Thuisbevalling (deel 2): de bijzondere geboorte van May

thuisbevalling deel 3

De verloskundige adviseerde me om mijn wens zo snel mogelijk te bevallen, los te laten. Ik zou moeten afwachten tot mijn baarmoedermond klaar was met rijpen. Zuchtend hoopte ik maar dat dit niet zou leiden tot een zwangerschap van 42 weken. Vandaag mijn thuisbevalling deel 2.

Lees hier deel 1

Mijn thuisbevalling deel 2

Elke vrouw is anders

Kwaad op mezelf, doordat ik mijn lichaam kennelijk zo slecht kende, negeerde ik de ochtend daarop de krampen in mijn buik. Het zou wel weer niet zo zijn. Ik vroeg me oprecht af waarom je lichaam geen apart mechanisme bezit, dat aantoont of je bevalling begonnen is. Internet bood ook geen soelaas, want ‘elke vrouw is anders, dus ook elke bevalling’. Ongetwijfeld waar, maar daar koop je als hormonenbonk niets voor. Ro, die wél vermoedde dat het nu misschien toch wel begonnen was, had inmiddels zijn werk afgebeld en zorgde voor Rose en June. Nog in de veronderstelling dat dit weer loos alarm was, probeerde nog maar ik wat te slapen.

‘Je luistert niet!’

Pas tegen lunchtijd hees ik mezelf moeizaam in mijn joggingbroek en strompelde naar beneden, richting eettafel. June vertelde levendig iets over school, terwijl ik met dichtgeknepen ogen de hevige kramp in mijn buik onder controle probeerde te krijgen. ‘Jij bent leuk!’ mopperde ze, ‘zit ik hier iets te vertellen en dan let je helemaal niet op. En dan zeg je tegen mij dat ik je aan moet kijken als je tegen me praat.’ Ik legde uit dat ik veel pijn in mijn buik had, maar dat maakte weinig indruk. Nuchter (en vooral duidelijk teleurgesteld in mijn desinteresse) merkte ze op dat ik dan misschien beter op bed kon gaan liggen.

Contact met de verloskundige

Niet veel later deed ik dat dan ook maar. Toen ik rond de zeven uur lang vrijwel onafgebroken om de vier minuten krampen had gevoeld, belde ik op hoop van zegen opnieuw. De verloskundige wilde komen kijken, maar ik hield het af. We spraken af dat als het aan zou houden, ik over een uur opnieuw zou bellen. Ro kwam elke keer even polshoogte nemen en raadde aan haar toch langs te laten komen. ‘Daar is ze toch voor? Dan weet je tenminste waar je aan toe bent,’ vond hij. Cynisch en met in mijn achterhoofd dat deze weeën-activiteit ongetwijfeld subiet zou stoppen als de verloskundige zich in een straal van tien meter rond ons huis bevond, liet ik haar toch maar komen. Wie weet kon ze toch iets vertellen over het proces van rijpen?

Het rijpen was klaar!

Wonder boven wonder kwam ze dit keer wel eindelijk met positief nieuws: het rijpen was klaar en mijn ontsluiting zou snel beginnen. ‘Wie weet tot vanavond al,’ zwaaide ze me lachend gedag. Enigszins cynisch rekende ik op morgenmiddag, maar ik hield me in. Mijn moeder haalde de meisjes op en ik vroeg June, voor ze wegging, of ze ‘s nachts ook eventueel wakker gebeld zou willen worden – mocht het snel gaan. ‘Ja natuurlijk,’ glunderde ze. Net als wij kon zij ook bijna niet wachten.

Heb jij het rijpen van je baarmoedermond ook meegekregen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Lees hier hoe de thuisbevalling afliep


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

5 thoughts on “Thuisbevalling (deel 2): de bijzondere geboorte van May

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten