Boost je relatie in het eerste jaar met een baby

Het is allemaal nogal wat. Samen met jullie kleintje het wiel (opnieuw) uitvinden, een nieuw ritme vinden, de harmonie bewaren terwijl je uitgeput probeert jezelf bij elkaar te houden. Mensen zijn voor minder uit elkaar gegaan. Toch is het belangrijk om de verbinding te behouden in dat belangrijke, turbulente eerste jaar. Hoe je dat doet? Met onderstaande 5 tips kom je over het algemeen al heel ver.

Verbinding houden met elkaar in het eerste jaar

Verras de ander

Misschien is het bedenken van verrassingen niet iets dat hoog op je prioriteitenlijstje staat. En toch is het zo ontzettend belangrijk! Juist als je eigenlijk hartstikke moe bent en alleen maar wil slapen in je eentje (op een eiland, ver weg van de chaos). Het kan heel simpel zijn met een speciaal ontbijtje, maar ook een wat luxer cadeau, zoals een mooi horloge als dit solar-horloge van Chrono24 als blijk van waardering voor alles dat de ander doet. Of maak mooie nieuwe herinneringen tijdens een dagje weg – ga iets actiefs doen met zijn tweeën, lekker uit eten na afloop en boek misschien zelfs een hotelovernachting als kers op de taart.

Een Seiko Solar horloge bevat een bijzonder efficiënte solar-cel in de wijzerplaat die energie haalt uit alle soorten licht (dus niet alleen zonlicht). Daardoor gaat hij veel langer mee dan andere soorten horloges. Wel zo praktisch met een baby. Dan heb je immers helemaal geen tijd om je bezig te houden met het vervangen van een batterij. Ook kan je makkelijker bijhouden hoe laat het is (en dus wanneer de laatste fles is gegeven)

tips verbinding in relatie eerste jaar met een baby
©Somjade Dachklung – Shutterstock

Maak tijd voor elkaar

Je ziet elkaar makkelijk als vanzelfsprekend. Tussen de regels door leidt dat er echter soms toe dat je de ander verwaarloost en je daardoor wat uit elkaar groeit. Romantisch is het niet, maar houdt regelmatig een avondje voor elkaar vrij in de agenda. Of je nu samen eten bestelt als de kinderen op bed liggen, je spelletjes gaat spelen of in elkaars armen een film kijkt is eigenlijk irrelevant – zolang je die tijd maar samen doorbrengt.

Blijf in gesprek

Iets dat op vorig punt aansluit, is het blijven praten met elkaar. Ook dit is erg belangrijk. Vraag eens wat er in de ander omgaat, of hij het moeilijk vindt dat het leven een stukje kleiner is nu jullie een baby hebben en of hij bepaalde dingen mist. Alleen als je weet wat er in de ander omgaat, kan je echt begrip tonen. Andersom geldt ook dat jij je verhaal moet kunnen doen. Kijk of jullie elkaars zwaarte enigszins kunnen verlichten. Juist in de eerlijkheid vind je elkaar terug, zeker als je hoort dat de ander sommige dingen ook weleens lastig vindt of onzeker is.

Neem tijd voor jezelf

Buiten de tijd die je aan de ander besteedt, is het ook goed om af en toe echt even iets te doen waar jij gelukkig van wordt. Ga een middag wandelen in je eentje, bel een goede vriendin, Netflix de hele ochtend, ga sporten of pak een hobby op van ‘vroeger’. Wat je ook doet, zorg er in elk geval dat het je energie oplevert. Die kan je thuis immers weer goed gebruiken.

Zorg goed voor je gezondheid

Dat klinkt misschien raar, zeker omdat het eigenlijk over relaties gaat, maar zodra je belangrijke vitamines en mineralen tekort komt, kan je sneller kort door de bocht reageren. Ook ben je dan vaak nóg vermoeider, krijg je makkelijker last van pijnklachten of andere zaken waardoor je het lastiger hebt. Probeer dus gezond en gevarieerd te eten en kijk of je de gebroken nachten samen kunt verdelen.

Hoe zorg(de) jij ervoor dat jullie samen in verbinding bleven of blijven tijdens het eerste jaar? Of vind je het ook weleens lastig?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Jacob Lund – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven