mij zwaar zijn, daar zou ik mij persoonlijk niet goed bij voelen. Ik vind het wel belangrijk dat hij vanaf zijn 2e jaar naar de peuterspeelzaal gaat. Hij heeft dan tijd genoeg om te leren samenspelen, zodat hij met een goede basis naar de basisschool kan gaan.’

Thuiskomen

Casandra: ‘Wellicht zien nieuwe moeders een beetje op tegen het weggaan, maar het thuiskomen is wel heel erg leuk!’

Je carrière kan ook even wachten

Judith: ‘Ik was zelf ERG blij weer aan de slag te kunnen. Dat ritme met een baby vond ik doodsaai en jemig, wat duurden die dagen lang. Achteraf denk ik dat de borstvoeding en het kolven een enorm aandeel hebben gehad in mijn gevoel. Na vier maanden voelde ik me bevrijd, alsof ik mijn eigen leven weer terug had. Ik zou iedereen aanraden direct na het officiële verlof weer te starten met werken en dan rustig opbouwen (1-2 dagen per week tot je uiteindelijke werkweek). Veel mama’s verlengen hun verlof, maar moeten dan wel direct vol aan de bak. Ik zou dat anders doen. Daarnaast ervoer ik zelf dat het willen hebben van groei in mijn loopbaan me te veel kopzorgen gaf. Ik stopte ermee, de drie dagen per week bevallen me heel goed.

Werk jij? En heb jij nog handige tips voor werkende moeders?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Lees ook:  

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

12 thoughts on “Tips voor werkende moeders: zo krijg je meer balans

 1. Mooi artikel weer van je Merel! Mooi geheel van verschillende ervaringen waar je wat aan kan hebben als lezer.

  Ik werk ook, onregelmatig, maar heb eigenlijk niks toe te voegen! Veel herkenbare punten. Wel ben ik blij dat de kinderen er geen last van hebben. Of is dat een slecht teken dat ik niet gemist wordt? 😉

 2. Ik vind het knap hoe werkende moeders de ballen hooghouden. Ook ik ben een werkende moeder geweest. Ik ben blij dat ik nu de mogelijkheid heb om thuis te zijn. Maar hé, ieder zijn ding!

  Mooi artikel Merel!

 3. Ik heb in het begin 4 dagen gewerkt. Toen mijn dochter 4 werd en naar school ging had ik naast mijn baan een uit de hand gelopen hobby erbij gekregen en werkte 50/60 uur in de week. Inmiddels werk ik nog 3 dagen voor mijn baas. En 2,5-3 dagen voor mijn eigen bedrijf. Onze dochter gaat,als we beide aan het werk zijn, naar de gastouder. Het bevalt me prima. Soms is het wat geregel maar het komt uiteindelijk allemaal op z’n pootjes terecht.

 4. Leuk om te lezen hoe deze vrouwen het allemaal zo goed combineren. Petje af. Ik werk sinds de 2e niet meer. Ik weet wel wat het is, werken en een gezin. Een hoop plannen en vooruit kijken ..ik vond het tedoen als je maar de juiste balans vindt.

  1. Ja het is echt zoeken naar de juiste balans. Heb ook enorme bewondering voor deze vrouwen: ze combineren hun werk en gezin zo, dat er voor de kinderen ook meer dan genoeg tijd is. Knap!

 5. Ik werk 2 hele en 2 halve dagen, daarbij gaat mijn jongste nog naar de bso en 1 dag is mijn moeder bij ons thuis als oppas. Ik heb dan wel het geluk dat ik in het onderwijs werk, in de meeste vakanties heb ik dus geen opvang nodig.
  Mijn kinderen hebben het altijd enorm naar hun zin gehad op de opvang. Ik zou andere ouders dan ook zeker aanraden om goed rond te kijken of er een kinderdagverblijf of bso is wat bij je past. Altijd een beroep moeten doen op opa of oma is niet altijd praktisch. Zij kunnen ook ziek worden en willen ook wel eens buiten de schoolvakanties op vakantie.

 6. Wat leuk om het in zo’n vorm terug te zien Merel. Je hebt er een heel mooi artikel van gemaakt. Stiekem hoop ik wel ooit werkende moeder te zijn die grotendeels vanuit huis werkt!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten