Temperamentvol kind? 9 tips die zeker helpen!

tips temperamentvolle kinderen

Temperamentvolle kinderen zijn in elk geval nooit saai. Daar tegenover staat dat ze je soms bergen energie kosten. Vooral in de peutertijd. Hoe je omgaat met hun intense beleving van zo’n beetje alles? In 9 tips vertel ik je waarop je kan letten en hoe je de balans weer kan laten doorslaan naar ‘genieten’ (in plaats van ‘uitputting’)

Temperamenvolle dochter

Heftige reacties als ze het niet met je eens is

Wanneer je onze lieve peuter dwarsboomt in haar plannen, gilt ze soms de buurt bij elkaar. Lukt iets niet? Dan zal je dat zeker horen. En heeft ze een andere mening over onze manier van opvoeden, dan zal ze een pittig debat niet schuwen.

In het begin overkwam dit me vooral. Ze leek een onaangekondigde wervelstorm die met windstoten van zo’n 500 km/u over je heen raast. Na afloop had ik altijd het gevoel dat ik óf te boos was geworden of anders wel te soft had gereageerd. Er waren momenten dat ik geen idee meer had wat ik met de situatie aan moest.

Je komt verder met begrip

Dat wil zeggen: tot ik bepaalde boeken ging lezen over temperamentvolle kinderen. Ineens vielen alle puzzelstukjes op hun plek en leerde ik anders reageren. Vandaar dus ook dit artikel met handige tips, zodat jij het wiel niet meer hoeft uit te vinden en binnenkort vooral geniet van je prachtige temperamentvolle peuter.

Waar komt temperament vandaan?

Voor ik je handvatten geef waarmee je praktisch verder kan, is het ook goed te begrijpen waar dat temperament vandaan komt. Zeker wanneer je zelf vrij rustig van aard bent.

Kenmerken van een temperamentvol kind

Misschien overbodig; vaak weet je het best dat je gezegd bent met een temperamentvolle zoon of dochter. Maar voor de zekerheid wat algemene kenmerken:

 • Intense beleving van het leven (heel boos, heel gevoelig, heel verontwaardigd, maar ook heel vrolijk en heel enthousiast)
 • Eigengereid (temperamentvolle kinderen weten wat ze willen, houden daar graag aan vast en gaan een debat niet uit de weg)
 • Behoedzaam (lijkt haaks te staan op het eerste kenmerk, maar het gaat hier om nieuwe situaties waarin ze nog niet weten wat ze kunnen verwachten)

Bron: Eva Bronsveld Wil je meer weten over de kenmerken waaraan je een temperamentvol kind kunt herkennen? Surf dan snel naar haar website voor uitgebreide informatie.

Expressief of binnenvetters?

Het is trouwens een misvatting dat temperamentvolle kinderen ook heel expressief zijn. Sommige kinderen ogen vrij rustig, maar beleven wel heel intens. Het is vaak de combinatie van kenmerken waardoor je ook jouw introverte zoon of dochter onder deze noemer kan scharen.

De appel valt vaak niet ver van de boom

Zo ook bij ons thuis. Ik ben best verlegen en kijk graag de kat uit de boom in gezelschappen. Maar intussen kan ik gigantisch zeuren als ik me niet lekker voel, heel kwaad worden of me vol overgave op iets storten wanneer ik er enthousiast van word. Ga maar bij jezelf na. Als jouw kind temperamentvol is, weet je dan zeker dat het echt niet bij jullie vandaan komt?

Tips bij temperamentvolle kinderen

Probeer vooral te focussen op het positieve

Wanneer je continu geërgerd raakt door het temperament van je peuter, verspil je bakken energie. En heus, ik weet als geen ander dat je soms oververhit staat te schreeuwen tegen je peuter, omdat ze extreem eigenwijs kunnen zijn. Maar probeer elke dag om dit keer rustig te blijven. Ooit moet het lukken. En vergeet niet:

 • Temperamentvolle kinderen zijn creatief en vindingrijk
 • Laten het kaas niet van hun brood eten, dus ook door anderen niet
 • Ze hebben een groot empathisch vermogen
 • Willen ze iets? Dan kunnen ze het makkelijker bereiken door hun vastberaden karakter

Ga lekker naar buiten

De meeste temperamentvolle kinderen hebben namelijk bakken energie. Ze vliegen tegen de muur op als ze hele dagen binnen zitten en laten je dat merken door heel dwars te worden. Dus naar buiten! Je hoeft geen kilometers te fietsen: plof neer in de speeltuin om de hoek en ze leven zich lekker uit, terwijl jij ook wat lucht krijgt.

Investeer ook in een kindvriendelijke tuin. Dus stoeptegels om te kunnen krijten of juist gras om gymnastiekoefeningen te doen. Of koop een glijbaan, uitkijktoren, trampoline of schommel. De prijs betaalt zich uit in een vrolijker kind.

Praat rustig

Erken het gevoel van je temperamenvolle peuter

Hoe wij het aanpakken is vooral: erkennen, benoemen en weer door. Als jij rustiger blijft, kalmeren zij ook sneller. In theorie althans, de praktijk is zoals een temperamentvol kind: niet te voorspellen 😉 Vergeet niet dat zolang je kindje het idee heeft dat hij tegen een muur praat, alles nog eens wordt herhaald op hoger volume. Aan jou de taak om hun wens op tijd te erkennen, benoemen en begrijpen:

“O, dus je wil graag alleen de vlizotrap op? Mama snapt je, maar vindt dat gevaarlijk. Daarom gaan we samen.”

Zo is er geen discussieruimte voor de wat beter debatterende peuter en bovendien weten ze dat je hen begrijpt. En dan hopen dat ze ergens een keer hun strijd staken en toch meewerken.

Maak ze onderdeel van de oplossing

Wat ook kan is ze deelgenoot maken van de oplossing (‘mama zet hier een bak neer, wie de meeste Barbiespulletjes opruimt, wint!’). Of omkopen. Niet pedagogisch verantwoord, maar nood breekt heel soms wet.

Hou je temperamentvolle kind bezig

Bij een peuter gaat dat iets gemakkelijker dan met een baby of dreumes, maar kijk het trucje af van KDV of peuterspeelzaal: leg enkele soorten speelgoed neer en laat hen kiezen waar ze zin in hebben. Zolang ze plezierig bezig zijn, hebben ze geen tijd om zich ergens tegen te verzetten. Tenzij je de verkeerde puzzel pakt natuurlijk.

Maak tijd voor jezelf

Aangezien je waarschijnlijk niet over dezelfde onuitputtelijke energiebron beschikt als je kinderen moet je soms even opladen. Voel je niet schuldig: een uitgeruste moeder is ook in hun voordeel! Want dan heb je misschien wel zin in de speeltuin of energie om op een positieve manier om te gaan met jullie botsende belangen. Bovendien kan een temperamentvol kind best vermoeiend zijn. Daar kunnen zij niets aan doen, maar jij ook niet.

Rust, reinheid, regelmaat

Niet voor niets succesvol. Dit werkt gegarandeerd. Hou een schema aan, zoals:

 • 08.00 uur ontbijt
 • 10.00 uur fruit
 • 11.30 uur lunch
 • 12.00 uur middagdutje
 • 15.30 uur drinken en iets lekkers
 • 17.30 uur avondeten
 • 18.00 uur start slaapritueel

Bij ons leidde dit ertoe dat Rose tussen de middag tot wel drie uur lang sliep. Ze weet waar ze aan toe is en dat zorgt echt voor minder strijd. Soms helpt het ook een (week)kalender te maken waarop je kan aanwijzen wat de volgende activiteit is of wat je vandaag gaat doen. En ook ‘s avonds voorkom je stress bij het naar bed brengen door een vaste volgorde aan te houden.

Pick your battles

Je hoeft niet elke strijd te winnen: pick your battles! Kies zorgvuldig wat je belangrijk vindt en laat de rest een beetje varen. Weigert je kind te ontbijten? Misschien heeft hij of zij later trek dan jij, probeer het een halfuur later nog eens. Maar doet je temperamentvolle zoon of dochter iets gevaarlijks, dan kan je dat wel corrigeren.

Gedeelde smart is halve smart

Zoek moeders die weten wat je doormaakt – online of in het echte leven.

Acceptatie van jezelf

Op sommige dagen zal het keihard onweren en kun je niet naar buiten, zijn de kinderen hangerig en dwars, vinden ze niets leuk… Dan kan je met de beste bedoelingen bovenstaand rijtje tevoorschijn trekken, maar niks lijkt te helpen. Het enige dat je dan nog kan doen is accepteren dat jij ook maar een mens bent en hier niet altijd goed mee om zal gaan. Onthoud bovendien dat deze dag voorbij gaat en je ooit zal waarderen dat ze zo temperamentvol zijn.

Zijn jouw kinderen temperamentvol? Of juist vrij rustig?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “Temperamentvol kind? 9 tips die zeker helpen!

 1. *een kudde wilde paarden. We kunnen veel plezier samen beleven maar als het niet loopt zoals ze wil en ze niet genoeg uitdaging en activiteit heeft kan het wel eens tot driftbuien leiden. Gelukkig helpt praten wel en hoe ouder ze wordt hou beter we kunnen onderhandelen.

  1. Haha ? leuke omschrijving! Maar helemaal waar ja, merk het hier ook nu ze beter praat dat de conflicten ook een stuk soepeler verlopen. Nouja, meestal…

 2. Wat een handig lijstje! Ik zou mijn dochter niet meteen als temperamentvol willen bestempelen, maar feit is wel dat het peuterpuberen is begonnen. Dus ook voor hier zitten er handige tips tussen! 🙂

  1. Geniet ervan, maar wat je zegt ook bij rustigere kinderen (of iig minder driftig) kan er nog weleens geprotesteerd worden. Fijn dat je er iets aan hebt!

 3. Bedankt voor de tip ‘Tips voor papa’ s’! Leuke blog hier. Heb ook zo’n exemplaar in huis. Alleen die van mij heeft wel een gloeiende hekel aan regen haha. Net nog door de regen naar school en hij wilde geen andere regenjas aan, tja… Dan maar niet 😀

  ‘Kies welke strijd je aangaat’ is iets wat ik ook doe inderdaad. Het werkt wel want anders houd je het niet vol. En consequent zijn idd met de grenzen aangeven. Wel ruimte bewaken voor het kind. Het is steeds weer afwegen in nieuwe situaties.

  1. O dat scheelt ? als het regent ten minste.. Maar idd dat kun je maar beter doen, ze leren sneller dat je toch een punt had met die regenjas als ze buiten nat worden.
   Ja het blijft elke keer een beetje puzzelen en zoeken wat werkt, want net als je denkt de code gekraakt te hebben, verandert er weer iets… Houdt het wel spannend!

 4. Thanks voor de goede tips! We noemen J ook wel eens onze Ferrari op Red Bull… ? Ik denk dat we (onbewust) een aantal zaken uit je lijstje al doen, maar het is altijd goed om ze zo nog eens op een rijtje te hebben!
  Naar buiten gaan helpt hier inderdaad in 9 van de 10 gevallen. Het probleem is alleen dan vaak, als we bijv naar het speeltuintje om de hoek zijn gegaan, dat meneer niet meer weg wil. Ook niet als het kei hard begint te regenen ofzo. ? Het komt er dan bijna altijd op neer dat ik met een krijsende, schoppende dreumes over m’n schouder hard doorloop naar huis.
  Ik probeer in dat soort gevallen ook rustig te blijven en hem uit te leggen waarom dat we gaan, maar zoals je al aangeeft, is dat lang niet altijd makkelijk.
  Ik ga je lijstje zeker in m’n achterhoofd houden als hij weer eens een van z’n momenten heeft! ??

  1. Haha ja dat is ook wel dingetje met temperamentvolle kinderen, die willen dan inderdaad niet meer mee terug. Is hun probleem niet dat het regent 😉 Helpt het als je een minuut van tevoren aankondigt dat je zo naar huis gaat en dan vertelt wat jullie daar gaan doen? Hoewel ik me kan voorstellen dat je als peuterpuber alsnog weerzin opbouwt tegen alles dat niet de speeltuin is.. Of in het algemeen: gewoon alles dat hun leven in negatieve zin ‘belemmert’ haha.

   1. Ik geef inderdaad wel aan dat hij dan nog één keer van de glijbaan mag, maar het schijnt hem niet te boeien ?.
    Ach ik denk dat ik liever dit heb dan dat hij de hele dag stil in een hoekje zit (al zou dat af en toe ook niet verkeerd zijn ?)

    1. O dat is een goeie! Nog 1 keer van de glijbaan is concreter dan die ‘nog even’ van mij. Nou ja dat is ook zo, je kunt wel lekker bezig zijn met je kind. Maar soms idd… Wie weet komt het nog eens (a fool’s hope noemen ze dat?)

     1. Haha ik zeg niets, ik wil niets lopen jynxen en blijf maar roepen: “Het is een fase, het is een fase!” ?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten