Van je hobby je werk maken? Zo doe je dat!

van je hobby je werk maken thuiswerken

Thuiswerken roept veel belangstelling op. Soms krijg ik vragen over de redenen waarom ik vanuit huis werk. Een andere keer willen mensen weten hoe ik het aanpak en hoe we het financieel regelen. Daarom besloot ik vandaag eens dieper in te gaan op het thuiswerken en openheid te geven over hoe ik van mijn hobby mijn werk maakte.

Van je hobby je werk maken

Ik denk dat het misschien wel de grootste wens is van iedereen: dat je geld mag verdienen met iets dat je fantastisch vindt. Toch lijkt het vaak een ver-van-je-bed-show. Uiteindelijk betekent het vaak een investering op een ander vlak (financiële zekerheid of letterlijk investeren in de juiste apparatuur) en dat kan of wil niet iedereen opbrengen. Maar het is wel mogelijk. Hoe je van je hobby je werk kunt maken? Ik geef je wat tips en vertel hoe wij het aanpakten. En ik hoop van harte dat je op een dag net zo fluitend naar je werk gaat als ik!

Is thuiswerken iets voor jou?

Om maar meteen met de belangrijkste vraag te beginnen. Hoe weet je nu of thuiswerken bij je past? Je kunt moeilijk je goedbetaalde baan in de sloot gooien, omdat die vrijheid je wel lekker lijkt. Ik kan je bovendien niet adviseren in wat wel en niet slim is. Wat ik wel kan? Vertellen hoe thuiswerken in de praktijk is. Aan de hand van mijn ervaring kom je misschien dichterbij de keus ervoor te gaan of het te laten voor wat het is.

Wat heb je nodig om vanuit huis te kunnen werken?

Passie

Omdat niemand je controleert, moet je daadwerkelijk veel plezier in je werk hebben. Anders bestaat de kans dat de vaat op het aanrecht je harder roept dan je werkplicht. Of dat je zomaar iets gaat drinken met vriendin A. terwijl een deadline op je wacht. Dus passie moet er zijn. Alleen dan kan je de discipline opbrengen om toch aan de slag te gaan. Sterker, je vindt het zelfs leuk!

Een goed werkende telefoon en computer of laptop

De basis voor iedereen die vanuit huis werkt is een goed werkende telefoon en een computer. Om je administratieve zaken mee te regelen, klanten te kunnen bereiken, je bedrijfsplan uit te schrijven… Bedenk het maar!

Een rustige werkplek

Wanneer je vol in de chaos zit, kan je op je vingers natellen dat werken er niet van zal komen. Dus regel voor jezelf een prettige werkplek. Of het nu de bank is als de kinderen op school zitten, een heus kantoor of voor mijn part je bed – dat maakt niet uit. Maar zorg er wel voor dat de rest van het gezin niet op je lip zit.

Steun van je partner

Zeker wanneer je ook een gezin hebt, is de steun van je partner heel belangrijk. Sta open voor elkaars kritiek, onzekerheden en misschien zelfs zorgen. Als je vanuit huis gaat werken en/of een onderneming start, dan doe je dat (indirect) samen. Hij of zij zorgt voor de kinderen wanneer je werkt, zorgt voor financiële ondersteuning wanneer het bij jou minder goed gaat. En dat is zo belangrijk. Dus investeer hier echt tijd in. Ook wanneer je al een tijdje bezig bent trouwens: informeer regelmatig of de ander ook nog vindt dat het goed gaat.

Hoe zijn de verdiensten?

Laat me gelijk beginnen met een open deur die toch écht heel belangrijk is: als iets er te mooi uitziet om waar te zijn, dan is het dat doorgaans ook. Teksten schrijven en daar duizenden euro’s mee verdienen, pennen inpakken voor een bovenmodaal salaris en soortgelijke zaken vallen altijd tegen. Houd er dus rekening mee dat de eerste maanden of zelfs jaren vooral een kwestie van investeren zijn. Of je dat kan en wil missen, dat is aan jou en je gezinssituatie. Je kunt altijd kijken of jullie het in de basis redden op één salaris.

Bloggen als beroep

Wil je een blog starten en daar uiteindelijk je bedrijf van maken? Besef dan dat er bijna geen shortcuts richting succes zijn: je zal in het begin keihard moeten werken voor relatief weinig. Ik schreef het eerste jaar wekelijks 7-10 blogs en verdiende daar geen cent mee. Zelfs toen ik de overstap maakte naar een eigen domeinnaam en gemiddeld 10-20 teksten per week schreef, duurde het nog een ruim halfjaar voor ik betaalde opdrachten ging doen.

Die tijdspanne is niet representatief waarschijnlijk; veel dingen pakte ik verkeerd aan, omdat ik vooraf niet het idee had hier een onderneming van te kunnen maken. Maar het illustreert wel dat je niet direct gouden bergen moet verwachten. Het is en blijft keihard werken. Dus alleen doen als het je passie is, dan komen de leuke inkomsten vanzelf.

Leven van één salaris? Maar dan verdient je man zeker tonnen!

Voorheen dacht ik ook dat het rondkomen van één salaris alleen was weggelegd voor mensen die minstens dubbelmodaal verdienen. Gelukkig bleek voor ons op te lossen met het maken van de juiste keuzes. Door die vakantie te laten voor wat het is, te gaan huren en een kleine auto te rijden, kom je al heel ver. Maar goed, het is aan jou hoe groot je droom is en hoeveel jullie bereid zijn daarvoor te laten.

Hoe ga je verdienen?

In principe is het vrij simpel: jij levert een product/dienst en iemand anders geeft je daar geld voor. Maar hoe krijg je nu die eerste klanten?

  • Plaats een advertentie. Dat kan in het plaatselijke sufferdje, maar net zo goed op de muur bij de lokale snackbar of in een verenigingsblad. Belangrijke informatie: wie ben jij, wat lever je, waarin onderscheid je jezelf en hoe kunnen mensen je bereiken?
  • Benader zelf bedrijven of particulieren. Kan doodeng zijn, maar besef ook dat als jouw product goed is, anderen dat vanzelf wel gaan zien. Verbind er eventueel een opvallende actie aan vast: bij bestelling van een bulkopdracht, krijgen ze een doos tompoezen voor de financiële afdeling. Of betaalbaarder: geef klanten het idee dat ze nú bij jou moeten zijn, omdat je alleen deze week 20% korting geeft.
  • Via via – eigenlijk de allerbeste vorm van reclame. Wanneer een bekende je aanprijst, is de kans groter dat een bedrijf of particulier je benadert voor nieuwe opdrachten.
  • Op een netwerkborrel, die eigenlijk in elke woonplaats wel worden georganiseerd. Stap erop af en ga ervoor! Klets een beetje met mensen, ook als er geen raakvlakken zijn: je weet immers nooit wat iemand in de toekomst voor je kan betekenen.
  • Wees actief op social media en laat je daarin ook goed voorlichten. Als jouw prachtige cupcakes goed op de foto staan, dan krijg je sneller nieuwe klanten omdat ze je via internet hebben gevonden. Onderschat de kracht van het wereldwijde web dus niet!
  • Houd moed en zet door! Je zal misschien honderd keer ‘nee’ horen, maar nummer 101 biedt je een fantastische klus aan. Jij hebt talent, jij wil dit en jij kan het! Bovendien zijn alle groten der aarde ook klein begonnen.
  • Als je een freelance tekstschrijver wil worden, begin te bloggen om een portfolio op te bouwen. Kan tot bijzondere dingen leiden 😉

De voordelen van thuiswerken

Je bent eigen baas

Niet iedereen vindt dat prettig, maar ik functioneer toch het best wanneer ik alles zelf kan beslissen. Om maar een voorbeeld te noemen: ik hou niet zo van opgelegde hiërarchie. Iedereen is mijn ogen gelijkwaardig en respect moet je verdienen. Wanneer het hele bedrijf buigt als manager X voorbij loopt, dan kan ik daar weinig mee wanneer ik hem zelf een slappe hap vind. Ik buig niet zo mee en dat is een eigenschap die niet altijd fijn is binnen een grotere organisatie. Nu ben ik de baas, voelt toch prettiger. En nee, daar hoeft niemand voor te buigen 😉

Geen file

Nu moet ik dit wel nuanceren, want als blogger ga je toch met enige regelmaat richting Amsterdam of Utrecht. Maar buiten die dagen om hoef ik gewoon niet in de file te staan en dat vind ik heerlijk. Ik start mijn laptop en kan beginnen.

Flexibele werktijden

Dus wanneer het mooi weer is, kan ik de boel de boel laten en naar het strand gaan. Of als iemand mijn hulp nodig heeft, kan ik die tot op zekere hoogte ook bieden. Daarnaast start ik sommige werkdagen al om half 7 ‘s ochtends en ga door tot half 6. Omdat die 17.30 uur sowieso mijn vaste eindtijd is, merkt het gezin er weinig van en ik kan toch overwerken.

Je verdient je eigen geld

En dat geeft veel voldoening, omdat je er ook keihard voor werkt. Misschien wel harder dan je ooit hebt gedaan.

Je zit in je eigen omgeving

Voor sommige mensen kan dat juist een belemmering zijn, maar ik vind het heel prettig. Ik hou van ons huis en bovendien kan ik altijd even langs de kinderen lopen (of zij langs mij). Welke andere werkgever zou daar evenveel begrip voor kunnen tonen als jijzelf?

Wat zijn de valkuilen van thuiswerken?

Het is natuurlijk niet alleen maar makkelijk:

Eigenlijk kan je niet ziek zijn

Geen werk, geen geld. En in sommige gevallen: geen geld, geen eten. Dus hoe hondsberoerd je ook bent, werk gaat altijd door. Daardoor lig je soms met knallende koppijn in bed toch je mails te beantwoorden en bel je met fikse verkoudheid toch die ene klant, omdat de deadline nadert. Je zal wel moeten.

Werkomgeving en je huis zijn dezelfde plek

Dat is een voordeel, maar zeker ook een nadeel. Want hoe bewaak je de grenzen? Je bent toch snel geneigd om nog eventjes iets te doen in de avonduren, waardoor je te laat gaat slapen. Of om in bed door te werken vanaf je telefoon. En wat denk je van ‘s ochtends opstaan en direct beginnen? Voor je partner niet altijd leuk, voor jezelf evenmin.

Als jij niet erkent dat je werkt, doet een ander dat ook niet

Wanneer je vanuit huis werkt – en zeker wanneer je een hele mooie hobby hebt weten uit te bouwen tot je werk – denken mensen toch vaak dat je ‘maar’ thuis bent. Dat jouw werk minder belangrijk of zwaar is dan dat van hen, want zij zitten toch dagelijks in de file/hebben te maken met lastige klanten etc. Je zou er zelf bijna in meegaan. Maar dat is echt één van de grootste valkuilen:

  • Jouw werk is minstens zo intensief als dat van iemand die op kantoor zit: je werkt jezelf drie slagen in de rondte voor een minimaal salaris. En je investeert je complete ziel en zaligheid in je onderneming. Als je dat niet voor jezelf erkent, waarom zou een ander dat dan doen?
  • Wanneer je man/vrouw op het werk zit, vind je misschien dat je tijdens jouw eigen werkdag alsnog het huishouden moet doen of voor Jan en alleman moet klaarstaan. Toch is het beter om dat alles te laten voor wat het is: jij werkt en hebt dus geen tijd. Als je op kantoor had gezeten, zou je nu immers ook niks kunnen doen. Probeer dat als leidraad te nemen en het gaat een stukje makkelijker.
  • Wees niet hele dagen bereikbaar voor anderen. Ik deed dat in het begin wel, maar dan raak je toch steeds afgeleid. Of je zit tussendoor een uur te bellen. Inmiddels hou ik het bij zakelijke app’s en het noodzakelijke, voor de rest ligt mijn telefoon ergens anders. En ik merk ook dat iedereen die ons als gezin nodig heeft nu contact opneemt met Ro.

Kortom,

Thuiswerken is ook een grote les voor jezelf. Je zal moeten ontdekken wat fijn voelt voor jou en je gezinssituatie. Bovendien is het best lastig om het zo serieus te nemen als je net begint misschien. Zeker als je van je passie je werk kan maken en dus daadwerkelijk bijna elke dag met veel plezier aan de slag gaat. Je moet erin groeien denk ik. En hopelijk kan je wat tussenstapjes overslaan met mijn tips voor thuiswerken 😉

Thuiswerken: iets voor jou?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding: Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Van je hobby je werk maken? Zo doe je dat!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten