tips bij doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes: tips om de pijn te verzachten *

tips bij doorkomende tandjes

Wanneer de tandjes doorkomen bij je kindje is het fijn als je daar snel op kan inspelen. In dit artikel vertel ik welke symptomen erbij komen kijken wanneer je baby tandjes krijgt, rond welke leeftijd dit gemiddeld gebeurt en hoe je de pijn kunt verzachten.

Doorkomende tandjes

Op een goede dag zie je dat je baby veel kwijlt. Hij is huilerig, heeft last van dunne en stinkende ontlasting en/of zijn wangetjes zien rood. De kans is groot dat je te maken hebt met doorkomende tandjes. Voordat je de eerste witte puntjes door het tandvlees heen ziet komen, kan je trouwens nog best een paar maanden verder zijn. Maar dat het eraan komt, is duidelijk!

In dit artikel vertel ik wanneer het melkgebit gemiddeld doorkomt, welke symptomen hierbij horen en wat je zelf kunt doen om de klachten (doorgaans pijn) te verlichten.

Wanneer krijgt je kindje last van doorkomende tandjes

Gemiddelde leeftijd

Bij de meeste kinderen beginnen de tandjes gemiddeld door te komen met een halfjaar. Dit is ook de leeftijd dat ze langzaam beginnen te wennen aan vaste voeding, dus evolutionair gezien is het ook een logisch moment.

Hoe groeit het melkgebit?

In principe groeien de meeste gebitjes vanuit het midden. Dus eerst onderin de voortanden, dan boven, vervolgens de tanden onderin naast de snijtanden, dan boven etc. Uiteindelijk maken de kiesjes het melkgebit van twintig tanden en kiezen compleet. Rond de 2-2,5 jaar ‘hoort’ een kind zijn volledige gebit te hebben.

Niet volgens het boekje?

Het zou opvallend zijn als alle kinderen ‘volgens het boekje’ werken. Dat het gemiddelde rond de zes maanden ligt, zegt natuurlijk niks over jouw kindje. Misschien heeft jouw baby al tanden bij de geboorte (het kan echt!), maar het kan ook zomaar duren tot hij een jaar oud is. Ook kan je kindje beginnen met zijn snijtanden. Heeft je kindje met 2,5 jaar nog niet alle tanden en kiezen? Vraag dan of de tandarts ernaar wil kijken.

Welke symptomen horen bij het doorkomen van het melkgebit?

Dat verschilt heel erg per baby. Waar de één nauwelijks last lijkt te hebben, is een ander juist heel hangerig en krijgt zelfs koorts. Ook kan het verloop per doorkomende tand of kies anders zijn. Maar voor de meeste ouders zijn deze symptomen vast heel herkenbaar:

  • Kinderen kwijlen heel veel; een nat shirtje is eerder regel dan uitzondering
  • Vaak krijgen baby’s rond deze periode last van luieruitslag; waarschijnlijk door de ontlasting (die in deze fase vaak een kenmerkende, sterke geur heeft)
  • Ze hebben minder trek
  • Werkelijk alles dat ze te pakken krijgen, verdwijnt in hun mond om op te kunnen sabbelen of bijten. Niet zo fijn als je borstvoeding geeft trouwens. 
  • Rode wangetjes en soms ook verhoging/koorts

Hoe kan je de pijn verzachten bij doorkomende tandjes?

Gelukkig kun je wel iets doen om de pijn van je baby of dreumes te verzachten:

  • Baby’s vinden het heerlijk om op iets kouds te kunnen sabbelen. Dat geeft verlichting en ze kunnen er weer even tegenaan. Je kan bijvoorbeeld een bijtring in de koelkast leggen zodat hij goed kan koelen.
  • Ook kan je fruitmoes even in de koelkast zetten voor je het geeft. Dat vinden ze vaak lekkerder dan wanneer het heet is (tandvlees is natuurlijk ook heel gevoelig).
  • Je kunt een middeltje gebruiken als Dentinox. Dit verdoofd licht.
  • Masseer de gevoelige plek zachtjes.
  • Soms helpt het om een zetpil te geven tegen de koorts of verhoging. Wij deden dat een enkele keer, maar alleen als ze echt overduidelijk last hadden.

Let op! Zodra de eerste tandjes doorkomen, is het belangrijk dat je ook begint met tandenpoetsen

Hoe kies je een goede bijtring?

Onze voorkeur ligt bij siliconen: een materiaal dat BPA vrij is en bovendien gemakkelijk schoon te houden. Het assortiment siliconen producten is trouwens heel breed. Je kan als moeder zelf een mooie ketting aanschaffen waar je kindje op kan sabbelen en bijten wanneer hij in de draagzak zit. Je kunt speenkoorden kopen en natuurlijk ook bijtringen. Tegenwoordig kan je bovendien heel makkelijk je eigen product samenstellen en zelfs personaliseren met naam.

BPA vrij

BPA staat voor Bisfenol A: een chemische stof die vaak in plastic wordt verwerkt. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, kan je minder vruchtbaar worden. Het heeft ook invloed op je hormoonhuishouding. Omdat kleine kinderen vaak gevoeliger zijn voor deze stof, is het belangrijk te zorgen dat ze hier minder mee in aanraking komen. (Bron)

Je kunt bij online web-shops, zoals Sillibeads, siliconen producten kopen voor kleine kinderen. Deze zijn BPA-vrij en dus veilig voor je baby. Een bijtring is ideaal om alvast te geven als kraamcadeau of zelf te kopen voor-het-geval-dat!

Borstvoeding en doorkomende tandjes?

Elke moeder die langer borstvoeding geeft of gaf, herkent wel het moment dat je ineens in je tepel wordt gehapt. Allesbehalve lekker natuurlijk. Wat je hieraan kan doen?

Heeft je kindje nog wel honger?

Soms begint een baby te ‘spelen’, omdat ze eigenlijk klaar zijn. Dat spelen met eten komt ook voor wanneer ze ouder zijn. Nu is het in principe niet anders, alleen kan je tepel de dupe zijn. Kijk dus goed of je kindje nog wel trek heeft: zo niet, stop dan meteen met voeden.

Duw je vinger in de mondhoek van je baby

Om te laten stoppen met bijten, kan je in elk geval je vinger zachtjes in de mondhoek van je baby duwen. Hierdoor laten ze (even) los en kan je snel je borst terughalen.

Vertel dat het pijn doet en het niet mag

Hun actieve woordenschat mag rond het eerste levensjaar nog niet zo groot zijn, maar kinderen begrijpen meer dan je denkt. Ze moeten leren dat je niet mag bijten tijdens de borstvoeding. Dat kan ook door uit te leggen dat het pijn doet. In combinatie met de vinger in de mondhoek, zoals hierboven uitgelegd, helpt dit vaak wel.

Uiteindelijk komt het goed

Het kost je een paar pijnlijke momenten, maar vaak stoppen kinderen snel weer met het bijten. Zeker wanneer je een bijtring geeft of ander bijtspeelgoed tegen doorkomende tandjes. Voor je het weet is het voeden weer net zo fijn als daarvoor!

Heeft jouw kindje veel last gehad van zijn doorkomende tanden?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, tongo51 – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *