Thuis bevallen: wat je écht moet weten!

THUIS BEVALLEN – Hoop je straks jullie baby thuis ter wereld te brengen? Ik kan je uit ervaring vertellen dat wanneer het goed gaat, dit één van de mooiste ervaringen wordt die je op bevallingsgebied kan meemaken. Maar wat moet je weten? Thuis bevallen vergt namelijk iets meer werk dan in het ziekenhuis. Ik vertel je alles dat je moet weten! 

Thuis bevallen

Als ik terugkijk op mijn bevallingen, dan waren het drie volkomen verschillende ervaringen. De eerste twee vonden plaats in het ziekenhuis. Maar de enige bevalling waar ik echt heel blij en trots op terugkijk, was mijn derde keer – gewoon in ons eigen bed. Waarom? Ik ervaarde veel meer rust thuis. Zowel mentaal als lichamelijk. De kinderen konden gewoon worden gehaald door mijn moeder, ik ijsbeerde over de bovenverdieping en voelde dat het goed was. Ro zei later nog dat hij me zo ontspannen vond. Naar omstandigheden natuurlijk. Het voelde zo natuurlijk en juist doordat ik geen enkele mogelijkheid had om pijnstilling te nemen, kon ik echt rust ervaren. Mits het je gegeven is (laat dat voorop staan), kan ik het echt iedereen aanraden.

Welke vormen van thuis bevallen zijn er?

Als je kiest voor een thuisbevalling dan zijn er verschillende mogelijkheden:

 • In bed (dat op klossen staat)
 • Op een baarkruk
 • In een bevallingsbad

Risico’s van thuis bevallen

In principe is thuis bevallen even veilig als bevallen in het ziekenhuis. De voor- en nadelen van thuisbevallingen tegenover die in het ziekenhuis strepen elkaar namelijk weg. Zo is de kans minder groot op ingrepen als je thuis bevalt, komen jullie niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën en je hoeft niet in de auto te zitten met weeën. Ook kan je grotendeels zelf het verloop bepalen.

Mocht het misgaan dan is het goed om te weten dat minder dan 5% een spoedgeval betreft. Complicaties komen wel voor, zeker bij een eerste bevalling is die kans wat groter. Tot slot is thuis bevallen fijner voor de portemonnee: het kost je geen eigen risico.

Wanneer mag je niet thuis bevallen?

Er zijn een aantal situaties waarin je niet thuis kunt bevallen.

 • Een ziekenhuis ligt verder weg dan de landelijke norm. Het gaat dan bijvoorbeeld om schippersvrouwen en vrouwen op Vlieland en Terschelling.
 • De baby wordt te vroeg of te laat geboren.
 • Wanneer een eerdere bevalling plaatsvond via een keizersnede of de moeder voorheen complicaties had tijdens het bevallen.
 • Bij een meerling.
 • Als de vliezen langer dan 24 uur geleden gebroken zijn.
 • Wanneer de baby in stuit ligt of het hoofdje erg groot is.

Hoeveel procent van de bevallingen vindt thuis plaats?

1 op de 5 vrouwen bevalt nog thuis. Dat is aanzienlijk minder dan toen onze moeders bevielen. Waarom bevallen vrouwen tegenwoordig vaker in het ziekenhuis?

 • Vrouwen voelen zich veiliger in het ziekenhuis (op één na staan mijn vriendinnen er ook allemaal zo in)
 • Het dichtstbijzijnde ziekenhuis staat te ver weg om veiligheid te kunnen garanderen
 • Tegenwoordig kiezen vrouwen vaker voor pijnstilling en de meeste vormen kunnen alleen worden toegediend in het ziekenhuis (denk aan de ruggenprik, pethidine of lachgas)

Wat gaf de doorslag om zelf te kiezen voor een thuisbevalling?

Mijn eerste twee zwangerschappen eindigden in het ziekenhuis. De derde keer wilden we lange tijd ook die kant op, tot de avond voor de bevalling. Onze verloskundige gaf ons genoeg vertrouwen in mijn lichaam, haarzelf en de hele situatie, waardoor we toch besloten te kiezen voor thuis bevallen. Gelukkig, zo weet ik inmiddels. Het was een ontzettend mooie ervaring, relaxed (althans, voor zover dat opgaat als je een kind uit je lichaam perst) en bovendien in onze eigen omgeving. Ben ik nu pleitbezorger voor de thuisbevalling? Nee. Maar ik wil je vandaag wel vertellen wat je allemaal moet weten voor je aan dit avontuur begint. Lees je mee?

Thuis bevallen? Dit moet je weten!

Zorg ervoor dat je alles hebt klaarstaan

Misschien logisch, maar echt belangrijk om goed bij stil te staan. Wil je in bad bevallen? Op bed of baarkruk? Staand of juist liggend? Overdenk alle opties en zoek uit wat bij jullie past. Een bad kan moeilijk last minute worden aangerukt. Bovendien heb je bepaalde zaken nodig (zie onderstaand lijstje en informeer nog even bij je verloskundige of je dan écht alles hebt).

En vergeet niet: vanaf 37 weken ben je verplicht te slapen op klossen of een bed op minimaal 80 cm. werkhoogte. Echt, zeker bij een thuisbevalling geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is.

Ook belangrijk: regel tijdig een oppas voor je andere kindje(s). Zodra de weeën beginnen, is het belangrijk dat je volledig in jezelf kan opgaan. Al zijn er ook mensen die hun kinderen er juist graag bij hebben zoals in dit bijzondere (liefdevolle, maar ook expliciete) filmpje. 

Hou rekening met een ander scenario dan gepland

Misschien heb je het hoofdstuk ‘bevalling’ in een ver hoekje van je hoofd gestopt om maar niet over te hoeven nadenken. Of juist uitgedacht van A tot Z? Onthoud in elk geval dat veel bevallingen anders lopen dan verwacht. Het zou dus zomaar kunnen dat je uiteindelijk met spoed naar het ziekenhuis moet, ze beslissen je te gaan inleiden of je om een andere reden tot medisch bestempelen. Wees hiervan bewust, dat voorkot hopelijk een te grote teleurstelling. Op zo’n moment wil je geen stress over de inhoud van je vluchtkoffer, dus zorg dat deze al klaar staat. En nog een laatste handige tip: schrijf een bevallingsplan!

Vertrouw op je eigen lichaam en de verloskundige

Hoewel ik normaal helemaal vrij pragmatisch ben, vertrouw ik sterk op de zelfredzaamheid van het menselijk lichaam. Tijdens een bevalling (die min of meer volgens het boekje verloopt) keer je steeds meer in jezelf en komt een bepaalde oerkracht vrij die de bevalling bijna als vanzelf leidt. Dat klinkt misschien zweverig, maar anders kan ik het niet omschrijven. Door op je lichaam te vertrouwen én goed te luisteren naar je verloskundige, verklein je de risico’s op complicaties.

Je bent thuis misschien sneller geneigd weer van alles te gaan doen

Ik had geen hechtingen, dus wilde eigenlijk na de bevalling wel meteen even lekker opstaan en gaan douchen. Dat kwam me op een preek van kraamverzorgster én verloskundige te staan. Dat je in je eigen huis bent, omringd door eigen spullen, maakt het toch aantrekkelijker om snel weer je leven op te pakken. Dat ervoer ik in het kraamhotel bijvoorbeeld helemaal niet. Maar goed, dit punt is mogelijk persoonsgebonden. Sommige vrouwen ervaren die druk (gelukkig) totaal niet om van alles te gaan doen.

Als alles goed gaat is thuis bevallen zo bijzonder!

Meerdere vrouwen die ik sprak over dit onderwerp beamen het: thuis bevallen is prettig. Je eigen omgeving, vrijheid, omgeven door mensen die je na staan en je verloskundige. Niet met ontsluitingsweeën de auto in (mijn nachtmerrie was altijd dat je dan in de file eindigt), geen wisseling van de wacht wanneer je er bijna bent, niet die steriele lucht of medische ingrepen (inleiden is bijvoorbeeld geen pretje en dat is volgens mij nog het minst erge)…

Ik gun echt elke vrouw zo’n fijne ervaring, waar hij dan ook plaatsvindt! 

Deze spullen zijn nodig bij een thuisbevalling

 • Kraampakket (alcohol, desinfecterende zeep, gaascompressen, handschoenen, inlegverband, kraammatrassen, kraam- en normaal verband, matrasbeschermer, navelklem, onderlegger, stretchbroekjes, watten)
 • Klossen om het bed te verhogen tot ten minste 80-90 centimeter en een ondersteek, te leen bij de lokale thuiszorgorganisatie
 • Emmer en vuilniszakken (voor de placenta en afval)
 • Oud beddengoed
 • Hydrofielluiers (ook handig om een stapel oude luiers te hebben)
 • 2 thermometers: één voor jezelf en één voor de baby (of hou alcohol bij de hand om hem tussendoor steeds te kunnen desinfecteren)
 • Goede verlichting
 • Warme doek om de baby in te wikkelen na de geboorte.

Verder handig om te hebben:

 • Een nat washandje om jezelf even te kunnen opfrissen tijdens de bevalling
 • Lippenbalsem
 • Borstcompressen voor het geval je gaat lekken
 • Crème tegen tepelkloven
 • Dextro energy
 • Warme sokken
 • Kennis over borstvoeding
 • Een speldje of armbandje dat je kan wisselen na het geven van de borst; zo weet je altijd welke kant je als laatst gegeven hebt. Mits je niet vergeet te wisselen. 
 • Genoeg leesvoer. Probeer je lichaam nu zoveel mogelijk rust te geven en ontspanning te zoeken.

Wist je dit al over de thuisbevalling?

Vruchtwater

Als je vliezen worden gebroken tijdens de bevalling kan er ineens een golf vruchtwater naar buiten komen. Zorg dus dat je bed écht heel goed is afgedekt, tenzij je de matrassen na afloop kan weggooien.

Ramen dicht

Geloof me, hartje zomer bevallen met je ramen potdicht is geen pretje. Ook niet voor de geur na afloop waarschijnlijk, want je zweet je kapot. Maar het is wel belangrijk voor de baby om niet in een koude of tochtende kamer ter wereld te komen. Uiteraard mogen de ramen na afloop wel open, maar alleen als je kleintje lekker warm ligt.

Zorg voor warme kruiken

Om dezelfde reden als hiervoor: de baby moet ook op temperatuur blijven wanneer jij of papa niet in de buurt zijn. Op het moment dat jij wil gaan douchen, is het belangrijk dat je kleintje lekker warm blijft.

Krukje of plastic stoel onder de douche

In het ziekenhuis zijn deze meestal automatisch aanwezig. Net na de bevalling moet je niet te veel en te snel willen, want dan kan je behoorlijk draaierig worden. Rust houden (dus ook onder de douche) is heel belangrijk.

Flesje water bij de wc

Niet om te drinken, maar om na elke keer dat je plast te kunnen spoelen. Niet alleen goed als je hechtingen hebt, maar sowieso: kort na de bevalling kan je nog geen toiletpapier gebruiken.

Placenta

Je moet een emmer bij je bed hebben met daarin een vuiniszak, zodat de placenta kan worden weggegooid.

Kraamzorg

Dit punt zal vast wel iemand een keer tussendoor hebben verteld, maar ik wist het niet meer. De kraamverzorgster is aanwezig bij je thuisbevalling. Of althans, dat kan zo zijn: in mijn geval kwam ze net een kwartier te laat binnen. May had nogal veel haast.

Heb je aanvullingen? Of lijkt thuis bevallen jou echt verschrikkelijk?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Bronnen 

 

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

24 thoughts on “Thuis bevallen: wat je écht moet weten!

 1. Ik ben beide keren in het ziekenhuis bevallen – moest ook wel. Maar ik zag thuis bevallen ook eigenlijk niet zo zitten, had daar alles behalve een romantisch beeld bij

 2. O jeetje wat komt er veel bij kijken zeg! Mijn vriend zou het heel fijn vinden als we een kindje zouden krijgen als het dan thuis geboren zou kunnen worden. Ik zou het echt niet weten.

 3. Zelf kan ik er niet over meespreken. Mijn moeder is 2x bevallen in het ziekenhuis,
  Dit filmpje heb ik uitgekeken en was eigenlijk eerst geshockeerd omdat ik nog nooit zoiets van dichtbij gezien heb. Van zodra het kindje geboren was, vond ik het een mooi moment. Hoe het gezin het kindje verwelkomde en hoe het kindje genot van verse moedermelk.

  1. Ja ik na de laatste keer ook. Mits het goed gaat (natuurlijk) is het zoveel rustiger. De laatste keer was alleen de verloskundige bij ons en ik voelde me naar omstandigheden zo relaxed.

 4. Mijn jongste dochter is thuis geboren en ik heb dat als prettiger ervaren dan toen ik van mijn oudste in het ziekenhuis beviel. Vond het heel fijn om de kraamverzorgster erbij te hebben. In het ziekenhuis was het zo druk dat er amper naar je omgekeken werd.
  Alleen had ik wat moeite met het verlaten van de badkamer toen mijn vliezen gebroken waren: ik wilde niet dat die zooi op mijn mooie vloerbedekking kwam, haha!
  Nog wel iets om rekening mee te houden: vanaf 100 kg willen ze liever niet dat je thuis bevalt, voor het geval er iets gebeurt waarbij ze jou moeten versjouwen. En goed licht is ook handig. Zeker als je een ouwe mopperkont als verloskundige hebt die anders alleen maar aan het klagen is dat ze niks kan zien.

  1. Ja die drukte herken ik ook wel. En het idee dat je net gehecht bent aan mensen, waarna ze weer plaatsmaken voor de volgende shift vond ik ook lastig.

   Haha ja snap ik wel! O dat zijn goede punten ter aanvulling, dat wist ik eigenlijk niet van die 100 kg. Logisch wel eigenlijk. Haha had ze een bouwlamp gewild? 😉 Nee hoor ik snap wel dat goed licht handig is, in elk geval als het hoofdje staat.

 5. Volgens mij wist je dit al, maar ik wilde van mijn derde kindje dolgraag thuis bevallen…Het mocht helaas niet zo zijn en werd met precies 42 weken zwangerschap ingeleid…Ik heb hier echt wel pijn in mijn buik van gehad. Had het graag ervaren!

 6. Ik ben thuis bevallen van onze dochter, heerlijk! Zo was het gepland en zo ging het ook. Uiteindelijk stond er wel een ambulance voor de deur. Gelukkig was die niet nodig, maar het hele dorp wist wel dat er een kindje geboren was? Ik heb absoluut geen spijt van mijn thuis bevalling en zou het een eventueel volgende keer weer thuis willen.

  1. Haha hoefden ze in elk geval niet te speculeren 😉
   Prettig idee dat hij standby stond. Ik zou het een volgende keer ook thuis doen als het kan inderdaad, zo fijn!

  1. Mooi dat je die keus hebt gemaakt. Denk zelf toch altijd dat je dichtbij je gevoel moet blijven, ziekenhuis kan ook een heel fijne ervaring zijn. Bovendien ben je daar ook in goede handen.

 7. Ik had eigenlijk bedacht om in het ziekenhuis te bevallen en toen ging het op een gegeven moment zo goed, dat ik dacht ik blijf thuis.. alleen toen stopte de ontsluiting en moest ik toch nog naar het ziekenhuis. Een volgende keer zou ik zeker een thuis bevalling overwegen.

  1. Jammer dat het zo is gelopen, wel fijn dat je dat gevoel in elk geval zo hebt kunnen ervaren. En zou mooi zijn als het dan wel doorzet in elk geval.

 8. Ik heb er voor gekozen om in t ziekenhuis te bevallen
  Waarom ?
  Eigenlijk heb ik daar geen echte reden voor
  Ik denk een veilig idee

  Vertrouwen hebben in je verloskundige lijkt mij inderdaad het aller belangrijkste en in jezelf natuurlijk 🙂

  1. Ja vond het ook bij de eerste en tweede heel fijn (als ik niet in beide gevallen medisch zou zijn geworden, had ik het ook zo gedaan). Je weet in elk geval zeker dat alle medische hulp bij de hand is, mocht het nodig zijn.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten