20 weken echo

5 postnatale tips voor je relatie – zo houd je het samen gezellig na de bevalling!

Voorafgaand aan de bevalling

Voor je kinderen wil, fantaseer je hopelijk vooral over hoe fantastisch je partner het straks gaat doen. Die sterke, mannelijke armen en dan zo’n piepklein baby’tje dat schattig naar hem lacht… In die fantasie heb je, even voor de duidelijkheid, helemaal geen last van wallen tot je knieën, een postnataal flubberbuikje, korte lontjes dankzij de hormonen of huilbuien. Nee, je bent alleen verliefd op je kind en charmant ontroerd. De werkelijkheid is over het algemeen anders. Ik hoop niet dat ik daarmee je bubbel doorprik, maar je kan maar beter voorbereid zijn. Toch? Daarom meteen ook wat tips over hoe je relatie toch leuk blijft en je elkaar niet kwijtraakt:

Lees ook: Papa vertelt: zijn bevallingsverhaal

Onthoud: zijn opvoeding is de jouwe niet

Jullie zullen ongetwijfeld aan het hele opvoedingsproces gaan beginnen vanuit de overtuiging dat je grotendeels op één lijn ligt. Je hebt immers van alles doorgesproken. Maar onderhuids komen de kleine verschillen bovendrijven. Waar hij niet moeilijk doet met eten dat op de grond gevallen is, wil jij het bijna hysterisch weer uit dreumes’ mondje vissen. Hij vindt het niet nodig dat jullie dochter dagelijks doucht, jij wel. Jouw ouders vonden het belangrijk dat je leerde werken voor je geld, die van hem gaven graag cadeaus. Jouw ouders vonden het prima als je na het eten nog een snoepje nam, die van hem… Nou ja, je begrijpt de boodschap denk ik wel? Het vervelende is dat zulke verschillen best kunnen gaan wringen als je ze niet uitspreekt. Het positieve? Er bestaat een oplossing: schrijf allebei op welke vijf opvoedregels écht belangrijk zijn en bespreek die met elkaar. De rest is bijzaak.

Doodop ben je niet op je best

Gebroken nachten, het gevoel dat je alleen maar aan het voeden bent en compleet geleefd wordt – niet de beste combinatie. Je ontkomt dus niet aan kribbig gedrag, botte reacties of zelfs huilen uit frustratie als alles dreigt mis te gaan. Accepteer dat van jezelf en spreek het uit. En verwacht zeker niet van jezelf dat je even sprankelend bent als normaal, want dat is bijna onmenselijk. Kwestie van tijd, trekt allemaal weer bij!

Wees eerlijk

En dan bedoel ik ook écht eerlijk. Hoe voel jij je? Luister naar hoe je partner zich voelt. Probeer beiden niet alles op te vatten als persoonlijke kritiek, maar juist als handvatten om de situatie mee te verbeteren. Probeer te zoeken naar de onderliggende frustraties of zelfs wanhoop, zodat je die kunt oplossen. Misschien vindt je partner het ontzettend moeilijk om steeds buitenspel te staan? Of heb jij het gevoel er alleen voor te staan in deze relatie? Maar ook in dat laatste geval: sta ook open voor de eventuele kritiek dat jij je vriend(in) of man/vrouw zelf buitensluit. En doe er iets mee, als je begrijpt waar de ander op doelt. Eerlijkheid duurt het langst en maakt jullie veel sterker!

Ga samen op stap

Het hoeft niet veel te kosten. Misschien wil een goede bekende oppassen, zodat jullie uit eten kunnen. Of mogen de kinderen even een nachtje bij opa en oma/tante en oom slapen, waardoor je samen iets heerlijks kan koken (en ongestoord opeten!) Neem de tijd en praat met elkaar. Of dat nu over de kinderen gaat of over jullie samen maakt niet uit. Het is echt zo fijn om weer eens samen te kunnen zijn binnen jullie relatie, uiteindelijk is dit niet voor niets de persoon waarop je verliefd werd toch? En die mag je ook speciale aandacht geven, niet alleen in de vaderrol.

Neem tijd voor jezelf

Je kunt volgens mij alleen samen functioneren als je allebei het gevoel hebt zo nu en dan even iets leuks voor jezelf te kunnen doen. Iets waarvan je energie krijgt – buiten de kinderen om. Of je een boek leest of een stuk gaat fietsen, met vriendinnen afspreekt of alleen uit eten gaat… Je weet zelf het best waarvan je die opkikker krijgt die je nodig hebt.

Heb je aanvullingen? Hoe geven jullie je relatie die speciale aandacht? Of ging het allemaal als vanzelf?


Waar ik in dit blog praat over de partner als man, kan je natuurlijk ook vrouw invullen. 

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

6 Replies to “5 postnatale tips voor je relatie – zo houd je het samen gezellig na de bevalling!

  1. Hier ging niets vanzelf haha en nog steeds niet. De afgelopen jaren zijn echt zwaar geweest vooral voor mijn man omdat hij veel op zn bord kreeg doordat ik postnatale depressie had. Maar we zijn blijven praten. En dat is zo belangrijk. En elkaar ook een eigen ding gunnen. Hij heeft zn carnavalsvereniging bijvoorbeeld en ik mijn blog.
    Nicole onlangs geplaatst…Verkleden voor Carnaval – Crea CrossMy Profile

    1. Praten is inderdaad zo ontzettend belangrijk. Je hoeft het aan het eind van de dag niet eens helemaal met elkaar eens te zijn, als je elkaar maar begrijpt. En dat eigen ding is zeker belangrijk. Iets doen waaruit je ook energie haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge