De 5 grootste uitdagingen van thuiswerkende moeders

uitdagingen thuiswerkende moeders

Na de geboorte van onze jongste dochter May was ik best zoekend: wat moest ik nu gaan doen? Echt gaan schrijven of toch weer de sollicitatieprocedures in? Na diep nadenken besloot ik me te voegen bij de thuiswerkende moeders. Maar dat bleek nog best wat uitdagingen met zich mee te brengen! 

Ik ben één van die thuiswerkende moeders

Wie mij al langer volgt, weet inmiddels dat we drie dochters hebben en ik naast de zorg voor mijn bloedjes van kinderen ook werk. Of, in elk geval, verwoede pogingen daartoe doe. Voorheen had ik de luxe dat beide kleintjes nog een gat in de dag sliepen (ruim drie tot vier uur achter elkaar), maar nu Rose daarmee gestopt is, ben ik vooral erg dankbaar dat mijn moeder een dagdeel oppast. Zonder haar (en Ro!) zou ik overlopen van de stress en een chronisch gebrek aan tijd. Thuiswerkende moeders hebben namelijk een paar bijzondere uitdagingen.

Lees ook Thuiswerken | Tips & tricks om van je hobby je werk te maken

De grootste uitdagingen van thuiswerkende moeders

Je huishouden laten voor wat het is

Daarom vind ik het bijzonder fijn om bij mijn ouders te zitten wanneer ik werk: even geen roepende wasmand, vaat die je afleidt of lumineuze ideeën om de keukenkastjes eens uit te soppen. Hoewel andere thuiswerkende moeders juist zweren bij die afleiding tussendoor, is het wat mij betreft beter om de boel echt de boel te kunnen laten.

De afhankelijkheid van middagslaapjes

Werken is nu eenmaal prettiger wanneer je geen onvoorspelbare ‘deadline’ hebt die in je nek hijgt. Zo kan je net lekker in je verhaal zitten, als je baby huilt van de honger of je dreumes besluit dat anderhalf uur slapen vandaag prima is. Plannen is daardoor eigenlijk een onmogelijkheid. Niet erg -het is het leven waarvoor thuiswerkende moeders meestal bewust hebben gekozen en dat biedt ook genoeg voordelen- maar handig is het niet altijd.

Thuiswerkende moeders zijn thuis

(Of bij hun ouders) Hoe dan ook vergeet je omgeving weleens dat je daar met een reden zit te rammelen op je toetsenbord. Je verdient daar je geld mee, net als ieder ander die dat doet. Het verschil van locatie maakt echter dat je veel vaker wordt aangesproken of gevraagd zal worden om een gunst. Zelfs Ro vindt het lastig om niet ‘even’ iets te komen vragen, zegt hij weleens. Ik vind het niet erg, maar het is soms moeilijk om duidelijk te zeggen dat je nu geen tijd hebt. Zeker tegen naasten met wie je graag kletst.

Als het niet de anderen zijn, ben je het misschien zelf wel

Ook de dagen dat niemand om je aandacht of een gunst vraagt, zal je misschien merken dat je een schuldgevoel bekruipt omdat je niet de aandacht hebt die je zou moeten geven aan anderen. Zo kwamen mijn zusje en neefje laatst op bezoek bij mijn ouders en ik zat misselijk van het schuldgevoel boven. Naar beneden gaan, zou betekenen dat ik mijn drukke werkzaamheden en ‘schrijfflow’ moest onderbreken. Hoewel ik me voorhield dat ik ook niet zomaar had kunnen weglopen, wanneer ik een baas had, vond ik ook dat ik daar eigenlijk niet kon blijven. Mijn zusje vertrok als gepland al snel weer richting huis. Ik ook, omdat ik was blijven zitten en met dat miserabele schuldgevoel mijn hele ‘flow’ om zeep had geholpen.

Snoepen

Misschien hebben anderen daar geen last van, maar ik ben sneller geneigd iets lekkers te pakken tijdens het werk dan wanneer ik bij een baas zou zitten. Wanneer elk moment de telefoon kan rinkelen, kan je immers moeilijk even een Twix naar binnen werken. En als je collega’s meekijken, snoep ik toch minder relaxed. Zodra niemand op je vingers meekijkt, smaakt dat iets te grote stuk Tony’s net wat lekkerder. Net als die paar gelegenheidskoekjes.

Zou jij kunnen thuiswerken? En wat zouden jouw grootste uitdagingen zijn?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto van de thuiswerkende moeder is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “De 5 grootste uitdagingen van thuiswerkende moeders

 1. Ik werk weleens thuis als ik geen les hoef te geven en een afspraak op een andere locatie heb. Dan scheelt het me met heen en weer rijden, want de locatie waar ik meestal werk zit echt in een uithoek. Kinderen zijn dan toch op school, dus ik kan me dan prima concentreren. Moet dan wel een wekker zetten om die afspraak dan niet te vergeten.
  Maar altijd maar thuiswerken… dan zou ik me inderdaad ook vergrijpen aan chocola.

 2. Ik zou in hoge nood thuis kunnen werken. Als er bijvoorbeeld iets af moet, maar anders dan dat: nee. In het verleden werkte ik wel veel thuis, maar na de geboorte van mijn zoontje zie ik het niet meer zo zitten. Ik ben op dit moment al snel afgeleid als ik op kantoor werk, thuis is het denk ik nog lastiger! Ik heb enorm veel respect voor mensen die thuis kunnen werken terwijl ze kindjes thuis hebben.

  1. Nee dan werkt het voor jou inderdaad niet. Het is voor mij vooral bij mijn ouders vooral heel prettig, dan heb ik die afleiding voor mezelf niet zo.

 3. Grappig, ik snoep dus veel meer op kantoor dan thuis… Bij mijn laatste baan waren altijd snoepjes aanwezig waarmee je je snoeppot kon vullen. Ook was er elke week wel taart. Thuis vergeet ik zelfs om fruit te pakken.

  1. Haha ja dat kan idd ook wel, als iemand een goede pot met snoep heeft staan… En het voordeel van thuis is dat je in elk geval een stukje controle hebt op de boodschappen, dus mijn snoepverslaving komt wel een beetje uit eigen hand 😀

 4. Thuiswerken lijkt me fijn in zoverre dat je het kan indelen hoe je wilt. Dus geen ruziënde kids of poepluiers tussendoor. ? Of je bent aan het werk of je bent aan het zorgen voor de kids vind ik. Niet allebei.

  1. Dat is inderdaad wel heel fijn ja. Je kan lekker door, zonder afleiding.
   Die combinatie is geen doen nee, zelfs als je het zou willen dan lukt dat niet.

 5. Thuiswerken lijkt mij heerlijk. Maar in combinatie met een kind die ook aandacht wil, zou ik het wel een hele uitdaging vinden. Dus dan het liefst dat de kleine wel op de opvang zit.

  1. Ja, opvang (in de vorm van oppas, KDV of gastouder) is eigenlijk wel noodzaak. Anders ben je aangewezen op de uren dat je kinderen slapen. Werk is uiteindelijk werk, zonder mijn moeder en Ro zou het hier ook niet lukken.

 6. Het lastigste vind ik dat ik altijd de sluitpost ben. Want ik ben thuis. En omdat ik ‘eigen baas’ ben het meest flexibel. En dus moet ik mijn agenda aanpassen.

  En soms baal ik daar wel eens van.

 7. Als ik thuiswerk, dat wil zeggen dat ik mijn buitenshuis baan van locatie laat verwisselen en mee naar huis neem. dan zorg ik er wel voor dat de kids op de opvang zitten. Zo heb ik geen afleiding van ze. Meestal werk ik dan zo efficient en geconcentreerd dat ik veel meer werk gedaan krijg.

  1. Ja dat is zo, anders zit je net ergens in en moet je weer opkijken omdat iemand zijn teen stoot, aandacht wil etc. Dan krijg je helemaal niets gedaan. En afhankelijk zijn van slaaptijden schiet niet op, in elk geval niet na de babytijd. Als je in één keer door kan, werk je veel lekkerder.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten