gezinsvergadering

De zin en onzin van een gezinsvergadering

gezinsvergadering

Wekelijks bespreken wat er speelt? In een huis waar je allemaal redelijk druk bent, is het belangrijk om elkaar op de hoogte te houden. Wij kozen ervoor dat te doen met een gezinsvergadering. Echt even contact met en aandacht voor elkaar. Iets voor jou? 

Orde in de chaos

June en ik zijn nogal chaotisch van aard. Wanneer we belangrijke informatie niet in onze agenda opschrijven, vergeten we het gegarandeerd. En zo kwamen we op het idee een gezinsvergadering in te stellen. We gaan daarvoor ook echt aan tafel zitten: even los van de dagelijkse beslommeringen en het houdt je alerter.

Iedereen mag zijn zegje doen, we bespreken het weekmenu en kunnen bepaalde onderlinge irritaties uitspreken, om maar iets te noemen. In deze blog vertel ik wat de voordelen zijn van zo’n gezinsvergadering, wat we bespreken en waarom. 

Waarom elk (druk) gezin wel een gezinsvergadering kan gebruiken?

Eindelijk even tijd voor elkaar

Misschien gaat het er bij jullie thuis anders aan toe, maar van wat ik om me heen zie, lijken tieners wel vergroeid met hun mobieltje. Wanneer je iets vraagt, krijg je een half antwoord of iets te horen waaruit blijkt dat ze net niet hebben gehoord wat je zei. Tijdens zo’n vergadering gaan alle smartphones aan de kant en hebben we écht aandacht voor elkaar. Zeker met een naderende puberteit denk ik dat het heel belangrijk is. 

Duidelijkheid over alle afspraken

Eén van de onderdelen van onze gezinsvergadering is dat iedereen elkaars afspraken overneemt. Zo weet ik wanneer June bepaalde toetsen maakt, hoe laat Ro voetbalt en vertel ik hen welke evenementen die week op de planning staan, wie ik meeneem en hoe groot de kans is dat we op de terugweg in de file staan. Op die manier weet je waar je op kan rekenen. Bovendien plan ik nu veel beter welke dagen ik June help bij het huiswerk en wanneer Ro dat doet. 

Administratie

Wanneer moet welke bak naar buiten? Welke datum komen ze het oud papier halen? En hoe zit het met de verjaardagen voor komende week? Juist omdat ik nogal eens iets vergeet, is het prettig als de rest er ook van op de hoogte is. Zo helpen we elkaar vooruit (en voorkomen we dat we met lege handen op die verjaardag eindigen). 

Belangrijke nieuwtjes doorspreken

Omdat je heel bewust de tijd neemt voor elkaar, kan je meteen de laatste nieuwtjes doorspreken. En dan bedoel ik niet wat de achterbuurvrouw heeft uitgespookt met die ene man van de bakker (bijvoorbeeld), maar of er familieleden zijn die in het ziekenhuis liggen. Of dat je die vriendin van school graag wil helpen, omdat ze niet lekker in haar vel zit, maar niet weet hoe. 

Boodschappen en het weekmenu

Niks is vervelender dan gezeur om het avondeten, in mijn optiek. Ik wil gewoon kunnen genieten. En al is dat soms lastig met drie kinderen die tegelijkertijd hun verhaal willen doen en/of een peuter die met vies gezicht haar hap uitspuugt, het blijft mijn streven. Daarom bespreken we het vooraf. June kan vertellen waar zij trek in heeft of welke boodschappen nodig zijn. En wij houden daar rekening mee. Win-win! 

Irritatie uitspreken 

In de loop van de dagelijkse bezigheden kunnen er onderlinge irritaties ontstaan. Zolang die niet worden uitgesproken, blijven ze groeien. Tot zover niets nieuws natuurlijk, maar het is wel belangrijk dat we daar iets mee doen. Door aan te kaarten waar je tegen aanloopt (of behoefte aan hebt), kan je hopelijk de komende week weer positiever naar die bepaalde situatie kijken. De wekelijkse gezinsvergadering is het uitgelezen moment. Ook als je liever één op één wil praten, dan kan je dat moment meteen plannen. 

Complimenten uitdelen

Er is gelukkig ook ruimte voor positiviteit. Het hoeft niet verplicht en wekelijks, maar elkaar complimenten geven (voor die geleerde toets, de manier waarop je afgelopen week iets in het huishouden deed of wat dan ook) helpt je ook als gezin. Uiteindelijk gaan we allemaal harder lopen van een lieve opmerking dan alleen maar geklaag, toch? 

Hoe helpt het ons? 

Inmiddels hebben we al twee jaar lang gezinsvergaderingen. Daarbij moet ik wel eerlijk toegeven dat het af en aan is. De ene periode maken we bewust wekelijks tijd, andere keren wordt hij tussendoor gepropt of slaan we hem over. Maar eigenlijk is het wel belangrijk om hier aandacht aan te schenken. Zeker vanwege de drukte in onze levens. 

Als blogger ben je regelmatig bezig of onderweg, Ro heeft een belangrijke baan en natuurlijk de voetbal en June heeft huiswerk, een druk sociaal leven en haar sport. Volgens mij moet je in een druk gezin wel iets van structuur aanbrengen, wil je als geheel functioneren.

TIP: wij gebruiken hier de HomeWorkTime planner voor, die erop inspeelt met een wekelijks menu.

Hebben jullie een gezinsvergadering? 
Of zou het iets voor je kunnen zijn?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (36) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *