Wanneer de tandjes doorkomen bij je kindje is het fijn als je daar snel op kan inspelen. In dit artikel vertel ik welke symptomen erbij komen kijken wanneer je baby tandjes krijgt, rond welke leeftijd dit (gemiddeld) gebeurt en hoe je de pijn kunt verzachten.
Doorkomende tandjes
De meeste baby’s worden niet geboren met een melkgebit. De tandjes zullen gemiddeld met zes maanden beginnen door te komen. Je kunt dit vaak herkennen aan veel kwijlen, je baby kan huilerig zijn, heeft last van dunne en stinkende ontlasting, de wangetjes zien rood en soms neemt de luieruitslag toe. Hoewel het echte doorkomen van de tanden soms wat langer op zich laat wachten, weet je wél dat het eraan komt.
Wanneer krijgt je kindje last van doorkomende tandjes
Gemiddelde leeftijd
Bij de meeste kinderen beginnen de tandjes gemiddeld door te komen met een halfjaar. Dit is ook de leeftijd dat ze langzaam beginnen te wennen aan vaste voeding, dus evolutionair gezien is het een logisch moment.
Hoe groeit het melkgebit?
In principe groeien de meeste gebitjes vanuit het midden. Dus eerst onderin de voortanden, dan boven, vervolgens de tanden onderin naast de snijtanden, dan boven etc. Uiteindelijk maken de kiesjes het melkgebit van twintig tanden en kiezen compleet. Rond de 2-3 jaar ‘hoort’ een kind zijn volledige gebit te hebben.
Gaat het bij jullie niet volgens het boekje?
Het zou bijzonder zijn als alle kinderen ‘volgens het boekje’ werken. Dat het gemiddelde rond de zes maanden ligt, zegt natuurlijk niks over jouw kindje. Misschien heeft jouw baby wél tanden bij de geboorte (het kan), of start hij pas wanneer hij een jaar oud is. Ook kan je kindje beginnen met zijn snijtanden in plaats van voor en krijgen sommige kindjes er drie tegelijk. Heeft je kindje met 2,5-3 jaar nog niet alle tanden en kiezen of is er één niet doorgekomen? Vraag dan of de tandarts ernaar wil kijken.
Welke symptomen horen bij het doorkomen van het melkgebit?
Dat verschilt heel erg per baby. Waar de één nauwelijks last lijkt te hebben, is een ander juist heel hangerig en krijgt zelfs koorts. Ook kan het verloop per doorkomende tand of kies anders zijn. Maar voor de meeste ouders zijn deze symptomen vast heel herkenbaar:
- Kinderen kwijlen heel veel; een nat shirtje is eerder regel dan uitzondering
- Vaak krijgen baby’s rond deze periode last van luieruitslag; waarschijnlijk door de ontlasting (die in deze fase vaak een kenmerkende, sterke geur heeft)
- Je kindje heeft minder trek
- Werkelijk alles dat ze te pakken krijgen, verdwijnt in hun mond om op te kunnen sabbelen of bijten. Niet zo fijn als je borstvoeding geeft trouwens.
- Rode wangetjes
- Soms: verhoging/koorts
Hoe kan je de pijn verzachten bij doorkomende tandjes?
Gelukkig kun je iets doen om de pijn van je baby of dreumes te verzachten:
- Baby’s vinden het heerlijk om op iets kouds te kunnen sabbelen. Dat geeft verlichting en ze kunnen er weer even tegenaan. Je kan bijvoorbeeld een bijtring in de koelkast leggen zodat hij goed kan koelen.
- Ook kan je fruitmoes even in de koelkast zetten voor je het geeft. Dat vinden ze vaak lekkerder dan wanneer het heet is (tandvlees is natuurlijk ook heel gevoelig).
- Je kunt een middeltje gebruiken als Dentinox. Dit verdoofd licht.
- Masseer de gevoelige plek zachtjes.
- Soms helpt het om een zetpil te geven tegen de koorts of verhoging. Wij deden dat een enkele keer, maar alleen als ze echt overduidelijk last hadden.
Let op! Zodra de eerste tandjes doorkomen, is het belangrijk dat je ook begint met tandenpoetsen.
Hoe kies je een goede bijtring?
De voorkeur ligt bij siliconen: een materiaal dat BPA vrij is en bovendien gemakkelijk schoon te houden. Het assortiment siliconen producten is heel breed. Je kan als moeder zelf een mooie ketting aanschaffen waar je kindje op kan sabbelen en bijten wanneer hij in de draagzak zit. Je kunt speenkoorden kopen en natuurlijk ook gewone bijtringen.
Deze producten zijn gemakkelijk te personaliseren of samen te stellen in de kleuren die jij mooi vindt. Een bijtring trouwens ook leuk om te geven als kraamcadeau!
BPA vrij
BPA staat voor Bisfenol A: een chemische stof die vaak in plastic wordt verwerkt. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, kan je minder vruchtbaar worden. Het heeft ook invloed op je hormoonhuishouding. Omdat kleine kinderen vaak gevoeliger zijn voor deze stof, is het belangrijk te zorgen dat ze hier minder mee in aanraking komen. (Bron)
Heeft jouw kindje veel last gehad van zijn doorkomende tanden?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Uitgelichte afbeelding ©Alexander_Safonov – Shutterstock
Een gedachte over “Doorkomende tandjes: tips om de pijn te verzachten”"