Over bloggen 6 | 11 tips voor beginnende bloggers (die mij enorm hielpen)

tips voor beginnende bloggers

Over het aanschaffen van WordPress, een goed thema en je eigen domeinnaam kan je genoeg lezen bij andere bloggers. In deze 11 tips voor beginnende bloggers probeer ik informatie te geven die je niet overal kan vinden. Doe er je voordeel mee! 

Beginnende bloggers

Je ontkomt er niet aan: op een bepaald moment in onze blogcarrières waren we natuurlijk allemaal beginnende bloggers. In mijn geval duurde die fase vrij lang. De eerste maanden schreef ik namelijk vooral voor mezelf, had geen idee dat er nog een hele wereld achter schuilging. Waar ik mee bezig was, viel in het niet bij anderen. De meesten hadden hun eigen domeinnaam en een selecte groep kan er zelfs zijn dagelijks brood mee verdienen. Om een groter publiek te krijgen, moet je hard aan de bak – zoveel werd me wel duidelijk.

Bloggen geeft me veel

Het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel geleerd. Vaak geholpen door anderen die me wezen bij wie of waar ik moest zijn voor de juiste informatie. De één gaf me een podium op haar eigen website, een ander vertelde me hoe ik meer lezers kon krijgen via Facebook en dan waren er nog de mamabloggers met wie ik inmiddels in een app-groep zit. We helpen elkaar met vragen, maar bespreken inmiddels veel meer dan onze blogs. Het bloggen heeft me dus inmiddels al veel gegeven. Als jij nu echter nog bij de groep beginnende bloggers hoort, kan je ongetwijfeld wel wat tips gebruiken. Ik geef je er vast 11!

11 tips voor beginnende bloggers

Schrijf, schrijf, schrijf

Oefening baart kunst, eeuwenoud cliché maar zo waar. Zelfs als je ervaren bent in het schrijven van journalistieke artikelen zal je moeten zoeken naar wat je echt ligt. Een blog kent een andere opbouw en heeft een ander publiek. Dus, hoe meer je schrijft, des te vaardiger je wordt. Een bijkomend voordeel is dat je een website moet opbouwen met voldoende content. Hoe meer je tikt, des te vollediger je website.

Vindbaarheid op en contact via social media

Zorg dat je makkelijk vindbaar bent door voor alles dezelfde gebruikersnaam te gebruiken. Voor mij is dat overal @lotuswritings (Pinterest) of @lotus_writings (Twitter en Instagram). Je hoeft niet aan alles mee te doen, zo staat het ontdekken van Google+ nog hoog op mijn lijstje, maar zorg dat je op een paar manieren contact kunt hebben met je lezers en v.v. Gebruik de verschillende kanalen ook voor het delen van persoonlijke berichten en je nieuwste blogs.

Meld je aan bij facebookgroepen waar je mag spammen

Barbara wees me erop dat er verschillende bloggroepen bestaan op Facebook waar je blogposts in kan delen. Hier kun je vragen stellen en heel veel antwoorden vinden. Wat me opvalt is dat de moeders elkaar hier doorgaans echt heel sportief helpen. Als je via Google zoekt, vind je genoeg blogs waarop uitgebreid wordt ingegaan op deze groepen (sowieso is Google je beste vriend als beginnend blogger!)

Schrijf gastblogs

Een andere manier om aan nieuwe lezers te komen is het schrijven van gastblogs. Misschien zal het even duren voor je hieraan kunt beginnen, maar het is erg leuk om te doen. Je houdt er bovendien vaak leuke contacten aan over. En wie weet wil de ander ook weleens iets voor jou schrijven.

Investeer in je grammatica

We worden niet allemaal geboren met een talenknobbel, maar het staat gewoon slordig als je Nederlands niet voldoende is. Blijf dus investeren in een betere taalvaardigheid. Doe een cursus of zoek online naar tips. Wanneer plaats je een komma? Gebruik je een d of t? Een ander handigheidje is de app ‘Beter schrijven’, waarbij je elke dag vier opdrachten doet. Alle beetjes helpen!

Leer van alles over de technische kant van bloggen

Hoe maak je goed gebruik van SEO, wat is het verschil tussen follow en no follow links en welke plug-ins moet je precies hebben? Het gaat te ver om hier alles uit te leggen, daarvoor kun je beter bij andere bloggers zijn. Blogaholic en Blogtrommel vind ik heel fijn, omdat ze uitgebreid overal op ingaan. Let wel op: er valt zoveel te leren, begin gewoon bij iets dat je interessant vind en breid dat uit. Maak aantekeningen waar nodig.

Hoeveel lezers heb je precies?

Persoonlijk maak ik vooral gebruik van Google Analytics, waar ik precies kan aflezen hoeveel unieke bezoekers mijn website vandaag (of afgelopen week/maand) bezochten. Je ziet bovendien waar de bezoekersstroom piekt of juist zo goed als weg blijft. Hier kun je op inspelen door juist op die momenten te delen. Experimenteer ook eens met ochtend/middag/avond. Zorg alleen wel dat je op een gegeven moment consequent wordt: je lezers willen wel weten wanneer ze iets nieuws kunnen verwachten.

Zorg voor aantrekkelijke foto’s

Mensen klikken sneller op een bericht met een mooie foto. Zo had ik in eerste instantie een heel andere foto voor mijn blog over het derde trimester en na aanpassen daarvan, werd hij ineens stukken beter gelezen.

Writer’s block?

Na je eerste enthousiasme droogt de inspiratie misschien wat op en krijg je misschien wel een writer’s block. Wat nu? Vaak gaat dit met golfbewegingen. Schrijf in positieve tijden zoveel mogelijk onderwerpen op en werk die in een mindere periode uit. Of, als je niet veel weet, zoek dan een tag uit. Bijvoorbeeld over je tien favoriete geluksmomenten, of je een keukenprinses ben of welke fabeltjes kloppen over het dragen van een meidenzwangerschap. Aan de hand van je antwoorden of de vragen kom je misschien wel weer op een nieuw onderwerp. En schrijf concepten, ook als het voor je gevoel niks is. Wie weet wordt het op een ander moment juist een pareltje!

Hou je blog oprecht

Misschien heeft dat met mijn eigen persoonlijke voorkeur te maken, maar ik heb voorkeur voor persoonlijke of informatieve berichten. Advertorials vind ik geen probleem, zolang ze niet de boventoon voeren op een website. Ik denk bovendien dat lezers snel afhaken als je vooral probeert zo snel mogelijk veel geld binnen te harken. Zoek naar een balans.

Iets anders zijn de bloggers die vooral reviews schrijven. Voorbeelden hiervan zijn Marstyle en Pinkit. Zij geven hun lezers eerlijke recensies over verschillende producten en diensten. Zeker als je van plan bent iets aan te schaffen, dan is het fijn als je weet dat je bij hen kunt lezen of deze het geld waard zijn.

Heb geen haast

Vergelijk jezelf niet op dag één met iemand die al jaren bezig is zoals Linda van Mamaliefde. Je moet investeren voor je kunt oogsten en de kans is klein dat je binnen twee weken 50.000 volgers hebt. Dat geeft niets, zolang je maar realistische verwachtingen hebt. Neem liever rustig de tijd om te groeien.

Wat zijn jouw tips voor beginnende bloggers?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

18 thoughts on “Over bloggen 6 | 11 tips voor beginnende bloggers (die mij enorm hielpen)

 1. Via via kom ik hier verzeild. Je blog ziet er erg leuk uit en je lijst met tips is zeker het lezen waard.
  Wat ik zelf erg waardeer zijn eigengemaakte foto’s. En dat hoeven helemaal geen gestylde foto’s te zijn, maar als het maar eigengemaakt is. Overigens dacht ik daar vroeger anders over, maar nu merk ik dat ik bij sommige blogs het verschil tussen een advertentie en een blogpost niet goed meer kan zien. Vooral onderaan het blog waar je kunt doorklikken naar andere artikelen lijkt het allemaal een beetje op elkaar.
  Maar goed, ik sta hier vast alleen in 🙂

 2. Goede tips!! Thanks voor het delen :*
  Ik volg je volledig in het stukje oprechte blogs. Als er alleen maar advertorials tevoorschijn komen, vind ik het niet meer zo leuk om te blijven hangen om heel eerlijk te zijn.
  Tenzij dat natuurlijk het doel van de blog is…

  1. Graag gedaan! Fijn dat je er iets aan hebt. Precies, dat vind ik ook. En inderdaad, als dat het doel van zo’n blog is dan kies je daar bewust voor. Maar je volgt iemand vaak ook voor de persoonlijke verhalen.

 3. Wil je je teksten naar hoger niveau brengen, lees dan ook veel bij anderen. Of duik eens in boeken over storytelling en journalistiek. Ik heb veel aan mijn achtergrond als journalist. Maakt me daarnaast ook kritisch.

 4. Behoud het plezier en raak niet al te vaak ‘verleid’ door mooie aanbiedingen en dergelijke. Dan gaat het meer als een verplichting voelen en het moet leuk blijven toch? Voor mij wel althans, ik heb al een baan en bloggen is ‘slechts’ een hobby.

 5. Hele goede tips!! Maar ook geef het een eigen draai en zie de andere bloggers niet als concurrent maar als mensen waar je wat van kunt leren!

 6. Goede tips geef je Merel. Velen zullen hier wat aan hebben, ik ook. Bloggen moet je doen omdat je dat leuk vindt. Stijgende bezoekersaantallen motiveren ja. Maar het gaat erom dat jij er plezier in hebt. Samenwerkingen aangeboden krijgen geeft best wel een kick. Maar het kan ook tegen je werken. Bij twijfel niet doen, zeggen ze. Mamaliefde is wel een fantastische voorbeeld, een rolmodel.

 7. Wat een goed artikel. Tips zijn altijd fijn om te delen! Ik pik er zeker een paar uit hier. En fijn dat ik jou heb kunnen helpen. Grammatica blijft voor mij lastig. Ik wist dat er een app was, maar niet welke. Dus ik kan lekker aan de bak nu🙃.

 8. Dankjewel, wat lief dat je mij noemt! En ik probeer inderdaad eerlijke, persoonlijke reviews te geven. Mijn partner wil namelijk liever geen persoonlijke verhalen online, en zo kan ik toch heel leuk bloggen 🙂 Ik denk dat startende bloggers veel aan je tips zullen hebben (en wanneer je kiest om vooral reviews te schrijven, zullen je bezoekcijfers nog langzamer omhoog gaan dan met sensatie verhalen over borstvoeding en vaccinaties haha)

  1. Ja zo zie ik jouw website ook, als een eerlijke plek waar je kan lezen over producten. En ik vind het een heel mooie oplossing, snap ook wel dat persoonlijk bloggen voor sommige mensen vervelend voelt.

   Ja kan me voorstellen dat jij dubbel zo hard hebt moeten werken, omdat mensen toch eerst vertrouwen in je moeten krijgen. Met borstvoeding en/of vaccinatie kan je idd iets makkelijker scoren 🙂

 9. Handig! Zo langzaamaan kom je achter van; “aha, werkt dat zo”! Technische stuk kan ik nog het eea leren. Ik vind de FB groepjes echt heel fijn, kunt echt je vragen kwijt. Er is altijd wel iemand die antwoord op jr vraag weet..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten