Home » Vrije tijd » Dagje weg » Tiengemeten | Wildernis en de Speelnatuur: tot je oren in de modder

Tiengemeten | Wildernis en de Speelnatuur: tot je oren in de modder

Vorige week konden jullie alvast lezen over Tiengemeten: in de veronderstelling dat er een persdag zou zijn, waren de kinderen en ik vast afgereisd naar dit prachtige eiland. Een week te vroeg dus. Dit keer hadden we meer geluk. Dankzij Perswinkel en Natuurmonumenten beleefden we een onvergetelijke dag in de gebieden Weelde en Wildernis. Lezen en kijken jullie mee?

De overtocht

We werden aan de kant van Nieuwendijk onthaald door Marianne, eigenaresse van de Pers-Winkel en een gedeelte van het persgezelschap. Erg gezellig; leuk om nieuwe mensen te leren kennen! Met zijn allen voeren we over naar het schitterende eiland Tiengemeten, dat vandaag in het zonnetje baadde. Aan de overkant van het Haringvliet maakten we kennis met drie vrijwilligers van Natuurmonumenten. Met elkaar liepen we naar de Helènehoeve (waar je overigens heerlijke pannenkoeken kan eten – goed om te onthouden!)

Pannenkoeken in de Helènehoeve

Terwijl we van alles te horen kregen over het eiland, de zonering en de achtergrond van de Speelnatuur, werden ons deze pannenkoeken geserveerd: gevuld met Nutella of aardbeienjam en later ook een hartige variant met onder meer zalm. Daar werden de kinderen stil van! En dat was maar goed ook: de vrijwilligers van Natuurmonumenten hadden ons veel te vertellen.

Zonering op Tiengemeten: Weelde, Weemoed en Wildernis

Het eiland Tiengemeten is onderverdeeld in drie zones: Weelde, Weemoed en Wildernis. Hierdoor trekt het natuurschoon een bijzondere schakering aan bezoekers aan. Van gezinnen met kinderen en fervente wandelaars tot vogelspotters en fietsers, je ziet ze allemaal voorbij komen.

Weelde

Weelde is het centrale gedeelte van het eiland. Hier vind je verschillende woonboerderijen, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, de bekende Speeldernis, verschillende musea en horeca. Maar daarnaast kan je ook hier wandelend de natuur verkennen. Je loopt dan door een watermoeras waar je een grote hoeveelheid watervogels kan zien.

Weemoed

Het oostelijke deel van het eiland staat in het teken van kleinschalige 19-eeuwse landbouw, zoals je kunt lezen op de website van Natuurmonumenten. Denk aan ouderwetse groenten, een boomgaardje, loslopende paarden en korenbloemen.

Wildernis

Tot slot het westelijke deel van het eiland: Wildernis. Dit is een prachtig groen gebied met natuurlijk ook veel water. Wist je dat dit een zoetwatergetijdengebied is? Dergelijke gebieden zijn zeer zeldzaam. Je kan hier de kudde Schotse Hooglanders zien, een beverburcht aan de overkant en de zeearend heeft hier zijn nest.

Natuurmonumenten bezoekerscentrum

Op Weelde vind je het bezoekerscentrum. Hier kan je terecht voor kaarten van de drie verschillende wandelroutes die je over het eiland voeren. Ook is het mogelijk fietsen te huren, waaronder tandems en één go-bike voor ouders met kinderen. De vrijwilligers staan hier bovendien voor je klaar met advies en weten je veel te vertellen over het eiland.

Musea

Rien poortvliet museum

Tekenaar Rien Poortvliet is voor mijn generatie misschien nog het meest bekend dankzij David de Kabouter, gebaseerd op zijn Kabouterboeken en -tekeningen. Beneden is de museumwinkel en een gedeelte van de expositie. Maar ook kinderen kunnen zich hier heerlijk vermaken. Die neem je namelijk mee naar de Kabouterzolder, boven in het museum. Dit gedeelte is zowel per trap als lift te bereiken.

Wat is er te doen?

Je hebt een tafel met leesboeken, het kabouterhuisje (ik begrijp wel waarom dit favoriet is: het is een miniatuurhuisje waar ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten) en er zijn een verkleed- en zintuigenhoek (waar kinderen kunnen voelen, ruiken, kijken etc.). Verder kunnen kinderen kleuren of samen zitten op de paddenstoeltjes. Volwassenen kunnen genieten van de prachtige kaboutertekeningen aan de muur. Kortom, je kan je hier echt wel een middag vermaken. Rose baalde alleen na afloop dat we geen echte kabouters hebben gezien. Tja, die sliepen natuurlijk nog!

Prijzen en openingstijden

 • Volwassenen vanaf 12 jaar: € 5,00 (Museumjaarkaart en 65+ pas: € 4,00)
 • Kinderen vanaf 4 t/m 12 jaar: € 2,00
 • Kinderen tot 4 jaar: gratis
 • Combikaart met Landbouwmuseum Tiengemeten: € 7,50
 • Combikaart met pontticket: € 10,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar (te verkrijgen bij het Infopunt op de vaste wal)

Het museum is open tijdens het zomerseizoen, van 1 april tot 1 november. Dagelijks geopend van 10.30 tot 16.30 behalve op maandagen en 1e Pinksterdag.

Landbouwmuseum

De hoeve waarin het museum huist is gerestaureerd. Je krijgt hier binnen een kijkje in het landbouwverleden en hier gaan ze in op de vraag waar ons voedsel vandaan komt (bron). We namen hier zelf vandaag geen kijkje, maar het lijkt me leuk om eens met de kinderen naartoe te gaan als ze wat ouder zijn.

Prijzen en openingstijden

 • Volwassenen vanaf 12 jaar: € 5,00 (Museumjaarkaart en 65+ pas: € 4,00)
 • Kinderen vanaf 4 t/m 12 jaar: € 2,00
 • Kinderen tot 4 jaar: gratis
 • Combikaart met Landbouwmuseum Tiengemeten: € 7,50
 • Combikaart met pontticket: € 10,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar (te verkrijgen bij het Infopunt op de vaste wal)

Het museum is open tijdens het zomerseizoen, van 1 april tot 1 november. Dagelijks geopend van 10.30 tot 16.30 behalve op maandagen en 1e Pinksterdag.

Belangrijke trekpleisters met de huifkar

De volgende keer dat we naar Tiengemeten gaan, wil ik graag het oostelijk deel van het eiland verkennen. Volgens mij is dat ook bijzonder om te zien met een landschap dat je mee terugneemt in de tijd. Vandaag trokken we met een huifkar door Wildernis, bezochten het hoogste punt van Tiengemeten van waar je een vergezicht krijgt over het eiland en reden langs een kudde Schotse hooglanders. We sloten af in de Speeldernis. Onderweg vertelde de vrijwilligster van Natuurmonumenten van alles over de omgeving en nam Rose mee om het uitzicht te bekijken. Die vond al die aandacht natuurlijk geweldig!

Als je met een kinderwagen of rolstoel op pad gaat, kan je ook mee in de huifkar. Een klep aan de achterkant kan omlaag, waardoor je erin kunt rollen. Ideaal dus. Zo hoefde May niet los te lopen en kruipen, wat me ongetwijfeld weer een nieuwe dosis grijze haren heeft bespaard!

Wildernis

Misschien is het beter om dit in foto’s te laten zien. De huifkar voerde ons langs het moeras richting het hoogste punt – de vliedberg. Hier vluchtten in het verleden, zoals de naam al verraadt, dieren en bewoners naartoe wanneer het water snel steeg. June was ondersteboven van het uitzicht 😉

Schotse hooglanders

Even verderop reden we de Wildernis in. Hier zagen we de befaamde kudde Schotse hooglanders, die een sprintje trokken zodra de huifkar naderde. Toch nog snel wat foto’s kunnen maken.

Beverburcht en nest van de zeearend

Halverwege kwamen we langs een kreek. Hier huist een beverfamilie, dichtbij het nest van de zeearend. Die laatste hebben we helaas niet gezien, maar de beverburcht gelukkig wel. Ik kreeg hem helaas niet goed op de foto, maar mooi om eens van dichterbij te bekijken. Achter de bomen verscholen, stond een vervallen ruïne. Inmiddels het spookachtige onderkomen van allerlei diersoorten.

Mocht je de natuur willen verkennen onder leiding van een gids, dan is dat ook mogelijk. Op het eiland worden regelmatig excursies georganiseerd. Wie weet heb jij wel geluk en zie je de zeearend vliegen of de bevers bouwen aan hun burcht. Leuk om te weten is dat alle boerderijen op het eiland zijn behouden. Bijzonder is dat één van deze gebouwen, de Idahoeve, inmiddels een zorgboerderij is waar mensen wonen die een psychiatrische aandoening of niet-aangeboren hersenletsel hebben.  

Speelnatuur

De plek waar de kinderen naar smachtten op deze verzengende lentedag. Ze wilden dolgraag gaan zwemmen. Peter, vrijwilliger bij Natuurmonumenten, verwoordde het treffend tijdens zijn uitleg vooraf: ‘Je moet er niet over praten, maar beleven.’ Lobst, die ook de Rotterdamse  Speeldernis ontwierp, creëerde op Tiengemeten de droom van Henk Maijer die het eiland beheert. Eigenlijk is dit gedeelte krachtig in zijn eenvoud. Kinderen mogen zelf creëren en zijn pas écht klaar met spelen als ze tot hun oren vol modder zitten. Ik heb de meisjes ook niet vaak zó zien genieten als hier.

Op zoek naar andere natuurspeeltuinen in Zuid-Holland? In dit overzicht vind je ze allemaal bij elkaar.

Ukkie-eiland en modderglijbaan

Dit gedeelte is geweldig voor jongere en oudere kinderen. Rose en May vermaakten zich op Ukkie-eiland in de zandbak en bij het watergedeelte. En June bouwde vlotten, voer in een tobbe, gleed van de modderglijbaan en rende met haar nieuwe vriendinnetje (de oudste dochter van Barbara) door de tunnel. Toen ze weer bij ons stond, zaten haar benen vol modder. Ze grijnsde van oor tot oor. Wat een fantastische speeltuin! Zo leuk dat ze eigenlijk niet meer weg wilden. Het is dat de pont op niemand wacht…

Ook handig om te weten: je kan bij de Speelnatuur kleding lenen die helemaal vies mag worden. Dus mocht je daar thuis niet aan gedacht hebben, dan is dat geen ramp. Na afloop lever je de kleren weer in, die vervolgens gewassen wordt. Verder is er genoeg speelmateriaal te gebruiken, zoals scheppen en kruiwagens. En overal is voldoende plek om te zitten aan de verschillende picknicktafels. Al is het natuurlijk nog het allerleukst om lekker met je kind mee te doen: vlotten bouwen, overvaren in een ton of lekker afkoelen in het water!

Prijzen en openingstijden vind je hier.

Kinderfeestje

Leuk om te weten: je kan ook een kinderfeestje organiseren op Tiengemeten, op woensdag- en vrijdagmiddag. De kinderen krijgen dan onder meer een rondleiding en mogen zelf een schilderij of vogelhuisje maken. Ook kunnen ze de Speelnatuur in en maakt het pontje op de terugweg vaak een rondje – midden op het Haringvliet. We maakten dit toevallig mee. Voor volwassenen met een zwakke maag is het even doorbijten, maar voor kinderen natuurlijk fantastisch.

Algeheel oordeel

We hebben natuurlijk enorm veel geluk gehad met het heerlijke weer, maar opnieuw een fantastische middag beleefd. Zowel met onze pannenkoek, in het museum, de huifkar en de Speelnatuur. Dus ik weet zeker dat we nog eens teruggaan komende zomer!

Lijkt jou de Speelnatuur op Tiengemeten leuk?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Wat je moet weten:

 • De pont vaart dagelijks ieder uur heen en weer, van 10.00-17.00 uur. Om het hele uur naar het eiland, zo’n 10 minuten later weer terug. Mis je de pont, dan moet je dus een heel uur wachten.
 • Zorg dat je om uiterlijk 17.10 uur weer terugvaart, anders moet je een nachtje blijven. Alhoewel dat geen straf is als je het mij vraagt, maar misschien niet helemaal handig 😉 Overigens kan je in de zomermaanden (april t/m oktober) op zaterdag en zondag een paar uur langer blijven. Dan vaart de pont ook terug om 18.10 en 19.10 uur.
 • Bij de pont is een ruime parkeerplaats.
 • Je kan hier ook de retourkaarten kopen à € 6,00 per stuk voor volwassen en € 4,00 voor kinderen vanaf 2 t/m 12 jaar. Leden van Natuurmonumenten krijgen € 2,00 korting per ticket.
 • Het adres:
  Nieuwendijk 1
  3284 KR Zuid-Beijerland
 • Neem op winstille dagen DEET mee tegen de muggen en dazen op het eiland.

En ben je nog niet overtuigd, kijk dan dit prachtige filmpje voor een impressie van de Wildernis, Weelde en Weemoed op hun mooist!

Redactie

Onze redactie deelt graag tips met je op het gebied van interieur, administratie, trends en reizen.

23 gedachten over “Tiengemeten | Wildernis en de Speelnatuur: tot je oren in de modder

 1. Ik had hier nog nooit van gehoord maar door je enthousiaste verhaal ben ik nu wel heel erg nieuwsgierig! Klinkt super gaaf om met de kids naartoe te gaan, lekker buiten, heerlijk. Ik ga dit even onthouden!

 2. Ik had er nog nooit van gehoord, wat een toffe review! Leuk dat jij en je kinderen het zo naar jullie zin hebben gehad en dat ze er ook kinderfeestjes geven. Goed voor kinderen om zo in aanraking te komen met de natuur.

 3. Klinkt als een geweldig dagje uit. Ontzettend jammer dat wij in de gelegenheid waren mee te gaan. Rien Poortvliet Museum lijkt mij alleen al een dikke aanrader.

  1. Ja zeker met die kleintjes. Ze vinden het echt bij binnenkomst al fantastisch. Prikkelt de fantasie, je kan er prachtige tekeningen zien en ze houden zichzelf lekker bezig. Echt genieten.
   Vond het ook jammer, had jullie graag ontmoet 🙂

  1. Zeker doen, ideaal met kinderen. Ook met de kleinsten, want op Ukkie-Eiland heb je alle overzicht. Ze zitten wat afgeschermd en je kan inderdaad lekkere pannenkoeken eten 🙂

 4. Wauw, weer wat geleerd. Wist niet eens dat het bestond en ook nog nooit van gehoord ?! Slechte Nederlander ben ik zeg. Maar het klinkt erg aantrekkelijk om er eens een kijkje te nemen als ik in Nederland ben. Wat goed ook dat het voor kinderen leuk is.

 5. Wat lijkt me dit mooi en interessant ook. Niet eerder van gehoord. Leuk dat ze het in delen hebben gemaakt zo blijf je echt dichtbij de natuur.

 6. Dit is weer duidelijk een gevalletje ‘wel eens gehoord maar hoe zat t ook alweer. Dus super bedankt voor deze blog! Duidelijk een eiland wat eens bezocht moet worden (nu nog over mijn botenangst heen stappen???)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten