Tegenwoordig kan je al op je zestiende theorie-examen doen voor je rijbewijs. Hartstikke handig, maar hoe pak je het leren nu echt goed aan? Welke opties zijn er en hoe slaag je het snelst (en goedkoopst) voor je theorie? Ik zette het voor je op een rijtje!
Theorie-examen leren
Denk niet te makkelijk
Het is inmiddels al even geleden, maar ik herinner het nog als de dag van gisteren. Terwijl de praktijklessen voor mijn rijbewijs redelijk soepel verliepen, bleef de theorie een beetje achter. Ik leer gemakkelijk, dus dacht er ook heel simpel over: even dat boek doorkijken en dan weet ik het wel. Dat deed ik ook op het atheneum en daar slaagde ik ook…
Ik slaagde pas de vierde keer
Hoogmoed komt voor de val, zeggen ze weleens. Ergens wel terecht natuurlijk. Pas de vierde keer slaagde ik voor mijn theorie-examen! Dat je bijna alle vragen al uit je hoofd kent, omdat je ze al eens hebt gezien… Ik vond het ronduit gênant en nam me voor nooit meer zo makkelijk over iets te denken. Omdat onze oudste over een paar jaar al mag starten met haar theorie (vanaf 16 jaar), besloot ik me er eens in te verdiepen. Hoe leer je tegenwoordig voor je theorie-examen en hoe zorg je nu dat je de beste slagingskansen hebt?
Hoe leer je voor het theorie-examen voor je rijbewijs?
Zelf studeren met boeken
Je kunt het proberen door zelf aan de slag te gaan. Dat houdt ook in dat je droge boeken moet doorworstelen en jezelf daarna moet toetsen. Het nadeel daarvan is echter dat je zelf misschien een heel andere manier van vragen hanteert dan het officiële theorie-examen en dat je dan, net als ik, keihard door de mand valt. Bovendien duurt het gewoon een stuk langer voor je dat droge boek hebt doorgeworsteld.
Online oefenen voor het theorie-examen
Je kunt ook online oefenen met de stof. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je het doet wanneer het jou uitkomt en je meteen praktische voorbeelden krijgt. Wil je vast testen hoe je ervoor staat? Dan kan je hier een gratis theorie examen doen. Ook interessant om te doen als je al een rijbewijs hebt – al is dat geen garantie dat je nog steeds slaagt, moet ik heel eerlijk bekennen.
Eerlijk gezegd had ik dit destijds wel willen doen. Je kiest een eigen pakket uit en daarmee krijg je zowel een online theorieboek (beter voor het milieu!) en indien gewenst examentraining. Het voordeel ten opzichte van een fysiek boek is ook dat je meteen duidelijke voorbeelden krijgt aan de hand van filmpjes en animaties. Beelden blijven vaak toch langer en beter hangen dan droge stof waar je niet doorheen komt. De examentraining houdt in dat je ook nog eens oefent met examens die vergelijkbaar zijn met die van het CBR. Daarbij krijg je extra aandacht op de punten waar je dat nodig hebt. Kortom, wil je oefenen voor je theorie examen en weten wat je wanneer in de auto moet doen? Dan is dit – mijns inziens – de beste optie: makkelijk, laagdrempelig en gewoon vanuit huis.
Studeren via een begeleide les
De laatste optie is studeren voor je theorie via begeleide lessen. Daarbij krijg je op een bepaalde locatie daadwerkelijk les. Onze rijschool regelde dat destijds bij uitzondering zelf, maar normaal gesproken betaal je daar vaak meer dan honderd euro voor. Dus hoewel de slagingskans ook bij deze laatste optie hoog ligt, is het een stuk duurder dan wanneer je kiest voor het oefenen voor je theorie-examen vanuit huis.
Waarom al zo vroeg starten met je theorie?
In tegenstelling tot toen wij jong waren, mag je tegenwoordig al starten met rijlessen vanaf je zestiende en praktijkexamen doen op je zeventiende. Leuk, weer een zorg erbij! Uiteraard mag dat laatste nog niet als je geen theorie-examen op zak hebt. Daarom is het belangrijk op tijd te starten en je dus ook op tijd te oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Zo weet ik nu dat het voor ons zinvol is een uitgebreid online lespakket aan te schaffen met examentraining. Dit kost bijna honderd euro minder dan een cursus, maar biedt dezelfde garanties. Bovendien denk ik dat het voor onze oudste ook beter werkt om het lekker op haar eigen moment en in haar eigen tempo te doen.
Wist jij bovenstaande al? Hoe vaak heb jij je theorie-examen gedaan? En welke optie zou het best bij jou passen?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Afbeelding, JKstock – Shutterstock
Ik heb zelf meegedaan aan een dag waarbij je alles in één dag leert. Daardoor ben ik in één keer geslaagd. Het scheelt namelijk heel veel tijd alleen je onthoudt de theorie minder goed op lange termijn.
Liefs,
Elles
Vooral het examen is erg lastig is mijn ervaring. Mijn jongste dochter slaagde bij de derde keer, en mijn oudste geloof ik bij de tweede. Je moet ook een beetje geluk hebben geloof ik.
Theorie leerde ik vanuit de boeken. Tegenwoordig zijn er dus andere methodes, zoals online leren, dat wist ik niet. Ik was in 1 keer geslaagd :-).
Ik heb zelf geleerd vanuit de boeken en oefenexamens via cd-rom. Ben de 2e x geslaagd voor mijn theorie en praktijk in 1 x.
Theorie vond ik echt super makkelijk. Deed het uit de boeken en ook online. Het praktijk gedeelte was echt hel voor mij. Zo bang en onzeker was ik om te rijden.
Mijn man is er mee bezig. Hij heeft een app, waar ie mee oefent. Is verkeersregellaar geweest, dus de verkeersregels zijn niet zo heel lastig te onthouden 🙂
Ik zelf wil op het moment geen rijbewijs, vorig jaar een aanrijding gehad op de fiets (was gelukkig alleen en beperkte schade, alleen ik was er wat geschonden uitgekomen) door laaghangende zon..
Als hij hem heeft straks mag hij mooi overal heen rijden..
Mijn dochter doet haar theorie met lessen. Het zijn 4 lessen voor 52,50 – dat vond ik het wel waard. Nu nog kijken of ze het haalt 😉
nou ik heb weken boven de boeken gehangen en de 7e keer slaagde ik pas haha. mijn dochters nemen alles 2 keer door en hebben tot nu toe alles behaald ermee
Ik slaagde voor mijn theorie na de 2de keer (ik had 1 foutje te veel, balen!) en mijn praktijk na de eerste keer. Dat was zo fijn! Mijn kids mogen dit doen maar als ze tot hun 18e willen wachten, vind ik dat ook niet erg. 😉
Altijd een fantastische blog waar iedereen nog wat van kan opsteken
<3 Dank je wel!