duurzaam oplossingen oudere huizen

Milieuvriendelijke oplossingen in oudere huizen

Duurzaam wonen is belangrijk. In nieuwbouw is dat vrij gemakkelijk te realiseren: de isolatie is op orde, vaak zijn er directe mogelijkheden om zonnepanelen op het dak te laten leggen en ook binnenshuis zijn zuinige oplossingen. In oudere huizen blijft dit echter vaak een uitdaging. Je zal er in moeten investeren om milieuvriendelijker te wonen. In dit artikel lees je hier meer over.

Duurzamer leven in oudere woningen

Koop een douchekop die spaarzaam is met water

Tegenwoordig kun je gemakkelijk kiezen voor douchekoppen die niet inboeten aan kracht, maar wel aanzienlijk minder water verbruiken. Het zijn soms kleine investeringen met groots resultaat.

Vervang je geiser in de keuken door een elektrische boiler

In oudere huizen vind je nog weleens een geiser: een gasvlam die het water verwarmt, zodat je snel heet water tot je beschikking hebt. Het is milieuvriendelijker om deze te vervangen. In plaats daarvan kan je een keukenboiler kopen. Zeker wanneer je die koppelt met de zonnepanelen: je gebruikt natuurlijke energie om het water warm te houden. Omdat je het direct tot je beschikking hebt, hoef je niet voor niets drinkwater te laten weglopen. Daarbij draagt het natuurlijk bij aan de nieuwe vorm van wonen waarbij we geen aardgas meer nodig hebben.

Zorg voor een goed ventilatiesysteem

Het nadeel van oudere huizen is vaak dat ze geen ventilatiesysteem hebben – op spleten na in het gebouw waardoor op natuurlijke wijze frisse lucht naar binnen kwam. Het is dus belangrijk dat je hierop let en een expert naar laat kijken.

Vervang je ruiten door beter isolerend glas

Natuurlijk zal je de isolatie van de woning zelf moeten aanpakken, als je dat nog niet hebt gedaan, maar ook de ruiten mag je niet vergeten. Enkel glas vervangen door de nieuwste soorten kan een fikse besparing opleveren én is daardoor beter voor het milieu.

Overige tips om duurzamer te leven

Je hoeft niet altijd flink te investeren in het huis. Onderstaande ideeën helpen ook bij een verduurzaming van je leven:

  • Kies voor groene schoonmaakproducten
  • Scheid je afval nog beter en verminder de hoeveelheid restafval
  • Laat je was ‘s zomers drogen aan de lucht (vermindert meteen de hoeveelheid vocht in huis)
  • Verbouw je eigen groenten in de achtertuin en zorg voor voldoende biodiversiteit
  • Zet de verwarming gemiddeld een graadje lager
  • Koop ook eens tweedehands voor je interieur en kleding

Op die manier draag je op een laagdrempelige manier bij aan een beter milieu én bespaar je jezelf nog geld ook. Dubbele winst dus!

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *