Tiengemeten

Tiengemeten: een ervaring om nooit meer te vergeten!

Tiengemeten

Gistermiddag ging ik na school snel richting Nieuwendijk voor een overtocht naar het prachtige eiland Tiengemeten. Ik meende dat daar namelijk een persdag was. Gelukkig eindigde het dit keer niet zo verschrikkelijk gênant als de vorige keer dat ik me vergiste in de datum (lees: het piratenfeest op de school van June ) maar het kwam toch redelijk dicht in de buurt: we waren een week te vroeg. Daarom besloten we van de nood een deugd te maken (moest ook wel, aangezien de eerstvolgende pont terug pas een uur later weer ging) en verkenden het eiland vast op ons gemak.

tiengemeten
Overtocht met de pont

Met glanzende ogen keek Rose om zich heen. We zagen het kleine haventje al snel kleiner worden in de verte en wat restte was een uitgestrekt vergezicht. In één woord: prachtig. Onze peuter noemde het een vakantie en zo voelde het eigenlijk. De onverwachte strakblauwe lucht, een brandende zon en de overtocht. De pont bracht ons binnen tien minuten naar een andere, kleurrijke wereld: het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten.

Tiengemeten
Groen

Overal waar we keken was het groen, zoals op de foto hierboven. En het was vrij rustig. Op wat senioren en twee tractoren na verliet niemand met ons de pont. Ik vermoedde dat alle andere bloggers al aanwezig waren of de pont na ons zouden nemen. Een vriendelijke eilandbewoner wees ons de weg naar de Helènehoeve, waar de presentatie zou plaatsvinden. Die vonden we gelukkig snel en we wandelden op ons gemak het museum binnen. Wederom stilte. Echt, de tekens waren zó duidelijk, maar ik pikte ze niet op. Om een lang verhaal kort te maken: we waren dus een hele week te vroeg. Oeps!

Tiengemeten

Genoeg te zien

We hadden het slechter kunnen treffen: vastzitten op een eiland met twee kinderen onder de drie én slecht weer, had me waarschijnlijk niet vervuld met het geluksgevoel van vandaag. Nu gingen we echter lekker op pad – destination unknown, #livingontheedge. Ik snoof de heerlijke bloemengeuren op terwijl we het pad langs de dijk volgden richting het natuurgebied. Rose vond onderweg wat stenen en June liep met haar jongste zusje aan de hand. Overal waar we keken zagen we de natuur in haar volle pracht: veel bloemen- en plantensoorten, kleine spinnetjes die ons pad kruisten, bijen die tussen de boterbloemen vlogen en zelfs een zwaan die op haar nest zat te broeden. Ik genoot van elke seconde en de meisjes nog meer.

Tiengemeten

Toverstenen

Rose had twee grote stenen gevonden en behandelde ze als speciale schatten. Ze bleken ideaal om lekker mee te spelen. Ik geloof, zonder overdrijven, dat ze een halfuur midden op het pad hebben zitten spelen. Een beetje ‘krijten’ en door hun handen laten rollen, gooien (tot ik het verbood) en aan elkaar geven. Echt perfect! Jammer dat onze eigen achtertuin niet zo groot is.

Tiengemeten

Speeltuin

Als beloofd gingen we na een tijdje richting de speeltuin waar Tiengemeten bekend om staat. Helaas kostte deze € 6,00 per kind (vanaf 2 jaar) en € 4,00 voor volwassenen en daar had ik niet op gerekend. Overigens begrijpelijk dat de speeltuin niet gratis is, maar ik vond het ook wel goed geweest voor vandaag. Met lidmaatschap van Natuurmonumenten krijg je per persoon trouwens € 2,00 korting. Volgende week gaan we terug en dan neem ik graag een kijkje. Dan krijgen we ook meer te horen tijdens een presentatie, ik ben erg benieuwd.

TIengemeten
Wachten op de pont

We keerden terug naar het haventje. Ik zocht een bord met vertrektijden, maar die staat er niet. Maar het is eigenlijk heel simpel: ieder uur om ongeveer kwart over gaat de pont weer terug naar het vasteland. En omdat het inmiddels half 3 was, besloten we hier lekker te blijven zitten. De meisjes renden wat af en aten tussendoor Sultana. Het was goed zo.

Eenmaal op de boot begon May al te knikkebollen – ongetwijfeld door de brommende pont in combinatie met het briesje in haar gezicht. Binnen tien minuten stonden we weer aan wal en halverwege de rit naar huis vielen beide kleintjes in slaap.

Tiengemeten

Algehele oordeel

Doordat we per ongeluk een week te vroeg op dit eiland belandden, hadden we alle tijd om lekker op ons gemak rond te lopen en te zien hoe schitterend het is. Onderweg staan voldoende bankjes om even lekker bij te komen en de weg is gelukkig overal verhard, dus je kan je kinderwagen meenemen. Of je fiets natuurlijk. Al kan je er ook eentje huren van Natuurmonumenten. Het eiland is verder autovrij. We hadden echt geluk met het fantastische weer, maar ook met regen is hier nog genoeg te doen. Zo kan je bijvoorbeeld een kijkje nemen in het museum en een lekkere pannenkoek eten.

Tiengemeten
Dit zegt alles, toch? 😉

Volgende week dus meer over Tiengemeten.

Ben jij weleens op Tiengemeten geweest?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

13 Replies to “Tiengemeten: een ervaring om nooit meer te vergeten!

 1. Oh, ziet er geweldig uit! En klopt het dat er daar Schotse Hooglanders zitten? Vind ik zulke prachtige dieren! 🙂

  1. Ja klopt inderdaad, vanmiddag verschijnt een tweede blog over Tiengemeten met foto’s van de Schotse hooglanders. Zijn zeker mooi, heel imposant.

  1. Echt een aanrader, alleen al om even helemaal tot rust te komen. Ver weg van de drukte, midden in de natuur. En inderdaad, dat heerlijke weer hielp zeker! 🙂

 2. Ik kende het helemaal niet. Maar het klinkt echt heel erg leuk!! En ik woon er dus blijkbaar heel vlakbij (ik heb het even opgezocht) Shame on me. Ik ga er heen!! 🙂

  1. Echt een aanrader. Volgende week kan ik je meer vertellen over de speelnatuur, maar alleen al rondwandelen met elkaar is echt fijn. Lekker je hoofd even leegmaken en uitwaaien of genieten van de zon. En het schijnt dat de kabouterzolder in het Rien Poortvlietmuseum ook echt een aanrader is (kreeg ik in reactie op Facebook).

 3. Haha, ik zag een foto op Insta maar ik begreep het niet. Hilarisch dit. Ook je piratenblunder bijgelezen. Haha. Zou zomaar mij kunnen zijn. Ik twijfel nog om te gaan volgende week.

  1. Ik hoop dat je alsnog komt, lijkt me gezellig!

   Hahaha ja het was echt een beetje stom, maar ik gooi het maar op de zwangerschapsdementie (waar je twee jaar later best nog last van kan hebben, vind ik)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *